Osebna

Ponedeljek, 20. april 2009

Glede na to, da še na nobeni fotografiji za osebni dokument nikoli nisem izgledal normalen, niti še nisem videl nobenega osebnega dokumenta človeka, ki ga poznam, na katerem bi na fotografiji izgledal normalen, je tale Jonasova fotka za njegovo prvo osebno izkaznico skorajda umetniški portret.

jonas.jpg

Sicer pa je urejanje dokumentov na upravni enoti v Tobačni postalo precej znosno — zlasti v primerjavi s še ne tako davnimi kalvarijami na Mačkovi. Ne gre samo za to, da so prostori lepše urejeni in da dobiš listek za čakalno vrsto. Predvsem je prednost v tem, da je med samimi čakajočimi ter med čakajočimi in uradniki oz. okenci potrebna distanca. Najbrž je bolj medčloveška bližina kot pa čakanje sámo tisto, kar ljudi dela nervozne.

Izdelava osebne ponavadi traja sedem delovnih dni, proti plačilu pa vam jo izdelajo tudi v treh ali štirih dneh. Za evro in pol! Zakaj se niso tega že prej spomnili? No, tokrat je bilo to res urgentno, ker gremo naslednji teden prvič z Jonasom čez južno mejo.

Ko je uradnik poskeniral Jonasovo fotografijo, mi jo je na moje presenečenje vrnil. Zakaj pa nam fotografski servisi potem natisnejo fotke v toliko izvodih, sem ga vprašal. Saj jim ne bi bilo treba, je odvrnil. Odkar obstaja storitev eFotograf, lahko fotografijo uploadajo na strežnik in vam dajo osebno dostopno kodo, s katero potem pridete na upravno enoto, mi pa jo downloadamo za dokument.

Grem stavit, da je ta varianta bistveno cenejša: osem fotk je namreč stalo 10 € — ne da bi mi sploh povedali za drugo možnost. Res pa je tudi, da si bomo preostanek primerkov lepo razdelili po denarnicah. Po starem. Analogno.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 20. April, 2009 ob 17:16 v kategoriji BabyBlog, Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

22 komentarjev na “Osebna”

 1. blitz blitz pravi:

  “Sicer pa je urejanje dokumentov na upravni enoti v Tobačni postalo precej znosno — zlasti v primerjavi s še ne tako davnimi kalvarijami na Mačkovi…” – jaz sem dokumente precej znosno urejal že kakšno desetletje – v Mostah.

  Sicer pa čestitke za odlično fotografijo – mi smo oba fanta morali zaradi življenja v tujini že dva tedna po rojstvu dati fotografirati in je bila prava kalvarija držati glavo pokonci, imeti odprte oči in skrite očetove roke.

 2. NoMercy pravi:

  oh kako … emm češko(?) – slikce v denarnici?? ob vsej tehnologiji ??? ahhh, kar srce mi je zaigralo

 3. tisa pravi:

  Toliko fotografij (nekateri, verjetno pa ne vsi) rabimo, ker jih moramo imeti še za druge stvari – meni je vsako leto šla ena za avtobusno vozovnico, ena za kartico za vlak, pa vedno se še kaj najde ;)

 4. izida pravi:

  za blitz
  Dojenčka se fotografira za osebni dokument tako, da se ga poleže na veliko posteljo z belo rjuho (belo ozadje) in naredi čimbolj z vrha več fotografij (po potrebi tudi 30), ki se jih odnese k fotografu (digitalne). Ta izbere najbolj primerno (v skladu z uradnimi navodili) ter izdela digitalno fotografijo po predpisanih standardih z modrim ozadjem. Ostalo so MC povedali pravilno na UE.

 5. štulič pravi:

  ..pa, da ga ne bodo tetkice preveč ščipale! Maša_la!

  Lahko bi mu, usput, zrihtal še Nsk potni list; nek se nadje! ;)

 6. blitz blitz pravi:

  izida, moja izkušnja kaže drugače – tako v Ljubljani kot na Dunaju so mi pri fotografu na prsi položili belo rjuho, dojenčka sem pokonci prijel v roke in potem so čakali, da bo odprl oči. Ker imajo digitalci običajno malo zamika pri sprožitvi, je seveda oči nekajkrat zaprl, preden je škljocnilo.

  Morda bi ga res lahko slikal sam, a potem bi se moral ukvarjati še s pravilno osvetlitvijo in sencami.

  Dejal bi, da je tudi Jonas bil fotografiran pokonci, če se ne motim, se v desnem spodnjem kotu vidijo vršički očetovih prstov.

 7. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Blitz: Nekako si še predstavljam, da bi sam čisto v redu fotografiral dojenčka, ampak ne predstavljam si upravne enote, ki bi sprejela to fotko. Govoto bi na njej našli kaj umetniškega, kar ne bi ustrezalo pravilom.

  In ja, seveda, Jonas je sedel mamici na kolenu – ampak pravokotno na njo, tako da je bilo za njim ozadje –, medtem ko sem jaz čepel pod reflektorsko marelo in tik ob objektivu migal z nekakšno plišasto žabo.

 8. Robert pravi:

  “Izdelava osebne ponavadi traja sedem delovnih dni, proti plačilu pa vam jo izdelajo tudi v treh ali štirih dneh. Za evro in pol!”

  Isti uradniki, za istimi pisalnimi mizami, za istimi računalniki in za isto plačo, naredijo pol hitreje, če plačaš državi 1,5 €?!
  Ta sistem se mi zdi pokvarjen.

 9. blitz blitz pravi:

  Hehe, Marko, moja Frau je pravkar komentirala: “Lep je, luštkan. Najbrž je mamici podoben.” :lol:

 10. Marko Crnkovič pravi:

  Blitz: Ne, baje je celi foter. Celo jaz sem že začel to verjet.

 11. david.pelko pravi:

  Ste me spomnili, tole slikanje je res muka.

  Offtopic. Sicer pa moram priznati, da si danes ne predstavljam več, kako bi bilo, če bi imel sina.

 12. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Pelko: Kaj pa če bi imel hčerko?

 13. nevenka nevenka pravi:

  Bradica in lička in kotički ustec so čisto tvoja Marko in čelo in obrvi.
  Mali se že sedaj drži tako, kot da bo nekega dne povedal svoje in pika :-) “Samo še malo, da zrastem.”

 14. david.pelko pravi:

  Saj imam. Dve. Stari sta osem in devet let. Zato si ne predstavljam več, kako bi bilo imeti fante.

 15. chef chef pravi:

  Če si pogledaš pravila, koliko milimetrov morajo biti robovi glave (to se pa čudno sliši!) oddaljeni od robov fotografije, se komot fotografiraš doma. Odkar morajo za dokumente fotografirat obraz popolnoma naravnost, itak vsi izgledamo bolj ali manj kot zaporniki, jaz pa še toliko bolj. No, mali je pa fejst!

 16. NoMercy pravi:

  iz enega starega vica:
  vozi mamica v vozičku svoje dete, ki ravno, ko pride mimo njena frendica “pase kravce” — komentar frendice: “cel očka je tale tvoj sinek”

 17. smokva pravi:

  luštna fotka.

  se mi pa zdi da je malemu malce vroče? al ste ravno prišli s kakšnih rovt in ima tako lepo zagorela lička zaradi sončka?

 18. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Tako rdečeličen je zato, ker je imel vročino. K fotografu je šel direktno iz ZD Metelkova.

 19. patricia pravi:

  saj to ne more biti res!

 20. smokva pravi:

  ajej marko,

  z vročino pa tak bister in prijazen nasmeh?! vsa čast tvojemu mulčku. moj je siten ko je boln še pa još.

  no, uživajte na dopustu, pa čimveč zdravja tamalemu!

 21. Margareta pravi:

  Takole je Robert – uradniki delamo z isto “hitrostjo”, proti doplačilu teh par eurov za prednostno izdelavo dokumenta zasluži samo izdelovalec.

 22. vibram five pravi:

  Another hand, she took a bookmark in the book, look in the vibram five process of reading, perhaps she walked in the far end willow tree, she is reading in the five fingers breeze. Perhaps this is the west wing of the book the vibram fivefingers unrelieved by or proper.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.