T-junction

Sreda, 9. december 2009

Na fotografiji je križišče Poljanske ceste in Ulice Janeza Pavla II. V bistvu ne gre za križišče, saj se ulici ne križata, temveč za “T-junction”, kot se zna z angleško natančnostjo izraziti gospa, ki me v programčku za satelitsko navigacijo glasovno usmerja. A kakorkoli: tu hodim čez in mimo vsak dan najmanj enkrat, raje še večkrat. Zato pa tudi nekaj vem o tem križišču in bom to tudi povedal.

Za dekoracijo: to je pa nočna slika, posneta z druge strani Poljanske.

Že več kot eno leto, morda dve, tukaj utripa oranžna. Prej so bile faze. Domnevam, da so urejevalci prometa hoteli povečati pretočnost, vendar ne verjamem, da so kaj prida dosegli. Bližnji Ambrožev trg je zamašek, ki se mu reke avtomobilov med jutranjo in popoldansko konico pač ne morejo izogniti. Do osmih zjutraj se avtomobili celo v naši mirni papeški ulici premikajo po polževo (proti Poljanski).

A kakorkoli: odkar utripa oranžna, sta zebri v tem križišču (na Poljanski) postali irelevantni. Kot da ju ni. Nobenemu vozniku ne pride na misel, da bi ustavil pešcem, ki prečkajo cesto. Ampak res nobenemu. Nisem še doživel, da bi voznik pred prehodom ustavil in pustil pešce — mene ali kogarkoli drugega — čez cesto. Never. Eno leto sem enkrat ali dvakrat na dan hodil v vrtec ali iz njega z Oskarjem. Peš ali s poganjalčkom. Letos hodim iz vrtca z Jonasom. Z vozičkom. Tudi vozička nihče ne opazi. Nihče ne ustavi. Nikoli. Človek je lahko srečen, če avtomobili prihajajo tako redko, da lahko gre čez cesto.

Tu gre za nekaj drugega, ne le za brezobziren način vožnje. Tu je na delu nek psihološki fenomen, ki odvrača pozornost voznikov od prometne signalizacije in od pešcev. Kadar sem malo siten in se mi ne ljubi čakati, da me bo nekdo blagovolil spustiti čez cesto, opazujem sicer tekočo kolono, ki s kakšnimi 40 kilometri na uro vozi po Poljanski proti Ambroževemu trgu: vsi vozniki praviloma strmijo naravnost čez volan, kot da bi imeli plašnice. Kaj se dogaja na pločniku, jih očitno ne zanima. Gledajo srepo naprej in verjetno mislijo, kako zbrano šofirajo.

Enkrat takrat, ko so uvedli oranžno, so tudi prepovedali zavijanje desno z Ambroževega trga (iz smeri Rozmanove) na Poljansko, razen za avtobuse. Za nas to pomeni, da moramo po prometnih pravilih po Poljanski levo na Roško, pa na Zemljemersko in Zarnikovo in potem v Ulico talcev — kar je skoraj kilometer namesto manj kot 200 metrov. Za to pogruntavščino ne vidim drugega razloga, kot da so hoteli biti prijazni do potnikov LPP, ki v inkriminiranem križišču morajo čakati nas, ki zavijamo levo na Janeza Pavla, preden nadaljujejo proti Pegleznu.

Praviloma naredim prekršek. Policija včasih pri Stanovanjskem skladu postavi zasedo, ampak me še niso dobili.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 9. December, 2009 ob 01:11 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

27 komentarjev na “T-junction”

 1. nevenka nevenka pravi:

  Ja, take genialne prometne rešitve so se zadnje čase pojavile kar po večih ljubljanskih koncih.
  Tudi jaz imam vsak dan težave s T križiščem in sicer iz Moškričeve levo na Kajuhovo. Čakam tudi po več kot pet minut, da se me kdo dobesedno usmili.
  Pol Kodeljevega je pa naekrat postalo enosmernega.
  Polovice ulic je Jankovič spremenil v parkirišča. In to ob hišah, ki imajo dovolj velika dvorišča za lastna parkirišča. In v centru Most, jasno nobene parkirne hiše.
  Poleg gimnazije in občine je bil prostor, pa gradijo nek poslovni objekt. Temu se verjetno reče prostorsko načrtovanje.
  Ljubljana postaja prometno popolnoma konfuzno mesto.

 2. nevenka nevenka pravi:

  Tudi meni ni niti slučajno jasno zakaj na vašem koncu lahko desno zavijajo samo avtobusi.

 3. Hanyo pravi:

  Beda vsakdanjega prometa. Ni kulture v Ljubljani (pa tudi drugod). Mislim, vozijo kot eni dirkači, kdo bo prej pa, če imaš malo starejši avto te želijo prehitet na vsak način pa čeprav voziš 80, kjer je 50 po mestu! Sploh oni frajerji s temnimi šipami. Da pa otrokom ne ustavijo pa mi je strašljivo, sploh ker me je kot bodočega očeta že zdaj strah za varnost malčkov. Saj vas veliko bere ta blog – ljudje pozor! Otroci na cesti!

 4. NoMercy pravi:

  Papež ma vas rad :P
  zdej mi je jasno zakaj se meščani tako motovilijo, ko pridejo k nam na kmete in zakaj parkirajo kar na travi :)
  Itak sta pa bencin & nafta vsaj 5x prepoceni :)

 5. aljosa8 pravi:

  Pri nas na Linhartovi (nasproti Soče) še semaforja ni – pa morajo čez cesto tudi invalidi, cesta pa je nepreimerno “hitrejša” kot Poljanska. Sam ljudem na prehodu ustavljam, ampak tvegam pa vedno avto v riti.

 6. Niko Brumen pravi:

  Edini fenomen je fenomen nedotakljivosti – KER SE VOZNIKOV NE DOTAKNEJO POLOŽNICE ZA PLAČILO NEUPOŠTEVANJA CPP.

  Doseči prometno varnost in zavedanje njene nujnosti je proces in ne občasne akcije.

 7. boro pravi:

  isto mene matra, vozim pa na Strossmayerjevo …
  … pa grem sedaj raje desno takoj za mostom in pridem dol po Poljanski, obcutek (!) imam, da je hitreje kot pa naokoli po Roski …

  … tole glede zebre in vozickov pa me je spomnilo na neko cudno metodo discipliniranja voznikov, ko so jim prazen vozicek porinili pred avto. Menda je nekaksna sok terapija in bojda deluje (no, ja …). Poskusam najti vir …

  lp, b

 8. silvestre pravi:

  Ko prečkaš cesto, se narahlo zaletiš na prehod za pešce. Zelo pomembno je, da medtem gledaš voznika direktno v oči. To deluje psihološko in zato ustavi. To me je naučil prijatelj iz Zagreba. V bistvu je to ena cela umetnost, ampak se je da natrenirat… :)

  Obratno je na polnem pločniku — zagledaš se v točko daleč naprej in ne gledaš nikogar v oči. Po večini se ti vsi umaknejo s poti. To me je pa naučil brat iz Londona. :)

 9. Dinozaver pravi:

  Lahko pa seveda uporabiš prehod na Ambroževem trgu in se ne bodeš z rogatim…

 10. Ka pravi:

  Se mi zdi, da so v MB začeli nekako bolj ustavljati pešcem na prehodu. Včasih so mi ustavili le tisti z avstrijskimi tablicami. Kot voznica sem se pa prav v Avstriji naučila, da je absolutno nujno obvezno ustavit pešcu še preden pride do prehoda. Ustavljam tudi pri nas, seveda, saj je po zakonu.
  @silvestre – to buljenje v voznika še zdaj včasih uporabim. Če ne ustavlja dovolj hitro, si nadenem še preplašen izraz.

 11. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Boro: Tudi sam sem že na to pomislil, ampak mi je škoda vozička. Dvomim namreč, da bi človek pravočasno zabremzal.

 12. aljosa8 pravi:

  Marko – sposodi si kakšen star voziček v bližnji trgovini, ni hudič, da ga nimajo.

 13. NoMercy pravi:

  Ah – Kopenhagen, kje si mi :)
  sem se malo hecal, da bi videl kaj je res: sprehajam se peš po pločniku v smeri vožnje in občasno z nogo samo zamahnem proti vozišču: vse mesto je obstalo, dokler se nisem spomnil ali prečkam (4 pasovnico) ali bom motovilil naprej po pločniku :) — emmm brez enega hupanja ali česarkoli od nejevolje s strani voznikov :)

 14. Tomac pravi:

  Tole me nehote spomni na Portugalsko, kjer je kultura voznikov (vsaj tozadevno) na zavidljivi ravni. Čim stopiš na rob prehoda za pešce se prezpogojno ustavi VSAK voznik…..read my lips! : V – S – A – K ., kar me je, resnici na ljubo, zelo pozitivno presenetilo – kot pešec nisem bil še nikoli nikjer v tako prednostnem položaju….Vam povem, da človeka to kar malo zmede…in je, ko ti ni več čudno, zelo prijetno….

 15. NoMercy pravi:

  OK MC, spet ti ratalo v lastno skledo … )P
  tole tvoje je pa :( :( … ah, saj nebi prenesel mojega komentarja :P
  ———————
  Tu gre za nekaj drugega, ne le za brezobziren način vožnje. Tu je na delu nek psihološki fenomen, ki odvrača pozornost voznikov od prometne signalizacije in od pešcev.
  -
  Praviloma naredim prekršek.

 16. Žogca pravi:

  Jaz stavim na to, da bodo zabremzali, kar stopim na cesto. Seveda, z obema učema spremljam dogajanje, če bo treba stopiti nazaj na pločnik, ampak ustavijo, so pa nekateri jezni češ, kaj ti delaš na cesti. Na cesti in na prehodu za pešče. Imam občutek, da nekateri razmišljajo v smislu – samo bebec ustavi pred prehodom za pešce.

 17. ervinator pravi:

  Pod tem županom se prometna kultura v Ljubljani ne bo izboljšala.

 18. NoMercy pravi:

  neglede na župana se lahko prometna kultura izboljša lahko samo s ceno becina.
  Referendum za 5x podražiti bencin in nafto.
  vse ostalo niti svirabja kurcu ne doseža.

 19. NoMercy pravi:

  hm … ali je samoobtožba o prekršku na netu relevantn za izrek kazni za prometni prekršek???
  MC: razišči to temo, in se daj v presojo sodnikom za prekrške.
  Takole čez palec ti gre vozniška, 2.000 € kazni in sramota kot mlademu vozniku :P
  lajf_skas_end_den_ju_daj :( )

 20. ervinator pravi:

  NM, kakšna je zveza med ceno bencina in prometno kulturo?
  :lol:

 21. nevenka nevenka pravi:

  Ne vem sicer kako drugi ljudje razmišljajo, če sploh kaj dosti.
  Ampak jaz sem zelo vesela, če mi kdo podari prednost, pa naj bo to peš ali pa z avtomobilom. In moram imeti res zeloooo slab dan, da na to pozabim in se sama kar peljem in nikogar ne upoštevam.
  Jaz pogosto ustavljam avto, čeprav me nekateri nestrpneži natrobijo, ker bi se živi požrli za dva metra.

 22. Matjaž Matjaž pravi:

  Kadar sem pešec, me nervirajo biciklisti in avtomobilisti; kadar sem biciklist, mi grejo na živce pešci in avtomobilisti; kadar sem avtomobilist, me jezijo kolesarji in pešci. V vsakem primeru motim sam sebe.

  Jeza je pa nalezljiva in potencira distanco do drugih; kmalu ne opaziš več ne avtomobilista, ne biciklista, ne pešca, na koncu ugotoviš, da ne vidiš niti samega sebe.

  Jaz namreč lahko spremenim samo sebe in nobenega drugega: ampak za začetek zaleže tudi to.

  Upanje na boljšo prometno kulturo mi vlivajo kraji, kjer za promet ne rabijo signalizacije, pa je med ljudmi toliko zaupanja, da vse teče gladko in brez večjih napak. Jasno, da je to težje, kadar je s tabo otrok.

 23. vid pravi:

  dobri zakoni (in očitno tudi komplicirane (sofisticirane?) signalizacije) se rojevajo iz slabih navad

 24. bimbo pravi:

  Marko, pa kako nisi poštekal: papeževa ulica n e m o r e biti na levi, zato se v papeževo ulico n e s m e zaviti levo. V desno pa seveda ni problema. Nikdar. :-)

 25. Robert pravi:

  Jaz ponavadi na tem kriziscu iz nlb strani kar lepo izsilim kot pesec, seveda pa pazim da so malenkost dalec in jih pri tem, kot je ze nekdo drugi omenil, gledam v oci.

  Ce bi bili v avtosoli bi ze dvakrat padli! Niso ustavili pescu in niso upostevi CONE 30, ki jo res le redko kdo!

 26. nevenka nevenka pravi:

  Včeraj je na križišču Zaloške in Kajuhove, na prehodu za pešče ob seveda zeleni luči za pešče neka ženska skoraj povozila mojo mamo. Ustavila je za las pred njo, zbila ji je vrečko z nakupljenimi stvarmi iz rok. Moja mama pri osemdestih pač ne skače čez prehod za pešce kot gazela. Nihče pri osemdestih tega več ne zmore.
  Ženska je čvekala je s sopotnico in sploh ni gledala na cesto.
  Tudi z majhnim otrokom človek ne more vzganjati akrobacij, da bi prišel čez cesto. In noro je, da si moraš oddahniti vsakič, ko prideš čez in si vesel, da si cel.

 27. alenka pravi:

  Tomac

  isto sem jaz doživela v Švici. Ustavi ti VSAK. Sem imela pa potem jaz probleme pri vožnji, ker se mi je zdelo, da mi ljudje dobesedno skačejo pred avto. Stvar navade. In obzirnosti. In visokih kazni::))

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.