Last Christmas

Sobota, 26. december 2009

Po čem si bom zapomnil letošnji božič? Nedvomno po absurdno toplem vremenu. Verjetno tudi po odlični telečji pečenki. Pa še po nečem.

Božični hit Last Christmas dua Wham! obstaja že petindvajset let. Ves ta čas sem mislil, da se tekst v refrenu glasi: “to seven frontiers”. Še več! Vsako leto za božič sem najmanj enkrat pomislil, kaj hudiča dela “sedem meja” v tem besedilu, vendar se v to nisem nikoli — surprise, suprise — do konca poglobil.

Do včeraj, ko je bil Last Christmas spet na radiu in se mi je v trenutku lucidnosti posvetilo, da gre za “to save me from tears”.

In zakaj se mi naenkrat zdi ta skladba čisto simpatična? Ah, ne. Saj se mi ne.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 26. December, 2009 ob 06:23 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

22 komentarjev na “Last Christmas”

 1. nevenka nevenka pravi:

  Očitno so ti Zvezdne steze bližje od romantike.
  Jaz bi pa verjetno “last frontier”, razumela kot “lost from tears”, ehh :-)

 2. Hanyo pravi:

  Meni se zdi, da se čisto lepo razume!

  by by

 3. Nataša pravi:

  Nekoč sem zajadrala na spletno stran, kjer folk pošilja misheard lyrics. Crkneš od smeha. Tudi ta je povzročala težave.
  http://www.kissthisguy.com/1291song-song.htm

 4. Ivan pravi:

  Baje da zasluži George Michael vsako leto 10 milijonov dolarjev z avtorskimi pravicami za ta komad. Objavljeno na www Mladine.

 5. NoMercy pravi:

  Lepo, da MC napiše kakšno samorefleksijo :)
  Pa ne, da MC postaja “običajen” (common) :)
  Celo na lastno šlamparijo postaja pozoren – in kaj šele bo, ko mu “potegne” koliko napačnih izvajan je napisal zaradi šlampastega poslušanja, branja, gledanja … drugih :)
  Še bo štofa o katerem bo lahko pisal :)

 6. Mlaf pravi:

  Hahaha! Tudi jaz sem mislil isto. :)

 7. Jasna pravi:

  Ah, jaz si bom pa zapomnila letošni Božič po skladbi iz preteklosti. Ne boš verjel ampak glasba mi je iz nje prav v redu. Klavir, violine sploh pa tisti zvonovi na koncu so na mene delovali (če si sposodim od tebe) kot prostovski piškot. East 17 in Stay Another Day. Simpatična mi je, čeprav komaj priznam.

 8. nevenka nevenka pravi:

  Jaz najraje prisluhnem The Pouges: Fairytale Of New York…

 9. nevenka nevenka pravi:

  Popravljam: ehh…Pogues :-(

 10. Aja pravi:

  Ah, jaz pa mislim da se ti zdi, vsaj čisto malo, simpatična, no če pa že ne simpatična pa vsaj ne nesimpatična.

  Meni je pa blo, pred leti, kar nerodno, ko sem ugotovila, da v pesmi Simona and Garfunkla ne skačejo nobene lisice, ampak bežijo misli

  Homeward bound
  I wish I was
  Homeward bound
  Home, where my thought’s escaping
  Home, where my music’s playing
  Home, where my love lies waiting
  Silently for me

  Tisto 4. vrstico sem razumela kot: where my foxes are skippig

 11. Žogca pravi:

  Skladba je simpatična, božič pa si bom zapomnila po sladoledu. ;-)

 12. Jean Tonic pravi:

  Se pridružujem Nevenki glede Poguesov… najboljši božični komad, če že mora biti kaj takega….

 13. miran pravi:

  Marko:Čeprav sva si kar nekajkrat skočila v lase in sem bil jaz avtor konflikta, naj ti povem, da je bilo to z moje strani bolj taktično, kakor resnično.
  Dobro razmišljaš, velikokrat preveč naenkrat. Vendar te cenim.
  Naj ti ob tej priliki zaželim, tako tebi kakor tvojim dragim, veliko zdravja, zadovoljstva in osebne sreče.
  Tudi ti Marko moraš, kot vidim, biti več bregov iste reke.

 14. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Hvala, Miran, tudi jaz tebi in tvojim!

 15. Rak pravi:

  Blagor vam, ki domujete v svetovni glasbeno božični sferi. Jaz sem pa samo ob slovenskih božičnih užival. Pravzaprev v samo eni, tisti originalni Gruberjevi… Provinicijalec pač, kaj čmo.
  Božič si bom pa najbolj po tem zapomnil, da sva večer pred njim, žal brez najinih otrok in vnukov, z ženo doživljala mirno in praznično, kot v starih časih. Seveda, dokler ni pričelo ob devetih zvečer spet pričelo pokati, po privzeti znani in primitivni balkanski navadi.

 16. Ultraviolet pravi:

  Letos med božičnimi pesmicami zmaga tale:

  http://www.youtube.com/watch?v=0VraaEaOzYQ

 17. Jasna pravi:

  Marko a se tebi zdi normalno, da neki jajc Last Christmans po 25 letih kasira 10 mil evrov. Tudi jaz sem to prebrala v Mladini tako kot Ivan 4. Sploh obstaja na svetu kakšen izdelek, ki je toliko vreden? Kako je to možno? To v zvezi avtorskih pravic?
  Georg Michael si ni izmislil not, na štiričetrtinski taktu temelji vsa poprock glasba (tudi tega se ni izmislil George Michael) so že izmišljeni, sounde v sinthu tudi ni zdizajniral Michael. Avtorskih prvic je v tem komadu za majhno sled a po 25 letih kasira 10 milionov dolarjev. V tem slučaju bi avtorske pravice ukinila ali močno omejila. Še za zdravilo za katereg je potrebno veliko več znanja po določenem času (ko zadosti zaslužijo) avtorske pravice prenehajo in je dovojeno izdelovati generičnega. Za ta glasbeni jajc pa so avtorske pravice doživotne še za unuke in pra.pra unuke. Nezaslišano!

 18. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Meni pa se zdi to čista zmaga. Tudi če je avtorskih pravic samo za majhno sled, je to dovolj. Računaj, da recimo po vsem svetu pesem za vsak božič 100.000-krat predvajajo in da jo sliši 100.000.000 ljudi. To bi pomenilo, da nas glasbena želja stane 10c. Pa še radijske postaje jo namesto nas plačajo!

 19. Jasna pravi:

  Meni to ni normalno. Dovolj je, da kupim cd in avtorske pravice so z njim poplačane. Za radija ne vem kako to pri njih gre.
  Recimo kupiš BMW in ga daš v rent-a car in potem ti tovarna računa avtorske pravice, ker si ga dal v ret-a car. Pa je v enem bmw-ju več avtorskih pravic in to od vrhunskih inžinijerov kot je je recimo v komadu nekega Georga Michaela, a da ne govorim o polagalcu ploščic Čukurju. Omejiti bi jim moral vsaj časovno.

  Zdaj pa ti povem še eno ramboamadevsko. Čista zmaga bi bila, če bi radijem še računali ležarino in skladištenje za tista jajca, da celo leto ne ležijo in kar zastonj ne čakajo na december, da še v tem pogledu kaj zaslužijo.

 20. NBA jerseys pravi:

  With summer approaching, we have to begin our work of looking for new clothes, shoes and even hair styles. NBA jerseys are the best choice for wearing in summers. NBA is a magic word that associates with numerous dreams. We are not only interested in the games themselves but the NBA jerseys, shirts and shorts that the players are wearing. Why not to buy a cheap NBA jersey on the lovejerseys.com?

 21. office 2010 pravi:

  Office 2010 With the release of the new Microsoft Office , many old users are regarding that the decoration is not the best feature. Furthermore, many are saying that they prefer the old classic Menus and toolbars from Microsoft Office 2007 . One of the chief complaints is that with the new ribbon, MS Office 2007 it is hard to find which Tab on the decoration has the part that you are looking for. There is no need to worry anymore, as a group of software developers have came up with a program just to get around this problem. MS Office 2010 All you have to do is by the software, establish it, and you are done! You’ll back to the classic Menus and toolbars that we all recollect from Microsoft Office 2010.

 22. moncler sweater online pravi:

  There is no paradise on earth equal to the moncler online 2011 union of love and innocence.(Jean Jacques Rousseau, French thinker)To really understand a Moncler clothing man we must judge him in Moncler clothes misfortune.(Bonaparte Napoleon, French emperor)We have no more right to consume moncler.com happiness without producing it than to consume wealth without black moncler jacket producing it. (George Bernard Shaw, British dramatist)At twenty years of moncler jackets age, the will reigns; at thirty, the wit ; and at forty, the moncler womens jacket judgment.(Benjamin Franklin,American president)Do you love moncler jacket life ? Then do not squander time ; for that’s the stuff5 moncler vest women life is made of.(Benjamin Franklin, American president)Each moment in history is a fleeting mens moncler coat time, precious and unique.(Richard Nixon, American president)Fish and visitors smell three moncler sweater online days.(Franklin Benjamin, American president)I am a slow walker, but I never walk backwards.(Abraham Lincoln, American president)If you want to understand today, you have to search moncler sweaters shop yesterday. ZHC

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.