Vulgata nova

Ponedeljek, 28. september 2009

Obstaja primitiven tednik, ki je pred časom izšel z naslednjo naslovnico: glavna napoved čez fotografijo zaigranega koitusa in opazovalca, ki po razgaljenih telesih poliva pijačo, se je glasila “Šprical po joških” (naslov članka se sicer glasi “Sudanski šerif zalival pičke”); nad naslovom revije sta fotografiji ženske in moškega z naslovčkoma “Lufta si jo” in ”Lufta si ga” (in s puščicama, ki kažeta v mednožji); zraven scene s špricanjem je foto dekleta, ki jo moški nosi na ramenih, z napovednikom “Češplja pojahala žrebce”.

Ne bom napisal, za katero revijo gre, da je ne bi kdo slučajno kupil iz radovednosti. Sicer pa je to tekst o tem, da nekateri mediji živijo svoje pritlehno in vulgarno, a velepomembno in samozadovoljno življenje na stranskem tiru družbe, ki jo frustrirano in užaljeno obmetavajo s smetmi.

Nad tem se ne zgražam iz puritanskih principov in iz želje, da bi prostaško izražanje formalno prepovedali. Sem pa prepričan, da obstajajo različne komunikacijske situacije, za katere je primeren zdaj eden, zdaj drugi, zdaj tretji jezikovni register (ali tudi po več hkrati). Vulgarno izražanje — in za nameček subinteligentno, kar je verjetno jedro problema — se mi za medije ne zdi primerno, pa čeprav gre za zavestno pozicioniranje v najnižji predalček najnižjega segmenta medijskega trga. In ne boste verjeli! Tega ni na svetu, da bi trač mediji uporabljali tak jezik, pa če strežejo še tako nizkotnim nagonom. Seveda se izražajo drugače, bolj sproščeno, neformalno kot resni mediji, vendar ohranjajo nivo realističnega, verističnega, magari drastičnega jezika. Jezik ulice ni nikjer jezik medijev razen v Sloveniji.

Mimogrede, celo kolikor-toliko resni mediji si ne morejo kaj, da se ne bi tako izražali. Pred kratkim so recimo Finance objavile naslov “Čigav je največji? Minus namreč. Popovičev. Jankovičev je manjši”. Podobno je v tudi oglaševanju. Že pred leti se je Žurnal oglaševal s podobo odvitega kondoma in sloganom “Prodoren”. Mobitelov mobilni portal erotičnih vsebin pa se gladko imenuje “Dajmedol”.

In če že omenjam oglaševanje, omenjena revija je glede na ekonomsko težke čase še kar polna oglasov. In to ne oglasov, da ne bo pomote, za erotične klicne linije ali seks šope. Slovenskim oglaševalcem — ali slovenskemu gospodarstvu, da bom bolj konkreten — je za vsebino, ki obdaja njihove oglase, prav malo mar. Edino, kar šteje, je doseg. V te številke je sicer mogoče dvomiti, vendar je neglede na to naravnost šokantno, kako nepomembna se oglaševalcem zdi vsebina, ko jih enkrat prepričajo v doseg medija, in kako nepomembni se jim zdijo socialni parametri dotičnih bralcev (ali gledalcev), od kulturnih do potrošniških, ki se pustijo trapiti podobam in besedam najnižjega nivoja slovenske estrade.

Trač mediji postajajo nekakšen marginalen underground, ki ima le enostranski stik z realnim svetom: iz njega si sposojajo imena in obraze, ki pa jih predelujejo v neprepoznavno subkulturno godljo, v kateri vidijo smisel le sami (in omenjeni oportunistični oglaševalci). Mainstream pa jih prezira, kar je seveda razumljivo. A njihove metode vzbujanja pozornosti za vsako ceno so vendarle preveč debilne, da bi jim jih smeli kar tako dovoliti. Prezir do teh nebuloz je dvorezen. Če jih zdaj ne bomo ustavili, jih tudi pozneje ne bomo, saj bodo samo še bolj podivjali.

Neka druga revija — ena tistih, pri katerih se lahko samo vprašamo, kako to, da jih recesija še ni ugonobila — je recimo ta mesec izšla z intervjujem z nekim morda pismenim, a še bolj gobčnim in predvsem dezinhibiranim, od zlorabe alkohola ne čisto prisebnim osebkom. Možakar je za visokega državnega uradnika izjavil, da je njegov penis majhen kot kikiriki, enega od ministrov pa je označil za “navadnega fukfehtarja”. In nikar si ne delajte utvar, da je sijajni, 80 g/m² papir naslovnice tako dober, da tega slednjega ne bi prenesel tudi kot glavne napovedi. Z imenom in priimkom!

S stališča apostrofiranih posameznikov je dejansko vprašanje, ali je take norce bolje ignorirati ali pa proti njim ukrepati. A kakorkoli, medijska krajina bo vedno bolj onesnažena, ne vedno manj. Ta trend je ireverzibilen, pa če nesnago ignoriramo ali ne. Za to devastacijo pa so zaslužni tudi tisti, ki se medijem ponujajo sami, da bi javnosti pokazali svoj namišljeni prestiž in dostojanstvo, kot recimo prav te dni glodani državni podbog in batina in njegova nevesta. Medijsko sproducirana fotografija možato grdega, a zaigrano prijaznega pingvina, ki ljubeče sloni nad tipkami, ki jih nežno ubirajo kuhalnice nevajeni prstki noseče Clare Schumann za komunikološko rekonstruirano slovensko realnost 21. stoletja, je lahko v stilu Matevža Langusa navidez še tako socialotvorna, vendar dejansko deluje razdiralno. Pa če si še tako razbijamo glavo, namreč ne moremo in ne moremo ugotoviti, zakaj hudiča sta se zaljubljena pingvinčka sploh fotografirala in se potem pustila distribuirati. Notranji vzgibi namišljene elite ostajajo uganka v isti meri, kot normalen človek ne razume, zakaj je “sudanski šerif zalival pičke”.

Dnevnikov Objektiv, 26. 9. 2009

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 28. September, 2009 ob 10:20 v kategoriji Dnevnik 2004-, Kolumne.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

41 komentarjev na “Vulgata nova”

 1. NoMercy pravi:

  eh MC … več trdoerotične literature se v VSN proda kot pa imaš ti bralcev z netom in brezplačniki skupaj :P
  Morda pa ti živiš v “napačnem” svetu, saj si v manjšini!! Poizkusi napisati kaj tako provokativnega, da se te bo bralo na WC_ih, pod kovtrom … :)

 2. Dinozaver pravi:

  Glede na domnevno slovensko zapetost je vsa našteta vulgarnost pravi balzam za narodovo dušico…

 3. Biba pravi:

  Z veseljem prebrala zapis!! Žalostno, a res, krepko v manjšini…

 4. Jasna pravi:

  Ampak na naslovnici revije s sjajnim papirjem je tudi tvoj prijatelj “kdor ne kuha ni Slovenc”. In veš kaj mi gre na živce in kaj se mi gabi pri tvojem frendu? Ker v stilu teh revij, ki jih omenjaš daje naslove svojim knjigam in pri tem priča priče nama bralcem o nekih zlatih cekinih in boginjah. A nas res ima za tako glupe naivne, da ne vemo zakaj je knjigi dal tako ogabno dvoumen naslov?

  Kaj se huduješ Marko?Kaj prepoveduješ “Vulgati novi”ideje? Trg obstaja in tisti o katerih tako pišejo se ne pritožujejo?
  Živimo v režimu, ki nima morale. Edina morala je denar.

  “Jezik ulice ni nikjer jezik medijev razen v Sloveniji”.- To je nedokazljiva izjava, ker vse svet ti nisi obrnil narobe, da bi to vedel.

  “Če jih zdaj ne bomo ustavili, jih tudi pozneje ne bomo, saj bodo samo še bolj podivjali.” – Kako kaj ? Spet me siliš v to, da te zezam, da so tudi tako razmišljali v bivšem režimu.

  Ni mi jasno zakaj tisti z imenom in priimkom, ki ga je nekdo ozmerjal z “fukfehtarjem” ne toži za kleveto. Jaz bi že. Takšnemu govoričenju je treba enkrat narediti konec, morda na takšen način?

  Ta stavek, ki se začne: “Medijsko sproducirana fotografija…..”
  pa ne razumem, bi ga pa rada razumela.

 5. Prepovedati primitivno izražanje v medijih? : Jinov svet pravi:

  [...] Berem Crnkoviča v Dnevnikovem Objektivu, ko piše o primitivni rabi jezika v tračarskih revijah: Vulgarno izražanje – in za nameček subinteligentno, kar je verjetno jedro problema – se mi za medije ne zdi primerno, pa čeprav gre za zavestno pozicioniranje v najnižji predalček najnižjega možnega segmenta medijskega trga. . A njihove metode vzbujanja pozornosti za vsako ceno so vendarle preveč debilne, da bi jim smeli kar tako dovoliti. Prezir do teh nebuloz je dvorezen. Če jih zdaj ne bomo ustavili, jih tudi pozneje ne bomo, saj bodo samo še podvijali. [...]

 6. NoMercy pravi:

  menda je Večer naprodaj: koliko novinarjev bo kupilo delnice?
  niti za pol_kurca_pičkine_moče jih ne bodo pokupili.
  ————-
  sem bil zadosti nazoren ali je treba še v barvah in 3D narisati :P

 7. Brot pravi:

  Tista revija Nova je itak dora samo za si brisat ret in prou nč druzga

 8. nikokaoja pravi:

  Mislm Brot, če si pa s tako revijo ret brišeš pol pa to res ni za nkamr. Jaz se pa za spremembo od vseh vas z MC kar strinjam. Pa ne samo to kar je napisal, če še pogledamo razne osebke na nebroj lokalnih TV postajah nas bo vse to pripeljalo kar lepo pokaže film Idiocracy, Sicer glup film, sam tko bo.

 9. Rado Rado pravi:

  Marko
  dotaknil si se teme, ki je boleče prisotna že nekaj časa. Zdi se, da je prišlo do efekta “kuhane žabe”. Nivo časnikarskega besednjaka je padal postopoma, tako da ima marsikdo današnjo vulgariziranost že za normalno stanje stvari.

  Taisti jezik se seli med široke množice. Tudi med tiste, ki sebe dojemajo za “smetano na področju pisnega izražanja”. Eden od blogarjev npr. je svoje kvantaštvo subtilno opredelil kot “slogovne okraske v imenu izražanja občutenj”.

 10. Sara pravi:

  Se sicer zavedam, da je tale zapis misljen resno ampak na parih delih je pa res zelo smesno napisan in je eno izmed boljsih branj na tem blogu v zadnjem casu.

 11. chef chef pravi:

  Kaj pa lahko drugega pričakujemo od družbe, ki posluša radio, kjer se kar naprej režijo bebavim fuki namigovanjem?

 12. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Rado: Kateri bloger pa (se) šteje med “smetano na področju pisnega izražanja”?

 13. nevenka nevenka pravi:

  He, he, me res zanima koga je imel Rado v mislih.
  Meni samo eden pade na pamet, ta; ki tudi tebi, Marko, napiše, da si napisal skoraj tako dobro kot on….

 14. ervinator pravi:

  Rado, in kaj potem, če kdo samega sebe dojema za smetano na kateremkoli področju?! Tudi psihopatski morilec je lahko prepričan, da mojstrsko izpeljuje svoje cilje, pa njegovega početja ne imenujemo niti obrt niti umetnost. Zna pa tak pacient marsikoga preslepiti – na področju pisnega izražanja manj pismene in manj razgledane …

 15. Rado Rado pravi:

  Ervinator,
  žal nisem imel tebe v mislih (tudi Gartija ne – oprosti Iztok) ampak tvojo prijateljico in sogovornico Simono Rebolj.
  Seveda imaš prav. Vsak se lahko ima za smetano, In o vsakem, ki se ima za smetano si lahko mislimo, kar nas je volja. :-)

  Ker moram pazit na besede, da ne bom dobil preveč “slogovnih okraskov” v glavo, popravljam gornjo izjavo: Seveda Simona ni sama trdila, da spada med smetano. Le jaz mislim, da ona misli, da spada med smetano – Creme, de la creme – Kdo ve, morda pa res spada?!

 16. Jasna pravi:

  Da nekdo sam sebe dojema kot smetano, da misli kako je najboljši ter, da se hvali tudi, če je gnoj učijo vsi pomembni menažerski učbeniki. To je v duhu današnjega časa.

  Rado: Simonino izražanje prosto po Crnkoviču ni subinteligentno.
  Boljša in izvirnejša je od Braneta in od še marsikaterega. Brane se navdihuje in povzema iz časopisov in potem o tem razpreda. Živi pogreb se mi zdi vse skupaj.
  Dr. Onyx je fajn.

 17. Ljubljana pravi:

  Tale blogos je postal živi pogreb.

 18. ervinator pravi:

  Rado, moraš biti pa res hudo neumen (funkcionalno nepismen), če si pomislil, da sem se jaz našel v tvoji obtožbi.

 19. Rado Rado pravi:

  Ervinator,
  ni mi jasno, čemu si tako negativno nastrojen? Ali ne bi mogel preprosto reči, da se motim, če že misliš, da “sem udaril mimo”?

  Lahkotnost s katero nekateri sejete krepke sodbe je naravnost frapantna. Na nek način tudi dokazujete Crnijevo tezo o močnem vplivu vulgariziranih medijev. Pričakovati je, da imajo tisti, ki se kitijo z ustrezno formalno visoko izobrazbo, tudi adekvatno ustrezno kulturo obnašanja. V nasprotnem primeru kljub visoki izobrazbi nižate povprečje. Jaz, morda naivno, priznam, pričakujem da bo slehernik dal v javnost najboljše kar premore. Ne pa da nas zasipa s frustracijami . . .

 20. Mikka pravi:

  Pravica do svobode izražanja po 39. členu Ustave RS zagotavlja svobodo izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja. Vsakdo ima pravico dobiti informacijo javnega značaja, za katero ima v zakonu utemeljen pravni interes, razen v primerih, ki jih določa zakon.

 21. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Jaz pa v jok pa na drevo.

 22. ervinator pravi:

  Rado, torej imaš od izobraženih nasploh previsoka pričakovanja, vsekakor zelo naivno. Kar se mene tiče, pa priznam,da sem do nižje pismenih debaterjev precej nestrpen.

 23. NoMercy pravi:

  @ 21. MC: evo ti štrik. Ko se boš spuščal, si daj zanko okoli vratu drugi konec pa čvrsto priveži :P
  Sporoči kako se je spust končal :)

 24. Mikka pravi:

  Se pravi:

  -uredniški pritiski, nadzor politike nad mediji in njihovo vsebino je obsojanja vredno in se mu je treba odločno upirati

  -nujno potrebno pa je nadzirati in pravilno usmeriti (zdaj nepravilen) modus operandi določenih medijev

  Okej Crni! Hvala ker si nas razvestlil. Bomo to imeli priliko prebrati tudi v brezplačniku, kjer se poleg tvoje kolumne nahajajo plačani oglasni članki in cenene reklame o 100% vedežavanju? Se mi je zdelo…

 25. Miha pravi:

  Ne se sekirat !!!

 26. Dajana pravi:

  cel voziček, da je niso videli.

  Kako si upa govoriti o vulgarizaciji jezika nekdo, ki je urednik Blogosa (OK, vem, vem, ti si samo za hišne, ampak svojemu delu odgovornosti pač ne boš mogel uiti), ki ima v hišnih nekoga – Arturja Šterna mislim, ki je pisal enkrat o tem, kolikokrat si ga je en dan vrgel na roko. No, ne nazadnje je začel s tem pouličnim jezikom Jonas v „Brez zavor“. Da ne govorim o tem, kako je vulgarna Simona Rebolj. Pri teh stvareh veljajo pravila za vse. Ali vsi lahko ali nobeden ne sme!

  Če pomislim samo, kolikokrat sem imela na svojem blogu temo o pornografiji, kako pornografija povzroča odvisnost, v kakšno odvratno stvar se je spremenil portal 24ur.com… Če pomislim na to, da sem že aprila 06 pisala o etničnem kodeksu blogerjev, kjer sem opisovala, da bi morali obstajati neki mehanizmi, ki bi preprečevali, da bi ljudje objavljali na blogih pornografijo, da ne bi producirali laži o drugih, kradli z blogov itd. In kaj se zdaj dogaja? Točno to. Ah, ne, zdaj smo prešli že to v fazo, ko čisto nikogar več ne ganejo grozni vulgarni izrazi paxmana na Siolu, kjer lahko vsakdo napiše kxxxc ali pxxxa v naslovu in je to… kul? Ko imamo na televiziji resničnostni show, kjer „igra“ porno zvezda itd.itd.

  Živimo pač v taki družbi, kjer ni več nobenih vrednot. Saj… je že res, da ima v naši družbi človek pravico do govora in ni več tako kot v socializmu, kjer nič o drugem nisi vedel. Zdaj vemo vse o drugem, sploh vemo 90% stvari, ki jih sploh ne želimo vedeti, a nekje so mediji pobrali, da se to pač „prodaja“. Senzacionalizem, seks se prodajata. In ljudje so enostavno v hipnozi.

  Kaj bi morali ljudje narediti? Ugasniti televizijo, ugasniti radio, ne kupovati več časopisov. Ljudje so v masovni hipnozi. Mislijo, da bodo kaj zamudili, če zvečer ne bodo gledali poročil, kjer … je samo slaba energija. Zamujajo pa ravno življenje s tem, da sploh prižgejo televizijo! Saj zvedeli ne bodo nič takega, da bi se bolje počutili! Ampak, mi živimo v nekakšni mizeriji, ki smo si jo udobno postlali in smo v avtomatizmu, ki si ga ne upamo prekiniti.

  Prilagam link do bloga Domna Saviča, kjer piše o tem, da sem dala Sex blog s Siola na NČR http://www.dsavic.net/2009/03/09/primer-dajana-in-siol-so-blogi-res-medij/ ki je propagiral prostitucijo na svojem blogu, skupaj z Maxom Modicem – on je to počel na 24ur.com – tudi njega sem dala na NČR, a iz tega ni bilo nič! :shock:

  Torej, če zaključim, država Slovenija je pravna država in naj poskrbi za to, kako se po medijih govori! Za to ima posebne službe, kot je recimo: Inšpektorat za medije. Naj začne za božjo voljo delovati!

 27. Dajana pravi:

  Tisti prvi stavek je iz drugega filma. :)

 28. Pris Pris pravi:

  Dajana, spet obsojaš? ;)

 29. Vanja pravi:

  oh še vedno debelušne gospe bedijo nad vse-občo moralo, blagor nam v varnih rokah smo mi v hipnozi, ker gospodinja budno bdi nad pohujšanjem. zelo je tudi “senzibilna”, saj ne loči vulgarizmov od jezikovanega stila, ki je pač del umetniškega izražanja, ker je sama enodimenzionalna pričakuje, da bo takšen tudi svet. Ga bo vsaj lahko razumela.

 30. NoMercy pravi:

  saj bo kmalu bolje, ko ugotovimo, da je tipkanje pretežko. Bomo kat clipe lepili, da ne bo jezikovna scena prizadeta. :P

  Itak pa ne vem zakaj je takšna panika, če kdo namesto bil napiše biu in namesto moškega spolnega organa kurc, … a koga besede bolijo?? In če koga besede bolijo je po mojem mnenju pač psihič, mazohist, … ker se sam trudi brati napisano :)

 31. Jasna pravi:

  Za rešitev tega problema predlagam komisijo za šund. Slišala sem zgodbe(ker se družim z glasbeniki – nisem grupie ali pa saj ne vem?) da so komisijo za šund včasih (v prejšnji družbenopolitični urditvi imeli na ZKPRTV), da je en od glavnih članov bil Ivo Umek. Vsak klinčev Raay avtor znamenitega verza “greva skup v gmajno ker imaš novo trajno” ni mogel posneti plošče. Takšno komisijo bi bilo treba ustanoviti za področje novinarstva in njen prdsednik naj bo Crni.

 32. NoMercy pravi:

  Zapreti FDV in AFGRT ali kako se že imenujeta tisti posebni šoli.
  Novinarje, voditelje, komentatorje, moderatorje … pa nagonit delat otok v Piranski zaliv. :P
  Pa sve, ki neznajo vsaj primerno, če že ne izborno govoriti & pisati kastrirati, da ne zaplodijo novih nebodijih treba :P

 33. ZZero pravi:

  Zakva kej vse skup.

 34. dajana.si | “Pizda” je slovenska lepa beseda pravi:

  [...] Saj ne, da ne bi že pred tremi leti ugotavljala to, kdar zdaj že vsak vrabec čivka, da je vseprisoten instant seks, ki se je iz interneta preselil na televizijo, v naše poštne nabiralnike, v vsak oglas v časopisu,  ljudem telesnost samo zagnusil. Ali, kot pravi Crnkovič: [...]

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentar ne vsebuje povezave na tvoj blog url (http://crnkovic.blog.siol.net/2009/09/28/vulgata-nova) in je označen kot spam.

 35. ”Pizda” je lepa slovenska beseda | Politikis pravi:

  [...] Saj ne, da ne bi že pred tremi leti ugotavljala to, kdar zdaj že vsak vrabec čivka, da je vseprisoten instant seks, ki se je iz interneta preselil na televizijo, v časopise, v naše poštne nabiralnike, v oglase v časopisih,  ljudem telesnost zagnusil. Ali, kot pravi Crnkovič: [...]

  [WORDPRESS HASHCASH] Strežnikov IP (212.44.107.1) se ne ujema z URL-jem komentarja na naslovu (212.44.107.2) in je bil označen kot spam.

 36. markopigac pravi:

  Rado: kdo je Simona Rebolj?

  Marko, sem bral Maxim in skoraj bruhal zraven. To je bil prvic in zadnjic, da sem ga kupil. To pa zato, ker so mi kolegi javili, da so mi baje spizdili slike in jih objavili notri. Skoda, ker niso.

 37. Vanja pravi:

  Marko, simona Rebolj je Radova neuslišana ljubezen. In Rado postaja vse bolj podoben Glen Close v Fatal attraction…..upam, da Simona nima zajčka.

 38. Rado pravi:

  Si tudi ti gledala Nevarna razmerja, Vanja?

  Neskončno bolj od markize mi je bila všeč Michelle Pfeifer v vlogi madame de Tourvell. Takšne ženske so zame. In če mi že prisojaš Simono, potem imaš prav v tolikšni meri, kot je Simona podobna Toruvellovi.

 39. Vanja pravi:

  je že v redu , Rado, saj ti verjamem. vsi ti verjamemo. samo ponavljaj si……konfirmacija dela čudeže s psiho. Biti neuslišan, pa tako strasten…to je pa težko. pa še talenta za kakšen sonteni venec ni…tragedija. vendar obljubim, da bom od slej naprej do tvoje bolečine obzirna, dragi Rado. Moški z veliko začetnico.

 40. bine bone pravi:

  Bogovi so se sestanku odločili, da bodo ustvarili človeka po svoji podobi in bodo potem podobni nam. Ha, ustvarjalci so bili iz nebes, nov človečuljak z imenom Adam, narejen iz adama – zemlja. Z drugo besedo on je bil Zemljan. He, kako so ga naredili? Dobr, to ga takrat tudi ni zanimalo. Potem pa so moral ustavrit tudi nekako bitje, ki bi se telesno privlačila. In so preprost spacal Evo. Le kako so jima nato razložili ali nazorno pokazali kako se dala otroke? In kako se tist med nogami imenuje?
  Torej v paralernem starobabilonskemu tekstu pod naslovom “Mama Božja ustvari človeka”, bogovi so jo prosili “Babica bogov, modra Mami in so ji rekli:
  Ti si mama, ki lahko ustvari človeštvo. Naredi torej Lulua, naj on nosi naše breme.
  In eden iz ekipe je za to ponudil svojo ženo za usluge pri rojevanju človečnjaka.
  Ninki moja božanska žena,
  Bo prisotna pri nosečnosti.
  Sedem boginj sposobnih rojevanja.
  Bo v bližini, da bodo v pomoč.
  Pišuka, skupinski seks.
  Po mešanju “krvi”, gline in podarjanje božanskega “pečata” v bitje se je nato to končalo v fazi rojevanja.
  Ti boš razglasil usodo novorojenega;
  Ninki bo na njemu utrdila podobo bogov;
  In to bo postalo človek”.
  No zdaj pa samim seb pripište tak besedičenje in imenovanje spolnih organov. Penis, vulva, sramne ustnice, ščegetalček, male sramne ustnice, točka g, anus… Tole ti je živ dogcajt.

 41. office 2007 pravi:

  Microsoft Office 2007 accepts as factual in a continual development in analyze and discovery,Creating and distributing trading components along with other publications is easily supplied by Download Office 2010.The widespread characteristics of all the versions of the Office 2007 download if it is Professional or Standard or Ultimate or Home and Student are server-side devices and applications.The widespread characteristics of all the versions of the Office 2007 Professional if it is Professional or Standard or Ultimate or Home and Student are server-side devices and applications.The following, describing and distributing of data can be effortlessly and effectively finished with Office 2010.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.