V mesto po gobe

Torek, 1. december 2009

Na lokalnih volitvah 2006 si nisem želel Zorana Jankovića za župana, a kaj pa morem. Sicer ga še vedno ne maram zaradi njegovih političnih ambicij in kulturnih preferenc in tudi zato, ker se dela (in velja za) velikega levičarja, čeprav je vse prej kot to. V treh letih pa sem se z njim sprijaznil do te mere, da me morda ne bi motilo, če bi dobil še en mandat (kar sicer ne pomeni, da bi zanj glasoval). Toda samo pod enim pogojem: če Janez Koželj še naprej ostane podžupan!

Pred časom sem med vožnjo poslušal eno tistih radijskih oddaj, v katerih se ljudje pritožujejo čez to in ono. Tokrat so obravnavali problem Volavelj, zakotne in pozabljene vasice, ki pa je zelo blizu Ljubljane. Podjetni nepremičninarji tam namreč gradijo majhen stanovanjski blok, pravzaprav vilo blok. Staroselci pa v jok: ali mar mestni mislijo, da jim bomo dovolili okupirati vasico? Kmetica — ne morem drugače reči — pa je še pribila: “Že zdaj je hudo. Pridejo in nabirajo gobe. Nam jih ne ostane niti za eno košarico.”

Ta teden pa sem slišal še eno podobno. Nekje v Šiški, kjer je zdaj degradirano, tako rekoč ničemur namenjeno območje, pravkar sprejeti prostorski načrt predvideva gradnjo ne zelo velikega stanovanjskega bloka, kombiniranega s poslovnimi, trgovskimi in gostinskimi prostori. Bližnji stanovalci pa protestirajo. Njihov argument je — ne boste verjeli! —, da bi to degradiralo njihovo sedanje bivalno okolje.

Omenjena primera povezuje to, kar Koželj pove že v naslovu intervjuja v Sobotni prilogi Dela: “V mestu živimo po vaško”. To je sicer stara, že skoraj ponarodela resnica, vendar je intervju zanimiv — da ne rečem šokanten — še zaradi mnogih drugih. Recimo o tem, kako ima v Sloveniji vsak privatnik zakonsko možnost ali celo pravico, da na podlagi privatnih interesov zavleče ali celo minira javen projekt; o tem, kako arbitrarno varujemo kulturno dediščino, četudi tega ni vredna in je za funkcionalnost in estetiko današnjega mesta moteča, ali pa za varovanje ne zagotovimo ne idej ne sredstev; in nenazadnje o tem, kakšne žaljivke mora zaradi svojih prizadevanj goltati s strani nekaterih kolegov arhitektov.

V bistvu ne moremo kriviti ne Jankovića in še manj Koželja, če tistih 23 predvolilnih projektov ne bo v celoti uresničenih. V takšnih okoliščinah je še čudno, da bo MOL sploh kaj uresničil. In s tem seveda ne mislim recesije, temveč kulturno, arhitekturno, urbanistično, umetnostnozgodovinsko ali če hočete bivalno, lifestyle nasprotovanje vsakršnim spremembam v mestu. In prištejmo k temu še dejstvo, da je bil razvoj Ljubljane zadnjih nekaj desetletij precej stihijski, njeno vzdrževanje pa zasilno. Ta garnitura je tako rekoč prva, ki poskuša narediti nekaj več kot flikati asfalt, kanale in fasade.

Ljubljanski župan v mestnem svetu morda res nima omembe vredne politične opozicije — ki bi mu sicer prav prišla. Toda po drugi strani je obžalovanja vredno, da imata s Koželjem toliko bolj zagrizeno opozicijo na terenu: nenačelno koalicijo, sestavljeno iz tradicionalističnih arhitektov, ki se iz protesta mečejo pod buldožer, plečnikoslovskih fanatikov in vogalovarstvenih katalogizatorjev edinstvenih fasad, prekopiranih iz italijanske neorenesanse vsake druge tamkajšnje vasi; famoznih civilnih iniciativ, ki se zavzemajo za karkoli od Plečnikove tržnice pa do svetosti življenja življenja zadnje preperele platane, zrele za cirkularko; plus preprostih tečnežev, ki jim gre na živce, da je center Ljubljane kar naprej razkopan, obvoznica in vpadnice zabasane, parkirišča pa plačljiva.

Nihče med njimi ni kdo ve kako družbeno pomemben, vsi skupaj pa sestavljajo močan lobi, ki mu senzacionalistično nergaški mediji s posluhom za vsakdanje težave majhnega človeka nudijo vso podporo. Vsi ti se sklicujejo na neke zakone in morda imajo pri tem celo formalno prav. Vendar s tem zgolj soustvarjajo privid demokracije, privid civilne družbe, v kateri lahko sobivamo samo, če imajo oni prav in če se nihče ne dotakne tistega, za kar so prepričani, da je njihovo in samo njihovo.

Paradni primer takega naziranja je cirkus, ki ga delajo okrog Plečnikove tržnice-ne-damo. V svojem trmastem vztrajanju pri njeni nedotakljivosti ne vidijo, da lahko samo prenova reši ta degradirani in obtolčeni, logistično in trgovsko povsem odsluženi bazar (s pokrito tržnico vred), in da je nepogrešljiv del tega projekta tudi podzemna garaža. Odkar so avtomobilisti prikrajšani za Ciril-Metodov trg in Breg, je (Stara) Ljubljana ogromno pridobila. A kje naj zdaj ljudje parkirajo? Res ne razumem, zakaj se ljudem to ne zdi dobra kupčija.

Pa še nekaj. Spomnimo se, kako vehementno se je Janković kregal z Janšo zaradi tistih nekaj ducatov milijonov, ki jih je vlada domnevno vzela prestolnici, in kako je ta problem po volitvah na lepem poniknil, čeprav teh sredstev ni od nikoder. A kakorkoli: Ljubljana bi imela več od tega, če bi se Janković raje kregal z aktualnimi prijateljčki iz vlade, ki bi mu lahko pomagali ustvariti pogoje, da bi se prestolnični projekti hitreje in z manj muke premikali k uresničitvi.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 1. December, 2009 ob 11:04 v kategoriji Dnevnik 2004-, Kolumne.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

30 komentarjev na “V mesto po gobe”

 1. Primosio pravi:

  Živjo!

  Živim v tej zakotni in pozabljeni vasici, pa moram tukaj povedati, da to, kar je bilo videno v tedniku, še zdaleč ni večinsko mnenje prebivalcev. Večina nas je mnenja, da lahko vas z gradnjo novih objektov (pa niso to vila bloki…tista dva dvojčka sta proti dvem vaškim štalam kukavičji uri) samo pridobi na infrastrukturi. Tisti, ki so dajali izjave so ksenofobi, ki bi očitno radi bili pozabljeni in zakotni.

  Aja, pa še tole….gob imam kljub “vikendašom” in meščanom poln zmrzovalnik, zanimivo pa bi bilo videti koliko gnilih jabolk prav zdaj leži pod jablanami. Očitno je lažje okriviti pohodnike kot se pogledati v ogledalo in si reči, da si len.

  Kaj čmo, slovenceljni pač.

  lp

 2. Jasna pravi:

  Prebrala sem Koželjev intervju, bil mi je všeč.
  V zadnji SP je pismo bralca (stroke), ki je na čisto pobil Kožljeve trditve. Kako potem naj mi navadni ljudje, ki se ne spoznamo na arhitekturo vemo kaj je prav, ko se še stroka med seboj ne more soglasiti? V Pismih gospod pravi, da v MOL lažejo, da drevesa so narisana ampak ni pogojev, da rastejo, ker potrebujejo več prostora….
  Misliš, da morda gre v Pismih za obračun na osebni ravni ne pa strokovni?
  Ni narobe, da deluje civilna inicijativa, vsak ima pravico povedati svoje mnenje. Ljudje ne zaupajo turbo kapitalizmu. Želijo kvalitetno, zdravo in zeleno življenje v mestu.

  Dobro mi vemo mi koga si ti volil na županskih volitvah. Posrnuleg intelektualca, ki se ukvarja s trivijalnimi stvarmi. Samo ne vemo na osnovi katerih referenc si volil?
  Marko, spet se norčuješ iz težav malega človeka. Dobro, to ti je pač hobi. No, kaj bi rekel ti, da tvojemu frendu (kandidatu za župana) nekdo pride v njegovo lastno hosto in mu pobere najlepšega jurčka, in on potem ne more skuhati dobro domačo jurčkovo juhico v svom showu. Če pa je hosta državna potem vaščanom nihče ni kriv, ker dovolj zgodaj ne vstanejo ampak so tisti iz mesta bolj zgodni in jim vse poberejo. Treba zgodaj vstati in problem je rešen.

 3. rok pravi:

  Nemočni Jankovič: Verjetno najbolj bedast blog leta 09.

 4. NoMercy pravi:

  OK, zaradi mene lahko center LJ in Plečnika, MOL razgoni kakor mu ljubo – še kakšno cerkev primaknem in štadion dodam :)
  Ampak zakaj mi nočejo dati npr. Drame ali kaj podobnega na obrobje mesta ali pa celo v kakšno, z avtom lahko dostopno vas?? ( z A. Košakom sva se na teh blogih kar lepo počila na to temo! :) )

 5. Jean Tonic pravi:

  Je že tako, da daleč bolj kot epidemija H1N1 po tej deželi kroži virus NIMBY… urejena naselja in arhitekturne presežke pa hodimo gledat v tujino in se ob tem družno pridušat, da kako tam res znajo, medtem ko pri nas ni pa nič od nič… Shizofreno.

 6. Niko Brumen pravi:

  In je MiCu uspelo spet napisati omembe vredno iztočnico.

  P.S.: Zdaj bom imel pa težave z odkrivanjem prikritih motivov.
  :oops:

 7. ervinator pravi:

  Ko je v mojem naselju na javni predstavitvi Janković takšne, nemogoče obljube (vključno z rokom izpolnitve) kar iz rokava metal, smo se mu nekateri smejali, saj je bilo očitno, da ne ve, kaj govori, oziroma da laže. Ampak večina mu je vseeno verjela, ali pa so si le tako zelo želeli verjeti, da bi se pereče probleme hitro rešilo. Do konca mandata seveda nič od obljubljenega ne bo rešil. Če bo šlo tako naprej, bo zaradi izgube zaupanja udeležba na naslednjih volitvah v Ljubljani precej nizka.

 8. Rak pravi:

  To, da je Jankovičevo tarnanje za vladnimi milijoni zvodenelo, tudi približno ne drži. Nikdar ne izpusti prilike za obtožbo prejšnje vlade in Janše na ta račun. Kot da tega denarja niso prejele druge občine, verjetno bolj revne. Ravno v včerajšnjem radijskem intervjuju ob 17h je ponovno jokal za njimi ter jih že povečal na sumarnih 180. Menim, da mu ta “manjko” bolj prav pride za politično obračunavanje z nasprotniki in tistimi, ki jih sovraži, kot pa bi prav prišli Ljubljančanom. On je velemojster preusmerjanja sredstev.
  Sicer sem pa včeraj nekaj tacal po Ljubljani in okoli tržnice, pa saj je povsod vse razkopano, povsod se nekaj prenavlja, torej denarja Ljubljani le ne manjka. Drugo so apetiti in kako smotrno se ga uporablja in porablja.
  Kar se pa parkiranja v Ljubljani tiče, je pa to za podeželana, ki se pripelje vanjo prava groza. Ne da je premalo parkirnih mest, tudi avtomobilov je preveč. In to v deželi, kjer se danes tako “slabo” živi….

 9. mica mica pravi:

  reši nas, o bog, kuge, lakote in Ljubljančanov!
  :-)
  Večno hvaležni
  Podeželani
  :-)

 10. Niko Brumen pravi:

  Kmet je človek, ki še vedno prosi Boga za pomoč pred kugo, ker še ni slišal za aids in pandemije gripoznih obolenj, za pomoč pred lakoto, čeprav je večji problem prenažrtost in pomoč pred meščani – komu bo pa prodajal svoje presežke?

  Ja, ja, ni več prave kmečke pameti, ki te je najprej odrla in šele nato žalila.

  :roll:

 11. Matic pravi:

  @ Rak: parkirnih mest je dovolj. Plačaj ali pa se pelji z avtobusom ali kolesom, kot mi Ljubljančani.

  @ Mica: Ljubljančani praktično ne obstajamo. V veliki večini primerov gre za seljačine, ki čez vikend veselo pobašejo stvari in hajdi domov na vas. Zakaj pa misliš da je ideal ljubljančana hiša z vrtom? I, da bo lahko krompir sadil, kakopak.
  Če komu kaj ni všeč, sem prepričan da je v SLO ogromno lepših mest, ki dajejo službe, trgovine in vse spremljevalne dejavnosti, ki so ljudem v Ljubljani na voljo…

 12. mustang pravi:

  Upam, da bo gazda Janko počas eko davek na vstop v LJ uvedu, tko ka ma že pol EU to, pa pol seljaćići pridte. Willkommen, Bienvenuti, itd…

 13. blitz blitz pravi:

  Marko, tale tvoj blog mi v potrtih prsih up budi – glede na to namreč, da je tvoj talent za napačno presojo splošno znan. :wink:

  Ne bom kaj dosti polemiziral – ko govorimo o civilnih inciativah, denimo – konkretno v našem primeru ne gre za nasprotovanju obnovi stadiona, a nobenega razloga ni, da nam zazidajo zelenico in to s stavbami, ki s stadionom nimajo nič – še večji problem pa je brezobzirno kršenje vseh možnih predpisov, izdelava strokovno katastrofalnih poročil, izdelava osnutkov, za katere celo sami priznavajo, da so v nasprotju denimo z odlokom ministrstva za kulturo. Več o tej šlamastiki si lahko prebereš tukaj http://blitz.blog.siol.net/2009/10/17/v-fondovem-zrelu/.

  Prav nič me ni motilo, da se je lotil mnogih prepotrebnih projektov – a naj to počne zakonito, ne pa z gazenjem po tistih, ki na nezakonitosti opozarjajo.

  Pa poglejmo si še najnovejšo afero v zvezi z odvzemom koncesije eni najuspešnejših zasebnih lekarn. Kolikokrat beremo o tem, da smo Slovenci premalo podjetni in si raje iščemo varne službe – pa mi povej, kako zaboga se naj človek odloči za zasebno pot v takih razmerah? Za povečanje poslovne iniciativnosti prebivalstva je najprej potrebno poskrbeti za stabilno okolje – potem pa ti nek šerif, ki se ima celo za poslovneža, meni nič tebi nič kot kak Toto Riina odloča, kdo bo imel business, koga bomo pa zjebali.

  “Ta garnitura je tako rekoč prva, ki poskuša narediti nekaj več kot flikati asfalt, kanale in fasade” – in Benito je dal Italijanom kruh, Dolfe je pa gradil ceste in uvedel red.

  Pa še eno o Koželjevem intervjuju – bošček, tako se trudi za nas nehvaležneže, potem pa krivica na krivico. Bogi. Kalimero. Ja, lepo je brati njegov intervju, naredi vtis. Ampak hkrati pa ponavlja svojo mantro o gostoti vsega kot edinem kriteriju za kakovostno mesto. Po njegovih kriterijih torej mesta, ki po Reader’s Digestovi vsako znova leto zasedejo vrh lestvice za življenje najprivlačnejših mest, očitno sploh niso mesta – ker ne gradijo na gostoti naseljenosti. Govorim o Stockholmu, Oslu, Münchnu itd. Vse to so mesta, ki bi se jim po zasnovi Ljubljana lahko približala, a so vse kaj drugega kot to, o čemer mantra Koželj.

  Naravnost ogabno pa je njegovo nakladanje o univerzitetni Ljubljani in o tem, da bi “radi ponudili možnost, da bi se priseljevali mladi, ustvarjalni ljudje, visoko izobraženi, vseeno od kod.” – hkrati pa njegov gospodar grozi, da bo študentom Neljubljančanom odvzel pravico do študentske mesečne vozovnice. Nisem opazil, da bi mojster Koželj protestiral proti županovemu primitivizmu, s čimer bi najbolje pokazal, da resno misli s ponujanjem priložnosti. No, ko smo že pri tem – še veliko bolj od Koželjevega je bil opazen molk ministra za visoko šolstvo. A ta je pač Zares minister Gregor.

  Skratka, vem, da je Koželj med študenti eden najbolj priljubljenih profesorjev. Najbrž bi bilo bolje, da bi ostal tam, kjer je bil svojemu delu in okoliščinam kos.

 14. Rak pravi:

  Matic, ko sem pol ure krožil okoli onkološkega inštituta, nisem nikjer našel prostega parkirnega prostora. Seveda mi je jasno, da plačljivega. Končno sem ga našel v parkirni hiši Šentpeter. Račun po dveh urah in začetni novi… 6 Eurov. Ni malo za upokojenske razmere… Sicer pa, ni da bi vsakega vozil na pregled z avtobusom, še manj pa s kolesom.

 15. Matic pravi:

  @Rak: to pa reci hvala zvezdi Danici, ki je eno najboljših lokacij za garažo v LJ dala na koncesijo. Nima Zoki tu blage veze. Se pa absolutno strinjam s ceno – naravnost odurno, ker ljudje, ki gredo tja enostavno morajo parkirati nekje…

 16. nevenka nevenka pravi:

  Predstavljaj si, da končaš na urgenci, kjer še nikoli nisem opravila hitreje kot v šestih urah. Parkirnine so oderuške.

 17. NoMercy pravi:

  emmm … ko berem komentarje in javkanje v njih sem pa res vesel, da sem na “kmetih” doma :P
  Še na vasi si privoščimo taxi (ja, iz LJ pride po nas) ko se zapijamo po sosednjih vaseh, da nas pripelje domov (pa je že štartnina taxija 10€+) – tukaj pa jamrate za strošek parkirnine :) — kera katastrofa od meščanov :P
  Kaj, ko bi si namesto vaških kur in prascev pekli podgane in golobe – saj jih imate dovolj :)

 18. chef chef pravi:

  Res si ustrelil mimo. Koželj je verjetno dober akademik, ampak za šefa pač ni, ker v znanosti kot je urbanizem ne more biti pravilna samo ena linija – Koželjeva – ampak je potrebno sodelovanje. Blitz je dal lepe primere dobro urejenih mest. Delat iz Ljubljane New York je noro. Noro je tudi gradit poslovne centre skupkov treh ali štirih stolpnic na n različnih lokacijah. To nima s praktičnostjo nobene zveze. Le zakaj so v velemestih poslovni centri zgoščeni na razmeroma majhnem številu različnih lokacij, npr. v Londonu City in Canary Wharf.
  Pri nas pa gradijo tako kot jim uspe pridobit investitorje – malo tu, malo tam, in dobili bomo deset majhnih in nepomembnih poslovnih središč s poslovno-stanovanjskimi objekti, kar je huronska zabloda – živet v bloku, kjer imaš spodaj še frizerja, oštarijo in nepremičninsko pisarno.
  Koželj je verjetno dober za ureditev enotnih pločnikov in klopc, ampak v splošnem načrtovanju ga lomi. Zakaj? Ker nikomur ne pusti do besede, potem se pa čudi, da ga kolegi šikanirajo.

  Bežigrajski stadion je lep primer, kako je prijatelj Pečečnik, oseba brez kančka smisla za estetiko, dobil projekt obnove. Da se mu projekt sploh splača, je Pečečnik seveda zahteval pozidavo dodatnih objektov, ki pa s štadionom nimajo nobene zveze. Ampak namesto da bi te zanemarjene vrtičke uredili v park, bodo ZGOSTILI mesto z jebenimi stolpnicami, za katere sploh ni prostora, kar je jasno vsakemu, ki si je kdaj ogledal lokacijo. Poleg stanovanjskih blogov postaviti poslovne objekte je skregano z vsako urbanistično logiko, ne pa tudi z logiko kapitala. Mesto namreč stadiona ni sposobno obnoviti brez vložka zasebnika, ki pa seveda postavlja svoje zahteve, ki so, jasno, strogo kapitalistične.

  Da to hvališ, je kratkovidno.

  Na mojem blogu si pa lahko prebereš, kam pripelje aroganca oziroma neupoštevanje logike zaradi izkazovanja županove moči in samopašnosti.

  Seveda Jankoviću priznam marsikateri dober projekt, od mostov do zapiranja mestnega jedra, tudi podzemne garaže so super, da o razširitvah vpadnic, ki ne bodo samo praktične, ampak bodo Ljubljani dale mestni videz, ne govorim. Ampak nekje mora napraviti črto in začet poslušat tudi tistih 40 odstotkov Ljubljančanov, ki ga niso volili.

 19. Rak pravi:

  NoMercy, ker zadnja leta zelo dobro poznam tudi razmere na vasi, bi si skoraj upal trditi, da so danes mestne podgane in golobi bolj primerni za prehrano, kot vaške kure in prasci….

 20. Jasna pravi:

  Zanimljiva sta mi Blitz in Chef. Ampak Chef meni se ne zdi urbanizem znanost (tudi sama sem mislila, da je samo zdaj tega ne mislim več). Pri znanosti so stvari egzaktne tukaj kot vidiš niso. Kapitalizem je individualnalistično naravnan takšna je tudi vidati arhitektura (limonaste hiše) in vse ostalo kar kome paše tako naredi. Tukaj v kolumni Marko zagovarja blago diktaturo: naj stroka pove kako bo in tako tudi bo! Tudi sami mi je všeč blaga diktatura, ki jo narekuje stroka samo kaj če se še stroka se ne more med seboj soglasiti in kako naj ljudje vedo, da ni dobičkonosno naravnana in, da jo res skrbi za kvaliteto tistih, ki v mestih živijo?!

 21. chef chef pravi:

  Sem se že ustavil in med pisanjem razmišljal ali je urbanizem znanost, veda. Ja, približno toliko kot filozofija ali sociologija. Stroka naj seveda pove svoje in dela po strokovnih merilih. A kakšna stroka je to? Je stroka prof. Koželj sam? Lepo te no prosim! Saj vem, da se ne znajo zmenit med sabo, ker so vsi urbanisti preveč pametni in zato je stanje tudi takšno kot je. Ampak dober podžupan, ki je sposoben menedžer, kar Janković kar naprej poudarja, mora predvsem znat združit različne interese oziroma strokovnjake – s svojo avtoriteto in argumentacijo. Koželj tega očitno ne zmore. Diktator je lahko vsak kreten, recimo propadel igralec in malar po poklicu.

  Če je bila za Ljubljano značilna popolna odsotnost urbanističnega načrtovanja, je zdaj urbanizem zmeden oziroma sledi nekim čudnim tirnicam, ki peljejo v še večjo zmedo in manjšo kvaliteto življenja. Želja po prostoru tj. po zelenih površinah in otroških igriščih nima nobene zveze z ruralistično zarukanostjo Slovencev. Zakaj je Zagreb lepše mesto kot Ljubljana? Ker imajo toliko parkov, da komaj prideš čez! Pri nas imamo Tivoli, ki je itak naslonjen na gozd in … kaj že? Argentinski park? Tisto pred sodnijo? Zvezdo? Ulala. To so tako majhne površine, da sploh nimaš občutka, da si v parku.

  S tem pa seveda nočem povedat, da je vse slabo. Kino Šiška je izvrstna pridobitev in dokaz, da mestna oblast ve, kaj je to mesto. Ampak če jim vsaj civilne iniciative ne bi stopile na prste, bi lahko mali diktatorčki zasrali praktično vse, mi bi pa ploskali, ker se sploh kaj dogaja.

 22. Jasna pravi:

  A veš, da sem premišljevala, da zlorabljati stroko za osebne zamere ali obračune bi bilo tragično. Drugače si nisem znala razložiti popolnona različna mnenja dveh iz stroke. Kakšna zmeda je vse to razumeti.

  Preprost človek ni urbanist ne ve kaj in kako je prav zato je potrebna blaga diktatura stroke. Tako je bilo v socijalizmu ampak vse od tam ni narobe.

 23. Matic pravi:

  Uf ja, to sem pa pozabil napisat, pa sem se spomnil pri Tomici: edina stvar ki jo Jankoviču zamerim, je kavarna na Prešernovem trgu, ki bi morala imeti kult. program… no to je res sramota za mesto. Pločnik nazaJ!

 24. chef chef pravi:

  In oblast, ki je dovolila to sramoto na Prešernovem trgu, nam zdaj razlaga o ruralni miselnosti Ljubljančanov! Neverjetno.

 25. Rak pravi:

  Chef – “Sem se že ustavil in med pisanjem razmišljal ali je urbanizem znanost, veda.”

  Ob pogledu na marsikatero novodobno zgrajeno okolje, pa ne samo v Ljubljani, se meni vedno bolj dozdeva, da postaja samo še veščina. Vzroka za to pa ne poznam.

 26. Losos pravi:

  Slovenci na žalost nimamo nekega občega občutka za prostor, kaj šele za njegovo razumevanje.

  To se na žalost kaže že na vsakem koraku, ki ga naredimo po naši, sicer edinstveni naravi. Samovolja samograditeljev vedno bolj uničuje kulturno krajino, arhitektura ki bi morala poudarjati ideniteto prostora in se zliti z okolico, biti kontekstualna pa seka ter degradira naravo v najbolj banalno samograditeljski obliki s svojimi krvavo-zelenimi in božjastno rumenimi barvnimi fasadami, ki izhajajo iz nekih kompleksov ter predvsem totalne prostorske ignorance našega naroda.

  In to je glavni problem naša države. Seveda se to odraža tudi v mestu, te isti ljudje, ki živijo isto prostorsko ignoranco sedaj dajejo neke pol pavšalne ocene.
  Rečeno je bilo, da zgoščevanje ni trend… Ravno v Skandinavskih mesti ter na Nizozemskem se je prvič pojavil trend zgoščevanja mesta na noter. Zgoščevanje mesta, revitalizacija zanemarjenih območji (kot na primer tobačna), grajenje smiselnih dozidav je v severnih državah priporočeno in podkrepljeno z ekološkim argumentom, kajti širjenje mesta na notri pušča neokrnjen prostor na ven. Namesto tega, pa se ruralne prakse vedno bolj širijo v mesto, skupaj z argumentom konzerviranja vsega… torej živeti v hermetičnem okolju.

  Skratka, dokler bo prostorska kultura v Sloveniji pod ničelnim nivojem in dokler mediji ter politika ne bosta nehala popolne ignorance tega problema (ker je pač tržno nezanimiv), do takrat bomo vsak dan priča vedno večjemu degradiranju naše države, na naravo katere smo baje izjemno ponosni, vendar te narave ne bo več dolgo. Prerasla jo bo barvita barvna skala limonastih in oraževih barv samograditeljske ignorance.

 27. Žiga pravi:

  Marko, zanimajo naju iste stvari, samo o temle pa različno misliva.
  http://bit.ly/5WYHil

 28. blitz blitz pravi:

  losos, nič nimam proti zgoščevanju – ampak zgoščevanje ni nujno samo to, kar ima v mislih Koželj, še manj pa je nujno izvedeno na tak način. Predvsem pa je zgoščevanje le eden od vidikov, ki pa ne sme iti na račun slabšanje okolja. In tu smo zapeli.

  Pri zgoščevanju gre namreč za to, da zanemarjena območja revitaliziramo, kot si lepo napisal. Seveda pa jih lahko revitaliziramo na različne načine. Če pogledaš panorame skandinavskih mest, boš videl bolj malo stolpnic, pa veliko zelenja. Pri nas se je pa mestna oblast revitalizacije lotila tako, da bi obnova stadiona zraven požrla še večino zelenja, ki ga obdaja. To pa ni v skandinavskem duhu, kajne?

  Še bolj problematično pa je, če se revitalizacija uvaja s silo in sicer tako, da se kršijo zakoni, predpisi, procedure in odloki. Takšnemu koželjsko/jankovićevskemu urbanizmu in zgoščevanju se na Švedskem najbrž reče “brottslighet”, na Norveškem pa “kriminalitet”.

  Se strinjam s chefom, da je tudi marsikaj dobrega nastalo pod to oblastjo, denimo Kino Šiška in stadion Stožice, a žal po drugfi strani vse preveč denarja gre za nepotrebne “nice to have” projekte, kot je denimo Urbana – ob katastrofalnem stanju LPP je namreč tak kozmetičen projektek, ki ni rešil niti enega ključnih problemov mestnega prometa, več kot očitno polnjenje žepov političnih kameradov.

 29. fetalij pravi:

  “Ljubljanski župan v mestnem svetu morda res nima omembe vredne politične opozicije — ki bi mu sicer prav prišla. Toda po drugi strani je obžalovanja vredno, da imata s Koželjem toliko bolj zagrizeno opozicijo na terenu: nenačelno koalicijo, sestavljeno iz tradicionalističnih arhitektov, ki se iz protesta mečejo pod buldožer, plečnikoslovskih fanatikov in vogalovarstvenih katalogizatorjev edinstvenih fasad, prekopiranih iz italijanske neorenesanse vsake druge tamkajšnje vasi; famoznih civilnih iniciativ, ki se zavzemajo za karkoli od Plečnikove tržnice pa do svetosti življenja življenja zadnje preperele platane, zrele za cirkularko; plus preprostih tečnežev, ki jim gre na živce, da je center Ljubljane kar naprej razkopan, obvoznica in vpadnice zabasane, parkirišča pa plačljiva.”

  :lol: kralj

  RAK, ne gre za to, da Ljubljani ne primanjkuje denarja, ravno pred nekaj dnevi sem zasledil podatek, da je občina zadolžena za 12o mio eur ali nekaj podobnega… me pa zanima s čim se bo ta dolg pokrival? z redarstvom konec koncev tega ne bodo not prinesli :D

  in Crni, Janković ni nehal jokat za tistimi 65mio eur (letno), ki so bili Ljubljani “vzeti”…

 30. bimbo pravi:

  Jasna je o (ljubljanskem) urbanizmu zapisala: “…ki jo narekuje stroka samo kaj če se še stroka se ne more med seboj soglasiti…”

  Kaj pa če ne gre toliko za “stroko”, kot za na različnih okusih in zamislih temelječo polarizacijo strokovnjakov. Ne glede na njihove akademske nazive to potem ni več nobena stroka, ampak zgolj prepir. Umešajmo še razne osebne in kapitalske interese pa dobimo ljubljansko žlobodro, v kateri trenutni mestni graditeljski guru lahko svoje someščane kar povprek obklada s kvalifikatorji, ki so na ravni tistih, nad katerimi v isti sapi tudi jadikuje. Sem pa temu kapitalskemu stolpičarju hvaležen, ker mi je razkril, da sem se kmetavzar mudil v neurbanih predelih Londona, Pariza, Muenchna, Aachna, Ženeve, Milana, Rima, Osla… kjer so imele ob mojem obisku cele (najbolj obiskane) četrti precej poravnane ulice in gabarite. Stolpiči so bili praviloma zgoščeni na ozkem območju ali pa odrinjeni na periferijo. Res sem kmetavz, ker mi je to bilo in mi je še vedno všeč!

  Se pa kar strinjam z Markom, naj Janković in Koželj odslužita še en mandat, saj na obzorju ne vidim nobenega (boljšega) odrešitelja Ljubljane, še kakšne danice si pa res ne želim. Ostaja nam pobožna želja, da bi imel baron Zoki v drugem mandatu dokaj močno a konstruktivno opozicijo, ki bo omogočila izvedbo dobrih projektov, slabosti pa razkrinkala in zavrla.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.