Porcelanasta lady

Nedelja, 17. januar 2010

Katarina Kresal se očitno še ni definitivno odločila, kaj bo v življenju počela. Ministrica za notranje zadeve se na svojem Facebook profilu namreč predstavlja kot “bodoča predsednica vlade RS oz. predsednica RS”. [To je od četrtka, ko sem pisal to kolumno, do danes, nedelje, ko jo dajem na blog in iščem linke, misteriozno izginilo.] Vsekakor pa smo lahko prepričani, da ji bo pri sprejemanju te težke odločitve pomagal tudi naziv Slovenke leta 2009, ki ji ga je ta teden podelila revija Jana.

PS: Zapis Katarine Kresal na Facebooku, da naj bi postala predsednica vlade ali predsednica, bi naj bila poseg (peticija) neznanega administratorja, ne njena lastna predstavitev. Čeprav tega ta hip ne morem preveriti, jemljem uvodni odstavek nazaj in se ge. Kresal opravičujem, prav tako pa tudi bralcem Dnevnikovega Objektiva in tega bloga.

Da je bila izbrana za Slovenko leta — in to le mesec in pol po tem, ko jo je revija Obrazi izbrala za politični obraz leta —, ni ravno največji politični ali socialni problem, s katerim se je v zadnjem času morala Slovenija soočiti. A to, kar je v svoji brezsramni neokusnosti samo družabna tema za en teden glodanja in zgražanja, je obenem tudi dokaz za instrumentalizirano servilnost nekaterih medijev do politikov in poniglavost nekaterih politikov pri izkoriščanju medijske podpore.

Namenoma sem napisal, da sta Kresalovo za ti dve tituli izbrali reviji — čeprav so obakrat glasovali bralci. Seveda pa obstaja kup razlogov, da v kredibilnost rezultatov dvomimo.

Prvi je ta, da je lastnik in izdajatelj obeh revij eno in isto podjetje.  Načeloma ni nemogoče niti neverjetno, da bi avtentični glas ljudstva v obeh primerih izbral isto osebo. Treba pa je vedeti, da bralci izbirajo med nominiranci in nominirankami, ki jih po lastni vesti izbere uredništvo — pa tudi po kolegialnem nareku uprave, nedvomno. Ampak zakaj smo vsi, ki se nam o politiki in medijih vsaj malo sanja, v obeh primerih uganili, da bo izbrana Katarina Kresal?

Za to pa res nismo rabili kristalne krogle! Zmaga dotične spletične v takem nominacijskem kontekstu ni bila niti težka niti presenetljiva. V primeru Obrazov je bilo nominiranih politikov malo. Nekaj se jih je z neskritim navdušenjem plešočih opic pustilo v zvleči v ta cirkus — ki ga je škandalozno prenašala v živo celo nacionalna televizija! —, nekaj se jih na ta nivo ni spuščalo in niti niso prišli na prireditev, nekaj pa je bilo čistih outsiderjev. Kdo drug bi lahko torej zmagal, če ne porcelanasta lady?

Letošnji izbor Slovenke leta, pri katerem so naštimali zmago Kresalovi, je bil prelomen. Ne samo, da še nikoli doslej, v več kot dvajsetih letih, ni zmagala političarka. Političarke — vsaj ne aktivne oz. izvoljene na demokratičnih volitvah — sploh niso bile nikoli nominirane! (Edini delni izjemi sta Štefka Kučan, Slovenka leta 2002, in Vika Potočnik, leta 1989.) Jana je z leti uveljavila prakso nominiranja zdravnic, umetnic, novinark, menedžerk, socialnih delavk, aktivistk itd. Političarke tu niso imele kaj iskati. Seznami nominirank so bili mogoče včasih čudni in nekonsistentni, a nek prerez zaslužnega damovja je to le bil. In tudi končne zmagovalke niso nikomur mogle biti sporne, če že niso bile ravno osebne favoritke.

Letos pa je Jana s Katarino Kresal ves svoj dolgoletni trud izgrajevanja blagovne znamke Slovenka leta sesula v prah.

V izogib sarkastičnim pripombam vseh dvomljivcev — z mano na čelu — predlagam Meliti Berzelak, odgovorni urednici Jane, in Mateju Raščanu, predsedniku uprave Dela Revije, da javnosti postrežeta z notarsko overjenimi rezultati glasovanja (tudi za akcijo Obrazov). Ne verjamem namreč kar tako, da bi vesoljno bralstvo Jane po dveh desetletjih nepolitičnih nominirank in zmagovalk kar tako na lepem glasovalo za ministrico za notranje zadeve!

Manj verjetna od te druge zaporedne zmage bi bila samo še tretja: da bi recimo dobila viktorja za ne vem kaj, ki ga podeljuje revija Stop (tudi edicija Dela Revije).

Naziv Janine Slovenke leta si je Kresalova zaslužila približno toliko, kot si je Tomaž Ertl zaslužil predsednikov srebrni red za zasluge. Zakaj? Dejstvo, da je bolj čedna od Marije Poszonec, Majde Potrata in Ljubice Jelušič skupaj, gre njeni morebitni priljubljenosti na roko, ni pa odločilno. Tudi to, da je ženska, ni odločilno. Bolj odločilen je njen malomeščansko posodobljeni, tako rekoč urbani populizem, ki se od drugih razlikuje s svojo politično korektnostjo in dobrim posluhom za PR (pa tudi PR gnetljivostjo). Katarina Kresal kot ministrica še ni naredila nič omembe vrednega — pa tudi nobene vidne napake, to je res —, razen da se je ob lanskem napadu na aktiviste potegnila za pravice gejev, pozneje pa še za žrtve prometnih nesreč in pred kamerami celo potočila nekaj solzic.

Ali ljudem to imponira? Ne vem, nekaterim zagotovo. Vem pa, da je bila zaradi svojega življenjskega sloga ob prihodu v politiko tarča mnogih, celo žaljivih pripomb in napadov, ki pa so zdaj v glavnem potihnili. Razen opozicije v zvezi z izbrisanimi se nihče nikoli ni ukvarjal z njenim delom. Toda zakaj bi delo notranjega ministra koga sploh zanimalo, dokler policija ne pretepa državljanov ali jim ne prisluškuje?

Katarina Kresal je lutka, ki se med čakanjem na kakšno boljšo službo kratkočasi z izjavami o gejih in gôvori na partizanskih proslavah, medtem pa jo zavezniški tisk prizadevno prikazuje kot preporoditeljico slovenske politike. Njena realna politična vsebina pa je seveda enako prazna kot sicer pisano potiskane strani edicij Dela Revij.

Dnevnikov Objektiv, 16. 1. 2010

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 17. Januar, 2010 ob 11:22 v kategoriji Dnevnik 2004-, Kolumne.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

115 komentarjev na “Porcelanasta lady”

 1. nevenka nevenka pravi:

  Veš, Jana naj kar podeljuje nazive, če hkrati piše o ljudeh, ki na metli letajo, ti to pove vse o kredibilnosti revije. Bolje nič.

 2. REunited pravi:

  Crnija za Slovenko leta 2010.

 3. chef chef pravi:

  Gostje v zabavnih oddajah – politiki.
  Komentatorji vsega mogočega – politiki.
  Bedni glasbeniki na silvestrskem programu 3. programa RTV – politiki
  Najbolj oblegani navijači na fuzbalu – politiki
  Slovenka leta – političarka.

  Z narodom, ki na vseh nivojih in v vseh kategorijah znanih osebnosti izpostavlja politike in politiko, je po mojem nekaj zelo hudo narobe.

  Morda bo pa kakšna Slovenka leta svoje priznanje prinesla nazaj v Bata vrečki?

 4. REunited pravi:

  Chef a to kej boli, če se moreš konstantno prilizovati?

 5. miha pravi:

  To je bilo kupljeno pa naj govorijo o glasovnicah kolikor hočejo.Tudi notarski zapis ne bo dal poštenega rezultata.Vse je podkupljeno.Vsi vedo to le Katarina se dela da ne ve.

 6. K&K pravi:

  Danes je gospodična KK “Slovenka leta” in “politični obraz leta”, jutri pa “slovenski avto leta” ? :)

  Krucifix, kaj za vraga je “politični obraz leta” :?:

  ;)

 7. Sm pravi:

  Sicer so tvoje kolumne brezvezno tečnarjenje, tokrat pa briljiraš. Čista desetka. Zadnji odstavek je mojstrovina.

 8. chef chef pravi:

  @REunited: Nimam pojma, ampak verjetno bi bil okus na jeziku malo slab.

 9. mweiss pravi:

  Šefica državnega represivnega organa slovenka leta? Bruh!

 10. REunited pravi:

  kdo naj bo? Režiserka travmatoloških izpovedi?

 11. David pravi:
 12. NoMercy pravi:

  KK je iz sesuvanja vase in odplakovanja v kanalizacijo “potegnila” osovraženo stranko LDS v parlament in vlado :)
  MC_ju projekti zvodenijo, jih nihče ne plačuje, podpira, kupuje … upam, da je Telekom zadosti močan, da SIOL ne potone :)
  ————–
  Ko bo KK “avto leta” bo MC podstavek, na katerem se bo ta avto vrtel :)

 13. direktni pravi:

  Že sam podatek, da je trač revija Jana za slovenko leta nominirala Čebašek-Travnikovo, pove vse. Vsaj zame osebno. Slovenka leta je vsaka tista ženska, ki se skozi mesec uspe prebiti z minimalno plačo, da je situacija takšna, kot je, pa je tudi Katarinkina zasluga. A ona pač živi v drugem svetu, na drugem planetu ….

 14. Žogca pravi:

  Se ne obremenjujem. Tako so pač glasovale bralke. Lani so izbrale mojo najljubšo pesnico in sem bila hepi. ;-)

 15. ametist pravi:

  MC in chef;
  Čista 5ka! Verjetno je veliko Sovenk in Slovencev, ki se popolnoma strinjajo z neupavičenostjo nagrad in odlikovanj in razglasitev tega in onega za naj naj, pa vendar se dogaja v dolini Šentflorjanski. Nekdo ima nas rad!

 16. Bob pravi:

  Mislim, da je glavna policajka Slovenka leta? Kam gremo…..

 17. alenka pravi:

  Vseh 20000 “izbrisanih” ji je dalo glas in je zmagala::))

  Drugač pa ona pomoje sploh nima kaj iskat med nominirankami, kaj šele zmagat……..bruhhhhh

 18. milenči pravi:

  KK je pač realna slika trenutnega stanja slovenske ženske srenje, ki je minulo leto prečepela ob gledanju Kmetije in ob pranju umazanih gat znanih – t. i. “osebnosti ” SLO prostora.
  :-(
  obenem je odraz plitkosti trenutnega stanja, ko se- po eni strani- menda strada in živi v nemogočih razmerah /menda!/, po drugi strani pa ta-isti podeljujejo najvišje titule tistim, ki se iz belega kruha norčujejo….
  :-(

 19. afna pravi:

  Se ne strinjam. Prvič, ne razumem dobro, zakaj političarka ne bi smela postati Slovenka leta. Biti vplivna, perspektivna (okej, to je res stvar perspektive) in mlada političarka v Sloveniji je pač velika redkost. Mislim tudi, da svoje delo opravlja dobro. Delaš ji krivico, če praviš, da ni naredila še ničesar – že samo to, da se je lotila izbrisanih, je vredno pohvale – končno ji to priznavajo tudi bivši ustavni sodniki, za katere vem, da ne hvalijo kar vsevprek. Zadnji odstavek je pa sploh na meji žaljivega in diši že skoraj po seksizmu.

  Slovenke leta sicer nisem spremljala in zato težko komentiram, je pa seveda škandal, če so rezultate kakorkoli prirejali. Ampak pustimo, da se to najprej razjasni.

 20. nimiy nimiy pravi:

  če komu še ni jasno, kje tiči zajec tega skropucala izpod peresa MC, potem velja povedati naslednje:

  pred časom se je MC potegoval za delovno mesto nekega uradnika na ministrstvu za kulturo. seveda ga ni dobil, ker kdo bo na tak položaj zaposloval ljudi, ki pišejo brez da bi razmišljali? ampak zgodbe tu ni še konec. za isto mesto se je potegoval tudi bivši poslanec LDS aleš gulič. tudi on ni bil izbran. gulič pa se je hkrati prijavil tudi na razpis za direktorja urada za verske skupnosti, kjer je bil izbran. seveda je MC-ju to šlo močno v nos, ker se mu je to, da je izpadel luzer v primerjavi z nekim dolgolasim hipijem guličem, ki nima pojma, a se je kljub temu iznajdlivo zavihtel na udoben stolček v državnih jaslih, zdela velikanska krivica. seveda je za to krivil dejstvo, da je gulič član LDS. edini objektiven razlog, da se je tako brez argumentov znesel nad katerino kresal pa je preprosto dejstvo, da je ona predsednica LDS. tistega LDS-a, ki ga pač on osebno krivi za hude duševne bolečine, ki mu jih ni toliko povzročil njegov neuspeh pri potegovanju za novo službo, ampak uspeh guliča.

 21. David pravi:

  Nimiy, tako neumnega komentarja pa še ne. Je pa sramotno to, kar si opisal/a, da si politiki takole delijo stolčke med sabo. V tem primeru je vsakršno “maščevanje” še toliko bolj opravičljivo. Opravičljivo za Slovenijo in tukajšnje razmere, kjer politični interesi vozijo čez celoten narod že toliko, toliko let. Čudno, da nas je še sploh kaj ostalo.

 22. ametist pravi:

  Re nimiy:
  Zakaj ne pišete kolumne, da jih komentiramo, kajti v zapisu MC-ja ni nobenega pritoževanja o natečajih za zaposlitev. Tudi brez službe ni gospod Marko. Raje napišite utemeljitev o nominaciji za Slovenjko leta, da bomo drugi tudi vedeli kako je sploh do tega prišlo. Namreč časopisno glasovanje , ali telefonsko glasovanje me naredi skeptičnega. Mislim, da je dama premlada za tako laskav naslov, poleg tega je zagotovo veliko, veliko Slovenjk,ki si dejansko zaslužijo tako pozornost in tak naslov. Ona je vse, kar naj bi ji prineslo ta laskavi naslov dejansko počela v službi.

 23. nimiy nimiy pravi:

  david, če ti lahko tem “argumentom”, ki jih MC navaja, verjameš in lahko jemlješ kot verodostojne in resne, da niti ne rečem logično veljavne, potem vsaka ti čast za mentalni manjko. s takimi argumenti mene MC lahko prepriča samo v to, da je očitno, da do katarine kresal goji bodisi neke osebne zamere ali pa mu pač preprosti ni simpatična.

 24. nimiy nimiy pravi:

  ametist,

  težko ti odgovarjam na take povsem nelogične iztočnice. lahko pa greš brskati pa arhivu tega blog in morda ti bo kaka stvar, ki ti sedaj ni, bolj jasna.

  glede samega glasovanja pa toliko. meni tudi nikoli ne bo jasno, zakaj bi nekdo volij janeza janšo. pa to očitno počne veliko ljudi. tako da ne jemlji svojega stališča kot merilo za vse.

  za kaj je kdo za KK glasoval bi težko vedel, ker se s temi ljudmi nisem pogovarjal. vem pa to, da če ima nekdo, po štirih vladah, ki jim ni uspelo rešiti največje sramote zadnjih dvajset let na področju masovnega kršenja človekovih pravic na območju t.i. razvite evrope, dovolj poguma pri svojih 37 letih in tako kratkem političnem stažu, da se tega loti, potem si zasluži vsaj nek piškavi naslov slovenke leta, če že ne kaj bolj konkretnega.

 25. Meta pravi:

  Ametist,

  dokler Katarino Kresal imenuješ SlovenJka leta, te res ne moremo jemati resno :)

 26. NoMercy pravi:

  me zanima kakšna frka bi bila, če bi bila izvoljena mati prednica iz Karmeličank v Sori :)
  Zabavam se pa kar lepo, ko berem komentarje :)

 27. Rak pravi:

  Da se je MC spotaknil ob to pritlehno dejanje revije s poslanstvom, me prav veseli in zabava. Cvet dežele slovenske, Katarinca, bo še naprej blestel na račun tega gnojenja.

  Da je Nimiy objavil tak komentar, sem pričakoval, pa on v tem primeru ni relevanten, pomembna je vsebina njegovega sporočila. Če ne bi on, bi pač nekdo drug, tako to gre.

  Sem pa iz prispevka dobil idejo, kako priskutiti moji vnukinji veselje do zbiranja plastičnih lutk tipa Barbika. Kupil ji bom lutko s podobo in imenom Katarina.

 28. ametist pravi:

  Metka, Janko se opravičije!
  LP, ametist

 29. nimiy nimiy pravi:

  @rak,

  verjamem, da ti in tebi podobni poante mojega komentarja še par svetlobnih let ne boste dojeli. me pa ne čudi. in kot vidiš v tem tudi nisi edini.

 30. ametist pravi:

  Metka, Janko se opravičuje, imam pač slab dan.
  LP, ametist

 31. MHoc pravi:

  Ne mislim se spuščat v to, kako in zakaj je KK dobila naslov, kdo je lastnik medijev itd. Nima smisla in me ne zanima. Strinjam pa se glede tega, da politike preveč povzdigujemo in nagrajujemo.

  G. Crnkovič, zanimivo se mi pa zdi, da pišete, da KK še ni naredila nič omembe vrednega. Zanimivo predvsem zato, ker ste nam razkrili, da “če bi lahko zavrtel kolo časa nazaj, bi se odločil za študij prava in za pravniško kariero [...] Danes pa se mi ne zdi samo izjemno zanimivo, temveč tudi kot nalašč zame. Po nekem ovinku sem prišel do tega, da je moj današnji način razmišljanja tak, da bi se najbolj učinkovito samorealiziral kot pravnik. Mojemu sistemu vrednot bi se bolj prilegal jezik zakonov kot pa jezik medijev.”

  Ali se vam torej dejstvo, da je ministrica začela dosledno izvrševati nepopularno (ali pač?) ustavno odločbo o izbrisanih, kot nesojenemu pravniku in po pravniško razmišljujočemu zdi preprosto samoumevno in nevredno omembe? Ali pa ste se v zgoraj navedenem zmotili in pravo ni kot nalašč za vas. Saj ne pravim, da si zato zasluži naziv Slovenka leta, to me sploh ne zanima. Mislim pa, da je tako ravnanje, ki je glede na okoliščine zahtevalo kar nekaj pokončnosti, prispevalo k pravni državi, o kateri ste pisali tudi vi. Zato se mi zdi nenavadno, da se na ta njen “projekt” niste “spomnili”.

 32. David pravi:

  Nimiy, ne flancaj. MC-jeva vprašanja so popolnoma legitimna. Tvoji argumenti so pa smešni.

  On popolnoma legitimno (ni edini) dvomi okoli naziva slovenke leta, nakar se pojaviš ti in pojasnjuješ, zakaj to počne? Halo?

  Še enkrat, Halo? Vklopi možgane!

 33. APM pravi:

  Edini up slovenske demokracije. To smo izvolili. Pred vsem tisti, ki so sicer izgubili delo in tudi tisti, ki ga še bomo.Neskončno smo havležni ženskemu liku demokracije in poštenja. Pred vsem zato, ker je prva, ki si dejansko upa delati red. Njeni policisti z humanimi metodati lovijo nepridiprave po cestah v nemogočih razmerah za skromne plače. Hudodelce, pijance in malopridneže drakonsko kaznujejo. Prav jim je, kaj je 2000 € za npridiprava, ki se ga napije in potem postane potencialni morilec. Takšne je potrebno spraviti ob denar. Ena kazen za pet plač je še malo. Takšni si zaslužijo še več. Zato draga ministrica, kar ostro. Tudi top je sredstvo za urejanje zadev. Vidim, da ste neverjeten talent,. Tako mlada in lepa in tako daleč od časov Ljubjanke in čudovite fakultetem Đerđinski, na kateri so se šolali naši heroji in kadri reda in poštenja, kot je tov. Ribičič starejši.
  Red in demokracijo se da uvesti le z diktaturo. Da se ljudje s tem strinjajo in odobravajo je znak ljubezni, ki ga lahko dobi le Slovenka leta od svojega ljubečega naroda.

 34. Rak pravi:

  Nimiy, si slep, ne znaš brati ali ti dela težavo razumevanje? Daj, preberi še enkrat moj komentar o tvojem zapisu. To, kar si napisal ti, bi lahko še kdo drug, ki sledi dogajanjem. Pa se ne spuščam v relevantnost dogodkov, ki jih omenjaš.
  Če ne razumeš kaj je poanta, je raje ne omenjaj.

 35. nimiy nimiy pravi:

  david,

  ti ne ločiš pojem vprašanja in trditve.

  moji argumenti so morda res smešni, ampak ti jih očitno sploh nimaš.

  in on ne dvomi, ampak ta dvom postavlja kot dejstvo in na podlagi teh “dejstev” potem dela zaključke. vidim, da ti tudi funkcionalna pismenost dela velike probleme.

  glede mojega komentarja pa tebi mentalnemu smrkcu očitno ni jasno, da se je pri tem šlo samo zato, da sem crknkovičevemu skropucalu zgolj nastavil ogledalo. skratka, namesto da bi zgubljal čas s tem, da mu lepo po vrsti naštevam vse njegove zmote v argumentiranju sem preprosto uporabil njegov pristop, ki je pač poln idej o zaroti, izmišljotin in logično neveljavnih sklepov.

  sedaj pa lahko tvoje možgane spet ugasneš, ker ti očitno posebej ne služijo niti takrat, ko jih imaš na on.

 36. nimiy nimiy pravi:

  @rak,

  ostajam pri zapisanem. kaj sem imel v mislih ti bo pa precej kmalu jasno, če prebereš moj komentera pod št. 35.

 37. David pravi:

  Uf, a smo postali žaljivi? Vidim, da ste katarinca-feni hitro užaljeni. Imate čisto podobne bolezenske simptome kot oni drugi, golobičevi.

  Legitimno je, da se Crnkovič vpraša, kako in kdo je štel glasovnice za slovenko leto, ker se tudi navadni državljani to sprašujemo. Le zakaj, ha? Zakaj je to MC napisal je drugotnega pomena. Ampak to tebi ni pomembno, kajneda?

  Lahko se pridružiš sveže rojeni FB skupini, ki sem jo ustvaril še preden je MC tole postavil na svoj blog. Ne, jaz pa nisem kandidiral za to službo, niti za tisto guličevo in….. ne, nisem član lds-a, sds-a in kar je še takih kratic. Tako da……

  http://www.facebook.com/pages/Katarina-Kresal-Slovenka-leta-grd-medijski-trik/251868164139?ref=search&sid=1577672785.3692844364..1

 38. nimiy nimiy pravi:

  @david,

  kako je lahko nekoga označiti za mentalnega smrkca žalitev, če pa razmišlja takole:

  “Vidim, da ste katarinca-feni hitro užaljeni. Imate čisto podobne bolezenske simptome kot oni drugi, golobičevi.”

  ker kdo, razen mentalnih smrkcev pa zmogel podn od logike, ki bi ga pripeljala do takih zaključkov. če že kdo, potem se žališ samega sebe.

  “Legitimno je, da se Crnkovič vpraša, kako in kdo je štel glasovnice za slovenko leto, ker se tudi navadni državljani to sprašujemo.”

  ja, takole se MC sprašuje o tem:

  “A to, kar je v svoji brezsramni neokusnosti samo družabna tema za en teden glodanja in zgražanja, je obenem tudi dokaz za instrumentalizirano servilnost nekaterih medijev do politikov in poniglavost nekaterih politikov pri izkoriščanju medijske podpore.”

  “Letošnji izbor Slovenke leta, pri katerem so naštimali zmago Kresalovi, je bil prelomen.”

  torej, zate so to vprašanja? aha, torej najprej postaviš trditev, da je nekdo goljufal, potem se pa sprašuješ o tem ali je nekdo goljufal ali ne? ja, nekako tako kot da bi nekoga najprej obesili, potem mu pa sodili.

  na tisto facebook stran se bom pa pridružil takrat, ko bom razen blodenj tebi in podobnih imel v rokah kak zdravo-razumski argument ali pa bog ne daj dokaz. ker tale argument, ki ga na tisti strani furajo je pa res višek inteligence:

  “Se tudi Vi sprašujete enako, kot jaz? Jaz mislim, da je letošnji izbor Slovenke leta, grd medijski trik. Ne verjamem, da je gospa tako priljubljena. ”

  aha, torej, jaz tudi nisem verjel, da je NSi tako zelo nepriljubljena, da še v parlament ne bodo prišli. očitno so bile volitve nastavljene. lol

 39. David pravi:

  nimiy, saj bo bolje.

 40. Pris Pris pravi:

  @David et consortes:
  Zelo verjetno je, da so bili glasovi zmanipulirani in je de facto glasoval kapital, ki stoji za lastnikom revije. Ampak konec koncev je vse to PR. V Jani smo imeli pod Janševo vlado v vsaki drugi številki priliko videti zaljubljenca Janeza in Urško in ugibanje, kdaj bo poroka in naraščaj. Tudi coverage, ko se je poroka dejansko zgodila, ni bil od muh. Pahor je vedno imel na voljo dovolj tiskanih strani, Kučan+Štefka prav tako. Kaj preprečuje Demokraciji v lasti SDS, da izpelje svojo verzijo nagrad? Kam v tem pogledu spadajo zloglasni brezplačniki ali hekanje Žurnalovih spletnih anket? Zakaj določene politične stranke plačujejo ljudem, da dnevno propagirajo “njihovo stvar” po forumih, blogih, novičarskih portalih? Za PR je važno, da se njihove zadeve spremlja in se o njih čim več piše. Meni se v poplavi naštetih in podobnih medijskih PR manipulacij izpostavljanje ene take nagrade Slovenke leta zdi totalno brezveze. Spotlight za Katarino, hrana za rajo, inspiracija za kolumniste. Prepričan sem, da bi to počele vse PR mašinerije političnih strank, če bi le lahko. :D

  Glede teze, da so bile pred Kresalovo političarke za predmetno nagrado redko nominirane in da je bila Janina praksa pred letošnjim izborom drugačna, pa je potrebno vzeti v obzir dejstvo, da pri nas doslej nismo imeli političarke, ki bi bila predsednica stranke in hkrati ministrica, in ki bi tako markantno posegla v politični prostor. Že aktivnosti v zvezi z izbrisanimi, zaradi katerih si je prislužila tudi na zelo nizkem nivoju izpeljan poskus interpelacije, so hvale vredne. Poskrbela je, da je izpadla odločna, hkrati pa tudi človeška (solze), poleg tega pa deluje povsem fit v “tipično moškem poklicu”. Ne vem sicer, koliko je to posledica spretnega piara in če je to dovolj za Janino nagrado, ampak Kresalova ni “kr ena”, kot jo nekateri skušate prikazati. Seveda pa se s podrobnejšim brskanjem po drobovju hitro najde tudi kakšna črna pika. Tudi pri mnogih drugih nagrajenkah. ;)

 41. David pravi:

  Poglej si svoj odgovor: pred časom se je MC potegoval za delovno mesto nekega uradnika na ministrstvu za kulturo. seveda ga ni dobil, ker kdo bo na tak položaj zaposloval ljudi, ki pišejo brez da bi razmišljali?

  @ Sem prepričan, da je na naših ministrstvih veliko kadra veliko manj sposobnega, kot je Crnkovič. In ne, nisem njegov fen.

  ampak zgodbe tu ni še konec. za isto mesto se je potegoval tudi bivši poslanec LDS aleš gulič. tudi on ni bil izbran. gulič pa se je hkrati prijavil tudi na razpis za direktorja urada za verske skupnosti, kjer je bil izbran. seveda je MC-ju to šlo močno v nos, ker se mu je to, da je izpadel luzer v primerjavi z nekim dolgolasim hipijem guličem, ki nima pojma, a se je kljub temu iznajdlivo zavihtel na udoben stolček v državnih jaslih, zdela velikanska krivica. seveda je za to krivil dejstvo, da je gulič član LDS. edini objektiven razlog, da se je tako brez argumentov znesel nad katerino kresal pa je preprosto dejstvo, da je ona predsednica LDS. tistega LDS-a, ki ga pač on osebno krivi za hude duševne bolečine, ki mu jih ni toliko povzročil njegov neuspeh pri potegovanju za novo službo, ampak uspeh guliča.

  @sem prepričan, da je Crnkovič bil absolutno prepričan, da proti poslancu, ki je eden glavnih funkcionarjev LDS ne bo mogel tekmovati. Ali pa bo to zelo težko. Zato bi težko tako zameril, da je bil Gulič izbran na delovno mesto, na katerega Crnkovič niti ni kandidiral.

  Takšne nebuloze, kot jih strešaš, so vredne samo kakšnega piarovca, ker res hitreje tipka kot govori. Taki ponavadi imajo talent samo za eno stvar: zlezti preko kakšne riti do korita.

 42. David pravi:

  @41 je za nimija.

 43. nimiy nimiy pravi:

  @david,

  počasi se mi že smiliš. preberi si še enkrat moj odgovor pod 35. tisti del, ki se začne z…”glede mojega komentarja…” če še vedno ne boš razumel povej. ti bom poskušal razložiti tako kot kakemu prvošolčku.

 44. David pravi:

  @nimiy – mentalni smrkec (alfa izvedba)

  Hm….. ojoj, ogledalo si nastavil. Te igrice se že pa dolgo nisem šel, se še spomnim, da sem jo na teh straneh nekako izumil in potestiral na Reboljci, ko sem ji kopipejstal nekaj njenih kletvic v nasprotni smeri.

  A tako praviš, da je to? ;)

  A potemtakem, ti misliš, da je bilo pri teh nagradah vse čisto? Da je Kresalova to dobila po čistem boju, brez kuhinj pri izboru kandidatov, samega glasovanja itd?

  Ti, ti Crnkovič.

  Daj izpljuni še tisto za prvošolčke, ti katarinin piarovec.

 45. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Zgroženost, četudi ni presenečenje, je povsem logična, ker Kresalka dejansko za takšen naziv ni naredila, ama, nič, kar bi se od političarke, da bi bila zaslužna za to, pričakovalo! Ne od estradnice, ki se svaljka po shodih in kavičari ob klepetih o fejsbuku, da se razumemo, ampak od političarke!!!

  Mi je pa žal, da je MC kot kolumnist izrabil prostor posebne izpostavljenosti,precej slabo. Z brezveznim špekuliranjem o verodostojnosti rezultatov, kar bi mu v prisma bralcev zagotovo zlahka demantirali v petih minutah, pa če je goljufija zadaj ali pa če ni, in izpadel bi omembe nevreden škodoželjni manipulant sam, brez potrebe. Osebno zlahka verjamem v verodostojnost rezultatov tistih nekaj tisoč glasov, zaboga, saj gre za Jano! Povprečen profil bralk takih revij pač najraje gleda slikce, bere trače in na Kresalovo gleda pač kot na povprečno slovensko zvezdnico, ki se lepo smehlja, je bogata, karierno uspešna in se lepo oblači. To je vse, kar afne vedo. Preverjeno! Celo s strani neke takovrstne novinarke. Argument z izbrisanimi pa uporablja, ker je to edina informacija o delu Kresalove, ki sploh pride do ušes takšne bralske populacije. Namreč argument z izbrisanimi je najslabši možen, saj je šlo za podvig celotne vlade z močno podporo predsednika vlade, ki je prvič v zgodovini prišel podporo ob interpelaciji najavit kar v parlament. Šlo je za nujno potezo levice na oblasti tik pred predsedovanjem svetu EU, pri čemer bi bila ignoranca levice nepredstavljivo bolj nezaslišana, kot če bi si kaj takšnega privoščila desna oblast!!! S tem pa za izbrisane ni bilo narejenega še nič, kar Kresalova kot pravnica dobro ve in je tudi rada pudarila celo v zagovor ob interpelaciji (ki je ni mogla izgubit in jo je samo še proslavila), češ, ne bojimo se odškodnin. Krivic je v nadaljevanju pri borbi, da bi do odškodnin vendarle lahko sploh prišlo, lahko samo še obupal in nobena gospa Kresal se zanj ni zavzela. Right?!!!

  Kaj je pa sicer Kresalova še kaj počela, definitivno ne drobnarije. Poskušala je s hinavsko pravno retoriko zavirat akcije okrog omejevanja tajkunskih kreditov, prestrašeno je vihala nos in izražala nestrinjanje s “hitrimi” odločitvami (tako gospa to imenuje) pri udeležbi delavca na dobičku. Znižala je plače najslabše plačanemu sektorju svojega resorja, medtem pa prav ponesrečeno nabavljala polmilijonski vodni top. Da bo lahko razganjala nezaželeno drhal, če se bo prerivala po cestah z zahtevami po višjih plačah verjetno. In seveda futrala se je na populizmih okrog gejev, ostalo bo že Svetlik porihtal, važno da se ima ona čas svaljkat po gejevskih shodih in mahat v kamere.

  Neverjetno je, da takšno osebo razglasijo za Slovenko leta in to celo v takšnih časih. Oziroma ni neverjetno, če pogledamo za kakšen zelo verjeten profil glasovalcev gre. Neverjetno je, da se neko obskurno prireditev, ki ne presega pomembnosti izbora simpatičnosti leta neke TV Paprike, kjer tudi zlahka zmaga kakšen Hrvatič, predvaja in celo omenja po resnih medijih. Žalost!!! Menim, da je postala Kresalova Slovenka leta, ker gre za povprečen profil glasovalke, ki bi jo lahko poimenovali afna. Pojma nima, kaj sicer neka političarka počne, če se ne sprehaja po trač revijah pač. In Kresalova se. Gradi imidž na naši kvaziestradi pač. V tem je mojstrica, pa tudi brez sramu.

 46. nimiy nimiy pravi:

  eh, david, s tabo se mi ne da. in ko si že omenil simono, naj te nanjo spomni tudi tole, čemur se pa tokrat tudi sam pridružujem (pa brez zamera simona):

  “Kako te ni sram, drekavost od primitivne zarukanosti, natolcevat o dolgovezenju in mlatenju prazne slame ob nečem, česar sploh prebrat nisi zmožen?!!!”

 47. Dajana Dajana pravi:

  Slovenci: Takrat, ko boste nehali pljuvati in biti PROTI proti vsakomur in proti vsaki stvari, takrat vam bo šlo bolje! Ja, Katarina Kresal je lutka in nima pojma in blablablabla. A ima tudi svoje dobre lastnosti. Vsak človek jih ima! Madona, no. Pa saj tega slovenskega negativizma ne morem več prenašat. :(

  OK: dobre lastnosti Katarine Kresal so: Je prva ženska ministrica za notranje zadeve in svojo nalogo dobro opravlja. Upala si je dregniti v zadevo z izbrisanimi, ki jo vsi odrivajo že od takrat, ko so vse skupaj zakuhali. itd itd

  Pajade: izvoljena je bila za Slovenko leta zaradi podkupljenih glasov itd. Kdaj bo Slovenec nehal vsepovsod in vedno dvomiti, iskati zarote in kriviti drugo stran, če ni zmagal “njegov” kandidat?

  Takrat, ko bo Slovenec nehal vsepovsod gledati zaroto in negativnosti, mu bo šlo bolje. Takrat in ne prej! :) Ste že pomislili na to, da nam gre slabo zato, ker vsepovsod vidimo samo negativizem in grde stvari?

 48. Pris Pris pravi:

  “Neverjetno je, da se neko obskurno prireditev, ki ne presega pomembnosti izbora simpatičnosti leta neke TV Paprike, kjer tudi zlahka zmaga kakšen Hrvatič, predvaja in celo omenja po resnih medijih.”

  @Simona:
  Ta misel je zame največja tragedija celotne kolobocije.

 49. David pravi:

  eh, nimiy (alfa mentalni smrkec), pa ne da se umikaš?

  Zakaj si začel komunikacijo na način poskusa žaliti sogovornika v pogovoru? A je bilo premalo argumentov?

  Kaj si res tako neinteligenten, da si za zaključek moraš sposojati besede od nekoga drugega in to celo takšne, najbolj primitivne? Kaj na tvojem zeljniku nič ne zraste?

 50. nimiy nimiy pravi:

  david,

  wrong person. jaz nisem tisti, ki zbriše cel blog takrat, ko ga nekdo s protiargumenti razgali kot navadnega lažnivca.

 51. David pravi:

  nimiy

  Spet lažeš kot pri prvem komentarju. In imaš podoben način komunikacije, kot tisti, ki me je pripravil do tega.

  Meni niso bili nikoli problem argumenti, ampak komentar, ki je za zaključek VEDNO vseboval še eno od naprej pripravljenih žalitev. Jaz sem brisal zaradi žalitev. 150 žalitev v eni uri. Saj mi je žal. da sem pobrisal. Moral bi vse pustiti lepo na blogu.

  Tudi ti si danes začel na podoben način deskriditirati sogovornika z besedami, kot je mentalni smrkec.

 52. David pravi:

  Sicer pa: nekdo, ki je obljubljal Slovenijo brez GSO, potem pa sprejel zakon, ki GSO dovoljuje pod omejitvami, ki so naravnost smešne SAM SEBE POSTAVLJA NA LAŽ!

  Tega takrat v svojem blogu nisem mogel razložiti zaradi konstantne deskriditacije in žaljenja na osebni ravni.

 53. plug pravi:

  pelko, ti bebava svojat, odlično si storil, ko si se spokal. poskusi še enkrat, morda ti bo šlo še bolje – in boš spokal za dlje, če ne za vedno.

 54. David pravi:

  Plug, kaj me boš ti eliminiral? Lahko pobegnem vsaj v Argentino?

 55. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Nimiy & Pelko: Če se mislita še naprej kregat za oslovo senco, se poberita z mojega bloga in počnita to drugje. OK?

 56. plug pravi:

  če se ne motim, si iz celja, zato lahko zarad mene kar tam ostaneš. spokaj se z blogovja – enkrat si to že storil in je bilo takoj malce bolje.

 57. David pravi:

  Crnkovič, ne ni OK!

 58. Marko Crnkovič pravi:

  Bo moralo biti OK. Oba. Da vaju ne vidim več tukaj. Izmenjajta si telefone ali pojdita na pivo. Samo da se ne bosta tukaj več prepirala in zmerjala kot dva cepca. Me sploh ne zanima, kdo je začel in kdo ima prav.

 59. David pravi:

  Crnkovič, ti bebava svojat, a boš pobrisal iz bloga žalitve, ali ne?

  A nisi rekel, da vse prebereš. A brišeš samo tiste, ki žalijo tebe?

 60. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @nimiy:

  Hehe … mah, kakšna zamera, prav razveselil si me s tem ganljivim spominom na kompaktnejše verzije mojih izbruhov. Zadnje čase, vidim, nekam nisem v formi, amaterski kopipejstarji me pa tudi ne motivirajo ravno s svojim zgledom.

  @pris:

  Se strinjam.

 61. David pravi:

  komentar 53 in 56 in moj 59

 62. nimiy nimiy pravi:

  eh, zanimivo. še zdaleč nisem prvi, ki bi se na tem blogu s kom zapletel v kak prepir. pa se ne spomnem, da bi take prepirljivce tako zagreto podil. v bistvu se na tem blogu še nikoli nisem zapletel v kakršenkoli prepir. morda je pa v tisti moji fantaziji veliko več resnice, kot sem pričakoval. lol

  glede pelka pa sem jaz končal. se mi je pa zdelo zanimivo tudi to, da praviš, da se za oslovo senco ne gre prepirat. morda ti je pa v silni jezi ušlo, da sva se prepirala glede tvojega zapisa.

 63. David pravi:

  Crnkovič, res si hinavec. Mene si obdeloval v CD-ju in me zmerjal, čeprav nisem nikoli nikogar žalil na osebni ravni kot PRVI v pogovoru.

  Drugim pa dovoljuješ uporabo žaljivk in naganjanja z bloga, če se gre zame, seveda. Še enkrat-neštetokrat si dokazal, da si hinavec.

 64. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Adijo.

 65. David pravi:

  Nič ne bo adijo!

  @nimiy, seveda si končal. Neslavno si propadel s svojimi nizkimi udarci diskreditirati me. Te je kaj sram? Ti je neprijetno? Se počutiš poraženega?

 66. nimiy nimiy pravi:

  Adijo!

 67. olna pravi:

  Pris in Simona,

  “Neverjetno je, da se neko obskurno prireditev, ki ne presega pomembnosti izbora simpatičnosti leta neke TV Paprike, kjer tudi zlahka zmaga kakšen Hrvatič, predvaja in celo omenja po resnih medijih.”

  Točno tako. Sama anketa oziroma prireditev se ne razlikuje bistveno od celega kupa podobne navlake. Grozljivi sta resnost in publiciteta, ki ju je bila deležna v resnih medijih.

 68. nevenka nevenka pravi:

  Strinjam se, tudi sama mislim, da je to navadna navlaka.

 69. APM pravi:

  Izbor Katarine Kresal za Slovenko leta je plod propagandnega inženiringa slovesnkega novinarstva, ki lizunsko služi kontinuitetni politiki, ki se oznanja za socialno in napredno socialistično.
  Veseli me, da marsikdo, ki sodi v krog oboževalcev takšnega novinarstva in celo več, sam producira podobne umotvore, nenadoma želi izkočiti iz drvečega vlaka.
  Žal je to distanciranje le hlinjenje. Saj ponižni hlapci ne zmorejo moči, da bi dejansko izstopili in ugotovili, da podpirajo opcijo lumpov in prevarantov.
  Veter je pač pihnil v nepričakovano smer in potrebno se je obrniti. Vendar le začasno. Ko bo naslednja kokla, pasja mater, predsenikova soproga, ali pa kakšna hipijevka, morda lezbijka potrebna laskave titule zato, da se utrdi koalicija, bo se vsa srenija, ki se sedaj spreneveda ob izboru ljubke Katarine Kresal, z vso energijo vrgla v pozdravljanje nove princese.
  To je neresno, to je hlapčevsko, to je Slovensko.

 70. Brina pravi:

  Kaj pa,če je vse veliko bolj preprosto?Glasovi niso bili zmanipulirani,zmagala pa je,ker je simpatična,ženska in ker v politiki vsaj ni škodljiva tako kot mnogi drugi bebci moškega spola?Morate vedeti,da profil izobrazbe,razgledanosti in splošne pameti glasoujočih verjetno ni na najbolj visokem nivoju in se omejuje predvsem na kakšne starejše upokojene učiteljice,bralke Jane,ki polovico drugih nominirank ne poznajo,Katarinca pa se jim zdi pač…simpatična,luštna in prijazna.Dajmo ne komplicirat.In dramatizirat.

 71. APM pravi:

  Slovencem ni v čast, da so pred leti za Slovenko leta izbrali “pasjo mamico”. Očitno s svojimi blodnjami nadaljujejo.
  Da ne bo pomote, je razlika med Katarino Kresal in “pasjo mamico”!
  Toda, da narod izbere žensko z vrha represije, ki dnevno zaostruje kazensko politiko in ki kupuje vodne topove, da bo udarila po raji, potem pa je z narodom res nekaj hudo narobe.

 72. Pris Pris pravi:

  APM, malo izven teme, pa vseeno. Razloži mi prosim, s čim KK “dnevno zaostruje kazensko politiko”.

 73. NoMercy pravi:

  Ajde, če bi šlo za priznanje kakšne krajevne skupnosti iz denarja te KS (ki ga dobi od občine, le ta od države in torej od davkov … ), bi človek še razumel, da obstoji vsaj minimalni interes za preverbo glasovanja — tako pa je šlo za neko revijo in njen “joke” … pa sploh ne vidim zakaj bi se preverjalo karkoli (ajde, če bi šlo za neko minimalno razliko, potem preverbo naredi lahko izvajalec akcije) — tako pa dvomin, da lahko celo udeleženke/nominiranke zahtevajo preverbo glasovanja:) … kje šele nekdo “žnj” :)

 74. vaba pravi:

  KK je dokaj simpatična kadar se nasmeji…dokler ne odpre ust

 75. APM pravi:

  Pred nekaj dnevi nam je televizija pokazala, koko je šlo v “akcijo” 12 policijskih patrol. To se je dogodilo zvečer v Kranju.
  Takšne ofenzive še nismo videli. Mar ni to stopnjevanje represije?
  Zagrožene kazni danes presegajo zmožnost plačila večini prestopnikov.
  Mar je takšna represija še sploh smiselna?
  Ne trdim, da je vinjenost za volanom potrebno tolerirati. Sem pa proti, da prekškarji zgubijo možnost preživetja.
  Menim, da Slovenka leta ni le zato, da kaznuje in spravlja ubogo rajo v obup, temveč je tudi za to, da pomaga reševati družbene težave.
  Včasih je bilo geslo “Maksim po diviziji”, sedaj pa že lahko rečemo “Katarina z vodnim topom nad ljudstvo”.

 76. Daisy pravi:

  Slovenka leta ni zato,da pomaga reševati družbene težave,temveč zato,da da bralcem možnost izkazovanja naklonjenosti osebam ženskega spola,ki so kaj vidnega naredile in so jim simpatične.Komentarji o represiji vinjenih tukaj nimajo kaj dosti zveze s temo…

 77. polenta pravi:

  Dajana imaš prav, pa tudi Simoni pritrjujem, odkar imamo demokratični POP TV se sploh ni čuditi, stanju in izboru, slovenskega duha od silne okužbe iz zahoda.Od vsega pofla že škripajo kosti celo do Nobela…

 78. sc pravi:

  Da se nekomu da toliko razpisat o obskurno-banalni zadevi, kot je Slovenka leta in Politični obraz leta. Ajde, Slovenka leta še ima neko veljavo, Obraz leta pa nikakršno. In ravno zato mi ni jasno, čemu talk žolčen izpad… Bere se pa fajn.

 79. Vranika pravi:

  Politika menda prav vedno laže :)

  Kresalica ima potencial, da policijo potegne ven iz katastrofičnega stanja v katerega so jo pahnili predhodniki, ki nesejo jajca, nimajo pa pameti. Ni kokoška kriva, da so bili kurci pred njo tako totalno nesposobni, da se nam sedaj prikazuje kot modri angel :)

  Drugače pa :) Vse je tekma.
  Na drugo mesto seje prebila Katarina Kresal, ki je glede na prejšnji mesec zamenjala mesto z Matejem Lahovnikom; ta je zdaj tretji. Njuni oceni se razlikujeta le za tisočinko.

  Kresalova druga, tako kot Tina Maze :) )

  http://www.lds.si/si/medijski_center/odzivi/6417/detail.html

 80. Vranika pravi:
 81. Pris Pris pravi:

  @APM:
  In kakšno zvezo ima to s kazensko politiko države? Le-to namreč ne sprejema minister za notranje zadeve.

  Globe za cestno-prometne prekrške so se povišale pod prejšnjo vlado, prav tako smo pod prejšnjo vlado dobili novi Kazenski zakonik, ki je glede mnogih kaznivih dejanj strožji od svojega predhodnika. Glede na primerljive podatke iz tujine je v naših večjih mestih dejansko premalo nočnih patrulj, da bi zagotavljale neko srednjo mero varnosti in hitrega ukrepanja.

  Še vedno ne razumem, s čim KK “dnevno zaostruje kazensko politiko”. Da ni nekdo spet nekaj bleknil, ne da bi se spoznal na zadevo? ;)

 82. smoger pravi:

  Da se malo nasmejemo:

  Zdej vem zakaj se jezi g.Crnkovič:

  Končna lestvica ‘Slovenka leta 2009′:

  1. Katarina Kresal…10278 glasov
  2. Marko Crnkovič …10277 glasov
  3. Petra Majdič… 8261 glasov
  …..

  :P

  humor off:
  Škoda živcev in časa za nekvaliteten porcelan. Slona v trgovino!

  LP

 83. anka pravi:

  Meni se izid sploh ne zdi tako nerealen. Glede na to, da je bilo 10.000 vseh glasovnic, stranka, ali pa kar KK sama, kupi samo 500 ¸Jan, (1000 EUR?) pošlje glasovnice in gladko zmaga. Nekaj glasov dobi tudi od bralk in poceni najboljša reklama je tu. Mislite, da bi stranka tako priložnost kar tako prepustila naključju.? Verjamem pa, da so ji tudi bralke namenile precej glasov, saj večina drugih kandidatk, povprečni Slovenki sploh ni poznana.
  Čudno pa mi je medijsko potenciranje tega izida. Kdo pa so bralci Jane? Je to kakšen reprezentativen profil? Pošiljanje glasovnic? Tu se vedno goljufa. Če smo hoteli, da zmaga naš pevec, smo pokupili v domači trafiki vse Stope ali Pionirske liste in smo poslali. In ponavadi zmagali.

 84. Joža pravi:

  To je pozitivna stvar, da se je lotila sleparov izbrisanih? Daj zaletite se nekam!

 85. blitz blitz pravi:

  Odličen zapis, marko. Od časa do časa ti rata – najbrž takrat, kadar pride iz duše :smile:

  Bi si pa vseeno drznil strinjati se s Simonino pripombo, da ugibanje o prirejenem glasovanju samo škodi prodornosti tvojega zapisa, saj sploh ni pomembno. Pa čeprav možnost, da imaš prav, ni majhna, saj po Jani gotovo še senči senca sestre Lorenz.

  A v resnici ni pomembno – lahko so rezultati čisto realni. konec koncev igra gospa kresalova na dobitno kombinacijo – podobno kot je to v prejšnji vladi počela ministrica Dolinarjeva, namreč tudi Kresalova skrbi, da bi se kazala kar v najlepši luči in seveda, da bi se zamerila kar najmanj ljudem – to pa je najlažje doseči tako, da si z vsemi prijazen in kar najmanj delaš. Zelo uspešno, še zlasti, če si minister v vladi, kjer je 80% ministrov s premierjem na čelu opravilno nesposobna.

  Da pa je politični populizem vseh vrst uspešen in vedno pade na plodna tla, pa navsezadnje dokazuje sloenska javnost na vsakem koraku. Navsezadnje smo pripravljeni tedne in mesece razpravljati o Erjavcih in Križaničih, namesto, da bi jih brez besed v rit brcnili prvi dan.

  Še enkrat – odličen zapis, zato tudi smetim s svojim komentarjem, ampak dajmo se no prosim s čim pametnejšim ukvarjat.
  http://blitz.blog.siol.net/2010/01/08/z-opeko-nad-rjavce/

 86. olna pravi:

  Janinih spektaklov sicer ne spremljam, zdajle me je pa zaintigiralo in sem malo pobrskala – hej, ne morem verjeti. Kaj na tem ringlšpilu počnejo Čebašek-Travnikova, pa lani Neža Maurer in Lučka Kajfež-Bogataj? Pa Kornhauserjeva? Za razne estradnice še razumem, ampak znanstvenice…?

  Edini razlog je lahko, da Jane in njenega nivoja enostavno ne poznajo in so hotele biti pač prijazne. Ojej…

 87. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Katarina Kresal je v prvi vrsti pop zvezda, potem pa vse drugo. Torej pop zvezda, ki se je prerinila na močnen položaj. To je dovolj za zmago na kateremkoli podobnem izboru. Pač ženska, ki je tako ali drugače zaznamovala leto 2009. Najbolj od vseh žensk, ki delujejo v javnosti. Kaj tle ni jasno, res ne vem? Katera pa naj bi zmagala od tistih, ki so tekmovale z njo? Dajte no, ne ga srat.
  Bistvo izbora pa je, da kao zmaga močna ženska, torej ženska, ki je v ponos spolu. In Kresalova to kao je. Ima položaj, ima izged, ima popularnost. To je vse.

 88. kinkitone kinkitone pravi:

  Neprimerno boljša izbira od Irene Polanec. Kakorkoli obrneš.

 89. APM pravi:

  Pris!
  Kolikor vem sprejema kazensko politiko vratar v botaničnem vrtu, kuhaica v osnovni šoči heroja Staneta žagarja in kurir SDK v Črnomlju. ( imena si nisem zapomnil!)

 90. Pris Pris pravi:

  @APM:
  “Kolikor vem …”

  No, s tem si pa vse povedal. ;)

 91. nevenka nevenka pravi:

  Ja kinky, kaj ti slovensko ikonsko slikarstvo ni všeč :-) ?

 92. Žogca pravi:

  “Glede na to, da je bilo 10.000 vseh glasovnic, stranka, ali pa kar KK sama, kupi samo 500 ¸Jan, (1000 EUR?) pošlje glasovnice in gladko zmaga. ”

  In kaj ima od tega? To mi ni jasno. Kaj ima ona od tega?

 93. kinkitone kinkitone pravi:

  nevenka
  To je enostavno sramota. Ni za izgubljati besed.
  Sam’ na guob’c, pa to.

 94. rubinstein pravi:

  Ampak tako zna pa le malokatera vočšiti za Novo leto, kot je to storila Katarina na Twitterju:
  “Želim vam kar največjo mero modrosti in dovzetnosti za izkušnje preteklosti ter poguma in odločnosti za nove korake v prihodnost. Srečno!”

 95. hxc pravi:

  Neprimerno boljša izbira od Irene Polanec. Kakorkoli obrneš.
  Tako je! Ko bo postala še predsednica vlade ter kasneje države bom zadovoljen.

 96. APM pravi:

  Ob prebiranju replik ugotavljam, da pisci niso neki primitivneži, nekaj je cinikov, večina pa mislim, da kar pošteno izraža svoja stališča.
  Torej lahko rečem, da gre za dokaj reprezentativen vzorec mišljenja slovenske inteligence.
  Zato je to stanje zaskrbljujoče.
  Zelo mali krog se zaveda sramote, ki jo je povzročila nominacija. Ne gre toliko za go. Kresal. Verjetno v privatnem življenju niti ni tako slaba, nesposobna ali še kaj slabšega in prav tako ni briljantna in super pametna.
  Zaskrbljujoče je to, da Slovenci izberejo represivno ministrico, ki izvaja teror nad narodom, za osebnost leta.
  Najprej smo mislili, da se je le predsedniku zavrtelo, ko je prekaljenega udbovca in izpričanega kratilca svoboščin odlikoval.
  Sedaj pa se jasno kaže, da je predsednik le eden izmed Slovencev, ki obožuje represijo in jo neskončno ceni, tako kot celoten narod, ki brez knute na hrbtu( riti) ne more živeti.
  Torej smo Slovenci res narod hlapcev.

 97. hxc pravi:

  “Ki izvaja teror nad narodom” ??? ahahahahahahaha :lol:
  Misliš kot da si je opasala razstrelivo in se bo razstrelila na železniški postaji? Hvala za smeh dneva! :lol:
  Še ena teroristka, samo zate: http://www.youtube.com/watch?v=pYsHB99iypo&feature=related

 98. Pris Pris pravi:

  APM, še vedno nisi razložil, s čim KK “dnevno zaostruje kazensko politiko”, zdaj pa brez kakršnih koli argumentov ali pojasnil navajaš, da KK “izvaja teror nad narodom”. :lol:

  In potem pričakuješ, da te bomo resno jemali? :D

 99. ivan grozni pravi:

  Pris & Co. – Hotel je reči, da je ministrstvo za notranje zadeve represiven organ: npr.: policaji so oboroženi, že prej pa je omenil nabavo novih orodij za morebitne spopade med policijo in demonstranti (torej ljudstvom). Za izvajanje svoje represivne funkcije uporablja tudi bolj prefinjene metode, seveda v skladu z zakonodajo. Res ni težko razumeti: ministrica za notranje zadeve vodi represiven organ, ga tako rekoč pooseblja. Lepša in bolj seksi ko je, manj se ljudstvo tega zaveda. Bolj ko je podobna pop zvezdi, manj jo ljudstvo (v tem primeru žensko bralstvo neke brezvezne revije) vidi v realni podobi.

 100. El Brujo pravi:

  Zame je KK slovenka leta. Bolj jebozovne političare še nismo imeli. Polonca Dobrajc? To so neki Jelinčićevi fetiši…

 101. APM pravi:

  Dejstvo, da si narod izbere za svojo ikono represivno ministrico je nenavadno. Nisem še slišal, da bi se kje v svetu to zgodilo. Če se je zgodilo v Sloveniji je to seveda kuriozum, ki kaže na to kako neverjetno mazohistični narod smo.
  Nekateri se sprašujejo zakaj jo štejem med rešresivneže. Gledam televizijo in vidim, kako šest policijskih patol samo na območju Kranja gere v noč, v lov za prekrškarji. Mar smo Slovenci res največji razgrajači na svetu.
  Pa to še ni vse, ljubljanski Jankovič je začel polniti buđet prestolnice s svojimi pandurji. Da, ampak ob asistenci katarininih policajev. Torej gre za koordinirano akcijo. Mar ni to stopnjevanje represije?
  O teh pojavih pišem, kot slučajni opazovalec. če bi se poglobil, bi bil rezutat še bolj zaskrbljujoč.
  Pa za nameček: v Sloveniji zabeležijo katarinini plavi angeli nad 2,000.000 prekrškov letno.To se pravi enega na prebivalca. Ali smo tako pokvarjeni, ali pa se nad nami izvaja represija.
  In je res potrebno to represijo nagraditi z obrazom Slovenke leta in še kakšnim drugim ordenom? ( nekaj je napisano tudi v 75)

 102. Jasna pravi:

  Marko, dobra kolumna. Jaz bi Kresalovo podprla za preimerko v primeru, da bi na zabavi na Senicotovem vrtu okoli nje v združenju Yes bili kakšni inovatorji ne pa borzni mešetarji in ostali top hinavski polici (odvetniki in politiki). Slovensko gospodarstvo potrebuje izdelke z visoko dodano vrednostjo tega ji ljudje iz združenje Yes ne morejo dati.

  p.s. A ti je slučajno prišla v roke knjiga dveh uglednih novinarjev o zadnji predsedniški kampanji Game Change. O god kaj tam piše o Clintonovih. : )

  Simona: V knjižnici sem opazila, da je Jana zelo izposojana revija, celo je vrsta za njo. Zelo priljubljena je pri starejših upokojenih gospeh. Morda so je navajene iz mladosti?

 103. brad pravi:

  Marko , kje je blog URŠE JERKIČ ? ga pogrešam, močno , no bolj kot od arturja

  lp Brad

 104. Megaphobema Robusta pravi:

  Napol zmrznjeni zlobni vrabci čivkajo laž, da je blizu sive železarne ena bolestno častihlepna sinička zapela sestri prodajalke v trafiki ene od verig in jo prepričala, da je posredovala pri nakupu slabih šest tisoč izrezanih lističev, s katerimi si bomo slabiči še dolgo hrapavo brisali zadnjice, med tem, ko si bomo prikimavali: “To je BO-LA-NO, to je pa res BOLANO!!!!”

 105. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Brad: Urša že nekaj časa ni med hišnimi blogerji. Tudi meni je je žal. (Nad mano so še drugi uredniki.)

 106. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @jasna:

  Ja, vse so prijateljice Bernarde Jeklin, v vrsti seveda stoji tudi Marko Crnkovič:)

  @brad:

  Kdo ti je plačal za to blatenje Jerkičeve? Če bi mene kdo pogrešal tako močno, da bi se po enem letu spomnil, da obstajam, ko bi bila že zdavnaj pod rušo, no, Crnkoviču mogoče vendarle ne bi uspelo tako trapasto odgovarjat na take komentarje.

 107. hxc pravi:

  “Kdo ti je plačal za to blatenje Jerkičeve? Če bi mene kdo pogrešal tako močno, da bi se po enem letu spomnil, da obstajam, ko bi bila že zdavnaj pod rušo, no, Crnkoviču mogoče vendarle ne bi uspelo tako trapasto odgovarjat na take komentarje.”
  right on the money.
  Sicer pa je bil tisti blog tako zanič, da je v mojih očeh uničil njeno kredibilnost pridobljeno z vodenjem določene oddaje.

 108. Fuga pravi:

  Naziv Janine Slovenke leta si je Kresalova zaslužila približno toliko, kot si je Tomaž Ertl zaslužil predsednikov srebrni red za zasluge.
  Mislim, da bi bil to lahko najboljši blogerski grafit leta.

 109. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @hxc:

  “right on the money”

  Ja, predvsem metaforično, saj preprodaja še danes poteka tudi v takšnih in drugačnih naturalijah … :)

  Sicer bi me pa lahko Markotov odziv hudo presenetil, če bi me takšne fore pri njem še presenetile. Ko se je Jerkičeva pojavila in so prenekateri popljuvali njen blog, se je izmikal, da je on ni povabil in pojma nima, kdo to sploh je. Po večkrat izraženih mnenjih, kakršno je tvoje in je bilo tudi moje, se nikoli ni oglasil v zagovor, češ, oh, meni se zdi njeno pisanje tako pametno, zanimivo ali kar koli že pozitivnega, ampak je očitno potuhnjeno molčal. Zdaj mu je pa kar naenkrat blazno žal za njo. Očitno se mu zdi primeren trenutek, da se smeši. Da ne omenjam neokusnosti izgovorov o nekih urednikih nad njim. Potem on ni urednik???? Je plačevan za funkcijo administratorja ožjega sekstorja hišnih? Potem naj se tako tudi predstavlja. Kot administrator. Ali pa naj pogumno prevzame odgovornost za tole blogosovo sramotno (anti)uredniško politiko.

 110. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  O, fuj … redko uporabim znak za nasmešek, pa vidim, da mi ga je tukaj narisalo v enega izmed teh odurno infantilnih smeškov. Se opravičujem za drek.

 111. hxc pravi:

  Zelo lepo, metodološko in objektivno si zapisala o nekonsistentnosti odnosa G. Crkoviča do Gdč. Jerkič, te vrste avtogenega smešenja od novinarja njegovih let in izkušenj nemara res ni bilo pričakovati.

 112. hxc pravi:

  *n

 113. Fuga pravi:

  Postkomentar; Ja, očitno je slovenka leta Petra Majdič, a je Katarina naknadno dobila vstopnico.

 114. Free Online Games pravi:

  I am a little Plutonion. But I know what it means to be Plutonion, as I have recently been an innocent victim of a pure Plutonion and her spite, battle for control, resentment and a lot more. It could have been anybody, but it was me. Just my luck.

 115. Australia Ugg boots pravi:

  It’s funny how we adopt words and adapt our lexicon to the times. This is a very useful slant on things.UGG boots sale

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.