Kam Nokia taco moli

Četrtek, 24. september 2009

Nokia N97 ni slab telefon, je pa gotovo najbolj overpriced in overhyped model, kar so jih Finci zadnje čase dali na tržišče. Na nek način je naslednica E90 Communicatorja in ima pred njim tudi prednosti — in kako jih ne bi imela, ko pa sta navsezadnje vmes minili že dve leti in pol —, po svoje pa je tudi slabša.

Večji del problema je v operacijskem sistemu. Symbian je z S60 5th Edition po mojem zašel v slepo ulico, vsaj kar zadeva UI. Aplikacije so totalno razmetane sem in tja. Če bi si jih hotel vsaj približno razporediti tako kot na starejših (ne starih) Nokiah, bi porabil nekaj dni, vmes pa bi se tako ali tako izgubil v mapah in med nivoji. Namesto da bi zadeve spravili v nek logični red in vse skupaj poenostavili, so zadeve še zakomplicirali. Edini napredek v primerjavi z Nokio 5800 XpressMusic je začetni zaslon, pa še to ni bilo težko glede na tisto katastrofo. Po svoje spominja na Handy Shell, samo da je redizajnirano in da sklope drag-n-dropaš, namesta da bi jih razporejal s tipkami.

Že naložene teme so kar nekaj, nove je težko najti, ker so v glavnem kič, tale Ovi tema mi je še najbolj sprejemljiva.

Začetni zaslon ima zdaj pogruntavščino, ki se ji reče ZZ “s povezavo” in “brez povezave”. Nastavite si ga s povezavo in baterija ne bo preživela od jutra do večera. Pa ni treba imeti nastavljenega samodejnega nalaganja pošte ali kar naprej prižgane Gravity. Povezava pa bo kljub temu kar ves čas vzpostavljena.

Ekran ima dobro ločljivost, vendar je slabo viden. Čezenj se kar naprej vleče neka sivkasta meglica, ki ne izgine niti po brisanju s krpico za očala. Na soncu skoraj nič ne vidiš, zlasti ne seveda s temno temo. Kar zadeva touch, pa je treba kar pošteno nabijati po ekranu.

Tipkovnica je slabša kot na E75, razporeditev še hujša. Najbolj bizarno je to, da je tipka za presledek premaknjena proti desni! Kje je to že kdo videl? Nokio bi moralo skrbeti: stvari grejo na slabše!

Pravkar sem se spomnil, da se v treh dneh nisem niti dotaknil petsmernega gumba, ki se je naenkrat znašel na levi strani tipkovnice! Na levi! Prisežem, da ga doslej nisem niti opazil, čeprav sem bentil, ker moram tapkati s prstom in ciljati med najmanjše možne črke — tako imam pač nastavljeno, da čim več vidim —, če hočem vstaviti kurzor v mesidžu ali mailu nazaj, da bi nekaj popravil.

Redna cena N97 (pri Telerayu) je neverjetnih 649 evrov. Če ne štejemo dveh šminkerskih modelov (8800 Arte, Carbon in Gold), je to najdražja Nokia ta hip! Kljub temu pa lahko naštejem vsaj šest aktualnih telefonov — N85, N86 8MP, N96, E66, E71, E75 —, pri katerih pa nimamo občutka, da držimo v roki poceni plastično igračko.

Edini plus N97 je velik ekran. Res velik: tri palce in pol po diagonali, 360 krat 640 pikslov.

Kam pes taco moli?

Nokia je postala malo dolgočasna in neučinkovita. Kje je tu kak napredek? Hitrost prenosa podatkov? Ne še. Piksli? No, ja. Senzor za zajem slike? Optika? Give me a break! Ločljivost ekrana? Ah … Tipke, tipkovnice? Ne ravno. Spominske kapacitete? To že, pa kaj? Konstrukcija, materiali, izdelava? Ne vpliva nujno na kvaliteto in na ceno. Uporabniški vmesnik? Pri Nokiah na slabše. GPS? Na nobeni Nokii še ni bilo dobrega.

Edino normalno skrolanje po ekranu je možno v aplikaciji Splet, ki je narejeno tako kot pri iPhonu: če hočeš po strani dol, moraš vleči s prstom gor. V drugih aplikacijah je ravno obratno, za nameček pa tudi netekoče. V tekstualnih aplikacijah se pri skrolanju tudi ne da izogniti highlightanju teksta. Najmanj logično pa je, da je včasih treba ikone ali menije tačniti enkrat, včasih pa dvakrat. In če že dvakrat, potem je popolnoma vseeno, če je razmik med tačema magari pol minute.

Telefoni niso več (samo) tisto, za kar jih je definirala pionirska Nokia. Tehnične zmogljivosti telefonov so danes že nekaj samoumevnega, zato se je poudarek premaknil na lahkotnost, poljubnost, fleksibilnost in večnamenskost uporabe. Tu pa je Nokia zmrznila. Morda jo lahko reši dejstvo, da bo Symbian OS postal odprtokodni sistem. Morda se ji prihodnost odpira v smeri, ki jo nakazuje prihajajoči model N900 z novim OS Maemo, ki bazira na Linuxu. A to Nokie ne bo rešilo, če se ne bodo začeli bolj truditi. Vprašanje je, kaj se bo v prihodnosti zgodilo s telefoni z alfanumeričnimi tipkovnicami. A teoretično je vse to, kar lahko delamo na iPhonu, možno početi tudi s tipkami. Samo naj se za božjo voljo spomnijo za Nokio kaj takega kot App Store! Tudi za Symbian obstaja na tisoče aplikacij, ki pa so bolj storilnostno orientirane, primerno pač filozofiji telefona, kot so si ga pred dvajsetimi leti zamislili Finci.

Nokia is too big to fail, ampak vseeno bi mi bilo žal, če bi moral spremljati njeno pot navzdol — pa če bom ne vem kako zadovoljen z iPhonom.

Čisto nezadovoljen pa z N97 le nisem. Prvič sem malo zasvojen s telefoni, ki jih moram kar naprej nekaj šraufati, pa če je treba ali ne; drugič mi do neke mere nadomešča E90, ki je res že stara kišta s senilnimi muhami; tretjič pa je pa le velik telefon z velikim ekranom, če nič drugega, in to pač služi svojemu namenu pri današnjih funkcijah, ki jih od naprave pričakujemo.

Recimo torej, da je N97 nekakšno svarilo in tranzicija obenem.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 24. September, 2009 ob 13:40 v kategoriji Nokia, Po defaultu ZNB.
Komentiranje je dovoljeno. Pinganje je trenutno onemogočeno.

23 komentarjev na “Kam Nokia taco moli”

 1. Gume pravi:

  Po mojem mnenju so vsi ti telefoni overpriced in overhyped… samo da se ne spomnim iPhone 3g, same reklamacije.

 2. NoMercy pravi:

  MC – star, tečn, raztresen in pozabljiv desc v kovani in kaljeni srajci si ratal. :P
  Te igračke so za mularijo 20 let +/- kakšen mesec :)

 3. Miha pravi:

  Jz tud mislim da so overpriced !!!

 4. John pravi:

  Ne razumem kaj manjka GPS-u v Nokiah? V N95 oz. N96 Dela odlicno, na 5800 se nisem imel tezav z njim. Kolega na 6120 (navogator) pravi da tudi dela kot mora.

 5. Samo pravi:

  Nokia ima podobno aplikacijo kot je app store, imenuje se ovi store. Glede GPS-a pa lahko rečem, da sem imel Nokia N95 in mi je delal super, sedaj pa imam Nokio 5800 na kateri pa mi tudi deluje odlično. Od kar sem upgrade-al firmware mi najde signal po 10sec. max.
  Tudi nasplošno sem z Nokio in Symbian S60 5th Edition zelo zadovoljen.
  Slišal pa sem tudi, da bo v upgrade-u za N97 v20, kinetično scrollanje povsod po menijih (kot pr iPhone-u).
  Lahko ti še priporočim brskalnik Opera 5 beta, deluje odlično na Symbian je z S60 5th Edition.

  LP

 6. strojnik strojnik pravi:

  Imam zelo podoben telefon drugega proizvajalca, le da dela na windowsih. Vse je super, samo telefonira se bolj težko… :?

 7. andraz pravi:

  n97 je opazen brc v temo, vsekakor, ampak Nokia ni samo too big to fail, temvec je way too good to fail. N900 bo najbrz najboljsi (ko bo) telefon na svetu, je pa seveda problematicno dejstvo, da njena platforma ni popularna (še). Za to bodo rabli vsaj se eno leto konstantnega lansiranja novih telefonov in hudega supporta development communitya. Glede na videno osebno ne dvomim v uspeh.

  Nokia ima namrec top marketing (mogoce ne tolk top kot apple), market share, povezave z operaterji, ogromen RnD budget, odlicen dizajn, odlicen hardware in zdej bodo naredili velik korak naprej kar se smart phonov tice. Ostalo itak štima.

 8. Rado Rado pravi:

  Potemtakem je zdaj v dvoboju Jonas : Marko,
  1:0 za Jonasa?!
  :-)

 9. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Rado: Vdal sem se. Ne sicer brez boja, ampak vseeno …

 10. silvestre pravi:

  “Samo naj se za božjo voljo spomnijo za Nokio kaj takega kot App Store!” — Obstaja: Ovi Store. Res ni tako bogata, kot Applov App Store, a kljub temu raste.

  Drugače se povečini strinjam. Nokia se tudi strinja. Sami pravijo, da ima Symbian prevelik “momentum”, da bi ga kompletno umaknili s trga. Zato pa tako hitijo z Maemom. Še bolj pa bi morali pohiteti z kapacitivnimi touch screeni, to je velik minus za živce uporabnikov. Takoj zraven cene. :)

 11. Karmen pravi:

  “tipka za psledek” ima typo, manjka re (brez dvopičja). Upam, da nisi vse to natApkal na Nokiin zaslon :-)

 12. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Karmen: Hvala. Popravil. Kar na N97.

 13. Mlaf pravi:

  Točno o tem sem pisal nazadnje, ko si razglasil, da nameravaš “prešaltat” na iPhone… Nokia ni to, kar je nekoč bila.

 14. Mad Man pravi:

  Nokia je točno tisto, kar je bila. Že vrsto let. Zato so jo vsi prehiteli. Edina njena šansa je Android, drugače bodo pogoreli v nekaj letih. No, morda bodo prodajali netbooke z MS Office. :P

 15. hudirudi pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=vJpEuMidcSU

  hja, meni je tole povedalo vse….

  lp

  hr

 16. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Hudo! Hvala.

 17. NoMercy pravi:

  Očitno dosežen cilj s to igračko: ljudje se ji res posvetijo :P

 18. p_sin. pravi:

  Ne vem, Marko, mogoče je pa prednost modela Carbon ravno kot pri N7 ali M23, pa N97 gor ali dol. Pa isto je pri ajih, valjda. Saj če vzameš denimo hudo relevantno optiko in jo primerjaš na E66 in BT43 je tako kot bi te stresla elektrika? N97 – mislim, da bo še kmalu drugače. Oni niso ne vem kaj, nek tam Blueberry 2. za opice – če veš, kaj mislim? Piksli? Piksli, ja! Ah daj no. Komparativiraj še tole: MNJ 45, ampak v oni predlanski izvedbi ki še ni z XX trooperjem mega, z vmesniki pri drugih aplikacijah, kot jo ima Nokija, odkar so malce spremenili način razmišljanja in niso več tako trdoglavi ko ena stara teleta. Glede petsmernih gumbov pa je isto kot s kurzorji-težko da kam prideš, če sploh. Zadnjič sem bil MXFate7 in veš kaj se mi zgodi – in to ni bilo prvič, pazi, sploh ne prvič – gre mi spomin v maloro. Pa je kao osem giga ali kaj. Mislim. Štala. Tačdavn!

 19. Ljubo pravi:

  še pomnite jonasov poust “Finta je v softveru”? svoje čase so nemci vozili folkswagn in imeli nokije “NO-KIA” dons majo ajfon in vozijo kijo :) Ja je hecno :) Zadnja utrdba ste slepi uporabniki. Nokija povrže preveč modelov zato nima časa da bi speglala sw. Namesto da bi razvijal nov sw in po 29€ prodajal upgrejd rajš nardijo novo šajni škatlico. Me prav zanima kakšen delež ma ajfon med smartfoni pri nas, glede na to da se pri nas ne reklamira ker se ne prodaja (dobro če spregledamo tušovo skropucalo). U bistvu presenetljivo veliko glede na marketingško 0 (NULO), nokia ob podpori operaterjev???. Kar pomeni da nekaj more bit na tem??? Kaj storiti ob dilemi 650€ za novi telefon? Kupiš nokijo in boš čez 2 mesca spet aut ker bo spet še en še bolj šajni telefon..

 20. darthavder pravi:

  marko, a tebi na noki dela google latitude, oz. kako si se prijavil, glede na to, da ti ne ponudi slovenije. kot tel. omrežja..

 21. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Darth: Ko sem pred časom probal, je zgledalo, kot da dela. Mi je pa sesulo cel telefon, ko sem nehote uvozil vse kontakte. Potem pa se nisem več s tem ukvarjal.

 22. jeorjianet pravi:

  features water africa geoengineering read european thermohaline

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 23. office 2007 pravi:

  Microsoft Office 2007 accepts as factual in a continual development in analyze and discovery,Creating and distributing trading components along with other publications is easily supplied by Download Office 2010.The widespread characteristics of all the versions of the Office 2007 download if it is Professional or Standard or Ultimate or Home and Student are server-side devices and applications.The widespread characteristics of all the versions of the Office 2007 Professional if it is Professional or Standard or Ultimate or Home and Student are server-side devices and applications.The following, describing and distributing of data can be effortlessly and effectively finished with Office 2010.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.