Tupatam Rupel

Petek, 1. januar 2010

Ko sem brskal po internetu, da bi se poučil o medijskih reakcijah na novi Ruplov roman, nisem našel veliko materiala. To ni presenetljivo, je pa na kvadrat ironično; a o tem v nadaljevanju. Pri tem pa sem tudi odkril, da so kar štirje mediji katerih uredništva so oddaljena od kraja predstavitve knjige ne več kot tri do osem minut peš objavili poročilo iz enega in istega vira (STA).

Trem od štirih se ni ljubilo spremeniti niti originalnega naslova. To sicer ni glavna tema te kolumne: omenjam kvečjemu zato, ker je osrednja tema vprašanje, ali je mogoče zgodovino prikazati tako, kot je bilo; zraven pa še retorično podvprašanje, ali je zgodovina morda bolj verjetna, če se viri glede nje strinjajo.

Roman Dimitrija Rupla z naslovom Predsednik ali Tako, kot je bilo (Globokarjev rokopis) je politični triler o dogodkih v Sloveniji od začetkov demokratizacije in osamosvajanja pa do vstopa v EU in članstva v Natu. Žanrska oznaka naj bralcev ne zavede: Predsednik ni politični triler v dobesednem pomenu, kot so to recimo romani, non-fiction knjige ali filmi Mandžurski kandidat, Vsi predsednikovi možje, München, Prisluškovanje, JFK in podobni. Vedeti moramo, da je Rupel svoj zadnji roman napisal pred približno dvajsetimi leti torej približno takrat kot jaz sam svojo morda zadnjo literarno kritiko in da se ga v formalnem smislu še danes drži takrat popularni postmodernistični pristop tako rekoč odstotnega, za izmišljeno osebo skritega avtorja, ki v nenavadnih okoliščinah odkrije skrivnosten in razburljiv neliteraren tekst, metatekst, ga z borgesovsko eruditskim mistifikatorstvom navidez vzorno uredi, opremi z opombami in pripombami, razloži ozadje pri čemer seveda vse skupaj le še bolj in bolj zapleta in se pri tem poigrava z mešanjem žanrov in stilnih, jezikovnih nivojev ter brisanjem mej med literarnimi in zgodovinskimi identitetami, med dejstvi in fikcijo.

Dvajset let pozneje to ne deluje postano, niti démodé. Deloma zato, ker je vse skupaj kar zabavno in privlačno, spet po drugi strani pa v Sloveniji tako malo beremo in pišemo knjige (in o knjigah), da se česa takega niti ne bi mogli naveličati.

Mnogi so prepričani, da je Ruplova knjiga roman a clé, njegov politični obračun z nasprotniki, ki si jih je v svojem življenju politika in predvsem zunanjega ministra nabral nič koliko. V Predsedniku dejansko nastopa cela plejada oseb, ki radovednega in predvsem politično, medijsko in tračarsko indoktriniranega slovenskega bralca kar same od sebe navajajo k iskanju paralel ali modelov iz resničnega življenja. Tu je bil Rupel dejansko postmodernistično prebrisan: nekatere osebe iz romana res imajo Doppelgängerja v resničnosti; a ker ta identifikacija pri nobeni osebi ni popolna, je bralčeva zbeganost ali celo nejevolja še tem večja; in da bi bila literarna “zmeda” še hujša, Rupel gladko omenja tudi resnične (prepoznavne) osebe in dogodke.

Predvsem pa gre v romanu za fiktivno slovensko zgodovino zadnjih dveh desetletij. A to seveda ni navadna fikcija: to je fikcija le toliko, kolikor osebe obstajajo in kolikor so se dogodki zgodili v okviru teksta, deklariranega in percipiranega kot roman. Ni pa to fikcija, če vsebino razumemo kot paralelno realnost, ki se je imela možnost udejanjiti, vendar se zaradi navidez nepomembnih, pozabljenih ali spregledanih dogodkov na določenih zgodovinskih bifurkacijah pač ni. Ruplov roman se bere kot znamenita knjiga zgodovinarja Nialla Fergusona Virtual History: Alternatives and Counterfactuals, ki z upoštevanjem dogodkov, ki so se sredi XVII. stoletja skoraj zgodili, celotno svetovno zgodovino do konca XX. postavi tako rekoč na glavo in s tem eliminira deterministično neizogibnost.

Tako nam je Rupel naslikal Slovenijo, ki jo je fiktivno sosledje možnih dejanj in dogodkov vse po zaslugi realnih (realističnih) premetencev, grabežljivcev, ignorantov, egoistov in zlonamernežev pripeljalo od ambiciozne in obetavne male države do operetno totalitarne, dinastično incestuozne in naravnost zarukane psevdokneževine, ki se panslovansko brati z vzhodnoevropskimi diktatorji in kjer ugrabljajo ali celo ubijajo redke preostale poštenjake in svobodomislece, nazadnje pa se zaplete še v vojno s sosedi.

Pravi triler pa Ruplov roman ne more biti tudi zato, ker je preveč smešen. Avtor duhovito in zabavno opisuje groteskne zaplete in karakterje z obilico ironije (in samoironije) in cinizma do notranje in mednarodne politike in medijev, kakršnih smo pri njem vajeni že od prej, le da je vse to tu našlo bolj pravo mesto. Kljub temu pa se bojim, da kot nekdanji zunanji minister ne bo naletel na odobravanje bralcev in kritikov. Ljudje namreč ne verjamejo, da je morda najbolj verodostojna zgodovina tista, ki preteklost opisuje tako, kot bi lahko bilo, in da preteklost ni odvisna od tega, kot je te dni zapisal zgodovinar Andrej Pleterski, kar si o njej danes mislimo.

Dimitrij Rupel: Predsednik ali Tako, kot je bilo (Globokarjev rokopis). Založba Vale-Novak, Ljubljana 2009. ISBN 978-961-259-055-0, CIP 821.163.6-31. 29,90 EUR.

Dnevnikov Objektiv, 31. 12. 2009

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 1. Januar, 2010 ob 22:16 v kategoriji Dnevnik 2004-, Kolumne.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

76 komentarjev na “Tupatam Rupel”

 1. pa saj niti ni važno pravi:

  Zate, Crnković, bi bilo bolje, da bi svoj čas izkoristil za kaj bolj pametnega, ne pa da delaš bedaka iz sebe. Zapravljaš svoj dragoceni čas za filozofiranje oziroma za komentiranje o stvareh o katerih nimaš pojma (npr. glasba, politika, mediji). Si hinavski, egoističen, prepotenten… V glavnem imaš se za nekaj več. Kot osebnost si razvalina, verjetno pa imaš velike težave v osebnem življenju.

  Rupel, Crnković, Murko… Isto sranje

 2. olna pravi:

  Madonca, če je tale “pa saj niti ni važno” takole začel novo leto, bo do konca leta še hec.

 3. NoMercy pravi:

  a to je sedaj “in”, da se skoraj rahitični modeli ponovno lotevajo poslov, ki so jih opustili še pred štetjem :)
  Ajde, da gre Šumi ponovno v dirkalnik še ni predzgodovina, ampak, če bi pa Sophia Loren ponovno snemala film, bi bil pa “dizaster” :)
  In to je to: tako Ruplov roman, kot MC_ova … emmm – kritika?? :)

 4. miran pravi:

  PA SAJ NITI NI VAŽNO@
  Umiri se in se umakni iz Crnkovičevih blogov. Boš zbolel, oziroma še bolj zbolel.

 5. Rak pravi:

  @ pa saj niti ni važno pravi:

  Pa saj se tudi jaz s Crnkovičem vedno ne strinjam, ampak, spoštujem ga pa.
  Moj nasvet komentatorju z zgornjim vsepovedanim vzdevkom, ej dečko, malo oladi. :shock:
  Kolikor se še prav spomnim, Crnkovič si svojega renomeja ni začel na tak način, pa se ga spominjam daleč nazaj.

 6. Aja pravi:

  NoMercy,
  poglej si tole stran

  http://www.imdb.com/title/tt0875034/

  Najprej poglej leto nastanka filma, pol pa cast (na 7. mestu)

  never say never

 7. Jean Tonic pravi:

  Od kod trditev, da Slovenci malo beremo? Ravno zadnjič sem nekje izsledil podatek, da je knjižnična izposoja primerjalo na zelo visokem nivoju, prav tako pa naj bi založniki oziroma knjigarnarji lansko recesijsko leto prestali med vsemi panogami skoraj najbolje…

 8. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Res je (kot je opomnil Jean Tonic), Slovenci nikakor statistično gledano ne beremo malo, ni pa res (kar je zapisal Jean Tonic), da je knjižnična izposoja na zelo visokem nivoju. Na zelo nizkem nivoju je. Bere se v glavnem šund, na žalost, otroške knjigice gredo dobro (kar je edina pozitivna plat medalje), potem obvezna branja za šole itd., sicer pa šopa triviala.

  Tudi ni res, da Slovenci malo pišemo knjige (in o knjigah). Okej, o knjigah res malo pišemo (še posebej na način, ki bi bil približan širši javnosti od treh bralcev, ki berejo recenzije na kulturnih straneh časopisov). Od kod Crnkoviču, da malo pišemo knjige …. Slovenci procentualno gledano ogromno pišemo in založbe izdajajo kot po tekočem traku. Vendar pa gre spet za veliko smetja, kar po nekih sprejemljivo konkurenčnih kriterijih svetovnega formata spet ne dosega zadovoljivega nivoja. Kvantiteto menjamo za kvaliteto. Tipičen slovenski problem v vseh sferah.

 9. direktni pravi:

  Rupel še govoriti ne zna, pa bi pisal, ubožec ….

 10. bomber pravi:

  Sploh se mi ne zdi problematično, da pišemo kvantitativno. Če je bralec dovolj dober, kot se marsikdo rad sam pohvali, ve, kaj mora brati. Precejanje s cedilom “tipično” je samoosmešenje, nič drugega. Paradoks: procentualno gledano. Na kaj? In spet: sprejemljivo konkurenčnih kriterijih svetovnega formata – menda ne glede na Nemce, Američane, Angleže ali morda Francoze. Če hočeš problematizirati slovenca kot tipičnega, je treba zares poznati še koga drugega, kot samoljubnega močvirnika (ki je morda podoba močvirnice iz zrcala).

 11. Sphodros Rufipes pravi:

  @pa saj niti ni važno
  Po tem, kar si zapisal je vsakemu psihoanalitiku z osnovno šolo kristalno jasno da si TI ta, ki je hinavski, egoističen, prepotenten… V glavnem imaš se za nekaj več. Kot osebnost si razvalina, verjetno pa imaš velike težave v osebnem življenju.

 12. smoger pravi:

  V oddaji ‘Nedeljom u dva’ je Stanković vprašal Jergovića zakaj je ukinil možnost komentiranja pod kolumnami. Pisatelj mu je odvrnil, da njegovi zapisi niso grafiti v WC-jih.

 13. Tucker Max pravi:

  Med prebiranjem članka Tupatam Rupel mi je bilo čudno dejstvo, da g. Crnkovič recenzira knjigo Dimitrija Rupla. Čemu?
  In potem vidim na koncu, da so jo izdali pri založbi Vale-Novak. Zdaj razumem! Pomaga prijatelju Luki Novaku, da bi več prodal.

  Kdaj bomo lahko prebrali vašo (obljubljeno?) recenzijo knjige Luke Novaka – Zlati dež, g. Crnkovič???
  Zlati dež se prodaja kot miks Seksa v mestu in DaVincijeve šifre (z elementi etike osvoboditve, karkoli to že je). Na eni točki Luka Novak napiše nekaj v stilu “potem pa pride menih, ki je isti kot tisti menih iz DaVincijeve šifre”. Haha.

 14. Žogca pravi:

  “Bere se v glavnem šund, na žalost.”

  Ampak karkoli napiše Rupel, je zame že po defaultu šund.

 15. bomber pravi:

  “Ampak karkoli napiše Rupel, je zame že po defaultu šund.” Ko preberem tak stavek, zvem, kaj je tipično.

 16. guslar guslar pravi:

  Žogca je za to tipiko še najmanj kriva, saj so jo takšno, kakršna je, vzgojili drugi. Kot predstavnica razmišljanja “po defaultu”, sicer nima Svojega osebnega mnenja. So pa zato predprogamirana mnenja, ki jih ima vcepljena v možgane, zanjo neizpodbitna. In te bo tudi ugriznila, če ji boš oporekal, ko jih razširja.
  To je malo podobno situaciji, ko samici mladička naštima nekdo drug, ona se bo pa borila zanj na življenje in smrt, kar je čisto razumljivo.

 17. Jasna pravi:

  Z vsebino kolumne se ne bom ukvarjala, ker sem prekratka. Ko sem prišla, do stavka:
  “:…. skrivnosten in razburljiv neliteraren tekst, metatekst, ga z borgesovsko eruditskim mistifikatorstvom……” sem si rekla sama pri sebi pa naj gre v q in nehala brati ter se odliočila počakati, če bo še našel kdo, ki bo kaj napisal. No nekaj sem pred meseci prebrala na kulturnih straneh Dela, malce pa se je knjige dotaknil Markeš tako, da mi ni neznana.

  Ali bi sploh napisal vse to Ruplovi knjigi, če Novak ne bi bil tvoj frend? Sem ti že napisala, da si blog in stran v Objektivu popolnoma zamešal. Če bi to bilo napisano samo na blogu me ne bi motilo ampak, da stran v Objektivu izkoriščaš za to da rineš tega nastopača.

  Mar ni dovolj, se tako nagravžno rine sam še tebi ga je treba rinit. Njega in njegovo založbo in to na straneh Objektiva.
  Priznam tip mi gre na živce (nisem vedela, da je tako nor, brez pozitivne konotacije, ko sem lani v SP brala njegov intervju ob izidu Zlatega dežja). Priznam njegova založba mi gre na živce z izdajami Madoninih pravljic, ki jih je avtoriteta kot je Milena Mileva Blažič označila za nikakve, ter izdajanjem te bedne ameriške help-self literature Secret. A, da o kuharski oddaji niti ne govorim. Gledalcem ne povedo sestavin v dkg samo, da kupijo knjigo. Eh, pa za nalašč jo ne bom kupila, ker me nek duo Novak ne bo imel za norca z temi svojimi bednimi forami.Tudi ti mi greš na živce, ker se ukvarjaš z njimi in to tako zelo, da bi ti najrajše poslala za vrat Kosovo komisijo.

 18. Žogca pravi:

  Aha, Guslar, torej to ne more biti moje mnenje? Veš, pa kar je.

 19. Jasna pravi:

  No, direktni 9. to nima nobene zveze z govorjenjem. Tako kot je povedal smoger Jergović je nadarjen in nenormalno ploden pisatelj baje pravi skriboman, dokler je v oddaji Nedjeljom v dva bil dolgočasen, sploh pa to, da ne dovolji komentiranja je brezveze. To vse pove o njem: da ga lahko stvari iznervirajo,(zakaj si dovolji, da ga) da je prepotenten….

 20. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @bomber:

  Seveda ni problem kvantitativno pisanje! Problem je izdajanje in premočna podpora kvantitativnega pisanja v primerjavi s šibko podporo kvalitetnega (dober piar, vlaganje v prevode kvalitetnih slovenskih del itd.). Tudi to pa vpliva na obstoj kvalitetnih bralcev, ki bi sploh prepoznavali kvaliteto. Očitno pač pojma nimaš o situaciji na naši literarni sceni, zato potrebuješ tudi posebne podnapise ob procentualnem in tudi če se ti svita, za kaj gre, nerazumno naštevaš evropske države, pri čemer ne more bit jasno, kaj neki te moti. Ja, to je za Slovence tipično. Točno tako. In da je tipično, je morda samosmešenje, ne pa omenjanje samosmešenja. Pri nas je izdat knjigo naravnost simpl v primerjavi z večino držav po Evropi ali v Ameriki, plasiranje knjige v javnost, kaj šele čez mejo, pa ne obstaja, razen če ne pomagajo šund mediji ali ministrstvo za notranje zadeve.

  @Žogca:

  ““Bere se v glavnem šund, na žalost.”

  Ampak karkoli napiše Rupel, je zame že po defaultu šund.”

  Zame je že po defaultu šund tisto, kar napiše oseba, ki si ustvarja mnenja po defaultu, pa se še vseeno kdaj pa kdaj celo ustavim pri tvojem komentarju. Se trudim.

  @jasna:

  Crni je itak oglaševalec. Kar se tiče oglaševanja svojih podpornikov, prijateljev, tistih, ki mu kakor koli plačujejo ali bi rad, da bi mu poplačevali, me je najbolj nasmejal propagandni članek ravno Novaka. Ko je spisal pohvalo prijateljevega popevanja Lennonovih pesmi v avli Cankarjevega doma … hahaha … Res, da tega ni objavil v Objektivu, a je tudi na blogu, ki je v njegovem primeru vendarle tudi plačann za objave, izpadlo za crknit komično.

  Osebno pri Novaku najbolj cenim vizije o izboljšanju sistema javnega prometa na Slovenskem, ki je res na podnu in nič ne kaže na boljše čase. Založba Novak s parčkom Novak kot medijsko maskoto je pa itak dobičkarski simbol triviale, povišanega sladkorja v krvi in fast fooda. V bistvu ni problem, ker projekt obstaja in laufa po logiki stvari dobro. Problem je, da druge založbe funkcionirajo porazno in simboli ter maskote domnevne vrhunskosti tudi brez potrebe poležavajo in cvilijo tam nekje po zamegljeni kotlini marginale in zadovoljno drug drugega futrajo z drobtinami, namesto da bi se aktivirali. Očitno spet čakajo na kakšno revolucijo delavskega naroda, da bodo lahko pristavili slinčke s svojimi megapametnimi govori, za kakršne so potem nagrajeni s častnimi pozicijami, na katerih do naslednje revolucije potem spet poležavajo naprej.

 21. bomber pravi:

  Nekje sem prebral, da nezadovoljenost povzroča pri ženskah histerijo. Prav tako jo povzroča lakota. Če si zelo lačen, je tudi smetiščna hrana – ja, hrana, kaj pa drugega.

 22. Žogca pravi:

  Simona, poglej … Naš čas na tem svetu je omejen, kajne? Vsega nikoli ne bomo mogli prebrati, zato je pametno, da izberemo, kaj bomo brali in česa ne. Če sem prebrala toliko in toliko stvari, ki so prišle izpod njegovih prstov in sem zanje mislila, da niso v redu, bom seveda sklepala, da tudi ta reč ne bo v redu in zakaj bi potratila svoj čas zanjo? Nikomur pa ne odrekam pravice, da mu je Ruplovo razmišljanje všeč. Samo pravim, da meni ni.

 23. bomber pravi:

  Joj, se opravičujem. Misel, ki sem jo prebral, je tipičen šund.

 24. MihaM pravi:

  @Žogca: močno dvomim, da je kdo v zadnjih 20 letih bral Ruplove romane, kajti res je začel kot romanopisec, ampak da bi ti teksti ostali, pa dvomim. V istem stavku pa imaš besedo razmišljanje – kaj ti zdaj ni všeč, razmišljanje ali literatura? Ni nujno, da se tole prekriva.
  Ne vem, romana nisem bral, ker sem bral par onih, davno napisanih in ne bi več, hvala.
  Sem pa tole kolumno prebral v Dnevniku z rastočim nelagodjem in sočustvovanjem do človeka, ki očitno dela uslugo prijatelju, hkrati pa pa je besedilo daleč od kake literarne kritike, kaj šele uvida.

 25. korektor pravi:

  močno dvomim, da je kdo v zadnjih 20 letih bral Ruplove romane

  monografske publikacije, katerih avtor je dr. Rupel, so bile med 1. januarjem in 30. novembrom 2009 izposojene 403-krat, od tega zadnji roman 134-krat.

 26. Vranika pravi:

  Kot režiser in scenarist nas je drago stal, uvedel je nekropolitiko.

 27. APM pravi:

  Čudno. Toliko replikantov in replik in iz prav vseh se vidi, da niti eden od pisočih ni prebral knjige. Kaj šele, da bi dojel vsebino in posledično, da bi se zavedal, da knjiga piše o tem, v kakšnem kočljivem položaju se je znašla Slovenija po zaslugi prevarantov , ki nam vladajo.
  Prevaranti pa iz komentarjev lahko vidijo, da tej brezglavi množici lahko vladajo še naprej in bodo vladali.
  Slovenija je zgubila pamet. To kar raste sedaj in se prestreljuje v komentarjih kot so gornji zapisi, kaže na brezup. Tako zagovedenega naroda v Evropi in morda tudi na svetu ni. Kljub temu, da se visoko cenite, si ne zslužite niti osnovnošolskega spričevala.

 28. Rado Rado pravi:

  Res je APM.
  Mnogi je nismo prebrali, a mnoge nas preveva občutek, da nam Rupel nima ničesar več povedati. V teh tridesetih letih smo ga že dodobra absolvirali.

 29. APM pravi:

  Rado! Misli sem, da lahko na vljuden način ljudi opozorim, na nesmiselnost njihovega pisanja. Namreč ni običajno, da ljudje pišejo o stvareh, ki jih ne poznajo. Na to je opomnil tudi Crnkovič, ko ugotavlja, da so časopisi objavili vest o knjigi na podlagi teksta STA. Torej je niso niti prečitali.
  V vašem primeru pa gre še za mnogo hujši problem. Knjige niste prečitali, pa o njej hočete pisati. Delo Rupla in njegove veličine niti ne poznate, pa o njem sodite. To so tipična dejanja zagovedenega politikanta, ki ga lahko vodijo iz centralnega komiteja. Tako je delovala partija v bivši Jugi. Na Brijonih je svet modercev pod poveljstvom nezmotljivega Tita sklenil neko neumnost in potem se je ta s svetlobno hitrostjo širila po Jugi, dokler ni dosegla skrajnih meja. Rezultat takšnega poneumljanja si ti in večina piscev replik v tej in podobnih rubrikah. Takšna miselnost, takšna dejanja in takšna pamet pelje Slovence v propad. Ni daleč čas, ko bomo v celoti, ljudje in država na razprodaji.

 30. Gangrena pravi:

  APM – knjigo sem jaz osebno na primer prebral – do nekje polovice to priznam :) Ampak nisem šel naprej preprosto zaradi tega, ker sem nekje spoznal, da je v besedilo vtako neko iskanje človeka (v smislu potovanje do samega sebe) kako je on iz zablode prestopil v luč – vsaj kar se tiče njegove psihe. Je pa kriza da je to potovanje do psihe reklama za eno strankarsko možnost. Sej brez tega v zavesti e še da prežvečit zadevo. Samo ko je res tko … (ne bom reku kaj). Crni ti pa padaš :S Sori moje skromno mnenje, ki ga pač nisem še izustil. Tvoji blogi so že malo “prepametni” zame. Pa brez zamere. To lahko jemlješ kot kritiko ali pa kot kompliment :) . Preprosto preveč je raznih učenih izrazov. Ampak sej to je verjetno tvoj slog, ki pač je tvoj, samo mene za dobro jutro zamori :) Mogoče preveč ostankov novoletnih praznovanj :(

 31. Rado Rado pravi:

  Razumem APM,
  na kaj si hotel opozoriti. In če me že “namakaš” med politikanke ti lahko povem, da sem Rupla “požiral”, skozi vsa osemdeseta in polovico devetdesetih. Takrat sem si počasi “gor prišel” kakšen je Rupel. Namreč sofist “erste klase”. Razkorak med njegovimi teorijami in med njegovim delovanjem v praksi je ogromen. Naj te spomnem, takrat mu je tudi novinar Nežmah (če že ne verjamameš meni) pripisal demenco.
  Po polovici devetdesetih dalje Rupla nisem bral, razen njegovih lamentacij v Sobotnih prilogah Dela.

  In v mojem prvem komentarju je bilo jasno, da njegovega zadnjega dela sicer nisem prebral, a da zaradi njegovega dolgoletnega opusa izražam skepso. Zdaj zaradi zgoraj zapisanega tudi vidiš zakaj.

  Torej dopuščam, da je v literarnem smislu napisal tudi kaj dobrega, niti slučajno pa mu ne verjamem, kot političnemu analitiku in svetovalcu.

 32. APM pravi:

  Rado!
  Rupel je bil kot politični analitik in kot praktik sposobnejši, kot je sedaj celotna vlada s Turkom na čelu.
  Toliko, kot so ti kajudli zapocali slovensko zunanjo politiko, je ni še nihče. Tudi tisti ne, ki niso živeli v samostojni Sloveniji.
  Rupel je bil eden izmed stebrov osamosvojitve. Temu dejanju ni mogoče oporekati, ali Rupla ocenjevati kot kratkovidnega kretena.
  Rupel je ustanovil Ministrstvo za zunanje zadve. Kakšno gigantsko delo je to, si lahko predstavljajo pošteni Slovenci. Takrat, ko Slovenije ni bilo na svetovnem zemljevidu, je on oral ledino in jo postavil zelo, zelo visoko. Žali Bog višje in lepše umeščeno, kot bi to lahko naredil Kučan. Kučan je lahko velik politik le do Škofij in Šentilja, dalje pa mu zmanjka višine in širine. In ker se mu je Rupel zameril, ker ni žele voziti po tirnicah KPS, sta se sprla in plod zamere je viden, ko ga je kučanova falanga naščuvanih psov napadla in ogrizla do kosti.
  Pa se Rupel ne da. In prav je tako, saj je eden redkih, ki lahko ponovno Slovenijo izvleče iz dreka v katerega so ga pahnile sile iz ozadja, kanto pa je nastavil sam pokorni maturantek Žbogar.
  Da ne bo dvoma naj povem, da je sporazum o meji s Hrvaško poraz slovenske zunanje politike. Dobili smo dosti manj, kot bi lahko, če bi bil zunanji minister Rupel. On bi parv gotovo opravil s kreteni, ki iz ozadja vodijo zunanjo politiko, ki jim vid sega malo dalj od nosu tako, da še čez mejo ne vidijo.
  Poglejmo si še spor z Italijo, ki se bo prej ali slej končal v veliko škodo Slovenije. Zato, ker branimo ostanke UDBE v Italiji. Mar si tistih nejkaj udbovcev to zasluži?
  Pa še notifikacijo Avstrijske državne pogodbe. Kaj bomo z njo pridobili, če bo notifikacija uspela.
  Še enega neprijetnega soseda, ki nas je v dobi osamosvajanja podpiral in nam odpiral vrata v svet.
  Mar tov. Turk tega ne ve?
  Pa Vatikan! Je prav gotovo ena izmed osi svetovne diplomacije.
  Zaprli smo si vrata in naj si Turk in Pahor prečitata, kako se gre v Canosso.
  Naslednja neumnost, ki jo ta vlada počne, njeni podrepniki ( Rado) pa slepo zagovarjajo je ta, da se Slovenija mora gospodarsko odcepiti od vpliva Nemčije. To tezo vlada prodaja zato, ker ji je dostop do mame Merkl onemogočen.
  Vse te in podobne stvari se dogajajo pod ministrovanjem nezrelega in nesposobnega Žbogarja, ki ga vodijo in vozijo nesposobni ljudje kot je Pahor, Turk in globoko v ozadju Kučan.
  Vsi ti ljudje morajo vedeti, da je interes Slovenije daleč pred interesom UDBE in poniknjenega kapitala v zamejstvu.
  Nekaj podobne vsebine je najti v Ruplovi knjigi, zato dragi kričači, zamislite se o svoji usodi. Mladi ste še in kričati boste morali še dolgo, le da vaši dirigenti ne bodo zdržali, saj so slovenski orkester pripeljali že do stanja v kateri je Juga klecnila.

 33. Rado Rado pravi:

  “Rupel je bil kot politični analitik in kot praktik sposobnejši, kot je sedaj celotna vlada s Turkom na čelu.”

  To je tvoje mnenje APM,
  ki ga pa ne spoštujem. Sicer se strinjam, da je Rupel imel pomembno vlogo pri osamosvajanju in pri vzpostavi diplomatskih stikov. A največ tja do leta 1994, ko je začel z ljubljanskim županovanjem. Takrat je začel resno popuščati v svojem političnem pedigreju. (Nežmah in številni komentatorji so to dobro zabeležili, poglej si takratne časnike). Po oceni številnih je začel bolehati za boleznijo številnih voditeljev, namreč z boleznijo lastne pomembnosti in nepogrešljivosti. Od spretnosti, ki jo je kasneje pokazal pa je najopaznejša njegova spretnost političnega preživetja.

  Slovenska zunanja politika je z redkimi izjemami, permanentna katastrofa. Seveda Rupel ni edini krivec, je pa eden večjih.

  Strinjam se s tabo, da sporazum s Hrvaško ni dober. Je zgolj logična posledica preteklih ravnanj. O tem sem dosti razmišljal in tudi pisal: http://rado.blog.siol.net/category/odnosi-s-hrvasko/.

  Ne smeš podlegati avtomatizmu APM in misliti, da je zaradi tega, ker je Pahor nesposoben, pač sposoben Rupel.

  “( Rado) pa slepo zagovarjajo je ta, da se Slovenija mora gospodarsko odcepiti od vpliva Nemčije. To tezo vlada prodaja zato, ker ji je dostop do ma”
  Kaj vlečeš v najino diskusijo? Te teme jaz ne načenjam!

 34. nevenka nevenka pravi:

  APM, tebi je vse tako zelo kristalno jasno, zakaj potem česa ne spremeniš, takega mesijo bi ljudje sprejeli z odprtimi rokami, veš kako zelo bi večini odleglo, ko bi končno bil red in mir in blaginja.
  Kaj te ni škoda za blogos, za med kričače.
  Kritikantov je namreč polno, konstruktivnih ljudi pa malo manj.

 35. štulič pravi:

  Crnkovič bi lahko postal eseist z evpropsko usmerjenim izdajateljstvom. Dr: Ruplu pa komplimenti, za predpremiero oz. prvenec v svobodni državi!

 36. APM pravi:

  Polovico kritike si Rado že požrl.
  Drugo polovico pa boš še moral in sicer, ko pojasniš polom slovenske diplomacije v zadnjem letu.
  Samo po zaslugi članstva v EU lahko Pahor potuje po Evropi in to le na plenarna srečanja, kjer je udeležba obezna in hkrati tudi brezvezna. Diplomacija se tke v zakulisju.
  Še bolj klavrn je predsednik Turk, ki čaka na kak večji pogreb, da bo lahko prestopil meje Balkana.
  Razlika med njim in Ruplom je očitna. Rupel ima še sedaj odprta vrata povsod in če se ne motim tudi telefonske številke pomembnih politikov.
  Turku preostane telefonski imenik.
  Vse to je za Slovenijo zelo slabo.
  Ob asistenci borcev in pozitivnih sil si sedanja zunanja politika ni bila sposobna priboriti mesta sodobnega inštrumenta uveljavljanja vsestranske, pred vsem gospodarske vloge v razvitem svetu.
  Goske kakršna je naša Nevenka pa krmijo z tako imenovano gospodarsko diplomacijo, ki se naj razteza od arabskega beduina do bušmanov nekje v afriških brezpotjih.
  S takšno diplomacijo ne bomo dosegli ciljev, ki si jih želimo: odpravo brezposelnosti, blaginjo, razvoj tehnologij, večje dodane vrednosti in kulturnega napredka.
  Takšno pot je začrtal očitni in nepozabni turkov idol Tito. Juga pa je šla v franže.
  Če želimo iz krize, moramo na evropski parket, torej tja, kjer je Rupel odlično plesal, ob njega pa se je spotaknila še nepokončana UDBA ali vsaj njeni nebogljeni mladiči.

 37. MihaM pravi:

  APM=Dimitrij?

 38. Rado Rado pravi:

  “Polovico kritike si Rado že požrl.
  Drugo polovico pa boš še moral”

  Od kod pa teb APM, da sem vernik Pahorja in levice? Sem zagovornik svojih načel in svojih vrednot in ne političnih strank! Polom diplomacije ni iz zadnjega leta, ampak je permanenten, kot sem zapisal že zgoraj in v člankih v povezavi.
  Rupel in Žbogar sta pa tako ameriška agenta. Spomni se Ruplovega klečeplazenja v primeru zlagane Vilnjuške izjave. Spomni se navodil, ki jih je dobil Rupel iz ameriškega zunanjega ministrstva v zvezi s priznanjem Kosovega. Spomni se panike, ki jo je zagnal Pahor /tudi on je očitno talec nečesa/, ko bi morali (tudi po diktatu ZDA) sprejeti Hrvaško v NATO, itd.

  Predsednik Tuerk je doma zaradi tistega kiksa z dragim avionom. Zdaj, ob novem letu se je prav na to temo pohvalil, da je porabil le 90.000 eur za celoletne polete.
  Ta zgodba o Ruplovih telefonskih številkah je pa bolna in je sploh ne bom komentiral. Pomisli malo s svojo glavo in ne kupuj tisto kar ti prodajajo politiki.

  Ne vleči mi torej drugih zgodb. Tu se pogovarjamo o Ruplu. Naštel sem ti kar nekaj njegovih kiksov, pa greš kar preko tega in naštevaš neka druga imena. (Mimogrede, poglej si, kaj vse je imel Janša za povedati čez Rupla, v letih 1994 do 2004!!!)

  Udba? Daj zresni se! Če bi udba zares obstajala potem 2004 ne bi Janša dobil volitev. Leta 1990 jih je Bavčar upokojil dobrih tisoč. Poznam enega soseda, ki je šel pri 37 – ih v penzijo.
  Poglej mojo kozerijo na to temo : http://rado.blog.siol.net/2009/05/25/ne-boste-verjeli-udba-je-se-vedno-ziva/

 39. Vranika pravi:

  Nekropolitik s smislom za pisanje.

  So What :)

 40. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Če še niste opazili, tekst govori o Ruplovem romanu.

 41. Rado Rado pravi:

  Hvala Crni,
  a z APM-om ga nisva brala. Imava pametnejše delo.

 42. nadja nadja pravi:

  APM , včasih se mi branje komentarjev obrestuje – dobro je, da nekdo pove nekaj dejstev in razprši lepljivo meglo, v katero nas “po defaultu” zavijajo mediji, ki pač ne vidijo čez plotove. Sicer pa nam primer francoskega diplomata in prosvetljenca (zametek Evrope je njegov projekt) C. M. deTalleyranda marsikaj pove o tistih, ki gledajo dalj od svojega nosu…

 43. Vranika pravi:

  No tudi knjigo od Obamamanijaka nisem prebrala, pa je tudi ne bom, dokazuje vsak dan svoj smisel v Cosby Showu.

  Oziroma, kaj bi jih brali, ko jih ne moremo niti gledati in poslušati.

  Preveč sem trpela pod njegovim vilniuščim jarmom. Njegov boj me ne zanima, ker vem da je poden od človeštva.

  Ali kot pravi Artur ….

 44. nevenka nevenka pravi:

  Apm kar v roke pljuni, pa se loti česa, da ne boš samo prazno slamo mlatil po blogih in razsvetljeval tistih, ki še sami sebe ne dojemajo. Daj preseneti naše stvarstvo!

 45. Rak pravi:

  Sem danes stopil v knjigarno, da vidim malo to čudo prepotencirane obravnave. Malo sem preletel, tako za občutek. Ne vem, zadnje čase se mi dogaja, da vse kar knjižnega predpogledam, v neki drugi literaturi ali spominu že imam in se težko odločim za nakup. Polna cena za 10-15% novega? Je morda to samo gorenjski kompleks, ali pa zdravo razmišljanje?
  Za nakup se še nisem odločil. Morda celo iz nadaljevanja komentarjev spoznam zgodbo(e). Seveda, če boste upoštevali zadnjo usmeritev MC-ja (40)

 46. APM pravi:

  Bolj ko ga pikam, bolj budali. K sreči je eden tistih, ki se strinja z domnevo, da je Bog razdelil pamet pravično in da jo je tudi on dobil dovolj.
  Nisem ga vprašal, ali je vernik (pristaš?) Pahorja, ali levice. To me ne zanima, povedal sem samo, da Pahor dela neumnosti in je nesposoben.
  Tudi me ne zanima udbovska spletka, ki jo tudi sam širi in vsaj v meni vzbuja resen dvom, da je udbovec, ali je Rupel (Žbogar) agent cie. Sporočil sem mu jasno in glasno, da je Rupel patriot, saj je bil med osamosvojitelji Slovenije in je na noge postavil slovensko diplomacijo, ki je uspela v kratkem času Slovenijo pripeljati v zenit evropske politike. Kiksi, ki so se dogajali, so bili sproženi v notranji politiki, ko je bilo potrebno iz evropskega parketa sestopiti na dmoači socialistični tancpoden.
  Predsednik Turk je ujetnik svoje nespametnosti, saj si je zaprl pot v evropsko diplomatsko elito z napakami, ki sem jih že omenil. Z Ertlom, pa je postal neverodostojen. Tudi če bi se našel kak rdeč zanesenjak podoben kot Soros in bi bil pripravljen plačati let proti zahodni Evropi, bi Danilo moral ostati doma, saj ga ne bi sprejelo nobeno letališče. Zato se sedaj mora ozirati po puščavskih peskih širne Azije in Afrike, kjer so morda oaze za gospodarsko diplomacijo. Sloveniji to ne koristi.
  Nekaj malega se na UDBO spoznam in tale Rado mi nekako paše v isti okvir, kot ertlova družba.
  Najprej provocira, potem se skuša prilizniti in nato udari s silo, ker misli, da je na oblasti.
  Rado ostani pri stvari, sledi dialogu in če ne zmoreš obmolkni. Čas ki ti preostane, pa izkoristi za to, da prečitaš ruplovo knjigo, Simona Rebolj ti bo sporočila v kateri knjižnici je na voljo. Beri počasi in prevdarno, ker je polna pasti in zapletov, ki jim izprani možgani največkrat niso kos. To je edina resna hudobija dr. Dimitrija Rupla, ker ne razume, da so kulture željni tudi kurirji in perice.

 47. ivan grozni pravi:

  Nisem bral tiste knjige, toda Rupel jo je zelo slabo napisal.

  Se 100% strinjam z Radotom in Žogco.

 48. nadja nadja pravi:

  Vranika: tudi knjigE od… nisem prebrala. KnjigO nisem prebrala je narobe.

 49. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @APM:

  Neverjetno! Postaviš se kot razsodnik nad kar vse komentarje s tezo, da so komentarji, ki se ne nanašajo izključno na zadnji izdani Ruplov roman, nesprejemljivi, a sam uprizarjaš popolnoma enak pristop. Še huje. Sam celo zlorabiš zapis za pristransko poveličevanje svojega oboževanja Rupla kot osebnosti, kot predvsem politične osebnosti in seveda uhodiš celo teren za nadaljnje politikantsko prepucavanje na temo leve ali desne vlade. Ostali komentatorji so namreč večinoma pisali komentarje, ki so se jasno nanašali na določen del zapisa ali pa zgolj izrazili svojo osebno motivirano nenamero, da bi roman prebrali. Torej se ve, za kaj gre in s tem ni nič narobe. Ti pa nekaj, kar oznaniš, kot da se ti zdi narobe, sam izvajaš najbolj vehementno in tukaj uprizarjaš reality show nestrinjanja s seboj.

  Pa še popravek. Crnkovič v zapisu ni ugotavljal, da so se mediji domneno neupravičeno znašali nad Ruplovim delom, ker so objavili zgolj vest o knjigi na podlagi teksta STA. Torej je niso niti prečitali. Za obvestilo o izdaji določene knjige pač ni treba knjige prebrat. In to je nekaj povsem drugega kot recenzija, za katero je knjigo pač predhodno treba prebrat. Crnkovič je torej samo ugotavljal, da so mediji Ruplov roman prej kot ne poignorirali, saj so objavili zgolj nekaj kopipejstov enega obvestila, da je delo izšlo. Zato so tvoja jamranja, da so mediji nekaj pisali, čeprav knjige sploh prebrali niso, popolnoma odveč.

 50. nevenka nevenka pravi:

  Simona, čisto vseeno o čem je Marko pisal, APM si najde oder za izključno svoja izvajanja (na več blogih).
  Sama sem že močno naveličana tovrstnih “analitikov”, ker si z njimi ne morem čisto nič pomagat pri spreminjanju sedanjosti.

 51. APM pravi:

  Simona Rebolj, vpletel sem vas v besedilo samo za to, da Radu ( tudi Radotu) svetujete, kje si lahko knjigo sposdi in jo pazljivo prečita.Ves poduk je nato namenjen njemu. Mislim, da vas s tem nisem prizadel. Iz vaših tekstov namreč veje blag altruizem, ki dobrodelno vpliva na razgreto vzdušje.
  Vse ostalo pa jemljem na znanje, kot trenutek ponovoletne razburjenosti. Čas bo že razsodil.

 52. APM pravi:

  Nevenka!
  Žal so moje analize točne.
  Slovenija gre na boben in svarim vse, ki v to verjamejo, da si prično pripravlajti zaloge, da bodo lahko preživeli.
  Tisti bolj zavedni, tako kot so bili nekoč vodilni člani LDS, pa si naj začno iskati kakšno delo v inozemstvu.
  Morda rabijo čistilke, kuharice in vrtnarje.
  Lahko, da se kdaj srečava na primer na Dunaju!

 53. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Nevenka:

  Aha, viš, ta izvajanja še nisem zasledila, da bi lahko prepoznala vzorec. Sem malo aut zadnje cajte.

  @APM:

  Džizs! Vse to vpletanje Nas zaradi Rada. Porkaduš, no, zdaj sem šele prizadeta … hehe …

  Se pa strinjam, da iz Naših tekstov veje blag altruizem, ki dobrohotno vpliva na razgreto vzdušje. Lepo, da ste opazili.

 54. Rado Rado pravi:

  Se ti ne zdi Simona,
  da je tale APM po stališčih zelo podoben Ervinatorju. Morda je njegov dvojček,ali celo klon?!!
  No pa saj to tudi ni kaj posebej važno. Tu se vendar pogovarjamo o stališčih. Persone zadaj niso važne.

 55. APM pravi:

  Kljub obilici pisanja mi ni uspelo prepričati bizgecev, zakaj se oglašam in zakaj se zavzemam za to, da ruplovo knjigo skrajno resno vzamejo v roke tudi tisti, ki mislijo, da jih je bog obdaril z zadostno mero pameti.
  Naj bo naslednji primer dokaz, kako lahko grešijo ideološko zaslepljeni ljudje in kaj jih bo doletelo.
  V naši bližini, onkraj meje v deželi, kjer vlada gnili kapitalizem in sem in tja tudi fašizem, vsaj tako nas obveščajo naši vrli novinarji, je zašla Hypo banka v težave. Vladi Avstrije in Bavarske sta nemudoma formirale strokovno telo, ki je ugotovilo, da je racionalnejše banko rešiti, kot spraviti v stečaj.
  Stroški sanacije so namerč nižji od povzročene škode in ohranjena bodo delovna mesta in tudi ugled.
  Po celonočni seji so predstavniki vlade prisilili nevestne lastnike, da so svoje deleže prodali državi za po en evro po lastniku. Tako je država plačala 6€ in kupila banko. Takoj je zamenjala upravo in postavila na čelo svojega komisarja. Država se je zavezala banko dokapitalizirati in posel bo šel dalje, kljub kriznim razmeram.
  Pa se sedaj preselimo v naše kraje, kjer vlada socialna pravičnost in poštenje, da o delavni vnemi džave ne govorimo.
  Leporečni Pahor s svojim večno nasmejanim gospodarajem ni našel podobne formule za MIP, za LTH, za IUV za steklarno in še marsikaj.
  Je pač svetovna kriza in se nič ne da narediti.
  Vsa navedena podjetja so imala atraktiven program in dovolj dela za preživetje. Ni pa bilo odločnosti, kot je bila čez mejo v gnilem kapitalizmu. Tam so nemudoma naredili red. Nesposobneže so odstranili, jih predali v obravnavo pristojnim organo, jim odvzeli premoženje in nastavili sposobne ljudi( ne po politični oceni!), ki bodo banko vodili naprej. In najverjketneje uspešno.
  Pri nas se to ne da narediti, saj so podjetja zavozili naši ljudje, iz naših političnih vrst, ki so nedotakljivi. Krivdo pa smo pripisali svetovni gospodarski krizi. Žal smo bili priča propadu podjetij, ki bi lahko dajale kruh tisočerim delavcem in polnila proračuna iz katerega večina piscev replik črpa svoje plače.
  Še nekaj časa takšnega gospodarjenja, pa ne bo več denarja za proračun pa tudi ne za plače.
  Zato in samo zato, se oglašam, da vas osvestim, da podpirate zelo nevarno opcijo, ki vas bo pahnila v bedo.
  Podoben namen je tudi ruplova knjiga. Tudi če ga ne marate, je dovolj luciden, da mu je potrebno prisluhniti. In ne le to, potrebno se je zbuditi in nekaj ukreniti.

 56. nevenka nevenka pravi:

  To, da nam manjka strokovnih in inventivnih ljudi, že ves čas trdim.
  O Ruplovi knjigi ne morem reči nič, ker je nisem brala.
  Da je potrebno nekaj ukreniti ti pa že ves čas pripovedujem, APM.
  Torej tisti, ki vedo kaj. Ostali bizgeci ne morejo. Jasno?!

 57. APM pravi:

  Minister za gospodarstvo ni ukrenil nič, ko so šla v stečaj navedena podjetja.
  To je velika malomarnost. Moral bi ukrepati. Tudi s slabimi strokovnjaki, enkrat bi se že naučili.
  In kaj je bila posledica takšnega ravnanja.
  Minister je eden najpriljubljenejših ministrov.
  To se lahko dogaja samo v Butalah in Sloveniji.
  Zato pišem, morda tudi provociram, vendar stanje se mora spremeniti in ljudje se morajo začeti zavedati, da glava ni zato, da na njej rastejo lasje temvč, da hrani možgane s katerimi mislimo.

 58. nevenka nevenka pravi:

  Saj liberalni ekonomisti mislijo, da podjetja, ki ne morejo sama sebe preživeti, morajo iti v stečaj. To je tako rekoč motto liberalno mislečih kapitalistov. Svobodni trg. Kdor preživi preživi in kdor ne, ne.
  Redkokateri stečaj je bil povzročen izključno iz objektivnih vzrokov in ne z slabim vodenjem. Ti APM bi torej rad, da država nadzira managerje, jih postavlja in zamenjuje, da bi na pozicijah bili tisti, ki so uspešnejši. Oziroma, da tako ogrožena podjetja spet postanejo državna last? To je državni kapitalizem. Takega smo že imeli, čeprav je bil zakamufliran v socializem. A socializem ni bil brez zakonitosti trga. Torej ni bil brez elementov kapitalizma. Tudi tam je bil cilj dobiček in ne izguba.
  Kaj bi torej rad? Da deluje trg? Ali da deluje država?
  Vlada mora izbrati ali eno ali drugo. Kdo bo odločil, kdaj in za koga se naredijo kompromisi?

 59. Maatjazh Maatjazh pravi:

  “… Kaj bi torej rad? Da deluje trg? Ali da deluje država? …”

  Jaz bi bil zato, da deluje oboje.

  In ko že ravno menjajo državne šefe, bi predlagal vsaj še zamenjavo gospodarskega ministra in ministra za delo, saj v njunem dosedanjem delu ne opažam kakih bistvenih premikov na bolje, prej obratno, tako da našemu vrlemu in požrtvovalnemu predsedniku vlade ne preostane drugega, kot da se šali na račun naraščajoče brezposelnosti.

  ………

  Glede knjige pa: v bistvu me zabava zakulisje političnih igric pri nas in sede mi Ruplov stil izražanja, tako da jo bom najbrž vsaj preletel, če v naši knjižnici ne bo stalno izposojena.

 60. nevenka nevenka pravi:

  Je že tako, da bo treba najti srednjo pot. Tudi jaz ne vidim druge rešitve. Zato se pa vedno prepiram s skrajnimi liberalci.
  In od vlade pričakujem, da bo znala pravilno odločati.
  To gotovo pomeni potrebo po boljših ministrih.

 61. APM pravi:

  Sicer se odmikamo od Crnkoviča in Rupla, pa vendar je potrebno pojasniti nevedni Nevenki zakaj gre.
  Vlada je odgovorna z gospodarstvo in je dolžna posredovati kadar se v gospodarstvu dogajajo reči, ki lahko škodijo državi.
  To ni etatizem, to ni diktatura, temveč dolžnost vlade. Na primeru s Hypobanko sem pokazal, kako naj država odreagira, če želi blaginjo.
  V našem primeru gre za podjetja, ki so jih izčrpali nesposobni in lahko rečem tudi nepošteni menagerji in jih spravili na boben. Vlada mora poskrbeti, da takšna podjetja čim prej pridejo v prave roke. Avstrijci so to dosegli s tem, da so nevestne bankirje prisilili v prodajo banke, nato pa postavili upravo, ki bo rešila banko.
  Pri nas se ni zgodilo nič, zato ker ne predsednik, ne resorni minister ne ostali zbor ministrov tega ne zanajo storiti, ali pa tudi nočejo. Iz dnevnih poročil je razvidno, da je trenutna prioriteta vlade in koalicije lov za razbojnikom Erjavcem, ki je upropastil Slovenijo.
  Takšnim početjem lahko rečem le otroški vrtec pri veselem Borutu.
  Žal bo veselje kmalu minilo stotisoče Slovenskih delavcev.
  To smo že doživeli in bilo je žalostno in zelo, zelo hudo.

 62. Rak pravi:

  APM, iz tvojih ust v božja ušesa. Ampak kaj, če je tudi Bog selektivno gluh, kot večina komentatorjev tu?

  Nevenka, največkrat je srednja pot najboljša pot. Pa tudi korak nazaj je včasih potreben, za hitrejša dva naprej.

 63. Antipat pravi:

  APM, ce ze kao provociras, potem to delaj po pameti, ker drugace te bo spregledala se tista pescica ljudi zdrave pameti. Tvoj enostranski pogled je namrec prav tako skodljiv kot tisti, proti kateremu tako vehementno udarjas. Enoumje je slaboumje, pa ce je usmerjeno v socializem ali kapitalizem, levico ali desnico, partizane ali domobrance,… In zato izpades slaboumen. Ker ne premores niti besede samokriticnosti “tvoje” opcije.

  In primerjati banko s proizvodnim podjetjem je smesno. Koliko pa si ti sploh star, da ne locis pomena obeh? So tej tvoji na oni strani meje tako casceni politiki resevali tudi podjetja, industrije, ter jih pokupili po 1 eur in resili par tisoc ljudi? Daj naslednjic ko te pot zanese cez, kupi kaksen njihov casopis in si preberi s kaksnimi problemi se srecujejo. Ja, resili so banko, te resujejo povsod. Ja, tudi pri nas. Ja, tudi v Burkini Faso. Povsod! Ker so kapitalsko pomembne in ne zaradi tega da bi resevali neke usluzbence za salterjem. In dokler tega ne bos dojel, lahko se naprej trosis neumnosti, a kot receno z njimi ne bos preprical kaj dosti ljudi, ki znajo razmisljati s svojo glavo in niso produkt eno(slabo)umja.

 64. Vranika pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=1OcfuvnivzY

  Dimitrij Rupel vneto zagovarja Busha

  Jaz čez kaj takega ne morem iti.

  Mislim na Ruplovo brezhrbtenično retoriko večnega hlapca.

 65. nevenka nevenka pravi:

  Vranika, politika nikoli ne igra z odprtimi kartami. V ozadju vsega je vendarle treba misliti, da je morda obstajal nek drug, naš interes, zaradi katerega nismo smeli zavzeti prekritične drže. Uradnih stališč pa se ne da vedno enačiti z osebnimi. A diplomat jih mora vseeno kredibilno zastopati. V knjigi človek dobi možnost pojasniti zakulisna dogajanja, ki so bila za nekega politika v nekem trenutku realna okoliščina.
  Potem imaš možnost osebno pretehtati alternative, ki so bile v zvezi koristi za Slovenijo na voljo in šele takrat soditi zavzeta stališča. Amerika ima moč. Tudi škoduje lahko. Človek je lahko heroj in idelalist, a zaradi tega ne sme tvegati države. Še posebno, če je jasno, da se stvari vnedarle postopno rešujejo in ni pričakovati, da bi se kapitalski interesi prilagajali čez noč.
  Slovenija je del EU, v tem okviru naj oblikuje svoja stališča in EU je dovolj velik pogajalski partner, ki pa dejansko lahko kaj doseže. Tudi zaradi takih ciljev je do združevanja prišlo.
  Tako si vsaj sama poskušam razložiti nekatere reči, ki na prvi pogled ne izgledajo preveč sprejemljive.

 66. APM pravi:

  Že ob zadnji repliki sem omenil, da gre diskusija izven konteksta Crnkovič-Rupel, ker pa me Antipat grabi za jezik mu vseeno moram jasno odgovoriti.
  Banka seveda ni tovarna, vlada pa je dolžna, da rešuje eno in drugo in ne glede na to, ali je državno, ali privatno.
  V navedenih podjetjih, ki so propadala, je šlo za brezvestno poslovanje in najverjetneje tudi za kriminal. Za urejanje obeh nepravilnosti ima vlada zelo veliko inštrumentov.
  Kljub aferaškim vestem, ki nas dnevno vznemirjajo, pa ni bilo zaslediti, da bi sicer govorniško brezhiben Pahor in njegov smejoči minister, spregovorila o tem, kaj sta ukrenila, da bi stanje sanirala. Stala sta ob strani, kot da nista člana slovenske vlade in da se to njiju ne tiče.
  Za takšno indolentnost ponekod padajo valade, ne samo nesposobni posamezniki.
  Morda pa sta vso energijo hranila za frontalni napad na razbojnika Erjavca.
  Ko tolčejo vsi, dajmo še mi.

 67. nevenka nevenka pravi:

  APM, kaj nisi ravno ti strašno šimfal previsokih davkov v Sloveniji?
  Iz česa pa misliš, da se financirajo sanacije? Saj je vendar treba poplačevati zamujene obveznosti, če hočeš nadaljevati s poslom ali pa nekako izsiliti poravnave.
  Z samimi reprogramiranji kreditov se ne da delati čudežev, samo krizo se poglablja. Očitno so banke že tako preveč tvegale pri tajkunskih prevezemih, se ti ne zdi?

 68. Antipat pravi:

  APM, sorry samo zdaj pa res ne vem ali se hecas ali pa ti pac niso jasni osnovni pojmi kapitalizma/komunizma:

  “Banka seveda ni tovarna, vlada pa je dolžna, da rešuje eno in drugo in ne glede na to, ali je državno, ali privatno.”

  Se pravi da je po tvoje drzava oz. vlada odgovorna za resevanje nesposobnih lastnikov podjetij v privatni lasti. Se pravi bi lahko tudi jaz jutri na svojem podjetju naredil ogromne zadolzitve dobaviteljem, neplaceval davke in prispevke delavcem, naredil neustrezne zaloge, ves denar porabil za nakup svoje hise in avtomobilov, potem pa pricakoval, da bo Pahor z “vasim” denarjem zadevo saniral, ker je to pac njegova dolznost?

  In ko ocitas nekomu, da ne stori nic, pozabljas da so pred kratkim vladali tudi “tvoji”. Ja, tudi Jansa, Bajuk, Sturm, Rupel,… so bili se pred kratkim glavni motor drzave. Menda ja ne menis, da so bila tista leta polna blaginje, razvoja in razcveta, brez socialnih problemov in tezav gospodarstva in zunanje politike? Da so vsa drzavna podjetja bila uspesna, brez politicnega kadrovanja in molzenja drzavnih sredstev, da nihce ni po politicni liniji (namesto po strokovni) dobil vodilne polozaje v ministrstvih, odborih, agencijah, nadzornih svetih, upravah, zbornicah,…

  Kot sem ze nekajkrat omenil, nobena politicna opcija in noben politik ni vreden zaupanja, saj se primarno ukvarjajo z resevanjem svoje riti in svojih statusov, vendar pa je to tvoje enostransko gledanje zelo neresno, predvsem pa odkriva pomislek, da si tudi ti zelis, da bi se (spet?) kako napajal na racun vseh nas, saj za ustvarjanje
  svojega osebnega “bogastva” potrebujes svojo politicno opcijo, ker kot kaze s svojim znanjem in lastno sposobnostjo ne sezes dovolj dalec (ce sploh kam?).

 69. pa saj niti ni važno pravi:

  Hahaha to veliko pove o vas…. Revčki ….

 70. APM pravi:

  Ne bom našteval vse napore vseh državnikov po svetu za odpravo krize. Izpostavil bom le Angelo Merkl, ki se je zavzela za to, da Opel ni šel v stečaj.
  Potovala je v tujino, se zavzemala za pridobitev financerjev, ki lahko simbol nemške industrije reši stečaja in sodelovala v pogajanjih.
  Rezltat prizadevanj je ta, da danes Opel posluje, da ni prišlo do stečaja in ohranjena ikona nemške države.
  Menim, da ob tako indolentnem smejočem ministru ni potrebno vpletati Janšo, Bajuka, Vizjaka in Rupla v zgodbo, ki se jih ne tiče.
  Če pa že lahko kaj porečem, je bila prejšnja vlada mnogo odgovornejša od te.
  Če pa si tako zaslepljen, da nasedaš agitpropu, ki vedno bolj in bolj terorizira Slovence, pa ti ni pomoči. Barka tone in krah se biža.

 71. Antipat pravi:

  Apm, imas cisto prav, Rupla, Vizjaka, Janse in Bajuka pa res nima smisla vpletati. Oni so se ze sami vpletli in zapletli v vse napajalne kanale. In pravis da je bila njihova vlada bolj uspesna – daj nastej mi prosim nekaj konkretnih resitev podjetij v casu njihove (nad)vlade.

  Da pa ne bos mislil, da gre pri nama za nek Pahor-Jansa dvoboj, meni gresta na k oba. Oziroma vsi, od Golobica, Jelincica, Erjavca, Kresalove,… in vseh ostalih strank, zato me ne predalckaj med neke idiote. Me pa zabava ko berem, da je tvoje prepricanje in zivljenjski nazor zelo povezan s tem, kdo nam vlada. Ce niso tvoji, zivimo v Severni Koreji, ce pa so, pa kar naenkrat v Pravljicni dezeli. Zalostno, da ne vidis da ne glede na to, kdo ti vlada, jemlje denar iz tvojega zepa. Gre le za to, da ste nekateri tako zaslepljeni z retoriko svojih politicnih liderjev, da tega ne opazite in namesto da bi se drzali za denarnice, se drzite za parole, ki na mizo ne prinesejo kruha. Pa dober tek.

 72. nevenka nevenka pravi:

  Opel sodi v skupino General Motors, kaj je Merklova lahko delala je bilo odvisno od njihove politike oziroma ocen ekonomske prespektive. Za popolnega mrliča se gotovo ne bi zavzemali.

 73. nevenka nevenka pravi:

  In APM v stečaj ni šel niti VW group niti BMW niti koncerni, ki zagotavljajo sestavne dele za avtomobilsko industrijo kot je npr. Hella itd. V Nemčiji so sprejeli cel kup ukrepov za rešitev podjetij in delovnih mest. Znižali so plače in skrajšali delovni čas. A njihove znižane plače so še vedno efektivno višje od naših.
  Torej ima vlada v Nemčji še vseeno nekoliko lažje delo od naše, ki nima več kaj znižati.

 74. nevenka nevenka pravi:

  Aja, no, GM EUROPE (Opel Vauxhall) je bilo veliko lažje reševati z novimi investitorji, ker ni bil hipotekarno obremenjen tako kot ameriški.

 75. APM pravi:

  Popolnoma smo zašli, pa kljub temu za konec:
  Oglasil sem se in ščitil Rupla, za katerega verjamem, da je bil dostojen zunanji minister in ga je očrnila le proaganda agitpropa, ki tako in tako dirigira javno mnenje v Sloveniji.
  Kar se tiče aktivnosti naše vlade pri reševanju podjetij je na koncu Nevenka le spoznala, da je Merklova reševala Opel in ga rešila. Prav tako je sprejela ukrepe, ki so rešili tudi ostalo avtomobilsko industrijo.
  Pahorjeva vlada pa nič.
  Pahorjeva vlada je bila pospremljena kot nekak dream team, sedaj pa vidimo, da je zavozila Slovenijo. Vse takšne in podobne nevšečnosti pa se bodo dogajale Slovencem in prav jim je, če bodo naivno nasedali propagandi, kakršno širi agitprop.
  Rupel je v svoji knjigi nekaj lumparij razkril in smiselno mu je prisluhniti, da na naslednjih volitvah ne boste ponovno nasedli in vam bo šla valada tako kot Antipatu na K.

 76. Mens uggs pravi:

  Mens uggs boots are suitable for various occasions, very practical, and always keep feet comfortable even after a long walk. The UGGs boots are designed for durability, comfort, and years of wear. So the UGGs boots will never be outdated. It is wise to get some UGGs boots on sale; it is cheap but with the high quality.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.