Orientacija

Sreda, 18. november 2009

Moj iPhone je (lahko) telefon, SMS/MMS/IM/mail/Twitter messenger, glasbeni predvajalnik, naprava za prepoznavanje glasbe, povečevalno steklo, otrokov zdravstveni kartonček, spletna trgovina, vremenski napovednik, bralnik RSS virov, fotoaparat, video kamera, fotošop naprava, ura, štoparica, budilka, zemljevid, snemalnik zvoka, mikrofon, megafon, kompas, radio, kalkulator, merski pretvornik, vodna tehtnica, ravnilo, podatkovni sef, igralna konzola, beležka, koledar, filofax, golf scorecard, biblio- in diskotečna baza podatkov; bralnik knjig, skener, glasbeni instrument oz. več instrumentov (sintetizator, klavir, kitara, bobni in druga, različna tolkala, orkester uglašenih avtomobilskih trobelj à la György Ligeti), skladateljski ready-made simulator glasbe Briana Ena (avtorski) in Stevea Reicha (neavtorski), centrala za dojemanje razširjene realnosti itd. itd.

Gotovo sem še kaj pozabil. Dopolnitve dobrodošle. A kakorkoli: kako pri vsem tem ne bi bil tudi GPS navigator?

Prejšnji petek sem moral v Domžale. Sicer sem dobil ohlapna navodila, vendar se mi v resnici ni sanjalo, kje hudiča je Pot za Bistrico. Ura je bila osem zjutraj, deževalo je, bil sem siten in zaspan, v nasprotni smeri so stale kolone vozačev. Napočil je dan, ko sem lahko prvič v življenju preizkusil satelitsko navigacijo.

Hotel sem že napisati, da imam dober smisel za orientacijo, ko sem se spomnil, da bi se slišalo sodobneje, če bi rekel smisel za navigacijo. Dandanes se ne orientiramo, kajneda, dandanes navigiramo.

Res pa je, da je možna distinkcija med orientacijo in navigacijo — če zanemarimo asociacije na vzhod in plovbo — razlika med hojo in vožnjo.

Ne spomnim se, da bi se kdaj izgubil peš. Nikjer — ne v gozdu ne v velemestu. To seveda ne pomeni, da nisem kdaj vprašal za pot. No, obstajajo le trije kraji oz. lokacije, kjer se lahko izgubim z avtom: Prule (LJ), Tezno (MB) in Trst.

Zato niti ni čudno, da sem se avtomobilskim GPS napravam doslej uspešno izogibal. Res pa je tudi dvoje: da nikoli nisem imel tako razkošnega avta, ki bi imel GPS že serijsko vgrajen, in da se mi GPS naprave nikoli niso zdele neki blazni gadgeti, ki bi si jih srčno želel. Podobno kot recimo televizorji. GPS je skratka kar nekaj. Sploh pa tiste samostoječe škatlice, ki jih prisesamo na notranjo stran vetrobranskega stekla.

Odločilni argument pa je bil, da v bistvu ne rabim GPS navigacije v avtu, saj se tudi brez nje čisto dobro znajdem. Vedno sem se. Pa čeprav občasno tudi s pomočjo tistega staromodnega papirja s cestami in/ali ulicami, ki se ga nikoli več ne dá zložiti nazaj, ko ga enkrat razviješ.

Armaturna plošča mojega espacea, s svojimi all-digitalnimi, monokromatskimi displeji vred, in sploh vsa notranja arhitektura in oprema avta — vsaj tisto, kar vidim izza volana — je tako minimalistična ali že skoraj retro, da jo vizualno zmoti že iPhone. Takšen je po novem pri meni voznikov pogled:

Za navigacijo seveda ne uporabljam aplikacije Maps. To je tako rekoč osnoven, na Google Maps baziran navigacijski softver, kakršnega najdemo tudi na drugih telefonih, le da ima na iPhonu za nameček gumb, s katerim lahko zavrtimo zemljevid v smeri premikanja (oz. držanja iPhona). No, aplikacija sicer ni od muh, saj je popolnoma integrirana s Kontakti in eventualno vnešenimi naslovi. Ko se dotaknemo naslova, nas vrže v Zemljevide, od tam pa lahko nadaljujemo v Google Street View — če seveda za lokacijo obstaja. To zgleda precej fascinantno.

Za navigacijo sem si privoščil Navigonov MobileNavigator (Europe). Gre za eno najdražjih aplikacij v App Storu, saj stane kar 99,99 evra. Ko sem jo pred nekaj tedni kupil sam, je stala še deset evrov manj, očitno pa so update v začetku novembra izkoristili za podražitev. V vsakem primeru pa je na 40. mestu na lestvici najbolje prodajanih in premočno prva na lestvici top-grossing apps.

Razen med navpično projekcijo in 3D pogledom MobNav sviča med dnevnim in nočnim ozadjem — in moram priznati, da mi nobeden ni povsem všeč. Pa ne z dizajnerskega stališča, ampak z berljivostnega. Je pa to edina pomanjkljivost — če ne štejem izgovorjave imen ulic —, ki jo lahko navigaciji očitam. Če so zemljevidi dobro narisani, potem ni šans, da bi se s tem programčkom še kdaj izgubil.

Z navigacijo sem do nadaljnega torej preskrbljen. Čeprav me je pravkar nekaj prešinilo: ali bom moral vse te aplikacije čez leto ali dve kupiti znova, ko bom zamenjal iPhone?

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 18. November, 2009 ob 01:01 v kategoriji Po defaultu ZNB, iPhone.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

24 komentarjev na “Orientacija”

 1. Multi pravi:

  Če boš le nadgradil na novejši iPhone se bodo vse aplikacije prenesle na novega. Sam si zelo težko predstavljam, da bi še kdaj uporabljal kateri drugi telefon.

 2. chef chef pravi:

  Mogoče boš težko verjel, ampak jaz se prej izgubim z GPS-om kot brez. Preizkusil sem že vse sorte naprav (ampak vsi so specialni GPS-i) pa nisem bil z nobenim zadovoljen. Raje dvakrat zgrešim in se izvlečem sam od sebe.

  Zdaj uporabljam GPS samo ko za članke lociram destinacije, saj objavljamo koordinate. Na primer gavg pri Radmirju ne najdeš drugače kot z GPS koordinato, ker pač nimajo naslova. Žal pa iskanje po koordinatah podpirajo samo specialni GPS-i. Ali morda tudi iPhone?

  Ampak, hehe, trdit, da je tvoja armaturka retro, je malo za lase privlečeno.

 3. segi pravi:

  Tezno (MB) je problematično. Hitro se lahko znajdeš v Mali Jugoslaviji.

 4. NoMercy pravi:

  hehe … ob vsem tem te pa še vedno policaj sname, ko prehitro voziš :P
  smiselna uporaba takšnega oh_in_sploh aparata je kvečjemu v povezavi z omejevalcem doseganja hitrosti vozila :)
  ————
  “Armaturna plošča mojega espacea” … kaj pa žena – nima nič pri tem avtu :)

 5. bear123456789 pravi:

  crnkoviću, kako si ti kul, ker ima tvoj gsm vse to….

 6. seisei pravi:

  “Gotovo sem še kaj pozabil. Dopolnitve dobrodošle.”

  Zate verjetno statusni simbol.

 7. smoger pravi:

  @MC: A boste gledali tekmo z Rusi? Napoved?

  LP

 8. saily saily pravi:

  Ni potrebno ponovno kupovati, ker so aplikacije (ki so bile kupljene ali nasplošno “potegnjene” iz itunesa) vezane na uporabniški račun, ki ga pa lahko uporabiš na katerem koli iTunes-u ali iPhone-u. Tako da brez skrbi. ;)

 9. Marko Crnkovič pravi:

  Zmagali bomo 1:0!

 10. smoger pravi:

  Lepo. Tudi meni diši na uspeh.

  LP

 11. pippi longstocking pravi:

  Investicija v navigacijski sistem za Slovenijo je gledano iz mojega stanovanja v Londonu nadvse smešna :)

 12. Marko Crnkovič pravi:

  London ali Ljubljana, zakotne ulice v Domžalah ali Durhamu ne najdeš za nič na svetu.

 13. Marko Crnkovič pravi:

  Sally: Torej lahko uporabljam iste aplikacije na različnih iPhonih in iPodih? Si ziher? Zakaj pa potem ne sinkam prijateljeve naprave in mu tako rekoč šenkam svoje aplikacije? Ali obratno?

 14. jonas jonas pravi:

  Če hočeš, lahko. Aplikacije delujejo na petih registriranh iPhonih / iPodih.

 15. jonas jonas pravi:

  Prodan iPhone pa lahko seveda de-registriraš.

 16. whatever pravi:

  Ce popolnoma in povsem zaupas GPS napravam lahko koncas v jezeru, na ozki gozdni stezi ali pa v gneci. Sicer pa kaj nam bo to, ce pa itak ne mislimo vec s svojimi glavami; mogoce tisto spodnjo, ki pa je vsepreveckrat majhna, ampak mocno odrazena v gadgetih.

 17. Alexius103 pravi:

  Marko, a to je voice navigation – ti glasovno pove, kdaj kam zaviti? V slovenščini?

 18. Alexius103 pravi:

  Aha, sem spregledal in zdaj še enkrat prebral – očitno je voice.

 19. bimbo pravi:

  Marko, pozabil si zapisati, da ta telefonino uporabljaš tudi namesto kristalne krogle. Ali si za rezultat tekme izvedel kje drugje? :-)

 20. Jasna pravi:

  Na iTunesu obstaja aplikacija Fit or Fugly. Ta ti izmeri obraz po pravilih zlatega reza in ti pove ali si lep ali grd. To vidim nimaš.
  Oh, tudi sinth imaš v iPhonu, kateri pa?

 21. barbar pravi:

  Spoznavaš, da je iPhone leta pred konkurenco in da mu Nokia sploh ni več konkurenca.

 22. Pegaz pravi:

  Zakon. Sem ravno gledal, katero navigacijsko aplikacijo si omislit, ko sem s HTCja in njegovega TomToma presedlal na 3Gs. Za iPhone TomTom žal ne podpira Slovenije.

  Office-a, AccuWeatherja in prometnih informacij nimaš gor?

  Hvala za testdrive!
  Lep let, Pegaz

 23. Marko Crnkovič pravi:

  Če misliš integrirane v Navigon, potem ne. Posebej pa ja. Sicer pa je WeatherOnline app much better od AccuWeatherja.

 24. office 2010 pravi:

  Office 2010 With the release of the new Microsoft Office , many old users are regarding that the decoration is not the best feature. Furthermore, many are saying that they prefer the old classic Menus and toolbars from Microsoft Office 2007 . One of the chief complaints is that with the new ribbon, MS Office 2007 it is hard to find which Tab on the decoration has the part that you are looking for. There is no need to worry anymore, as a group of software developers have came up with a program just to get around this problem. MS Office 2010 All you have to do is by the software, establish it, and you are done! You’ll back to the classic Menus and toolbars that we all recollect from Microsoft Office 2010.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.