Najboljša kamera

Četrtek, 15. oktober 2009

Za nas fotografske amaterje je precej nenavadno, da iPhone s svojimi navidez pičlimi tremi megapiksli dela boljše fotografije kot marsikateri drugi telefon. No, boljše kot Nokie z vsaj tri-cela-dvema, petimi ali celo že osmimi. Verjetno gre za optično prevaro, za katero je zaslužen ekran. Fotografije, kot jih vidimo na iPhonu, niso tako šokantno ostre — crisp — kot druge. Bolj so zabrisane, ne, mehke, tople in prijazne. Ali pa gre samo za samoprevaro, bolj kot optično?

V App Storu na iTunesih sem si za 2 evra 39 kupil aplikacijo Best Camera. Njen avtor (poleg SW firme Übermind, seveda) je komercialno-umetniški fotograf Chase Jarvis — torej profi, ki je sestavil nabor efektov (in kombinacij efektov), ki izboljšajo vaše oz. naše amaterske fotografije. Ime aplikacije je izpeljava naslova knjige fotografij The Best Camera Is The One That’s With You: iPhone Photography by Chase Jarvis.

Ne bom seveda rekel, da sem v teh nekaj dneh že naštudiral to aplikacijo, vendar lahko že zdaj rečem, da zelo dobro popravlja fotografije. Za to imam najmanj tri razloge.

Prvi je, da se mi ne ljubi več čakati na trenutek, ko se bodo po ne vem čigavi volji idealno pokrile okoliščine svetlobnih pogojev, vremenskih razmer, mikro- in makročasovnega okvira, moje spretnosti rokovanja s snemalniki slike, kvalitete zajema slike le-teh, potrpežljivosti ali razpoloženja eventualnih portretirancev od otrok do živali in sploh mojih nepredvidljivih popadkov za opažanje in beleženje ljudi in predmetov, ki me obdajajo.

Drugi razlog je, da imam le še komaj kaj veselja z gledanjem fotografij, natisnjenih na mrtva drevesa. Fotografije so postale napol virtualni potrošni material naših življenj, nekje na sredi med trajnostjo analognih podob, mimobežnosti človeškega vida in nezanesljivostjo spomina.

Tretji razlog (ki ga lahko inkorporiram v prva dva) pa je, da mi ni več nerodno, da popravljam fotografije. Temu amaterskemu fotošopanju — ki ga sam sicer nisem nikoli prakticiral dobesedno, v Adobejevem Photoshopu — sploh ne rečem več fejkanje, potvarjanje, fotošopanje. Temu zdaj rečem popravljanje in to popravljanje je zdaj del mojega avtorskega dela. Pa če so Jarvisovi efekti še tako Jarvisovi, fotka je še vedno moja. In roko na srce, nikoli nisem znal primerno šariti po drsnikih za ekspozicijo, kontrast, hue (?), saturacijo in podobno navlako. Zdaj pa samo izberem efekt, ki na dotično fotografijo najbolj paše.

Včeraj popoldne sem bil na komemoraciji v spomin padlih talcev pri spomeniku v sosednji ulici (Ulici talcev). Kot pravi fotoreporter sem čepel v prvi vrsti — čeprav se nisem plazil pred predsednika Türka (ki sem ga na neki drugi fotografiji prav nič državotvorno odzumiral v ozadje) — in opazoval obraze in opremo častne čete. Bila je žarka popoldanska svetloba, zelo kontrastna, zato nisem ne vem kaj pričakoval. Ratalo je tole (original):

Jarvisov “Slate” efekt pa da rezultat, ki asocira na benigno obledelost socialističnega slavljenja Tita in NOB:

Lahko pa na fotografijo apliciram ta “Paris” efekt, ki ji z močnim ČB kontrastom dá tršo, bolj totalitarno noto:

Včeraj zvečer sem recimo tudi v Žmaucu fotografiral slepega klošarja, ki me je nažical za en guinness (in ki me je kdo ve zakaj spominjal na pokojnega Marka Zorka). Originalna fotografija je bila pretemna in je zgledala takole:

Popravljena z Best Camero je pa takšna:

Ali še bolj zgovoren primer. Danes popoldne sem Oskarja fotografiral v peskovniku. Tudi sončno vreme, ampak v glavnem sence, ne najbolj barvito:

Z “Vignette” efektom pa je nastala prav prikupna fotka:

Trenutno je na mojem iPhonu naštimana za wallpaper in zgleda takole:

In ja, to je ta park med Kristanovo, Strossmayerjevo, Streliško in Krekovim trgom — če sem prav videl —, kjer so snemali par scen za film Vučko, ki so ga ravno danes med tekmo s San Marinom predvajali na TVS.

Aja, a sem sploh rekel, da sem si kupil iPhone? Saj bom še kaj napisal. Marsikaj.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 15. Oktober, 2009 ob 00:19 v kategoriji Po defaultu ZNB, iPhone.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

22 komentarjev na “Najboljša kamera”

 1. markopigac pravi:

  Naredi revju z originalnimi velikostmi slicic. Moje misljenje je, da ima iPhone – v natur velikosti – se vedno kmecko kakovost, ki je dobra zgolj za blog daljsega roba 500 pikslov ali zive objave na facebooku oz twitterju.

 2. nevenka nevenka pravi:

  Prav prikupna je Oskarjeva fotografija tudi brez “Vignette” efekta, pa še planet Zemlja deluje nekoliko manj okrogel ;-)
  (brez zasenčenja ob straneh).

 3. nevenka nevenka pravi:

  Si videl, stran z zadnjimi komentarji je hudič vzel, sploh ne deluje. Sem javila na blogi@siol.net že včeraj.
  Pa nič.

 4. iphone pravi:

  Prikupno!

 5. Žiga pravi:

  Kar je res važno za kamero na telefonu je autofokus. Zato so bile slike narejene z mojo Samsung Omnio v dobrih svetlobnih pogojih, podobno kvalitetne kot s kako mini kamero z 1:2.8 objektivom. Garbage in, garbage out … noben softver tega ne more popraviti.

 6. smoger pravi:

  Včeraj zvečer sem recimo tudi v Žmaucu fotografiral slepega klošarja, ki me je nažical za en guinness (in ki me je kdo ve zakaj spominjal na pokojnega Marka Zorka).

  :)

 7. NoMercy pravi:

  a ni tista pijandura Jonas / Žiga Ž :P – nades na vseti ima isti ksiht :P
  ————
  pa vi, ki toliko slikate sploh še kdaj pogledate te slikce? / Jaz imam fotografski spomin mi niti slikati ni treba :)

 8. Rak pravi:

  Manjka samo še to, da priredijo fotokamere, s katerimi bomo lahko tudi telefonirali. Sicer pa je merilo kakovosti to, s čimer je posameznik zadovoljen. Tako v sliki kot besedi.

 9. ProPolis pravi:

  No Mercy, ljudje ne fotografiramo (le zato), ker bi imeli slab spomin, ampak, da tisto, kar vidimo, vsaj na nek način pokažemo še komu drugemu.

  Sicer pa tile fototelefoni še dolgo ne bodo v rangu resnih dslr fotoaparatov – z nekimi efekti gor ali dol.

 10. Jaka pravi:

  Če je tisto klošar, sem jaz Jonas Ž.

 11. jokjok pravi:

  Pošlji kakšno fotografijo z MMS-jem…;)

 12. pa saj niti ni važno pravi:

  Kaj je crnkovič? Smo še hinavski, se imamo še za oh in sploh najbolj pametnega na svetu? Smo šli do Potrebuješa in posneli kakšen komad? Si danes poslušal Fredyja Milerja? Ali Damjana Murka?

 13. Jasna pravi:

  Vse sem lepo in natančno prebrala.
  Aha to so torej tisti iz proslave o kateri pišeš v Objektivovi kolumni. Oskar bo gotovo ponosen na očka, ko bo veliki, ker zgodba v kateri je udeležen je je le tiskana v tisočih izvodih.
  Ah, Marko tako se navdušuješ nad tem “trotl-ziher” efekti kot, da bi bil kakšna blodinka, ne pa tehnično razgledan človek. Saj je fajn samo zakaj imam občutek, ko to berem kot, da bi pisal nezahteven uporabnik. Za resne fotografe je to navaden jajc. Oprosti, Marko ni mi namen bil biti žaljiva, samo razmišljam…

 14. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Seveda nisem profesionalec. Jaz sem amater s profesionalnimi zahtevami. To je zdaj nova kategorija uporabnikov.

 15. Jasna pravi:

  : ) .No najboljše bom to kategorijo razumela, če mi poveš ceno foto-aparata kateri bi ustrezal amaterju s profesionalnimi zahtevami? Pustimo iPhone, mar ni poceni (foto aparat)? Amater s profesionalnimi zahtevami naj ne bi imel foto-aparata ispod 1000€? No, po mojem. Jaz bi ga vsaj v tem cenovnem razredu imela.

 16. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  No, jaz bi imel Leico M8 z ene par objektivi za cca. 15-20.000 €.

 17. markopigac pravi:

  Marko, kupi Canon 5d Mark II ali pa 7d

  rabis pa 50mm 1.8, morda 16.35 2.8, pa še recimo 70-200 2.8 USM IS

  vse skupaj nic vec kot kakih 5-6 cukcev

 18. Boštjan pravi:
 19. bimbo pravi:

  Marko, kaj kot poznavalec izdelkov obeh znamk praviš na to, da Nokia menda toži Apple zaradi kršitve patentov pri ifončku? Je “kopija” boljša od “izvirnika”? :-)
  http://www.finance.si/261330/Nokia_toi_Apple_zaradi_kraje_patentov?src=rad231009
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704224004574489221111114540.html

 20. Robert pravi:

  Čestitke za iTelefon. Tudi sam ga imam šele en teden in se sprašujem, zakaj ga nimam že od nekdaj… Parkec na streliški pa je tudi kul ;)

 21. viljemc pravi:

  Robert, a se ga da kje pri nas za pameten denar dobit, da ne raziskujem po netu. Zadnjič sem sprobal iPod touch in me je ful navdušil, pa malo gledan za iTelefon
  lp

 22. office 2007 pravi:

  Microsoft Office 2007 accepts as factual in a continual development in analyze and discovery,Creating and distributing trading components along with other publications is easily supplied by Download Office 2010.The widespread characteristics of all the versions of the Office 2007 download if it is Professional or Standard or Ultimate or Home and Student are server-side devices and applications.The widespread characteristics of all the versions of the Office 2007 Professional if it is Professional or Standard or Ultimate or Home and Student are server-side devices and applications.The following, describing and distributing of data can be effortlessly and effectively finished with Office 2010.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.