Kripto in neo

Ponedeljek, 6. april 2009

V teh težkih in zmedenih časih je spet aktualna — ne pa tudi zaželena — debata ali bog ne daj celo dilema med levičarstvom in desničarstvom. A ker ta trenutek niso v ospredju politični pretresi, temveč ekonomski, je bolje govoriti o dihotomiji med levičarji in liberalci v globalnem pomenu te besede — ali morda kratko-malo med socialisti ali celo komunisti (kripto-, neo-) na eni strani in kapitalisti na drugi.

Prejšnji petek sem bral Večer in se spraševal, ali morda Vesna Vuk Godina živi na Marsu. V kolumni je namreč zapisala, da so v času recesije levičarji lahko “spet vidni” — a ne v Sloveniji, kjer šele “sramežljivo gomazijo” iz svojih lukenj, kamor so se poskrili. Tega ne razumem. Kako ne vidi, da so kvečjemu desničarji tisti, ki so se poskrili, medtem ko se levičarji povsem nesramežljivo in dominantno sončijo na medijskih plažah? Le tu in tam se pojavi kak fanatičen desničar — fanatičen ne iz prepričanja, temveč zato, ker si sploh upa iz svoje luknje —, pa ga nasprotujoča opcija brž orkestrirano (čeprav kakofonično) naskoči. Kako mu ni nerodno? Ali ni levičarstvo samoumevno?

Sam nočem biti ne levičar ne konzervativec, ne socialist ne liberalec. Najraje ne bi bil nič od tega. Toda kljub temu se včasih opredeljujem, ker se temu pač težko izognem. Enkrat se opredelim tako, drugič drugače. Bistveno se mi zdi to, da se ne opredeljujem enkrat za vselej, temveč od primera do primera. V bistvu se obračam po vetru, da tako rečem, ali natančneje: proti vetru. Moja doslednost je v nedoslednosti in nasprotovanju doslednosti. Potencialno se lahko opredelim kot karkoli, dokler se lahko razopredelim in preopredelim.

Vse to je stvar etike, ta pa se lahko praktično realizira, kot rečeno, na nivoju politike — ali v slovenskem primeru zgodovine — in nivoju ekonomije. Osebno sem prepričan, da velik del Slovencev živi v zmotnem prepričanju o naši zgodovini (in posledično tudi sedanjosti), recimo kar v iluziji. Vse te kolobocije s povojnimi poboji, ta brezbrižnost, ki ga večina kaže do s trupli posejane rodne grude, to minimaliziranje problema in celo sovražnost do tistih, ki mislijo drugače, pa kreganje o preimenovanju in ponovnem poimenovanju ulic po Titu, ta navidez benigna ali celo simpatična jugonostalgija in čaščenje časov, ko smo bili domnevno vsi enaki — vse to priča, da je najbolj udobno živeti v laži. V laži zgodovine, politike, socialnih razmerij in samopodobe. Spravljeni sami s seboj, ne z drugimi.

Na nivoju ekonomije življenje v laži ni najbolj udobno, se pa definitivno najbolj izplača. In to ni samo slovenski problem, temveč svetovni. V zadnjih šestih mesecih je kot vulkan izbruhnila ta velika svetovna laž, da je ekonomska (finančna) uspešnost lahko izgovor za karkoli — pa če gre za absurdno bogatenje kot kopičenje realnih ali fiktivnih vrednosti ali pa za brezbrižnost do tistih, ki so ne po svoji krivdi ostali praznih rok. Uroš Urbas pravi v sredinih Financah, da kapitalizem ni pošten, mora pa biti pravičen, če hoče biti učinkovit. Sam bi predelal to modro misel takole: seveda vsi vemo, da kapitalizem ni pošten, vendar ravno zato zahtevamo, da je pravičen — ker sicer ne more biti zaenkrat najboljši družbeni sistem.

Upam, da je sedanja kriza bolj moralni purgatorij kot pa zgolj splet ekonomskih in finančnih problemov in posledičnih materialnih nevšečnosti. Krize se seveda ne bo dalo rešiti brez ekonomskih in finančnih posegov, vendar se je ne bo dalo rešiti niti brez moralnih odločitev — in te bodo morale biti vsaj navidez v nasprotju z dosedanjo liberalnokapitalistično doktrino.

Zato se v tem kontekstu rade volje (spet enkrat) deklariram kot levičar. Pa ne, da bi od kod sramežljivo gomazel. Gre za to, da brez moraliziranja ne bo šlo več. Zdi se mi sprejemljivo, da so delavci pripravljeni jemati stvari v svoje roke na način, ki je še včeraj veljal za anarhističnega. Zdi se mi sprejemljivo, da ekonomisti govorijo o temeljnem državljanskem dohodku, kar se je še včeraj zdelo kot javnofinančni absurd. Zdi se mi sprejemljivo, da filozofi govorijo o možnosti revitalizacije ideje komunizma. In zdi se mi sprejemljivo, nenazadnje, da se Bavčarja eksemplarično linča, saj ravno primer Istrabenza pooseblja to veliko laž, da nekomu s polbožanskimi menedžerskimi referencami in z bančnimi štampiljkami overovljeno finančno fikcijo pripada možnost — in predvsem legitimiteta —, da vleče iz klobuka vsakršne kredite kot čarodej zajce.

Liberalni kapitalizem je postal problem v trenutku, ko je nehal biti samo ekonomska doktrina, temveč je postal uradna družbena ideologija, proti kateri niso bili imuni niti levičarji. Liberalistični argumenti moči in samoumevnosti so namreč skozi to postali prevladujoči način razmišljanja in odločanja tudi v socialnih, kulturnih, celo demokratičnih procesih. Če kdaj — in če kje —, je antagonizem med levičarji in konzervativci postal irelevanten prav danes in še posebej v Sloveniji. Glede na dimenzije tega, s čimer se zdaj soočamo, je razlika med enimi in drugimi namreč zreducirana na bagatelne podrobnosti.

Dnevnikov Objektiv, 4. 4. 2009

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 6. April, 2009 ob 00:10 v kategoriji 93, Dnevnik 2004-.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

46 komentarjev na “Kripto in neo”

 1. Denis pravi:

  1. VVG je za tebe intelektualna avtoriteta.

  2. Preberi prvo točko.

 2. smoger pravi:

  levičar = desničar

  A ni to samoumevno?

  Jaz delim ljudi le na dobre in slabe…no in še na tiste, ki obožujejo Beatlese in tiste, ki obožujejo Rolling Stonese.

 3. NoMercy pravi:

  pa dodajmo še malo nečednosti in grdobij
  V takšnih družbenih in ekonomskih situacij je nujno, da teče kri — veliko krvi — morja krvi.
  Da se človeštvo očisti.

 4. Robert pravi:

  Mojstrsko.
  Citat: “… vsi vemo, da kapitalizem ni pošten, vendar ravno zato zahtevamo, da je pravičen.”
  “Pravičnost in poštenost … sliši se mi nekako tako kot “Prevzetnost in pristranost” …, kaj pa je v tem primeru razlika?
  Gre za nekaj drugega … gre predvsem za razmerje med skupnim in mojim. Definitivno je prav “skupno”, stičišče levice in desnice. Le da levica, načeloma preko “skupnega” namerava priti do “mojega”, desnica pa obratno. Ne eno in ne drugo ne more funkcionirati brez regulacije … to je pa lahko samo država ali če hočete nad-država. Sistem mora imeti jasne omejitve in med vožnjo gledati naravnost naprej sicer zavozi, kot je pred dvajsetimi leti zavozil v levem oviku, zdaj pa očitno tudi v desnem.
  Država je zgolj utilitarna ustanova-; in tako je edino smiselno. Nimamo je zato, da imamo kaj imeti radi ampak zato, da funkcionira za skupno dobro. Če jo kdo hoče izrabiti za plen katerega od modernih svetovno-nazorskih kultov je to zavrženo ravnanje, ki ni vredno drugega kot obsodbe in pozabe.
  Tisto pa, kar postavlja v ospredje zgolj zasebno blaginjo brez ideje, kako bo ta v najkrajšem času postala skupna. je s stališča države in državljanov nekoristno.
  Tisto kar svet potrebuje in je vedno potreboval so dobri gospodarji, žal pa dobiva anarhiste, ki še nič v življenju niso ustvarili in filozofe, ki se jim toži po komunizmu, ker ga v resnici še nikoli niso povohali.

 5. Kr en pravi:

  hmmm, Denis mogoče je za Markota VVG intelektualna avtoriteta, sicer ne vem zakaj, ker tega nisi podal. Je pa defitivno napisala neumnost, da so levičarji skriti in lezejo ven iz svojih brlogov. Tukaj se strinjam z markotom, desničarji so skriti. Biti desničar v slo. družbi velja za zahojenca, konzervativca(v negativnem smislu, ker noben niti ne pozna njegovega izvora in bistva) in sebičneža. Kdaj smo pa pri nas imeli liberalno gospodarstvo oz. bolj kapitalistično usmerjeno? Mamo glih eno mešanico med socialnim in kapitalističnim, pa ne me naroben razumet podpiram socialno državo, do te meje, da imamo vsi enake pogoje za začetek(nikoli ne bodo popolnoma enaki, tudi v socializmu niso bili, čeprav nekateri to mislijo – sin uspešnega partijca je imel dosti boljše pogoje). Kriza pa je problem zaradi nemoralnega početja določenih ljudi(gonja za dobičkom) in se jih najde na vseh straneh, tako kot je smoger napisal.
  Lahko pa govorimo, da na dan lezejo pravi levičarji(čeprav jih ne vidim), ker večina naših političnih je le salonskih.

 6. Kr en pravi:

  Robert, odlično napisano, posebej zadnji stavek.

  Lp

 7. Vanja pravi:

  vsak, ki podpira neoliberalizem in na primer subvencionira poln delovni čas.tako da kaplja v žep delodajalcu…ki pomaga bankam in zraven zamnjšuje socialne pravice, ni levičar. pri nas levičarjev ni, ker pri nas ni komunistične stranke. SD…ni levica….oziroma se dela, da je.
  in ja, najbolj smešna je trditev, da je Obama levičar. Je pa tipičen predstavnik čikaške šole neoliberalizma.

  Pri nas v resnici ni levičarjev, drugje levičarji demonstrirajo pri nas pa se razni Dežmani slikajo obkosteh kot kakšne misice.

 8. miran pravi:

  Svet potrebuje avtoritete in ne diktatorje.
  Vse demokratične “avtoritete” gradijo svoj pohod na brutalnem diktatorstvu.

 9. Vanja pravi:

  Glede vesne Godine pa…naj jo kritizirajo boljši od nje, ne pa tisti, ki ji ne sežejo do kolen.

 10. angel pravi:

  Svet do sedaj ni bil dober, vprašlivo pa je, ali je pravičen, saj je pojem pravičnosti zelo širok in ga je nemogoče enoznačno definirati.
  Po naravi se vsa živa bitja borijo za čim ugodnejše pogoje življenja in bivanja, zato je borba za dobrine naravna in normalna. Tej borbi pa seldi borba za oblast, saj oblast vendar prinaša boljši dostop do dobrin.
  Kapitalizem to priznava, komunizem pa ne, zato je kapitalizem bolj pošten!
  Pri nas, ko imajo ljudje po večini oprane možgane in ne poznajo dejanske demokracije pa lahko osebki, kot je Godina, Žižek, Debenjak in njim podobni flancajo neumnosti in skušajo obuditi propadli komunizem.
  To je približno tako, kot da bi biologi žeželi obuditi dinozavre.
  Svet je v krizi. Krizo pa je potrebno rešiti tako, da se pri reševanju upoštevajo naravni aksijomi, želja po imetju in oblasti, vendar s poštenimi omejitvami, brez napihnjenih parol, za katerimi se skrivajo prevranti.
  Posle Tita, Tito!!

 11. kinkitone kinkitone pravi:

  Levičarji so urbani mit.

 12. Vanja pravi:

  angel ti se kar bori, jaz se pa nočem, bivati hočem v sožitju. hmm by the way, nič kaj angelsko ne razmišljaš.

 13. Vanja pravi:

  kot da bi hoteli obuditi dinozavre? si že kaj pogledal čez planke zadnje čase?

 14. Denis pravi:

  @ kr en: levice v smislu skrajno antikapitalističnega političnega pristopa v Sloveniji ni, zato ima VVG še kako prav, ko pravi, da se simpatizerji takšnih idej pri nas, (še) ne upajo pokukati iz lukenj…

  No, Crknovič pa spet nič ne razume – nič novega.

 15. NoMercy pravi:

  da ob vseh mogočih ugodnostih in enakostih nebi kdo razmišljal o mojem denarju!!! – lahko mi pa ponudi svojega!
  da nebi kdo mislil, da imajo moji potomci prednost samo zaradi tega, ker so moji in mojega položaja => predvsem imajo prednost, ker imajo (tudi) moj DNK in ker bodo nasledili moje premoženje!
  —–
  @vanja: lahko bivaš v sožitju samo s tistimi, ki nič nočejo — vsem drugim pa popuščaš, delaš brezplačne usluge, ….

 16. Pris Pris pravi:

  Dejstvo je, da je ustroj sveta ne glede na komunizem, kapitalizem, levico ali desnico že v svojem ustroju (in zgodovini) nepravičen. Nianse se kažejo predvsem v adaptaciji posameznika na to nepravičnost.

  Vedno bolj se mi dozdeva, da se človek v mlajših letih, ko še nima lastnega premoženja, v svoji mladostniški želji po spreminjanju sveta lažje poistoveti z levičarskimi idejami, ko skozi leta ustvarjanja z lastno sposobnostjo dejansko akumulira neko omembe vredno premoženje, pa postane bolj dovzeten za neoliberalne oz.desničarske ideje.

  Seveda so tudi izjeme. Nekateri pač nikoli ne pridejo do stopnje omembe vrednega lastnega premoženja, nekaterim se večna pripadnost levici/desnici izplača iz političnih ali poklicnih razlogov, nekateri pa se že rodijo v takem okolju, ki stimulira levičarski/desničarski pogled. Pri nas pa so zadeve še bistveno bolj izkrivljene, saj ne v političnem, ne v ekonomskem smislu nimamo klasične levice in desnice, temveč tako en kot drugi politični pol iz tujih sistemov prevzemata tisto, kar jim v danem trenutku najbolj ustreza.

 17. Aja pravi:

  ” … Le tu in tam se pojavi kak fanatičen desničar — fanatičen ne iz prepričanja, temveč zato, ker si sploh upa iz svoje luknje —, pa ga nasprotujoča opcija brž orkestrirano (čeprav kakofonično) naskoči. Kako mu ni nerodno? Ali ni levičarstvo samoumevno? … ”

  Ko bi vsaj bilo, v takem svetu bi z veseljem živela.
  Nihče ne bi pretepal homoseksualcev, živeli bi složno, ljudi ne bi (za sedaj samo verbalno) linčali, ker niso prave narodnosti ali vere.

  Ne bi nam bilo treba poslušatiu razne grimse, pa jerovške, raj na zemlji.

  nobena cerkev ne bi prala možganov ljudem, jih ovirala v svobodnem razmiišljanju, ustvarjalnosti.

  ne bi častili orožja, skrb za prav vse ljudi, tudi tiste, ki ne zmorejo sami, bi bila samoumevna.

  Ja, čas je da pravi levičarji spet pridejo na plano in govorijo iz svoje duše, ne pa tako kot mislijo, da morajo, zato, da jim bojo tisti, ki imajo denar, tega dali.
  Evviva il comunismo e la libertà!

 18. david.pelko pravi:

  Kakšni desničarji in kakšni levičarji??? V Sloveniji? Kje si ti to videl? Ali slučajno govoriš o vesoljcih in jetijih?

 19. angel pravi:

  Vanji!
  Najodličnejši komunisti so bili: Lenin, Stalin, Tito, Castro Mao ze Tung, Kim il Sung itd.
  Skorajda ni verjeti, da bi se na komunistično oblast zavihteli le ljudje z napako, bolj verjetno je, da je komunizem napaka.
  Za vsakim od njih so ostala velika morišča, strah in beda.
  Ali je to perspektiva človeštva?

 20. nevenka nevenka pravi:

  Komunizem je nekaj zelo težko dosegljivega in ga na našem planetu še ni bilo. Dlje kot do socializma svet še ni prišel.
  Da so sisteme tako poimenovali, je pač napaka.

  Kapitalizem pa obstaja. Samo zato, ker temelji na človeških slabostih, za katere ni treba biti preveč pameten, samo požrten in egoističen. Temelji na neekvivaletni menjavi in spekulativnem vedenju. Bistveno manj temelji na ustvarjalnosti.
  Če to ne bi bilo tako, bi bil svet že davno poln dobrin, ki jih nikjer ne bi smelo primanjkovati. Pravično nepošten sistem? Ali pa pošteno nepravičen? Slovenci imamo slednjega. Saj z zakonom nihče nikogar ne more preganjati, lastnina je pa vendarle pokradena.

  Ta kriza gotovo še ne vodi do novega sistema, tako kot upaš, Marko. Daleč je do moralizma. Okrepila se bo vloga države in ta bo obremenila vse ljudi, da bodo podpirali zafurana podjetja.
  Bankam bi bilo pa vsekakor treba bolj gledati pod prste.
  Finančni trgi namreč komandirajo svet.

 21. daft pravi:

  “Modra misel “, da kapitalizem ni pošten, mora pa biti pravičen, če hoče biti učinkovit., ni ravno zelo modra – vsaj ne tako kot je zapisana. Glasiti bi se morala kvečjemu takole:

  Kapitalizem ni pravičen, mora pa biti pošten, če želi biti učinkovit.

  Pravičnost razumem kot enakost, oz. pravično distribucijo pravic (hrana, stanovanje, pravica do zdravstvene oskrbe, pravica do dela…), poštenost pa kot spoštovanje konsenzualno določenih (družbenih) norm. In v tem smislu je kapitalizem že v osnovi nepravičen sistem, je pa lahko (vsaj) pošten, če spoštuje vnaprej določena pravila.
  Poker tudi ni pravična igra, nekdo dobi, drugi pač izgubijo, je pa lahko poštena, če se igralci držijo pravil.

 22. NoMercy pravi:

  tukaj pojdite delati – na roko izkopavati zlato in na lastni glavi ga nostiti na prosto

  http://ezinearticles.com/?Which-Mining-Company-is-the-Worlds-Biggest-Gold-Producer?&id=2075905

 23. tecnoba pravi:

  @aja

  geje pretepajo tudi levičarji (medtem ko so jih komunisti najraje videl na GO), levičarji niso nek sinonim za poštenje (prav tako to niso bili komunisti), čez narodnosti in predvsem vere imajo veliko za povedati tudi levičarji (in komunisti seveda niso nobena izjema), pranje možganov ni v izključni domeni cerkva, ampak gre to zelo dobro od rok tudi drugim, ki imajo ravnotakovelike ali pa še večje težave z dojemanjem svobode in svobodnega ustvarjanja, orožje pa ja. streljajo pa samo desničarji, razen tisti, ki nimajo ugovora vesti….

 24. Aja pravi:

  geje pretepajo tudi levičarji

  tisti, ki jih jaz štejem mednje gotove ne, levičarji cenijo enako vse ljudi ne glede na raso, vero, spol, spolno usmerjenost.

  koga maš pa ti za levičarja pa ne vem

 25. StaneP pravi:

  Kar ni napisal MC je dopisal še Robert . Sem hotel še nekaj dodati, pa je že vse bistvo napisano. Kdor hoče razumeti, razume. Kdor je fanatičen vernik ene ali druge strani, ne razume. In nikoli ne bo…

 26. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Crnkovič:
  Seveda se pa strinjam z Denisom in kolikor poznam smernice VVG razmišljanja, gre za mišljeno levico v pravem pomenu besede!!! In v tem smislu ima popolnoma prav, saj je pri nas levica v smislu borbe za pravice delavcev, enakopravnost itd., torej tisto, o čemer razpredaš v 7. odstavku izumrla! Naši levičarji so bili in so veliko bolj blizu zaščitnikom grabežljivih kapitalistov in njim ugodnih “pravic”. Zato si veliko bolj verjetno iz čiste desničarske klasično prepoznavne ogroženosti VVG prehitro in nepremišljeno posral.

  Pred zadnjimi volitvami so se v smislu prave levice še najbolj blizu drznili predstavit Zaresovci (za razliko od LDS so tudi jasno podprli idejo o udeležbi delavca na dobiček, medtem ko se je Kresalovi kolcalo in jecljalo, za problematiko razpisov pri zaposlovanju se ji pa sploh fučka in pristopa zgolj z ignoranco). Med drugim so že Zares v svoj program vpeljali ravno idealistično smernico v razvoju, da bi uvedli temeljni državljanski dohodek. In nekateri so jih ravno zaradi tega takrat zasmehovali, češ, kakšni pravljičarji in nateguni naivnih so pa to. No, danes pa v Studiu City Zoran Thaler z enakim izrazom ideje izpade proti Virantu upravičeno car, ki šteka, da ne gre (po Virantu) zgolj za prehodno krizico, ki bo minila in bomo vsi srečni dalje, ker že prej srečni nismo bili in ta kriza bo brez dvoma spodbudila apetite za spremembo, ja, se strinjam, Marko, ekonomskega sistema, ki bo tudi posledica zavračanja današnjih vrednot, izpostavila pojem morale … skratka, lahko se bo bolj udarno (ne pravim, da se bo, je pa možnost) prebudila levica v pravem pomenu besede, ki je resnično že leta skrita po rovih, medtem ko desnica definitivno ne!!!

  Prav neverjetno je, kakšno moč ima najbolj nestrpna konzervativna verzija desnice še vedno. Ne samo pri nas, ampak tudi po Evropi. Celo v Ameriki so se komaj otresli Busha! Poglej Francijo, Avstrijo, Nemčijo … porkaduš, celo Češko! Desnica in levica sta si v odobju zadnjega divjega kapitalizma podali roki samo v eni stvari – da sta bili obe brez osnovnih etičnih manir, kar se tiče bogatenja privilegiranih na račun poglabljanja revščine, v ostalih zadevah pa ima konzervativnost še vedno mnogoštevilno podporo in zlahka zavlada! Fora je samo v tem, da mnogoštevilnost z vasi in obrobja premaguje bolj meščansko in izobrazbeno višjestopenjsko manjštevilnost! In ta ogroženost, ki izvira bolj iz tvojih osebnih izkustev kot pregleda na vsesplošno realno stanje, izvira ravno iz tega. Čeprav je konzervativnost v večini in bolj ali manj vlada, se počuti poniževana na način, kot si opisal. Ker pač večinoma dejansko ne gre za predstavnike intelektualnega, razumnega, enakovrednosti in svoboščinam zavezane mentalitete, ampak bolj neuke populacije, ki svojo mentaliteto gradijo bolj ali manj na prepričanjih katoliške “moralke”, ki za bajdvej posname toliko in toliko skupin ljudi kot vrednih diskriminacije. Populističnih igric je možnih mnogo več. Lahko bi torej rekli, da gre za podobnost “polkasindromu”. Ne glede na to, da imajo predstavniki raznovrstnih populističnih viž ogromen vpliv, večino na svoji strani in dobiček, se bodo še vedno počutili precej slabo in kar naprej cvilili in jamrali, kako niso dovolj spoštovani za razliko od določenih vrhunskih ustvarjalcev. Jah, a res, no? Jako čudno.

  In strinjam se z abotnostjo prekopicevanja Tita. Žalostno nespodobno. Kot v vrtcu. Nesposobni razumno priznat, da obstajata pač obe plati medalje in ne samo ena! Pahor je tokrat za spremembo edini vidneje tako nastopil z razumno izjavo. Eno je neizpodbitna vrednota NOB, drugo pa tisto, kar nam ne bi smelo bit v ponos in navdih, kaj šele spregledanja vredno. No, pa sem celo to izjavo videla prirezano. Prvi del z odrezanim drugim delom … hahaha … Patetično otročje. Pahor še takrat, ko ima njegova ljubezen do konsenza konstruktiven smisel, ni upoštevan. Ko ga serje, pa upoštevanje doseže.

  @angel:
  “Po naravi se vsa živa bitja borijo za čim ugodnejše pogoje življenja in bivanja, zato je borba za dobrine naravna in normalna. Tej borbi pa seldi borba za oblast, saj oblast vendar prinaša boljši dostop do dobrin.
  Kapitalizem to priznava, komunizem pa ne, zato je kapitalizem bolj pošten!”

  Čisto zavajanje. Katera bitja? Živali ali človek? Namreč človek se od živali razlikuje po posedovanju razuma, samo človek lahko dvomi in je umetnik. In v kolikor kot naravno postavljaš za aksiom predvsem borbo za dobiček in oblast ter priznavanje slednjega celo za poštenost (kapitalizem), bi moral tako prekleto pošteno zagovarjat tudi vojne, nemarna mesarska klanja v prid moči in dobičku. Povsem naravno. Živalsko! In tisti, ki zagovarja vojno kot popolnoma naravno sprejemljiv način prihajanja do dobička (teritorij, dobrine in oblast) je bolj pošten! Kdaj boš pa kot človek človeku pošteno iz džungle pogledal?

  “Najodličnejši komunisti so bili: Lenin, Stalin, Tito, Castro Mao ze Tung, Kim il Sung itd. Skorajda ni verjeti, da bi se na komunistično oblast zavihteli le ljudje z napako, bolj verjetno je, da je komunizem napaka.”

  Spet totalno zavajanje. Najbolj logično je verjet, da se na oblast zavihtijo predvsem ljudje z napako (zgodovinska utopija že po Platonu o problemu modrecev na mestih z vzvodi moči ti je tuja)!!! Te napake so čudovite značajske lastnosti tipa pohlep, objestnost, pomembnejši cilji od sredstev, avtoritativna nadutost itd. Gre za sposobnost zlorabe trenutka, okoliščin, ki rajo zlahka popelje pod sabo diktaturi naproti (razumnejši in pametnejši so vedno preglašena manjšina), katere obetavna “filozofska” podlaga se izkrivi in zlorabi v ekstremistične sebične cilje. Nič novega, še manj nenavadnega. In veliko komunistični ideologiji zapriseženih razumnikov je izstopilo iz tega vlaka, ravno zato, ker so uvideli, da od te ideologije v pravem pomenu ni ostalo nič, ampak so jo zlorabili moči in profita željni psihopati s po logiki stvari najtršimi komolci! En tak opaznejši primerek pri nas je bila naprimer Angela Vode, po kateri so posneli zdaj film (vprašanje, kaj in kako so zakuhali). Lahko bi rekli prava komunistka, ki se ji je prej kot večini ostalih posvetilo, da gre vse skupaj na žalost prej breznu naproti, čeprav pri nas tako radikalno kot pod Stalinom pač ni bilo. Ampak to je že druga pri nas nikoli izkozlana razprava.

 27. blitz blitz pravi:

  Marko, ti si kot slovenska fuzbalska reprezentanca – vedno blizu uspeha, na koncu pa se vse preredko izide. No, tokrat se ti je izšlo in se strinjam skoraj z vsem, kar si napisal. Vendar pa se bolj strinjam z razlago nekaterih, denimo Simone, da je pri nas malo ali nič prave levice, imamo pa cel kup pozerjev, ki se kot po zadnji modi sklicujejo na svoje levičarstvo, v resnici pa samo gledajo, kje bi jim kaj kapnilo.

  Zgodba je že znana od prej, definiral pa jo je nekdanji predsednik, le da jo je pripisal desnici. Tako kot namreč nimamo žlahtne desnice, tudi nimamo žlahtne levice in to je to. Kdo pa je pravi levičar? Morda Žižek, ki mu za vsako bombastično izjavo zacingljajo novci v žepu?

  S Simono se ne bi strinjal le v tarnanju nad odsotnostjo levičarstva pri LDS. Ja valjda, da je levičarstvo odsotno, še nobena liberalna stranka ni bila leva, še najmanj pa taka, ki ji hrbtenico podpirata Gantar in Senica.

  Drugih komentarjev pa raje ne bom komentiral, ker bi bilo brezupno.

 28. miran pravi:

  Simona, v prejšnjem blogu mi nisi odgovorila, zato te še enkrat vprašam. Na katero stran srca ti položim roko, na desno, ali na levo?

 29. angel pravi:

  Simoni Rebolj!
  Nisem kriv, če so vam oprali možgane in ste slepi za jasna spročila.
  Kapitalizem priznava razlike, tako kot je to v naravi običaj. Komunizem pa hlini, da razlik ni, v bistvu pa jih celo ustvarja tam, kjer jih ni potrebno. Med delavci so bolj delavci tisti, ki so čani partije , kot tisti, ki niso in so boljši tisti, ki so sindikalni funkcionarji in ne delajo nič dobrega, od tistih, ki so pri delu uspešni. Zaradi opranih glav, kakršna je vaša, so danes slovenski delavci obubožali in so brezpravna raja, ker jih ščitijo bivši komunisti, tako oni politični, kot oni v sindikatih.
  Zavedati se morate, da je partija le navidezno sestopila z oblasti. Ni, in to je še ena prevara in dokaz, da je komunizem lažnjiv.
  Popolnoma druga zadeva pa je socilana demokracija, ki je korektiv kapitalizmu.
  Živalska čreda spoštuje notranjo hierahijo in ve se kdo je vodnik črede, ko pa pride zunanja nevarnost, čreda brani vse svoje člane.
  V komunizmu tega ni. Po vseh komunističnih revolucijah, tudi po naši, so bili največji sovražniki ljudstva tisti, ki so kaj imeli in oplenili so jih za vse, mnogokrat tudi za življenje. plenilci so bili predniki naših tajkunov, ki jim še delujejo plenilski geni.
  V Avstriji po vojni niso nikomur zaplenili nič in vendar je mnogo na boljšem, kot poraženka, kot smo mi, ki smo zmagovalci.
  Pa še to!
  Pred volitvami je sedanja oblast obljubljala raj na zemlji. Za zaslepljene je bilo to dovolj, da so nasedli. Dejansko pa so ti navidezni socilaisti le trasirali pot do zmage tajkunom, ki postajajo vedno bolj in bolj zaščiteni v imenu lažne pravičnosti.
  Mar ni to počel tudi naš ljubljeni Tito?
  Simona, odložite malo teorijo in se ozrite okrog sebe, če niste slepi in gluhi vam bo vse jasno.
  ( Slovenija je zagotovo evropska Kuba!)

 30. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @blitz:
  Se strinjam z vsebino tvojega nestrinjanja z delčkom mojega komentarja … hehehe …

  Potarnala sem zato, ker se promovirajo drugače, kot naj bi bilo bistvo očem nevidno. Ker se skušajo oddaljit od vehemence ob postavitvi Kresalove, ko je bila stranka označena za stranko kapitala in kapitalistov, češ, čemu bi se sprenevedali in je ne bi imeli. No, zdaj jim ta stigma seveda ne hodi prav nič dobro na zeljnik in vsak drekec pekec uporabijo za mantre, ki naj bi izzvenele noro socialno. Uspeva jim dobro. Predvsem Kresalovi. Pomaga jim pa večno brezglava SDS, eksplicitno pa ponujata uslužne storitve še Janša in seveda nepogrešljivi Grims. Zato sem morala poslušat neprebavljive kolegialne in medijske budalaštine, da je Slovenija dobila Ivano Orleansko (pa kje imajo sram????), navadno srednješolsko citiranje M. Luthra, kateri citat je ministrica zelo predrzno uporabila celo kot poistovetenje, pa je postal vrhunski govor, ki ga bo težko prekosil kakšen poslanec baje (jah … zelo žalostno … za pisce in sosestavljače govorov namreč). Najbolj zanimivo pa je, da so danes za razliko od preteklosti (ko je fasal po buči Bohinc) okoliščine pač takšne, da je izdajanje odločb izbrisanim še posebej s strani levičarskega n. ministra bolj nujnost kot posebna čast. Ali drugače, v obratnem primeru bi bila sramota. Tisto, kar je bolj zanimivo od samega akta, pa je, da ministrica kar naprej ponavlja, kako očitno odškodnin ne bo, saj jih že do zdaj ni bilo in še poudarja pomen pravne države. A res??? Kot zastopnica demokratične pravne države bi bila zame posebej omembe vredna carica, v kolikor možnost odškodnin pač ne bi zanikala, ampak zagovarjala stališče, da odškodnine pač bodo, v kolikor bodo potrebne, saj smo pravna demokratična država, a ne … haha … In če država, ki je zajebala, odškodnin ni sposobna izplačat, mora pač uzakonit omejitev višine vrednosti. A kaj, ko nam je Krivic jasno razložil, da ti ljudje itak nimajo denarja za odvetnike (Kresalova vesela, Grims vesel in Janša vesel). Heh, pa res, kot nešteto državljanov nima denarja za odvetnike, ko jih snobovski komolčarski politikanti ožemajo in jebejo v glavo.

  A spet ni panike. Pojavil se je nenavaden Zalar podvig v dobrobit odvetnikom, da urejanje tarif in ostalega spet pride pod domeno odvetniške zbornice!!! Eh, pravi Zalar, ne razburjajte se, minister bo budno pazil, da si ne bodo števce navijali po svoje (za počit od smeha), hkrati pa nas potolaži, kako je sprememba odlična, ker se bo povečal interes za brezplačne odvetniške storitve. Oh, to je pa res lepo in tako socialno. Samo škoda, ker ni vredno pol p. gnile vode, ker brezplačne storitve ponavadi pomenijo, da te bo odvetnik pustil na cedilu, razen če predstavljaš medijsko odmeven primer, s kakršnim se bo odvetnik lahko reklamiral. Torej plačaš več kot preveč!!!

  Skratka … Bolj od afnanja in izigravanja posebne pokončnosti (s četo podpornikov in samim premierom na čelu … uh, kako sila težko in samobitno?!), me zanimajo vprašanja bodočnosti. Kako pokončnost izpade, ko se razpravlja o pravni državi, ki omogoča pravico (tudi z odvetniki ob strani) vsem državljanom enakopravno (tako izbrisanim kot drugim) in ko se razpravlja o udeležbi delavca na dobičku. Za vse ostalo pa zaradi mene lahko te manekenke vsak 1. april svoj šov prestavijo na TV3 in nastopajo namesto v parlamentu v Jonasovem projektu za ubožne na duhu Trenutek resnice. Na 1. april seveda!!

 31. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @angel:
  Ne, ti za moje možgane res nisi nič “kriv”, kar me res najmanj na svetu moti in skrbi.

  Si prepričan, da komunizem to počne, ali so to počeli določeni akterji pod sloganom komunizma? Misliš, da je resnično samo Koran kriv za tisto, kar meče temno luč na muslimanski svet? Tako preprosto pač ni!!!

  In kaj zaboga ima partija, kakor se je izkazala, veze s komunizmom samim po sebi?

  Sicer imamo pa tudi danes partijo, s še več podružnicami, samo ni se nuno tako simpl včlanit vanjo. Včasih pričakujejo ideološko pripadnost, včasih sorodstveno, včasih prijateljsko, včasih, slišim, je pa tudi fukat treba (a ne priporočam, ker ti člansko vrnejo, če zmanjka volje do fuka) itd.

  Ne, “partija”, res ni sestopila iz oblasti, samo nove člane pridobiva. Od smeha pa lahko samo pokam, v kolikor še kdo v tej državi misli, da so nekdanji partijci samo tisti z leve. Verjetno mi bivših partijcev v desnih vrstah ni treba posebej naštevat, a ne. So bili objavljani na netu že milijonkrat. Sicer pa po tako nenavadnih merilih izključevalne “partije”, kot se je dogajalo pod kadrovanjem prejšnje vlade, je verjetno težko doživet še kje v današnjem stoletju. In proti komu boš zdaj udrihal s floskulami, ki ne koristijo nikomur in ničemur??? Boš raje zanikal, da bi lahko vreščal proti vetru???

  Po komunističnih revolucijah je bilo še mnogo huje od plembe premoženja prej do grla in čez prenapitanih to, da se je na polno preganjalo razumnike. Pozitivna plat medalje pa je bila, da so ravno zato le pogumni razumniki vreščali še bolj glasno (in potem so nas zajebali in arogantno popeljali na pot, kjer smo danes). In danes je vse tiho … in to za prgišče suhih dribtin, da le še teh ne bi zmanjkalo. Patetično in srhljivo.

  A res? Pred volitvami je sedanja oblast obljubljala raj na zemlji???? Tega pa res nisem opazila. Opazila sem samo to, da so ljudje raje izvolili levico kot desnico, ki je v svojem mandatu pokazala, da nameravajo samo še bolj naglašeno početi iste stvari, ki jih levici očitajo. Levica je obljubljala predvsem to, da ne nameravajo več tako naprej, medtem ko desnica niti najmanj. Za njih je obdobje vladavine pomenilo revanš v stilu, zdaj smo pa mi na vrsti, poglejte zdaj naše in predvsem naše kadre, pa naše medije, pa naše. No, in smo jih videli in rekli hvala lepa in nasvidenje, še slabše je kot prej! Nočemo več tega sranja ne od enih, ne od drugih! Priložnost je dobil tisti, ki je bil zmožen vsaj ubesedit, da ne bo več deloval tako. Osebno pa sem volila stranko, ki se mi je najbolj približala s programom. Osebno ne bi nikola pričakovala, da bi bila izvoljena sploh v parlament, če bi ven prišla s predlogi v imenu matriarhata, češ, logično, saj smo me tudi preživele patriarhat … Nekaterim na desni pa preprosto ni bilo jasno, zakaj se bi šli tako.

  Angel, odloži malo šopek desničarskih pamfletov in se ozri malo naokoli. S krucefiksom nekdanjih partijskih prisklednikov priporočam najprej ogled v kvazi konvertitskih desnih vrstah in predvsem, kdo so najvidnejši veljaki, kako hudo jim je bilo v tistih časih in kako to, da ravno tem prav nič zelo. Za vse ostalo bolj pomembno pa bo očitno še dolga pot, ko še s tem nisi prišel na jasno. Zato pa je ta svet takšen, kot je, in nikoli drugačen. Ker so angeli očitno vsaj petdeset korakov za človekom, ki se komolča protu nebu na tak ali drugačen način, predvsem s ciljem pred nosom, pa malo pozornosti na sredstva.

 32. wrench pravi:

  Ni dilem! Če do svojega tridesetega leta nisi levičar, nimaš srca, če si po tridesetem še vedno levičar pa nimaš pameti.

 33. Vanja pravi:

  wrench, zanimivo je kako parole resnično veliko bolje ležijo desno usmerjenim. tako ponavljaš izrečeno desničarsko parolo, ki je tako znucana kot Nike-ov reklamni slogan let’s do it. verjetno se vendarle pozna psihološki trening cerkve na svojih ovčicah, ki potem pridno beketajo.

 34. angel pravi:

  Simona, hvala za obsežno pismo in za pouk. Kljub tako obsežni lekciji, pa me pismo še bolj utrjuje vsaj v dveh rečeh:
  - bog je pamet razdelil res pravično, saj misli vask, da je ima dovolj
  - da obstajajo ljudje z opranimi možgani, ki pa za to ne vedo.
  Če bi bila vsaj malo analitična in pred vsem poštena, bi lahko opazila sledeče:
  - sestop partije iz oblasti je bila ena največjih prevar, dostojna komunistični morali. Pod oblast si demokart predstavlja razpolaganje s financami, proizvajalnimi sredstvi, sodstvom, šolstvom, mediji in morda še z represivnim aparatom.Vse to je partija skoraj v celoti zadržala in vendar govoriči, da je sestopila z oblasti.
  - večino vseh pomembnejših položajev so do nastopa takoimenovane janševe bande zasedali prekaljeni komunistični kadri, ki so jih nastavljali sestopljeni novopečeni “demokrati”.
  - del teh je janševa oblast zamenjala in govoriti se je začelo o kadrovskem Cunamiju. To kar se dogaja sedaj je mnogo radikalneje, mnogo bolj preverzno, a vendar je v glavah, kakršna je vaša, polna detergenta, to normalno.
  - vaš citat:”Pozitivna plat medalje pa je bila, da so ravno zato le pogumni razumniki vreščali še bolj glasno (in potem so nas zajebali in arogantno popeljali na pot, kjer smo danes). In danes je vse tiho … in to za prgišče suhih dribtin, da le še teh ne bi zmanjkalo. Patetično in srhljivo”, kaže na vašo oprano glavo: kako je možno, da nekdo lahko nekoga zajebe in popelje na pot , kjer smo danes, ko pa ni ime v rokah finac, proizvajalnih sredstev, propagande itd. Mar in vse to imela in še vedno ima v rokah sestopljena partija, ki mora vsakih nekaj let menjati naziv, da zavaja ljudi?
  - prvi koraki nove oblasti pa niso spodbudni. Menim, da drvimo v prepad, saj socialistični zlatousti ne bodo spravili našega gospodarstva na noge.
  Na kriminalni način lastninjena podjetja propadajo sedaj, ko tajkunski lastniki rešujejo svojo kožo s tem , da si prigrabijo vsaj ščepec bogastva, s katerim so razpolagali, podjetja pa brezobzirno porivajo v bankrot, delavce pa na cesto. Vlad pa nič. res, čisto nič.
  Indeks upada zaradi krize v svetu, je mnogo manjši od indeksa v Sloveniji. To je kronski dokaz, da takoimenovana slovenska levica ne zna gospodariti.
  - še hujša pa je polomija v mednarodni politiki.
  Zato, Simona, blagrujem vas, ker živite v prepričanju, da ste napol v raju.

 35. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @angel:
  Nima smisla. Samo ponovil si že stokrat prežvečeno in ni zanimiv niti paradoks, kako očitno sluti tisti, ki vsenaokrog vrešči o opranih glavah, da jo ima ravno sam.

  Pojma nimam, zakaj pamflet o partiji, ki ni sestopila z oblasti. Razen, da gre za desničarsko parolo pač. Ko bi vsaj zapisal malo dlje v razmisleku in začel jamrat, ker niso bile izvedene lustracije. To bi bila vsaj parola na drugostopenjskem nivoju … hehe …

  Ni problem v tem, ker bi Janševa vlada zamenjala del teh!! Problem je v tem, da je zamenjala marsikoga, ki je bil dober kader, nastavila pa diletante po načelu politike svoje opcije. (Osebno sem žal trčila tudi v to vižo … mi je žal, da kaj takega nisi sam preizkusil, kako to izgleda in deluje … lahko ti pa rečem, da ga lahko serješ in serješ po drugih, kakor ti paše, če si “taprau”, sicer si ga pa najebal lahko brez razloga … morda zato, ker potrebujejo tvoj prostor še za kakšnega sinkota, ki pojma o pojmu nima, pa bi rad imel tvoje delo … Žalost!!! Še posebej za tiste, ki trdijo, da naj bi bili drugačni!) Ni pa zamenjala “Bavčarjev” … hahaha … Zanimivo, a ne? V razne Mercator špekulativne viže sploh ne bova drezala.

  Brez filozofskih premikov najprej, ni premikov. Noben lonček za jogurt se ne proda brez predhodne mentalitetne in “filozofske” podlage … komu, kaj, zakaj in kako!

  Z zadnjim delom se strinjam. Pojma samo nimam, od kod ti ideja, da je desnica vodila Slovenijo kam drugam … z dobrimi delavci skupaj???? Saj se hecaš, a ne? V tem se ni pri nas izkazala še nobena vlada. Po določenih evropsko veljavnih parametrih, ki upošteva tudi zmožnosti okoliščin, pa baje najbolje prva Drnovškova med vsemi do zdaj razpoložljivimi.

  Če boš hotel možnost za bolj realni vpogled, se boš pač moral odpovedat opcijski pripadnosti za vsako ceno. To, da pa mene nekdo označi za nekoga, ki živi v prepričanju, da je napol v raju, si zasluži pa posebno pozornost. Čestitam. Kaj takega se mi verjetno zgodilo ne bo več nikoli. Pa kje se dobijo očala, kakršna nosiš ti??? … Ah, saj res ….

 36. markopigac pravi:

  Marko, ce se malo posalim, ce bi ti bil tako zelo nas, kot je VVG, bi ti zdaj bil ze na direktoratu, tako kot je ona na kasu ;)

 37. Vanja pravi:

  markopigac, Marko je naš, naš je s katerekoli strani, vendar na žalost se v VVG pač ne more intelektualno meriti. Ritolizenje na stran, to mora biti jasno tudi tebi, mar ne?

 38. Triada pravi:

  Ta Crnkovic je pa komedija.

  “V bistvu se obračam po vetru, da tako rečem, ali natančneje: proti vetru.”

  Ti se dejansko celo zivljenje obracas po vetru, konsistentnost politicnih nazorov in argumentov ti je neznana spremenljivka, nikoli prav nikoli nisi neodvisno od kaksnega “medijskega politicnega spektakla” zgradil, oz. razclenil svojo politicno doktrinacijo, vselej jo dopolnjujes prav na taksnih primerih kot je pokopavanje neoliberalizma in ostalih popularnih politicnih tem.

 39. angel pravi:

  Simoni!
  Sem proti enoumju. Enoumje je škodljivo za vsako družbo. Tudi za slovensko.
  Žal v Sloveniji vlada enoumje in žal je Slovenija na slabi poti.
  Če je lahko to salbost še nekako prikrivala s suženjskim izkoriščanjem delavcev, ji že v bližnji prihodnosti to ne bo več mogoče.
  Nič več ne bodo pomagale sladke parole o socialni državi, temveč se bo potrebno lotiti tajkunov in nepoštenja, ki izvira iz komunističnih časov.
  Kmalu bo konec dedovanja privilegijev na tem in onem področju.
  Medtem, ko je večina držav, ki je zlezla izpod komunizma, je tranzicijsko dobo prešla z dejanskim vstopom v demokracijo. Slovenija je takšno pot želela obiti z znano parolo prvega slovenskega predsednika o ohranitvi nacionalnega interesa. Ta parola ni bila nič drugega, kot zapiranje Slovenije pred škodljivostjo evropske demokracije in konzerviranja komunistične družbe in njenih priviligirancev, ki so lomastili po poljih, kjer je sestopljena partija ohranjala oblast.
  V svetu rešujejo krizo, mi pa bomo morali najprej reformirati družbo in šele nato reševati krizo.
  Kako pa sesuti rdeče barone, ki so se polastili finančnih inštitucij, ki obvladujejo ogpodarstvo prek tajkunskih nakupov, potrebno bo prevetriti sodišča, šolstvo in še marsikaj.
  Ekipa, ki je trenutno v sedlu tega ni sposobna, niti tega ne bo naredila, saj Simona , še vedno drži, da vrana vrani očesa ne izkljuje.

 40. wrench pravi:

  @vanja: Glede na to, da jih imaš gotovo manj kot 30, ti človek ne more zameriti, da ne ločiš parol in modrosti, ki jih je nekaterim pač treba velikokrat ponoviti, da jih razumejo. Sicer pa … če levičarske ovce beketajo v C-duru, to še ne pomeni, da so kaj boljše od cerkvenih ovc, ki beketajo v D-molu. Je pa res, da se tvoj C-dur prav lepo sliši. ;)

 41. Triada pravi:

  Obstajajo pa potem se ovce tipa Crnkovic, katerih je tudi najvec pravzaprav, in ki znajo beketati v C-duru in D-molu, mislec, da jih ta divergenca vmesca med volkove.

 42. qwertyuiop pravi:

  chanel bag chanel flap bag chanel classic 2.55 chanel bag chanel jumbo bag

  chanel bag,chanel flap bag,chanel classic,2.55 chanel bag,chanel jumbo bag

  coach outlet coach bags coach handbags coach bags sale

  coach bags,coach outlet,coach handbags,coach bags sale

  ghd straighteners ghd hair ghd styler cheap ghd straighteners ghd straighteners uk ghd straighteners amazon pink ghd ghd iv ghd salon styler ghd mini styler

  ghd straighteners,ghd hair,ghd styler,cheap ghd straighteners,ghd straighteners uk,ghd straighteners amazon,pink ghd,ghd iv,ghd salon styler,ghd mini styler

  gucci bags gucci handbags gucci sale

  gucci bags,gucci handbags,gucci sale

  louis vuitton bags louis vuitton handbags louis vuitton outlet louis vuitton 2010 designer bags louis vuitton 2010 louis vuitton online louis vuitton collezione

  louis vuitton bags,louis vuitton handbags,louis vuitton outlet,designer bags,louis vuitton 2010,louis vuitton online,louis vuitton collezione

  mbt shoes schuhe mbt mbt sale scarpe mbt zapatos mbt mbt shoes clearance mbt sale mbt shoes reviews mbt schuhe günstig mbt schuhe auslaufmodelle ebay mbt schuhe mbt schuhe schweiz mbt shop

  mbt sale uk prezzi mbt scarpe mbt prezzi scarpe mbt vendita scarpe mbt prezzo scarpe mbt roma mbt precios mbt calzado mbt españa

  mbt shoes,schuhe mbt,mbt sale,scarpe mbt,zapatos mbt,mbt shoes clearance,mbt shoes reviews,mbt schuhe günstig,mbt schuhe auslaufmodelle,ebay mbt schuhe,mbt schuhe schweiz,mbt shop,mbt sale uk,prezzi mbt scarpe,mbt prezzi,scarpe mbt vendita,scarpe mbt prezzo,scarpe mbt roma,mbt precios,mbt calzado,mbt españa

  nike airstore nike air force nike air jordan nike shoes nike running shoes nike basketball shoes nike store nike outlet nike air max nike online store Nike factory nike uk store air max 90 air max 2009

  air max 1 air max 2010 air max 95 air max 360 nike shox nike shox nz tenis nike shox nike r4 shox nike shox turbo nike sb nike dunk sb nike sb shoes nike sb high nike sb low

  nike air,nike air force,nike air jordan,nike shoes,nike running shoes,nike basketball shoes,nike store,nike outlet,nike air max,nike online store,nike factory,nike uk store,air max 90,air max 2009,air max 1,air max 2010,air max 95,air max 360,nike shox,nike shox nz,tenis nike shox,nike r4 shox,nike shox turbo,nike sb,nike dunk sb,nike sb shoes,nike sb high,nike sb low

  ugg boots ugg sale ugg australia uk ugg boots cheap ugg boots ugg australia boots ugg shoes

  ugg boots,ugg sale,ugg australia,uk ugg boots,cheap ugg boots,ugg australia boots,ugg shoes

  MBT shoes sale store
  Nike factory online store
  UGG boots sale store
  GHD hair straighteners discount store
  Louis Vuitton Factory Outlet store
  Gucci Factory Outlet store
  Chanel Factory Outlet store
  Coach Factory Outlet store

  Bride wedding dress store

 43. Air Max pravi:
 44. True religion sale pravi:

  Jeans are popular to both men and women all over the world. True religion jeans are one of the high-end jeans that can work well with every outfit, and it can meet you needs for different settings. As a word, cheap true religion jeans are essential shoes for every people’s wardrobe. In this case, you may need to come to the True religion sale site to choose one or more pairs for yourself and your friends.

 45. vibram five pravi:

  Another hand, she took a bookmark in the book, look in the vibram five process of reading, perhaps she walked in the far end willow tree, she is reading in the five fingers breeze. Perhaps this is the west wing of the book the vibram fivefingers unrelieved by or proper.

 46. vibram fivefingers pravi:

  vibram fivefingers is at an unprecedented pace experienced five fingers prospects the craze using the times, walking in the forefront using the times. the comparison of option styles is unique,it’s the five finger shoes which i like best.Often see this sort of modeling.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.