Trg Zedinjenja

Sobota, 12. december 2009

Trst se mi ne zdi zelo lepo mesto, je pa zanimivo s stališča arhitekture in urbanizma. V njem ni nič posebnega, toda kljub temu je videti mogočnejši od Ljubljane, čeprav je manjši. Trst ni naš. Ne govorite neumnosti: Trst je že na pogled popolnoma neslovenski. Na vsak način je tipično italijanski, vendar je videti avstrijski. Avstrija na morju.

Piazza Unità d’Italia me vedno znova fascinira. Videl sem že monumentalnejše trge, toda na nobenem nisem opazil — ali ne opažam, če jih videvam pogosteje — tako lepe svetlobe. Vedno: ob katerikoli uri dneva in v vsakem vremenu.

Zgornjo fotografijo sem posnel danes ob pol petih, ko se je počasi mračilo. Ni še bilo tako temno, da bi morala biti premaknjena. Premaknjena je zato, ker me je v trenutku, ko sem sprožil, presentil sunek vetra. Prav zdrznil sem se, kot da bi me nekdo krepko potrepljal po rami. Burja je bila namreč pošastna — vsaj za nas kontinentalce. Še ene pa nisem posnel zato, ker sem medtem opazil, da veter poriva voziček z Jonasom stran od mene in sem malo zapaničaril, potem pa pozabil.

Sredi septembra sem prav tu posnel tole:

Tudi ta je bila posneta ob pol petih popoldan. Prekleta zima! Rad imam sneg, tudi mraz me ne moti, ampak 15+ ur teme na dan, to je pa zame res neznosna depra.

In ah, dobre stare fotke, ki jih je delala moja ne vem več katera Nokia!

Pustimo zdaj vnemar, kako znajo okrasiti glavni trg v božično-novoletnem času v Trstu in kako to delajo v Ljubljani.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 12. December, 2009 ob 23:37 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

8 komentarjev na “Trg Zedinjenja”

 1. heineken pravi:

  Ah, zdaj pa zgleda, kot da se ti ob iPhone-u kolca po Nokii. :)

  Sem te pa danes opazil v Trstu med parkiranjem. Pravzaprav te ne bi, a sem se zdrznil ob tem, ko ti je burja ob avtu prevrnila otroški voziček in sem si oddahnil, ko sem videl, da je voziček prazen. Da je to “tisti kolumnist, katerega bloge bereš” me je pa opozorila žena, ki se ni mogla načuditi, kako priden je tvoj otrok, ki ga kar pustiš stati samega ob prometni cesti. ;)

  Zanimivo, da sem tudi sam danes ob pohajanju po tem trgu pomislil ravno na to, kar si zapisal. V bistvu sem načel pogovor o tem, kako škoda je, da so ta Trst žrtvovali za kdove kakšne interese. In da je veliko vprašanje, kako bi Trst zdelalo tistih 50 let socializma, če bi ostal naš. Zagotovo danes ne bi bil takšen, kot je. Ampak znotraj Slovenije bi predstavljal čisto neko drugo vrednost.

  In zanimivo je tudi to, da je v trgovinah opaziti prav velik odstotek kupcev, ki govorijo srbsko in hrvaško. Če bi bil Trst naš, bi tudi oni morali malo dlje…

 2. nevenka nevenka pravi:

  Jaz pa ne bi pustila vnemar kako krasimo Ljubljano.
  Res mi je bedno tako dolgo gledati Modicove svetlobne trans-ume, kot, da nimamo nikogar drugega v Sloveniji, ki bi znal vdihniti nekaj lepega in svečanega v slovo od leta.

 3. Karmen pravi:

  iPhone plus TiltShiftGen app, pa bodo lahko tudi slabe slike super.

 4. Marko Crnkovič pravi:

  Vse foto app za iPhone si nateg. Če ni, ni.

 5. Aljoša pravi:

  Zakaj ima Veliki trg tako svetlobo? Ker so pročelja stavb oblečena v najbolj kakovosten istrski kamen, ki ima poseben pigment beline. Ta trg je edini v Evropi, ki četrto stranico zaključuje (ali odpira) morje.

  Urbanizem Trsta je “dvodelni”. Kar je gradila Avstrija in kar so packali fašisti. Razlika je opazna!

 6. Sandra pravi:

  Piazza Unita’ je mislim da Trg italijanske enotnosti. In ja, fascinanten trg, tak kakršnega si mnogi želimo tudi v našem glavnem mestu. In tudi meni je njihovo ”komaj opazno” novoletno okrasje bolj všeč od našega ljubljanskega.

 7. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Aljoša: Meni se pa zdi fašistična arhitektura zanimiva. Tako kot socialistična.

 8. office 2010 pravi:

  Office 2010 With the release of the new Microsoft Office , many old users are regarding that the decoration is not the best feature. Furthermore, many are saying that they prefer the old classic Menus and toolbars from Microsoft Office 2007 . One of the chief complaints is that with the new ribbon, MS Office 2007 it is hard to find which Tab on the decoration has the part that you are looking for. There is no need to worry anymore, as a group of software developers have came up with a program just to get around this problem. MS Office 2010 All you have to do is by the software, establish it, and you are done! You’ll back to the classic Menus and toolbars that we all recollect from Microsoft Office 2010.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.