Fuzbal proti iPadu

Torek, 2. februar 2010

Mislite, da se v Sloveniji ukvarjajo z nepravimi, nenujnimi, nebistvenimi stvarmi samo politiki? Da se samo stranke tri tedne prepirajo o primernosti ministra in o načinu, kako se ga znebiti? Da samo v parlamentu potem razpravljajo o tem tri ure, nazadnje pa možak nenadoma odstopi sam? Da le politiki zapravljajo svoj in naš čas, voljo — dobro ali slabo —, energijo, ideje, ideologijo, optimizem, lifestyle in denar na račun kvalitete življenja ter nasploh materialnih in duhovnih standardov?

Ne. To je v Sloveniji splošen pojav, še posebej radi pa to počnejo mediji. Ne le v tem smislu, da se v svojem krčevitem prizadevanju, da bi prijaznost do bralcev, gledalcev, poslušalcev nadomestili z atraktivnostjo, še sami osredotočajo na neprave, nenujne, nebistvene teme. Preusmerjanje pozornosti proč od resničnih problemov, ki medije pestijo, je podobno koncertiranju orkestra na potapljajočem se Titaniku.

Ko sem v torek izvedel, da so Alija Žerdina pripravili do odstopa s položaja odgovornega urednika Dnevnika, sem najprej pomislil: “Shit, Ali je zmrznil kot kakšna aplikacija ali platforma.” Tik pred tem sem namreč bral članek o tem, da živimo v ekonomiji aplikacij in da se morajo tudi mediji temu primerno preobraziti v aplikacije ali platforme (naprave), prevzeti njihovo logiko, strukturo in funkcionalnost, če hočejo kolikor-toliko uspešno delovati.

Slovenski časopisi se ukvarjajo z odgovornimi uredniki tako, kot če bi se proizvajalci računalnikov in drugih elektronskih naprav od danes na jutri odločali, ali naj njihov izdelek deluje na tem ali na onem operacijskem sistemu. Če ni ta, bo pa kateri drugi — samo da bo uporabniški vmesnik čim bolj všečen!

Dan pozneje pa je pozornost mnogih bolj pritegnila predstavitev iPada, nove multimedijske tablice, ki utegne revolucionirati ne le uporabo računalnikov, temveč predvsem branje knjig in časopisov —, kot pa redni letni nagovor predsednika ZDA o stanju v državi.

V zvezi z Applovimi izdelki kot iPhone in po novem še iPad slovenski mediji nikoli ne pozabijo omeniti, da gre za “novo igračko”. Tako pač misli ljudski glas — ki je slučajno slišal za brand Apple: ker pri nas recimo Barcaffé po prepoznavnosti kotira mnogo bolje — in zakaj ne bi povzemali še mediji? Dejansko v tujem tisku še nisem zasledil izraza “a new toy”, pa se znajo tudi kritično izražati o novotarijah Steva Jobsa in spodbijajo trditve, da gre za revolucionarne naprave. Temu primerno so v Sloveniji tudi resnejši uporabniki in poznavalci naprav prepričani, da so Mac userji iracionalni tehno verniki, indoktrinirane žrtve mode kul-kul in nasploh masovne histerije poželenja po elegantno dizajniranih in preprosto koncipiranih in do uporabnika prijaznih, a za resno delo neprimernih aparatov (po navitih cenah).

Glede navad, ki jih zadovoljujemo na presečišču tehnične in medijske kulture, kulture informiranja, je Slovenija v orjaškem zaostanku. Zlasti pri časopisih. Ti so oblikovno in vsebinsko obstali na nivoju (že takrat pozno prevzetih) trendov izpred desetih, petnajstih let. Edine prave novosti so tiste, ki jim jih vsilita ekonomska racionalizacija in trivializacija demokracije (pa še kakšna kriza za nameček). Integracija neizogibnih tehničnih novosti, kakršen je internet s pripadajočo interaktivnostjo in vstopom video vsebin v tiskovne novinarske organizacije, pa zgolj dokazuje, da časopisi v glavnem ostajajo pri stari filozofiji pokroviteljskega prezentiranja in sinhronega tempiranja informacij. Vse to pa kronajo še z iluzijo, da vsakdanja tiskana informacija ne bo nikoli izumrla.

Da bi se časopisi — pa tudi drugi, da ne bo pomote, elektronski mediji — danes morali obnašati kot aplikacije, pomeni popolnoma na novo redefinirati način dela novinarske organizacije. Od vseh starih pravil je ostalo nedotaknjeno le zbiranje informacij — čeprav iz neprimerljivo več virov —, vse ostalo od procesiranja in preverjanja pa do prezentacije in distribucije — pa je popolnoma drugačno. Predvsem pa so razlike med današnjimi mediji (razen vsebinskih in tržnih)zanemarljive. Današnji mediji so konvergenca vseh medijev.

Proces, ki je do tega pripeljal, je brezoseben, tako rekoč avtomatiziran — in tako bi morali delovati danes časopisi. Uredništva bi morala najprej dojeti, za kaj sploh v tem biznisu gre, potem pa samo še pritiskati na gumbe aplikacije oz. platforme. Prihodnost medijev in še posebej časopisov ni seveda le v iPadu, temveč še v drugih napravah, ki bodo sledile temu zgledu in morda njegovo uporabnost izboljšale do te mere, da bodo ljudje ne le pripravljeni sedeti s priročno tablico v naročju in konzumirati informacije ob katerikoli uri dneva, ko bodo imeli čas in ko bo kaj aktualno, temveč da bodo za to tudi žrtvovali en evro ali dva na dan — raje kot za jutranji sveženj mrtvih dreves.

Za začetek pa bi se lahko vsaj nehali posmehovati inovatorjem, ki za razliko od njih poskušajo nekaj premakniti, in spuščati samovšečno zaplankane pripombe, da so Američani pričakovali iPad tako nestrpno kot mi Slovenci svetovno prvenstvo v nogometu.

Dnevnikov Objektiv, 30. 1. 2010

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 2. Februar, 2010 ob 00:49 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

66 komentarjev na “Fuzbal proti iPadu”

 1. Šenum Tuplesig Šenum Tuplesig pravi:

  Medijski in drugi zaostanek je logična posledica naše majhnosti in zaplankanosti v vseh pogledih. Sem se že navadil, da pogledam čez lužo in tudi bližje, da se seznanim s tem, kaj lahko pričakujem doma čez pet do deset let.

  Glede iPada in izpeljank tako pričakujem, da se bo čez nekaj let pri nas vzpostavil medijski trg, podoben tistemu pri mobilnih operaterjih. Dva do trije veliki igralci, ki bodo nase vezali naročnike z vezanimi tablicami in pogodbami. Ter seveda z vsebinami, ki bodo na razpolago le preko teh tablic. Ko bo kritična masa presegla določeno stroškovno mejo, bodo tiskane izdaje odšle na smetišče zgodovine, skupaj z našimi dragimi tehnično zaostalimi upokojenci.

 2. paple pravi:

  slovenski mediji nikoli ne pozabijo omeniti, da gre za “novo igračko”.

  saj je igračka. apple je ena sama igračka že od IIc naprej.

 3. NoMercy pravi:

  ta zapis je pa 100 posto ponaredek, zloraba avtorjevega imena in vdor v SIOL Blog :)
  pa ni šans, da bi MC komu dopustil tole (citat):
  Za začetek pa bi se lahko vsaj nehali posmehovati inovatorjem
  ———-
  do sedaj je bilo vedno, da kdor ni uspešen, ko MC o njem piše, je niko & ništa že po difoltu :)

 4. APM pravi:

  Marko Crnkovič med drugim opozarja na vzvišenost, ki se razrašča v Sloveniji.
  Vse, kar je tuje je zanič, mi pa bomo tako kot partizani premagali vse svet in svetu pokazali pravo pot.
  Tako je zaskrbljujoče, da se grupa slovenskih intelektualcev podpiše pod peticijo, ki naj ukine v Sloveniji vojsko.
  To je neumnost brez primere in pokaže lahko svetu le to, da vlada v Sloveniji intelektualna kriza.
  Večina omenjenih podpisnikov bi najverjetneje tudi iPad ocenila kot igračko, saj so vendar partizani zamagali brez iPada.
  Takšno stanje duha zelo spominja na dogmatičnost krščanstva v srednjem veku, čeravno naši itelektualci nikoli ne pozabijo povdariti, da so ateisti.

 5. Marko Crnkovič pravi:

  Iz principa sicer ne podpisujem peticij, vendar sem tudi sam proti vojski. Se vam zdi tako nemogoče, da bi bili raje ponosni na to, da nimamo vojske, kot pa ponosni na to majhno in nekoristno gardo, ki jo dejansko imamo?

 6. ales pravi:

  O potrošniški družbi statusnih simbolov raje ne bi začeli, zato se bom dotaknil kar iPad-a samega.
  Ob vsem kar ima, pa je nekaj “malenkosti”, ki …
  Kratek seznamček… nima multitasking, nima kamera, nima USB vhoda ali SD vhoda (boš slike nalagal preko bluetooth-a?). Seveda vhodov pravzaprav ne rabi, saj ima samo flash disk, ki zmore 16,32 ali 64GB, kar je spet nekam malo.
  Seveda nima DVD enote, nima osx operacijskega sistema, nima flash podpore. Torej pozabi na hkratno poslušanje glasbe in branja spletnih vsebin.
  Ostane torej ogromen telefon, po katerem ne moreš imete videokonference in ga ne moreš pospraviti niti v žep plašča…

  Mi torej lahko nekdo razloži, čemu je naprava – če jo tako imenujemo – namenjena? Rekel bi, da igračkanju, še bolj pa razkazovanju prijateljem…

  In ja, iPhone je standard, ki mu drugi sledijo, ni pa vse kar ima jabolko na zadnji strani sveto.

  Pa še kaj si Hilter misli o iPad-u :)
  http://www.youtube.com/watch?v=lQnT0zp8Ya4

 7. Rok pravi:

  Majhna in nekoristna garda? Ne morem verjeti.

  Mogoče je majhna, kar pa ne pomeni, da ni koristna ali potrebna. Slovenci smo res vedno neponosni na karkoli lastnega. Še vojske nočemo.

  Zakaj je potem moj dedek leta 42 odšel v gozdove kot enaindvajsetleten fant?

 8. nevenka nevenka pravi:

  Zato, da lahko danes Dežmanu plačujejo, ker ima kronične rdečke.

 9. smoger pravi:
 10. APM pravi:

  Kakor koli se sliši nemogoče, je res, da je vojska garant miru.
  Vsaj tako je svetovna politika definirala varnost,
  Vsaka država mora imeti vojsko, da brani teritorij.V kolikor sama ni sposbna organizirati vojske, brani v njenem imenu njen teritorij nekdo drugi, se pravi, da teritorij ni suveren, temveč je neke vrste protektorat.
  Če si slovesnki razumniki predstavljajo neodvisno svobodno Slovenijio brez lastne obrambe, je to pubertetniška zabloda.
  To kaže na nezrelost Slovencev, ki so bili so in bodo tudi v bodoče “bečki konjušarji”.
  Vse takšne in podobne neumnosti izhajajo iz zajebantske filozofije, ki jo v Sloveniji na veliko gojimo. Iz vsega se delamo norca iz demokracije hočemo narediti anarhijo.
  Izvir vseh teh neumnosti je FDV, ki na veliko producira neumnosti in za vsako neumnost imamo katedro in profesorja, ki neukemu narodu prodaja neumnosti s katerimi narod ne bo prišel daleč.
  G. Crnkovič, vas štejem za eno najpomembnejših mnenjskih avtoritet v Sloveniji.
  Pred leti smo imeli Vidmarja, pa Štiha, pa Javorška, pa še koga. Žal vi tem niste enakovreden. Res pa je, da boljših od vas ni.
  Mar ni žalostno, da narod tone in sledi Hribarju ( iz TV), sicer pa druga dava nista dosti boljša.
  Obramba iPada je hvalevredna, če le bo na nejm več zdrave pameti, če se na nejm ne bodo prodajale puhlice iz arzenala FDV.

 11. Marko Crnkovič pravi:

  Ojej, APM, kaj naj rečem? Hvala vseeno?

 12. APM pravi:

  Marko!
  Pravkar sem prečital komentarje k članku v Delu o plinskih terminalih v Žavljah.
  Komentarje pišejo pismeni Slovenci. Mislim, da morajo imeti tudi nekaj šol.
  Komentarji pa so katastrofa. Niso edini. Objavljajo jih iz dneva v dan.
  Če ste Sloevene, tako kot jaz, morate biti globoko zaskrblejni za stanje duha v Sloveniji.
  Večina naših veleumov, se ne ukvarja s takšnimi problemi. Menijo, da to ni njihova zadeva.
  Pa res?
  Kdo, če ne mnenjski voditelj, je odgovoren za stanje duha v narodu.
  Podpisniki deklaracije spadajo v krog komentatorjev delovih člankov.
  Že od pamtiveka se ve, da mora imeti čreda pastirja, žal pa se to v Sloveniji ne samo zanemarja, temveč se pastirje zatira in zasmehuje, kar man priča izjava Spomenke Hribar.
  Upam, da boste po tem, pa le lahko kaj rekli?
  Štofa ima na zalogi še več!

 13. Kr_en pravi:

  hehe, glede FDV in ukinitve vojske bi vseno opozoril, da imaš tam večjo skupino ljudi, ki temu definitivno nasprotuje oz. večjo skupino študentov(obramboslovcev).
  Mam pa občutek, da si leva opcija v državi s tem dela bolj slabo uslugo, če pogledaš predlagane rešitve, kam bi vojake prezaposlili, se ti zdi neumno. Mogoče bi pa izvedel peticijo, da te kvazi intelektualci ne živijo več na račun davkoplačevalcev:) Me zanima njihov komentar, hehe.

  lp

 14. smoger pravi:

  @APM: IRC, G Talk, MSN messenger,…

 15. renderplace pravi:

  @ales malce si jih stresel iz rokava, verjetno ti je kak sosed prisepnil ;)

  Drugace, glede multitaskinga me resnicno zanima kaj si recimo sam zelis, oziroma kak prakticen primer kjer nujno vidis multitasking kot edino mozno resitev?

  Namrec, vedno vec applikacij ze uporablja push notification sistem, ki lahko v veliki meri odpravlja pomanjklivost multitaskinga. ( primer GPush, pa imas gmail takorekoc vedno online )

  Tisto o neposlusanju muzike ob surfanju je pa itak zmagovalna – btw, to ze iPhone zna :)

  Glede nalaganja slik, sploh ne bom komentiral, ker je neumnost.

  DVD enota? Kaj pa vem, ce ze rabis kak nelegalen movie met gor, se je to dalo ze na iPhone-u … pa cim manj gibljivih delov v napravi pomeni manjsa moznost okvare mehanskih delov, tako da hvala bogu da ga ni.

  Drugace pa glede Adobe flash supporta – seveda je Apple usmerjen na dobicek, posledicno jaz vidim Flash kot groznjo app store-u, v smislu content generatorja, od katerega apple nebi imel popolnoma nic. Vse drugo o tehnicnih pomanjklivosti samega Flasha, bi rekel, da so to prej natolcevanja samega Appla. Nekako se mi zdi, da dokler Adobe ne bo prisel z neko resitvijo pred Apple, s katero bo tudi Apple posredno lahko zasluzil, toliko casa pac Flash supporta ne bo.

 16. NoMercy pravi:

  in kaj naj bi od folka, ki časti švercarja Krpana, piromančka Jerneja in na križ pribitega še pričakovali??
  V istem stavku omenjen HI_tech naprava in fuzbal je pa točno to, do kamor plunejo kao medijsko izobraženi in pisanja sposobni … MC_i.
  A nihče od (pol)pismenih ni sposoben napisati kakšne glorifikacije kjer bi gazili do kolen v krvi, učinkovito in dokončno iztrebili vse druge in drugače misleče …
  Bemtiš, celo francozi in nemci so se uspeli prigrebsti na angleški prestol s spodobno količino krvi …
  Za finale pa še omemba fuzbala – idijotske igre, kjer 22 dripcev teka naokoli, da se ugrebejo za žogo in ko jo dobi … jo brzne stran :(

 17. ales pravi:

  @renderplace -macfan

  -meni sosedi nič ne prišepetujejo, vse zraste na mojem zelniku, le da se na mojem zelniku jabolka redko pojavijo :)

  -ti torej nimaš nič nelegalnega vse preko i-tune$-ov dobiš – ok, vsak po svoje, tudi mnenje glede DVD vzamem, ker dejansko iPad != notebook, ampak brez USB/SD vhoda? In kamere?

  -razloži mi nalaganje slik prosim, ker me res zanima in ne vem.

  -push notification system != multitasking in aplikacije še vedno ne morjo laufat.

  -za kaj boš ti uporabljal iPad? Katerem tipu uporabnikov je namenjen?

  Samo malo kritičen je potrebno bit do korporacije, ki živi od hype-a in to se mi je zdelo, da je manjkalo v zgornjem blogu. Treba je priznat, kadar je kak izdelek vreden svojega denarja zaradi dizajna ali tehnološki zmožnosti. In kritičen, kadar se prodaja le zaradi statusnega simbola in uspešnega marketinga. Poglej si Jobsovo predstavitev iPad-a in recimo Macintosha izpred 25 let. Enkrat je verjel v izdelek, drugič pa ga je le še tržil…

  lp

 18. renderplace pravi:

  @ales tudi sam sem bil skepticen do appl-a dokler nisem kupil prvega, a hkrati nobenga ne silim, da si ga kupi … in ja, seveda imajo pomanjklivosti kot vsi drugi, tu ni debate, vendar dejmo se tud pogovarjat koliko so te pomanjklivosti dejansko nepremostljive v real uporabi.

  Glede kamere: seveda bi bilo fajn da bi bila, verjamem da bo naslednja verzija ze imela kamero – a po drugi strani jo vidim zgolj za uporabo pri kakem video chat-u, da bos nek cegu v dveh rokah drzal in snemal okolico …. kaj pa vem, ze preko telefona mi je cudno in se vse trese, itd … namenski fotoaparati bodo vedno boljsi, tu ni debate. Torej sam ne potrebujem/pogresam.

  Glede nalaganja slik, ne vem cesa ti ne ves, ampak nalaganje slik na iPhone je enostavno opravilo, v enem programu importiras, v drugem pac obkljukas kar si tam importiral in sync naredis in to je to … ne vem kako bi lahko se bolj preprosto naredil …

  Glede push notificatnion-a: nisi mi odgovoril kaj tocno bi si sam zelel, na konkretnem primeru?
  Sam se vedno vprasam, a bom v realnih okoliscinah doloceno funkcionalnost res vsakodnevno uporabljal?

  Glede zakaj bom jaz uporabljal iPad: ce ga bom kdaj, ga bom izkljucno za development, ker v osnovi nisem tip, da bi recimo posedal kje izven moje sobice z racunalnikov v rokah … zunaj je prevec drugih lepot, jebes comp.
  Drugace, pa osebno mi je smesno, ko me nekdo vprasa, pa komu je namenjen – ko si nekdo nekaj zazeli, ze ve zakaj si zeli. Ce ne, mu itak ni pomoci in bo vedno nezadovoljen.

  Drugace pa je tukaj nekaj izmed mojih neocitnih vidikov mozne uporabe ( pustimo ocitno branje knjig, … ):
  -super igracka za druzabne igre pri domacih zabavah, pri nas dost pogost pojav … das na mizo pa se vsi igramo, je zadost velik za to, nabor druzabnih iger je tudi neomejen … potrebna samo domislija
  -vizualizacija idej: ce podam bizaren primer: moj tast je kamnosek, zakaj nebi skiciral ( mogoce kar v 3D ) spomenika stranki in to kar na britofu?
  -Tako rekoc, univerzalni ucni pripomocek za vsakega ucenca ( ce pogledas trenutni nabor izobrazevalnih aplikacij v app store-u ), v splosnem bi lahko zamenjali vse zvezke in knjige z eno napravo. Otroci danes prekladajo v solo in domov vse te zvezke/knjige ko macke mlade …
  - …

  In vsekakor, mozna uporaba v tem segmetu tablic, ki prihajajo je siroka in ni vezana samo na Apple-ov iPad.

  Glede kriticnosti, seveda, se strinjam, a hkrati je potrebno znati tudi kriticno pljuvat. S pluvanjem ni nic narobe, ce le ni premastno ;)

 19. Marko Crnkovič pravi:

  Fantje, ne ga lomit s kamero! Kamero imate na vsakem mobitelu (ki ga imate vedno pri sebi), če jo že rabite. Kaj ste tako obsedeni s temi kamerami?

 20. smoger pravi:

  Evo Stevo je poskrbel še za kamero:

  http://symtym.net/img/objects/apple_090129×2.png

 21. Gabrijel pravi:

  Apple je v Sloveniji splošno osovražen, ker v kmečki deželi predstavlja napredno nekoliko razigrano meščansko kulturo.

 22. NoMercy pravi:

  evo – našel uporano vrednost te tablice :P
  daš ga bejbi pod rit ko sedita v parku na klopci (OK, do poletja bo treba počakat) in ji skeniraš/kopiraš obline :)
  aja … a ima to možnost ??

 23. ales pravi:

  http://c2.api.ning.com/files/tPEuIfkj0G9LkJWvKNWiyIT7EqndBsAwtTUoI0iyMb9PzzrPJZzdp2leqKdWa-VYO6HCF*-Tt-Mg5pLe2HIEKh3DUMFDDAbP/1265116429970.jpg

  razlika? good/bad marketing.

 24. ales pravi:
 25. smoger pravi:

  Folk nehte se kregat, ker:
  kreganje za/proti Apple-u = največji delež reklame za Apple

 26. Ultraviolet pravi:

  @10: astronomi so danes opazili nenavadno upočasnitev Zemljine rotacije, zaradi česar se bo leto 2010 podaljšalo najmanj za 20 sekund.

  Vzrok je Vidmarjevo in Javorškovo obračanje v grobu.

 27. lars pravi:

  Dejstvo je, da veliko pro studiev menjuje mace za pcje, zgleda da bo mac popušil pri profijih, ostali mu bodo le še razvajeni froci z ipodi, ifoni in ipadi. In fetišist Crnković.

 28. mavrah pravi:

  g. Crnkovič, eno vprašanje …

  v temle zapisu stoji:

  Ko sem v torek izvedel, da so Alija Žerdina pripravili do odstopa s položaja odgovornega urednika Dnevnika, (…);

  v (sicer isti) kolumni v sobotnem Dnevnikovem Objektivu pa se stavek začne takole:
  Ko sem v torek izvedel, da je Ai Žerdin odstopil s položaja odgovornega urednika Dnevnika, (…).

  Je sprememba posledica krajšanja zapisa, stilističnega popravka, samocenzure ali cenzure s strani urednika Objektiva (ali koga še ‘višjega’?

 29. opazovalec pravi:

  Evo vam alternative unmu k je Pad-u. :) vse ma!! USB itd..

 30. chef chef pravi:

  Jaz se počasi že resno sprašujem, koliko je revolucija elektronskih medijev z vsemi tovrstnimi igračkami posledica dejanskih potreb odjemalcev medijskih vsebin in koliko posledica industrije, ki te igračke proizvaja oziroma vseh pretiranih navdušencev nad tovrstnimi gadgeti, ki bi kupili vse, samo da je gor narisan obgrižen jabček.

 31. Tiborr pravi:

  Pa kdo sploh še resno jemlje Apple z vsemi igračkami, od telefonov do mp3 playerjev? Pa tako opevan OSX se sesuva vsakih 15 minut z resnimi aplikacijami. Apple je le design in that’s it. Vsak spodoben PC ga prekaša tako v performansih kot v zanesljivosti.

 32. matjaz zupancic pravi:

  Za IPad res ne pravijo “a new toy”, pravijo pa “so we can buy shit we don’t need”.
  Sicer pa tako kot njihova diletantska iChina roba, tudi IPad ni dosti drugacen. Pac, diletanti za diletante.

 33. sc pravi:

  Amazing! Great! Fantastic! oz prosto po Izidorju Mlakarju: špon, ful kul, mega,…
  http://www.youtube.com/watch?v=1ZS8HqOGTbA
  A so na predstavitivi povedali še kaj drugega, razen tega, da je grejt?
  Več vreščanja sem videl samo, ko se je krdelo Japonk zapodilo med čevlje v Prada Outletu.
  Sicer je pa tale iPad izredno primena “igračka” za tehnološko osveščene Slovence, ki brez tega na Kamn’čanu na poti v in iz službe nikakor ne bodo zmogli.
  Seveda pa ima iPad mat ekran, ki je edini primeren za branje, anede?

 34. Marcos pravi:

  Vse te applove naprave, od iphonov do ipodov so navadno sranje. Sam sem kupil ipod touch pred približno pol leta, pred nekaj dnevi pa je pričel zmrzovati brez kakršnegakoli razloga. Ni bil niti tako zelo poceni, da bi lahko rekel, da je to pač kitajska roba, tako da se bom v bodoče izogibal Applu in njihovim domislicam.

 35. Primc pravi:

  Ti dam kar prav, sem delal predracun za iPhone interaktivno aplikacijo za casopis dnevnik in mmc pa so oboje odpovedali ces da sem predrag… ja madona predrag, par tisocakov za redno obnavljajoc se in social app pa res ni veliko za medijske hise… no ja, najbrz jim zdaj apliakcijo dela kak hobist, ki bo racunal par sto evrov. uredniki bodo najbrz zadovoljni ker so prakticno z nic denarja naredil tehnoloski preskok na uber popularno platformo in sploh ker so bli prvi. uporabniki bomo pa najbrz tecnaril kok je zadeva kriplasta. ne pravim da bi naredil najboljse, moj point je da se en kurc vlaga xz strani medijskih his… in takim privoscim da jih devajsi kot so iPhone/iPad povozijo in spravjo na kant!

 36. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Mavrah: Tukaj objavljena verzija je originalna. Stvar pa ni tako dramatična, kot domnevaš. Ali Žerdin me je kmalu po oddaji teksta prosil, naj ta stavek — ki sicer natančno povzema okoliščine njegovega odstopa — nekako omilim, da mu ne bi še dodatno zagrenil že tako ne z rožicami postlanega življenja na Dnevniku. Predlagal sem mu drugo verzijo, s katero se je strinjal in ki je bila potem tudi objavljena v Objektivu.

  Pri “ponatisu” na blogu pa sem se odločil, da bom pustil originalno verzijo. Nisem si mislil, da bo kdo opazil razliko. Pozoren bralec si!

 37. REunited pravi:

  Marko kaj mene pri tebi neznansko iritira? Ne to, da si površen kot krucifuks – to je samo karakterna značilnost – ampak, da si tako neroden in tako neluciden, da na podlagi te površnosti razvijaš še posplošene in demagoške izjave, ki z realnostjo nimajo ama nobene veze.

  “Apples new toy the ipad” je očitna izven slovenska agencijska novica. Vtipkaj te besede v strica googla in boš videl, da so pod tem naslovom objavljali nešteti mediji in to po celem svetu in ne samo naši “luzerji”, ki jim med vrsticami – Ravno zaradi tega in predvsem na podlagi tega naslova – očitaš antitehnokratsko vizionarstvo.

  Fuck no, dej se spravi malo sebi, ker s takšnimi izjavami predvsem porajaš dvom v metodiko tvoj analiz in izjav, da o diskreditaciji in protislovju, kot posledici, ki si ju sam zrcališ niti ne govorim.

 38. mavrah pravi:

  o, hvala za odgovor. nisem iskal dramatičnosti (sem pa upal nanjo ;-) ); prav tako nisem vedel, da sem ne vem kako pozoren … včasih je bilo tako branje normalno … zgleda je res, da postajamo prehitri in površni.

  no, da pa prilepim še nekaj na temo:

  http://www.strandreports.com/sw4031.asp

  sicer govori o iPhonu, ma se pomoje da razširit na vse požiralce jabolčnih izpeljank.

 39. Eh, Marko, Marko... pravi:

  Eh, Marko, Marko…

  …parlament nam zaradi par fič’nkov neplačanih davkov uzakonja cenzuro interneta, ti pa “za narodov blagor”, pravzaprav za “kulturo informiranja, na presečišču tehnične in medijske kulture, kjer je Slovenija v orjaškem zaostanku” skrbiš tako, da se razburjaš nad medijsko oznako za nov Applov izdelek!? Mar ni to RES patetično, še posebej ko se vedno znova hočeš prikazati kot napreden, ter kao tehnično in kao splošno razgledan pisec!!?? Saj so te, siromaka, povabili na predavanje Klintonovega Vilija, kaj bi še rad!? Urško Čepin? Slednja bi bila, sklepam po podobnostih v vajinem razmišljanju, direkt zate.

  Od tebe bi bilo korektno, če bi počasi že nehal tako podcenjevalno pisati o “zabitem in zaplankanem narodu”, ker vedno znova uspeš dokazati, da je tvoj intelektualni domet še precej nižji. iPad, iPhone, Mac, Unior kladivo ali B&D vrtalni stroj. Ni pomembno, kaj imaš, ampak kaj znaš z njim narediti. Te svoje kolumne lahko pišeš tudi na skret papir.

  P.S.: “A new toy”!!?? Ha ha, morda bi bilo ob priliki vredno pogooglati za recimo “apple gadget”*. Če ne znaš prevajati v kontekstu, ti nismo krivi vsi mi, zaplankani Slovenci, ampak si si kriv čist sam; Mogoče si samo premalo razgledan, mogoče si bil pa tak frajer že v mladosti in nisi dovolj časa hodil v šolo.
  * http://www.google.com/dictionary?langpair=en%7Cen&q=gadget

 40. marš na drini marš na drini pravi:

  ” Uredništva bi morala najprej dojeti, za kaj sploh v tem biznisu gre, potem pa samo še pritiskati na gumbe aplikacije oz. platforme.”

  tale stavek mi daje občutek, da ti, glede tega, kar si o tej ekonomiji aplikacij prebral, sploh nič ni jasno.

  kaj recimo v praksi pomeni, da bi morala uredništva pritiskati na gumbe aplikacije oz. platforme? si res ne znam predstavljati o čem si tu razmišljal.

 41. opazovalec pravi:
 42. vlkišef pravi:

  če si applov plačanec to povej odkrito,da ne bo nesporazumov,sicer me pa apple ne moti,genialni koncept za butaste američane po zasoljenih cenah,ki obvladajo toliko da napravo prikjučijo na štrom

 43. franck pravi:

  Je že tako, da mora za slovensko računalniško populacijo, vsaka naprava, ki jo kakršnakoli firma da na trg, imeti najmanj vso tehnologijo, ki je na voljo v Space Shuttlu (ali kakšnem drugem primerljivem stroju). Pa če to rabiš ali ne… Nihče namreč ne pokomentira zadeve za tisto čemur je namenjena. Meni se, na primer, ne zdi čisto nič napačen tale iPad. Če prav pomislim, bi bil celo zelo priročen z vsem tistim kar zna…

 44. Janko pravi:

  Men’ še zdej ni jasno, zakaj se vsi tolk usajajo, kadar Apple napravi kakšen nov izdelek. Vsi morajo še isti dan povedati, kaj mu manjka in zakaj ga ne bodo kupili. Zakaj niso tolk iz sebe, ko napravi novo stvar sony, htc, sansui? Ne vem, so to tolk blazne frustracije onih, ki bi si ga radi kupili, pa si ga iz različnih razlogov ne morejo? Še nisem videl applovca, ki bi po pc forumih razlagal, zakaj kakšen HP al’ pa sony ni za kupit, medtem ko pcjaši kar naprej razlagajo, zakaj se ne splača kupit appla. V redu, ga pač ne kupt, kaj jih potem moti na nečem, kar nikoli niso nameraval kupt?

 45. Andrej pravi:
 46. pong pravi:

  Franck, ne seri neumnosti, tehnologija v Space Shuttlu pa je res zastarela, npr. glass cockpit teče še vedno na Intel 80386.

 47. franck pravi:

  pong, pravzaprav imaš prav, res klatim oslarije v zvezi s Space Shuttlom :-) ampak ko sem gruntal koliko morajo kompjuterji po zahtevah povprečnega slovenskega pc userja znati in z vsem čim morajo biti opremljeni, mi ni padlo drugega na pamet…

 48. Egidij A. Zavašnik pravi:

  Pozdrav!

  Franck – ne, čisto prav si klatil. Apple prodaja točno to – tehnologijo iz Space shuttla. S tem, da se še prepirajo o tem, kateri vmesnik je bil bolj fancy …

  Lep pozdrav,

  E. A. ZAvašnik

 49. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Marko,

  vendarle je pomembno, da si pojasnil razliko v formulaciji pri dveh različnih objavah. Velika razlika je v pojasnilu, da je posredoval Ali Žerdin, kot če bi posredoval Aleš Čar, kar bi si zlahka marsikdo mislil.

  Sicer pa ne vidim takšnega problema Dnevnika in drugega časopisja pri uvajanjunovih tehnologij, pri čemer je omenjanje nove igračke kot nečesa omembe vrednega, hecno, saj gre dejansko bolj za igračko, ki definitivno v takšnem formatu ne more doseči povprečno večjega števila uporabnikov. Enako kot zaenkrat to ne morejo bit razni kindli kot nadomestilo za knjigo. Se strinjam, da so Slovenci ekstra neustrezno togi in nepripravljeni na definitivno prihajajoče spremembe, vendar zaenkrat strahu v smislu pozornosti na tehnikalije ni, imamo pa še v osnovi bolj pereč problem, ki se dotika kar optimalne uporabnosti tiskovin, ki ne obstaja, v optimalnem izkoristku namreč.

  Gre za približevanje ustvarjalnim pristopom k vsebinam. Namesto privabljanja piscev prijatelje, ki sicer ne vedo, kaj bi počeli, bi morali rekrutirat domiselne sposobne pisce in z njimi vzpostavit motivacijsko ustrezno komunikacijo. Nadalje vzpostavit ustrezno hierarhijo motivacijsko bolj ustreznih izplačil. Potem se lotit cajtnga kot projekta s svojo ekskluzivo. A v tej nekonkurenčni Sloveniji sploh še kdo ve, kaj naj bi to pomenilo? Še tisti zanimivi članki se v naših formah izgubijo med drugimi nezanimivimi. Jebeš demokracijo, pri kakršni zainteresirani sposobni pisci izgubljajo motivacijo, povprečni pa najbolje pridejo skozi, ker pač prodajajo za enako enmotivacijo povprečne izdelke in gredo na džojnt.

 50. matej koročan pravi:

  Joj joj, ko berem tole tvoje skrpucalo od članka ti lahko zaželim samo več veselja in manj zagrenjenosti v življenju. Žalost.

 51. hrum pravi:

  simona: ne da je posredoval ali žerdin – crnkovič je (tokrat, tule) napisal, da je posredoval ali žerdin.

  bohve, kaj bo napisal kje drugje – in kdo bo takrat posredoval.

  verjetno sicer res gre za rožice na dnevniku, ne vemo pa, za čigave.

 52. Bilfo pravi:

  V svoji dolgoletni zgodovini lastništva raznih naprav, takih in drugačnih dlančnikov, MP3 playerjev, mobilnikov, sem končno postal lastnik naprave, ki igraje premore vse, kar so mi leta nazaj nudile raznorazne napravice, s katero sem imel po pravilu več gnjavaže kot veselja.
  Vsaka čast Applu, izdelek je vrhunski (iPhone) in ima in dela vse kar mora delat vrhunsko, z minimalnim vložkom potrebnega učenja.

  Nekomu, ki tega ni preiskusil ali takih potreb nima, je brez veze razlagat kako dobra napravica je to.

  Vsi ostali proizvajalci so svetlobna leta za Applom pa niti ne toliko zaradi same naprave, kakor zaradi neizčrpnega rezervoarja vseh sort aplikacij za vse in vsakogar.

 53. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @hrum:

  Jah, jebi ga, kar je zapisal, je zapisal. Ker so bile razlike v zapisanem pri Crnkoviču že večkrat zaznane, kot namiguješ, ja, ne preostane drugega, kot da v takšnih opaženih primerih jeziš avtorja, ki je kronično začuden nad pozornostjo bralcev, z opazko v komentarju. Jovo na novo.

  Res je, da ne vemo, kdo je v bistvu stvari kaj posredoval in zakaj. Kar definitivno lahko vemo in je opazno, je pa to, da je uredniški odhod s položaja v primeru Ali Žerdin eden verjetno v Sloveniji najbolj medijsko molčečnih sestopov. Če ne bi Crnkovič napisal tega prispevka, mogoče še danes sploh ne bi vedela, da je Žerdin uredniška preteklost, pa dokaj zavzeto spremljam aktualne dogodke. Neverjetno. Osebno se pa ne strinjam s Crnkovičem, da bi urednikovanje Žerdina lahko najbolj omembe vredno kritizirali zaradi neprijateljstva s tehnološkim napredkom, ker menim, da je tudi pri rokovanju s tehnološko naprednejšimi medijskimi variantami treba ponujat nove privlačne načine podajanja vsebin in predvsem privlačne vsebine. In na tem področju žal res tudi Žerdin ni uvedel nikakršnega opaznega preboja, ampak vzdrževal status quo pozicijo povprečnih novinarjev s povprečnimi poročili in nekaj redkih nadpovprečnih, ki so se demokratično obravnavano izgubljali med povprečnimi, kar pomeni slabo motivacijo za ekskluzivo. Najbolj žalostno od vsega bi bilo, če je odpoklic Žerdina samo še ena izmed politikantskih verzij komolčanja za stolčke z mogočnejšim razgledom, pri čemer lahko vedno znova itak pričakujemo, da tudi nova osebnost na prestolu ne bo nič boljša, ampak mogoče še slabša, četudi bolj všečna nekaterim prijateljem s svojimi apetiti. Dejstvo je, da Dnevniku naklada drastično pada. Nenavadno pa ni, ker ni tehtnega razloga, da ne bi povprečen bralec preprosto preletel vsebin na internetu. Trdim pa, da v kolikor bi se časniki prilagodili preobraženim pristopom k vsebinam in začeli delat na novih ustvarjalnih piscih, ki bi znali servirat ekskluzivo, bi še vedno še predvsem v tehnikalsko precej zaostali Sloveniji časopis zlahka obdržal kupce, ki se težko odpovedo blagorju obrednega užitka listanja jutranjega časopisa ob kavici. Ali večernega posedanja v fotelju, konec koncev tudi izrezovanja in zbiranja določenih ljubih prispevkov.

  Crnkovič je pa zadnji v Sloveniji, ki bi lahko samozavestno trobil o obvladovanju novih medijskih vzvodov in pritiskanju na prave gumbe. Žal je sam urednik enega prav nič posebej zahtevnega internetnega prostora, ki je zgled najslabše možne uredniške prakse. In to, da funkcionira kot administrator, ki za nekaj plačila očitno pritiska zgolj neke tipke “objavi” in podaja kdaj pa kdaj kretenoidne preočitno hinavse izjave o domnevno pošteni in demokratični uredniški politiki, mu pač ni v čast. Pod njegovo uredniško taktirko so se še najbolj klikani ali drugače odmevni blogerji začeli selit na druge domene ali pa vsaj drastično opešali pri volji do pisanja oziroma ponujanja obilice klikov na tale Siolov portal. Rekrutacija vipovcev je pa v 90% milo rečeno pismeno ubožna, neizvirna in nezanimiva. Zato se čudim, od kod mu tolikšna samozavest, da se sploh oglaša na takšne tematike. Ne vem. Verjetno od ponosa na za začetek v osnovi takrat inovativno zastavljenih Razgledov, ki so s časom propadli skupaj s padanjem naklade.

 54. robert pravi:

  Marko, nič se ne dogaja na vašem blogu…

  Lp robert

 55. Jasna pravi:

  Jaz sem za Mladinino pobudo to o ukinitvi vojske in to zahvaljojoč tebi. Glede vojske si me ozavestil ti nekoč, ko si pisal o tem. Obdržati bi bilo treba vojsko samo u toliki meri v kolikor bi pomagali in koristili ob naravnih nesrečah in katastrofah.
  Če človek ima iPhone in iBook tako kot vse to imaš ti?Zakaj bi potem še potreboval iPad?

 56. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Jasna:

  “Če človek ima iPhone in iBook tako kot vse to imaš ti?Zakaj bi potem še potreboval iPad?”

  Da ima še eno igračko, kjer so zajete funkcije iPhona in iBooka skupaj. Gre za korak na poti želene funkcionalnosti, pri čemer se greš pač lahko zbiratelja vmesnih stopenj, če se ti zdi vredno za to denar stran metat. Tudi ta nova oblika je še vedno pretežka in preokorna za veselo prenašanje naokrog (še posebej pri poslovnežih, ki že itak lap tope s sabo trogajo). Cajtng je boljša varianta, ker ga zabrišeš v smeti na poti, ko ga prelistaš. To so še vedno naprave za na počitnice, ker lahko shraniš svašta. Brez novih izumov lažjih materialov se te zadeve v smislu relevantne konkurenčnosti časopisom, kaj šele knjigam, itak ne bodo obnesle. Pa še stroške bi morali zelo znižat, saj gre za cenovno širši populaciji še vedno za zelo nedostopne izdelke, kar časopisom ne predstavlja omembe vredne konkurence.

 57. Miha pravi:

  Apple (iz lastnih izkušenj) je fajn, še zdaleč pa ni pa nič tako posebnega, kot to trobijo največji privrženci in reality-distortion-field Jobsove prezentacije. Kar se pa tegale iPad-a tiče – nič več kot malce dražji iPod z malce večjim zaslonom in nekaj na novo spisanimi aplikacijami. Toliko od revolucije, ki so nam jo obetali.

  Bo že našel tržno nišo, vse lepo in prav… mi gre pa grozno na klobaso, ko se iPad-a oglašuje kot “digitalni bralnik” oziroma alternativa Amazonovemu Kindlu – ker primerjave tu ni; medtem ko ima Kindle očesu prijazno “digital ink” tehnologijo, je tale iPlata nič drugega kot LCD display. Buljenje v ekran je buljenje v ekran, pa če se še tako besede obrača. Edina korist od tegale iPad-a je, da bo konkurenca malo bolj zamigala.

 58. Džoni pravi:

  Naslovnica The Economista je že podlegla iPadu. Po moje bo odličen.

 59. Nipple pravi:

  Ubogi Objektiv si celo na dveh straneh zapackal s svojim straniščnim novinarstvom.

 60. als pravi:

  apple dela lepe, za povprečnega uporabnika prijazne izdeleke ki pa so svinjsko dragi. zatorej če bi rad počel s svojo napravico kaj več, oz nimaš denarja kot peska ali pa želiš za svoj denar predvsem vsebine in ne oblike, potem kupiš pc ali kaj drugega. saj so applovi izdelki tudi dobri seveda so, ampk prav noben ni vreden svojega denarja, če gledamo s stališča kritičnega uporabnika (kar nekdo ki ga kupuje zato ker je oblikovni presežek pač ni). apple lovers: tega ni treba jemat kot napad na vas osebno, je le komentar na izdelke…če se pa vi tako bolestno identificirate z tem jabčkom, pa ne krivite za to nerazgledanih kmetavzarjev ki si drznejo ne uporabljati appla…

 61. NBA jerseys pravi:

  NBA is a magic word that associates with numerous dreams. As millions of people are going after NBA matches and NBA stars, they are going after what they wear. It is always said that when you love someone, you’ll love his or her dog. It is the same with the case. And NBA jerseys won’t let you down in the summer for they will make you feel the existence of your favorite NBA star all the time.

 62. burberry outlet pravi:

  Today, shopping, out no bed of roses can buy their own goods, which is the most popular fashion manner, relying on online shopping can be convenient for your life provide the life efficiency. And then I can tell you some online shopping stores I often buying which enjoy high reputation and made your shopping with happiest. Burberryoutletscarf.com burberry outletburberry outlet store ︱vibramfivefingershoestore.comfive finger shoes vibram five finger shoes store ︱louisvuittonbagsoutlet louis vuitton outlet louis vuitton bags outlet store ︱mbtshoesac.com mbt shoes gether famous lines with mbt series, of course, in those store, burberry outlet is my favourite shopping stage.

 63. CHEAP GUCCI SHOES pravi:

  I am lucky to find some photos over the net on the cheap gucci boots unreleased cheap prada shoes for men Nike Blazer AC LE Low design. I am excited to present to you the new model gucci belts for sale of Nike Blazer AC LE Low because it comes in my louis vuitton shoes for men favorite replica gucci shoes color. The sneaker gucci shoes for sale comes in a very hard to find Tifanny green monotone colorway. It comes in a suede leather material and has three velcros straps replacing the laces.I also love the minty green swoosh of the sneaker and the contrasting white midsole that serves as an accent.

 64. Skechers Shape Ups pravi:

  Skechers Shape Ups addresses all these needs. I don’t know if you’ve ever worn this particular brand, but their sizes are consistent, so once you know what size you wear in Skechers Shape ups Shoes, you can order them sight-unseen and know that they’ll fit and that you won’t have to “break them in.”SRR Running Shoes You put them on and go.

 65. en's Reebok Zigtech pravi:

  There are Reebok Easytone Shoes, and then there are walking shoes that claim to boost your muscle tone by just walking around in them. Reebok EasyTone is one line that promises to increase your muscle tone – in fact, they claim it’s like taking the gym with you just by wearing the Men’s Reebok Zigtech. With celebrities like Stacey Keibler and the Kardashians promoting the

 66. UGG boots sale pravi:

  It’s funny how we adopt words and adapt our lexicon to the times. This is a very useful slant on things.UGG boots sale

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.