Naslednja številka

Petek, 19. februar 2010

Ta tekst sem imel na lagerju že kakšen teden, pa se nisem in nisem spravil za računalnik. Nazadnje pa me je k temu spodbudil tekst Nine Tomažin na spletni strani njene firme. V njem opisuje, kako so jo v Mercatorju okradli — in kako je neprijazno in nefleksibilno osebje še prispevalo k zoprnosti situacije.

Moja izkušnja v primerjavi z njeno skorajda ni omembe vredna. Kljub temu pa bi rad opozoril na funkcijo discipliniranja, ki so jo veletrgovci očitno začeli izvajati nad strankami.

Ne hodim pogosto v E. Leclerc, zato pa takrat več nakupim. Rudnik — z Dolenjsko cesto vred — se mi zdi najbolj neprijeten del Ljubljane, zato tja ne zahajam rad. Včasih pa je le treba.

Kot nefrekventna stranka se še nisem navadil, da so uvedli listke za čakanje v vrsti in displeje, s katerih prodajalke izklicujejo presrečnega navrstneža. Prejšnji teden sem se hladnokrvno postavil v vrsto na delikatesi in stal nekaj minut, preden sem končno dojel, da prodajalka izklicuje presrečne navrstneže. V brado sem si zamrmral nekaj krepkega in potegnil listek iz role. Čakal sem in čakal, vmes tvital in tvital (ali tvite vsaj čekiral). No, saj sem preživel. Pa saj se je tudi izplačalo! Kje na svetu bi pa dobil 20 dek gosje špagete paštete za manj kot evro in pol? Ne pride mi na misel, da bi hotel plačevati več, kot je treba — pa vendar se mi zdi to malo sumljivo.

A dovolj te digresije! Ali mi zna kak praktičen človek razložiti, zakaj so ti listki za vrstni red potrebni? Ker če Slovenci kaj znajo, potem znajo stati v vrsti. Seveda nismo Angleži, saj se neredki neredko poskušajo preriniti naprej. Toda gorje tistemu, ki to poskuša! To ne more ostati nekaznovano! Prehiteni človek ga bo neusmiljeno napizdil in pri tem poskrbel, da se bo nad prevzgojnim prizorom naslajala cela vrsta.

Hočem reči, da Slovenci v vrstah niso najbolj vljudni,  da pa kljub temu obstajajo socialni mehanizmi, ki to nezaželeno vedenje uspešno korigirajo oz. preprečujejo. Zato niti približno ne razumem, zakaj se modro vodstvo E. Leclerca čuti dolžno skrbeti za vzdrževanje reda v vrstah v njihovem hipermarketu. Vrsta čakajočih je samoregulirajoč sistem. Morda pa so strankam hoteli s tem ponuditi možnost boljše izrabe časa? Da bi ljudje med praznim tekom čakanja v vrsti lahko kaj zlagali voziček na drugih oddelkih, saj jim listek zagotavlja mesto v vrsti? Dejansko se to ne obnese. Prav jaz sem imel to srečo, da številke pred mano ni bilo.

Kako lepo to zveni. Bil sem naslednja številka na delikatesi. Številka pred mano se je zadržala na zelenjavi. Prava literatura.

Do oddelka s kruhom oz. pecivom sem na te preklete listke skratka spet pozabil. Do takrat smo se vsi štirje — midva z Nino in oba mulca — že spet zbrali. (Nekaj časa prišparamo tako, da se na nekih točkah razdelimo.) A kakorkoli: stojimo in stojimo, v resnici niti ne tako dolgo, razmišljamo o croissantih in polžih s tem in onim in čakamo. Brez listka, seveda. Ko pridemo na vrsto (v narekovajih), reče prodajalka: “Šestinsedemdeset!” (recimo). “O, shit,” rečeva z Nino v en glas, prodajalka — ki hitro ugotovi, da ima opraviti z dvema debiloma ali grebatorjema — pa hladnokrvno pripomni, da je treba vzeti listek in se začne meni nič, tebi nič ukvarjati z naslednjo stranko.

Medtem pa se je nabrala že kar dolga vrsta — tako dolga, da človek nikakor ne bi ubogal ukaza pekovske esesovke, temveč bi se raje odpovedal polžu z rozinami. (Še čokoladnemu éclairu bi se odpovedal, če bi jih imeli.) Z Nino sva najprej neodločno protestirala, toda pekovska esesovka se ni pustila motiti in je naprej stregla naslednji številki.

Ko smo že skoraj zapustili vrsto, pa se je k nam obrnila naslednja številka. To je bila mlada mati z leto dni starim otrokom. “Tako pač je,” je rekla. “Tudi jaz sem pozabila vzeti listek in sem morala še enkrat v vrsto.”

Najraje bi ji rekel, da je trapa, ampak sem brez besed šel stran.

Tako to gre. Pekovska esesovka uspešno uveljavlja navodila o disciplini v njeni vrsti. Vedno se namreč najdejo ovce, ki jih ubogajo. Pomislite! Mlada mati s skoraj še dojenčkom se ukloni njenemu Ordnung und Disziplin teženju, namesto da bi žensko nadrla in zahtevala šefa ali kogarkoli pristojnega za ta škandal.

A kaj vendar govorim! Ko smo prišli na blagajno, sem prosil blagajničarja, ali me lahko napoti k nekomu, ki bi vzel na znanje pritožbo. Bil je zelo prijazen. Povedal je tudi, da se ljudje pogosto pritožujejo nad sistemom z listki in nad ponovnim čakanjem v vrsti. Nazadnje nisem šel špecat.

In če sem že pri E. Leclercu. Pred kratkim so me razjezili s sankami. Sanke sem poskušal kupiti že celo zimo. No, to ravno ne. Na sanke se spomnim, ko zunaj sneži — tako kot še mnogi. Že trikrat sem to zimo prišel ali klical v trgovino v snežnem metežu in ugotovil, da je sank pravkar zmanjkalo. Kupovati sanke v snežnem metežu je nekaj podobnega kot iskati jelko 24. decembra ob sedmih zvečer. Nazadnje sem šel v Obi, kjer so jih imeli še nekaj — vendar premajhne. In ko sem bil že tam, sem skočil še v Leclerc. Imeli so jih! Ta dolge! Ko sem jih že skoraj odnesel s police, pa sem opazil, da so brez jermena ali vrvice. In ko sem pobaral prodajalca — misleč, da bo sredstvo za vleko potegnil iz prvega predala —, mi je rekel: “Hja, gospod, to se boste pa že morali sami znajti!”

Stemnilo se mi je pred očmi od jeze! A zdaj pa naj po celem Leclercu tekam ali celo po mestu iščem gurtno za sanke? Ali naj grem v Seaway na Igriško ali kam in kupim ladijsko vrv? Ali je res tako težko privezati na sanke custom špago? Še več! Celo meni kot totalno neposlovnemu človeku je jasno, da bi se dalo s tem solidno zaslužiti. Takšna je računica:  kupiš 200 metrov vrvi ali pletenega traku za recimo 20 evrov (skupaj). Cena metra je torej 10 centov. In če recimo ceno sank z vrvjo — pozor, pozor! posebna ponudba! — naviješ za 5 evrov (na primer od 40 na 45), ste lahko prepričani, da ljudje razlike v ceni niti opazili ne bodo, pa še super se jim bo zdelo, da bodo dobili sanke z vrvjo — vi pa boste pri 100 sankah zaslužili čistih 10 evrov.

Ah, računica se ne izide. Zakaj pa bi se kdo trudil za 10 evrov? In še za to, da bi bile stranke zadovoljnejše?

Pa še to: Prejšnjo soboto — torej na dan, ko izhaja v Objektivu moja kolumna! — niso v Leclercu prodali niti enega izvoda Dnevnika. Očitno ni druge razlage — ali vsaj ne take, ki bi bila (bolj) smiselna in logična —, kot da je vodstvo hipermarketa zmotil članek o Saši Baričeviču na prvi strani dotičnega časopisa. Tukaj si lahko preberete to zgodbo.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 19. Februar, 2010 ob 23:52 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

58 komentarjev na “Naslednja številka”

 1. nevenka nevenka pravi:

  Pojma nimam kaj je to za ena manija z listki.
  Baje so nekateri zdravniki to uvedli že pred leti.
  K sreči sem na to naletela le enkrat.
  V tgovini je pa tako organiziranje res nekam nenormalno in v tem ne vidim nobene koristi za nikogar.
  Res, Slovenci dokaj potrpežljivo čakamo po raznih vrstah.
  Redko grem na Rudnik. Tudi meni je konec skrajno nesimpatičen.

  Tako, Leclerc je prepovedal prodajo Dnevnika? Pa še lagali so se s pojasnilom?
  Bog ve kaj bomo še izvedeli o aferi Baričević, če so njegove tipalke celo v Leclercu? Človek kar težko verjame.

 2. frenki pravi:

  Ja če majo pa listke za čakanje v vrstah, potem pa mene tam gotovo ne bodo več videli. To je tudi edino zdravilo za takšno bedarijo kot so si jo tam zamislili. Zanimivo bi bilo izvedeti samo to na katerem zeljniku je zrasla ta ideja.

 3. ales pravi:

  Men so listki všeč. Vzameš listek, greš iskat pijačo (kaj drugega…) in se vrneš, ko si na vrsti. Vsekakor pospeši nakupovanje. Seveda pa ni namen listkov, da z njimi v roki stojiš v vrsti…

 4. milenči pravi:

  N I K O L I – ampak res N I K O L I ne nakupujem po teh velikih, brezosebnih trgovinah, v katerih itak nikoli nimajo tistega, kar bi radi, imajo pa zmeraj polno onega, česar ne potrebujemo, a vseeno kupimo, ker te reči vidimo na dosegu roke…..
  Kupujem v naši vaški štacuni, kjer imajo zmeraj toliko na policah, da še nikoli nismo bili ne lačni, ne žejni. Po med, sir, mlečne kozje izdelke, mesne izdelke, jajca, pa mimogrede skočim na kmete, tam vsaj vem, kaj kupim. Enako ravnam tudi, če mi že ravno pade cukr, pa se mi zahoče recimo torte in to domače, ker je preveč zamudno, da bi se je lotila sama- doma….
  :-)
  O tem, kakšni so trgovci in vsi ostlai, ki nategujejo potrošnike, več kot dovolj vem že preko moje preljube firme T-2 in predragega NOKIA centra v Lj. , s katerim se že od decembra sem pogajam, mi bodo ali mi ne bodo priznali pravico do drugega telefona…Pa se bo, kot kaže, zgodilo ali to, da nekoga fentam, ali pa si – na lastno pest- kupim novega kar sama…..

 5. afna pravi:

  Ko sem bila nazadnje v Leclercu, listkov še niso imeli. Podobna fora je uporaba vozičkov na evre – kot da bi jih ljudje masovno kradli, če bi bili zastonj… Moram pa priznati, da gre tudi meni na živce, ko stojim v vrsti za blagajno, po možnosti se ta mali že dere, pa se mi kdo nonšalantno vrine. V našem (sicer precej bedno založenem) Mercatorju se mi to dovolj pogosto zgodi, da sem postala alergična na penzič(k)e. Ker še nikoli se ni vrinil kak gospod srednjih let, vedno kakšna stara ženička, ki potem ves čas do blagajne gleda v tla in se dela, da je vse okej. Seveda stegnem jezik in to dovolj na glas, da me ja slišijo tudi drugi… Saj veš, kazen mora biti vzgojna… :-)

 6. trobibentica pravi:

  ajoja no…v Italiji imajo listke od kar pomnim…so what?
  če ti ne paše pač ne greš več tja in rešeno, ne pa cele tragedije delat iz tega.

 7. chef chef pravi:

  Jaz razumem, da v to odurno trgovino hodijo frankofili, vseh drugih pa ne. Tudi jaz se občasno zajebem, ker pač delam v tem neprijetnem delu Ljubljane in mi je enostavno blizu. Potem mi pa ena celo napiše, da imajo v Leclercu odličen odnos do strank. Tega si ne morem razlagat drugače kot da je komentatorka pripravljen žret tudi lasten drek, da le dobi poceni gosjo pašteto.

 8. nevenka nevenka pravi:

  Mislim, da pri kavciji za vozičke ne gre toliko za krajo, kot za pospravljenost vozičkov.
  Prej so jih ljudje puščali kjerkoli. Sedaj pa je to bolj po redko.

 9. nevenka nevenka pravi:

  Saj nihče ne misli, da so listki tragedija.
  Zame so samo zoprnija.

 10. ervinator pravi:

  Listki za vrsto niso pogruntavščina E. Leclerc, ampak jih imajo tudi v drugih francoskih trgovskih centrih.

 11. Nuša pravi:

  Tudi meni so vozički na kovance všeč, ker jih sicer nihče ne odpelje nazaj na svoje mesto. Verjetno me vozički na parkirišču ne bi motili, če se pred leti eden od njih ne bi znašel v novem avtu in na pločevini pustil veliko udrtino. Znancu se je zgodilo isto. Celjski špar (pred prenovo) je takrat plačal račun za popravilo, zato je nekako smiselno, da so se odločili za zaklepanje.

 12. Hanyo pravi:

  Stari, spirjazni se. Nočejo te v lecrecu! Polže si naberi pa na vrtu,bljah…

 13. Dijana pravi:

  Mogoce bodo listke ukinili na racun pritozb, v MB jih zaenkrat se nisem videla, sem pa tam redna stranka.
  Mi pa je pred casom dekl dvignilo na blagajni, ko pridem tja s celim neposkodovanim kartonom alpskega mleka (vedno ga tak kupujem), pa blagajnicarka zakomplicira, da vec nimajo kode na listku za ta artikel in da mora pakungo odpret. OK recem, mi svinjsko raztrga embalazo, jo prosim za lepilni trak in mi nonsalantno rece, dobite ga na informacijah. Halo? No zgleda, da so padle pritozbe in sedaj imajo novo foro, da je dovolj, ce postavis karton mleka na blagajno. In dokler tega ni bilo, sem pac vzela karton mleka in eno odpakirano mleko zaradi kode, ki sem ga seveda puscala na blagajni, pa naj ga nosijo nazaj kamor spada.
  Marko, kot si rekel pekovska eseseovka uveljavlja pravila, vendar so to pravila nadrejenih, ker ve, da ce se jih ne bo drzala, bo sla in to se isti dan. Ker tam zaposlene budno spremljajo preko kamer. Slisala sem za primer prodajalke iste trgovine, ki je na delikatesi sla na roko stranki in ji na masino razrezala klobaso, ki je bila v akciji in se je prodajala v kosu. Prodajalka je se isti dan ostala brez sluzbe.
  To je bla finta e.leclera v mb, plus blagajna namenjena invalidom in nosecnicam z napisom tako visokim da ga ostali ne vidijo ali nocejo videti. Pa kaj moras, raja.
  Mercator, guzva na blagajni zaradi pik in letanja osebkov se po en mehcalec, da bo izpolnjena norma za pike, mah. Pa se dragi so.
  Hofer in Lidl nujno zlo zaradi prvorazrednega sadja in zelenjave, kjer te na blagajni obravnavajo s tako hitrostjo, da imas obcutek, da vec nisi zazeljen.
  Spar vedno abnormalno nabit, Tus mi je anti iz prevec razlogov.
  Zadnjic v Sparu priletna zenica vprasa na sadju in zelenjavi, ce jabolka sladka in ji trgovka nezadovoljno odgovori, veste gospa, tudi jaz moram kupit, ce hocem probat. A vi mislite, da bom zapravila celo placo, da bom lahko vse probala in da bom lahko vsakemu odgovorila?
  V domaci trgovini pa je vcasih malo prevec vse domace in se nehiginsko taca po kruhu, pa ti tud tam mine, kljub temu da so trgovke ful fajn in prijazne.
  In vsepovosod kamor pridem, se vedno znova sprasujem kaj je s folkom, ki hoce cel nakupovalni vozicek stlacit v zastonjske vrecke, kot da ne more kupiti nosilne vrecke ali pa si jo vsaj prinesti s sabo za tak velik nakup. Je pa res, da so tamale vrecke zastonj in ni vazno, ce cela vrsta caka, da lahko nekdo base po 3 stvari v eno vrecko.
  Tudi sami nakupovalci ne premorejo osnovnega bontona, pa se vrivajo v vrste (mogoce so bili listki izhod v sili?), parkirajo na mestih rezerviranih za invalide, ne vidijo blagajn rezerviranih za invalide in nosecnice, skacejo se po en mehcalec zaradi pik, pa se bi se naslo.
  In ni idealne trgovine, na koncu ti itak ne preostane drugega, kot da se odlocis in hodis nekam, kjer vzames v racun ponudbo in to, kar ti vcasih naredi slabo voljo sprijaznjen z dejstvom, da ti druge ni.

 14. Žogca pravi:

  “Rudnik — z Dolenjsko cesto vred — se mi zdi najbolj neprijeten del Ljubljane, zato tja ne zahajam rad.”

  Meni tudi. Če grem tja, grem samo zaradi Leclerca.

 15. Žogca pravi:

  “Ker če Slovenci kaj znajo, potem znajo stati v vrsti.”

  Midva očitno ne živiva v isto državi. ;-)

 16. nevenka nevenka pravi:

  Če se da, grem zelo zgodaj v trgovino in tekam kot nora, da čim prej vse opravim in letim ven, še preden se naredi gužva. In strašno se trudim kupovati tako, da kupujem čim manjkrat. Nakupi so mi prava muka.

 17. NoMercy pravi:

  u madona – a se je končno začelo “discipliniranje te balkanske sodrge” ;)
  še kot mulcu (skorajda pred štetjem) so mi šli “balkanci” na vse odtočne organe. Stojim na smućišču lepo v vrsti za na žičnico pa se mi nekje iz ospredja zadere fina gospa (kdaj drugič pa kdo drug) svojemu jebcu (ali komurkoli že), naj pride do nje, ker mu kao drži vrsto :( . Dogodek sem saniral z dobrim zavojem na progi, da se je tak/a usral/a :)
  Kasneje sem se navadil braniti svojo pozicijo v vrsti. Ko je kdo koga povabil naprej, da bosta med čakanjem poklepetala sem ga/jo lepo opozoril, da je kulturneje, če on/a stopi po vrsti nazaj in se pridruži družbi ;) (sem pa nekajkrat že doživel, da so se ljudje kar sami – brez opozorila postavili zadaj :) ).
  he he he – a MC bi sanke z vrvico – in to še po kakšni kitajski ceni :) — Prodajne cene artiklov so že tako v malori, da bi morala spretna punca, ki bi v fabriki ali pa pri trgovcu to delala še kaj denarja prinesti delodajalcu, da bi bila pozimi na toplem poleti pa na hladnem :)
  Žal konkretno delo ni plačano od pritisnjene tipke na tipkovnici :(
  No pa saj boste pisuni tudi še ugotovili po čem so hruške v recesiji :)

 18. NoMercy pravi:

  a lahko pričakujem en simpl izračun:
  koliko sank po kakšni ceni je treba prodati (in dobiti plačane!!) da pridna punca, ki bi zavezovala vlečno vrv dobi neto 600€ (plus davki, dajatve) + prevoz na delo + malica, da bi MC dobil takrat, ko je v malori sanke z metrom štrika :)
  (hmm ,,, če se mi bo zazdelo ga sam MC_u dostavim in mu ga montiram okoli vratu :) )

 19. NoMercy pravi:

  pa še tretji zorni kot:
  vrv na sankah je otroku nevarna reč. Lahko se obnjo zaplete in pade na fris sredi trgovine – si kdo lahko zamisli štalo, ki bi jo naredil MC v zapisu ob takšnem dogodku :) (lajf saks end den ju daj :) )

 20. niko pravi:

  Marko:

  1. Pogrošne štacune te vrste me ne vidijo. Toliko pa že dam na svoj ego, da rajši česa nimam, kot da bi dobil kot gratis z nasiljem.

  2. Trak za sanke: imel kdaj psa? Kakšen star povodec z dvema karabinerjema (upam, da ne bom s tem priklical kakšnega desnosučnega izgrebatorja preperelih kosti?) bi znal imenitno poslužiti.

 21. Khmer Rouge pravi:

  Edino pravilno, da so v Leclercu umaknili iz prodaje sobotni Dnevnik, kajti Objektiv je pod Čarovim urednikovanjem postal s svojo vulgarno senzacionalističnostjo povsem neprebavljiv. Dnevnik bi v trgovini kupil samo še za to, da bi lahko vanj zavil solato.

 22. Antisa Korljan pravi:

  Hja, saj ni, da bi skakal od navdušenja nad Rudnikom (z Dolenjsko cesto vred), ampak če je že treba v nakupovalna središča, se mi zdi Rudnik precej boljša možnost kot Javna skladišča.

 23. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Antiša: Je nekaj na tem.

 24. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Ne vem, kaj neki bi bilo narobe z listki za čakanje v vrsti. To je super koristna pogruntavščina, ker ne glede na to, da lahko kdo manjka pred teboj, imaš možnost vsaj približno nekaj minut porabit za kaj drugega kot za duhamorno stanje v vrsti. No, Slovencem so očitno listki bolj zoprna stvar kot bolščanje v prazno v dolgi vrsti, saj tako itak preživijo večino lajfa. Tisto, kar bi bilo lahko pa res narobe, je, da očitno (nisem še naletela na ta sistem) ni dovolj vidno označeno, da je treba dvignit listek. Temu bi se bilo vredno pritožit, če je tako.

  “Prehiteni človek ga bo neusmiljeno napizdil in pri tem poskrbel, da se bo nad prevzgojnim prizorom naslajala cela vrsta.”

  Ja, jaz sem tipičen primerek opisanega. Pred malo več kot mesecem sem tako opljuvala neko baburo, ki si je domišljala, da lahko svoje nabrane pizdarije zloži na tekoč trak na blagajni in gre medtem še po kruh ter mirno preskoči vse nas tam čakajoče. To je bolnik, ki mu je treba pomagat s prevzgojnim prizorom, ja.

  In nikakor ne razumem, kako lahko ti verjameš, da naj bi bilo vodstvo štacune povezano z Baričevičem, zaradi česar naj ne bi prodali enega izvoda Dnevnika. In še insinuiraš, da je vodstvo lagalo, da pač nihče noče kupovat Dnevnika. Mar nisi ravno ti tisti kolumnist, ki je napadal vse, od psov do domnevnih hujskačev, ki bojda delajo big fas iz malenkosti, ob kakršni nastrada še uboga nedolžna Katarinca, samo mreže klientelovanja in izrinjanja motečih elementov okrog Baričeviča je na vse pretege ignoriral in celo relativiziral, češ, eh, saj smo vsi pač del nekih mrež. Eh, saj se vsi cufajo z odvetniki za malenkosti.

  No, pač, eh, Dnevnika nihče od nakupovalcev v Leclerku ne bere. NImaš dokazov, da se kaj grdega od zgoraj dogaja, da je Dnevnik beležil nižjo prodajo. A zdaj se s takim odnosom ne strinjaš več, ker gre za tvoj Dnevnik, kjer izhaja Tvoja kolumna. Eh, res si … hmmm … Res si Crnkovič.

  Sicer me je pa ta informacija za piko na i vrgla na hrbet od smeha.

 25. Pris Pris pravi:

  “No, pač, eh, Dnevnika nihče od nakupovalcev v Leclerku ne bere”

  @Simona:
  Je pa vsekakor čudno, da je sobotni Dnevnik v Leclercu navadno skoraj razprodan, konkretno soboto (13. februar), ko je celotno naslovnico krasila afera Baričevič, pa je bilo prodanih 0 izvodov.

 26. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Pris:

  Očitno moj sarkazem v predzadnjih dveh odstavkih ni bil dovolj nazoren. Ja, seveda, jaz zlahka verjamem, da je vodstvo eliminiralo Dnevnik, saj so okoliščine več kot očitno nenavadne, samo ne razumem, zakaj Crni kar naenkrat vleče s tem halojem, glede na njegov trud v dveh kolumnah, kjer je obravnaval Baričevič problem, in se na vse kriplje trudil, da bi minimaliziral poanto koruptivnosti in vse, ki so že zdavnaj sprevideli poanto dojemal kot fanatike, napihovalce afere in sploh in oh. A zdaj, ko je nastradal Dnevnik, kjer se blešči njegova kolumna, pa vsemu verjame?

 27. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Joj, sem pozabila … Še na Odmeve se je privlekel, da bi pojasnil svoje brezmejno pametno razmišljanje.

 28. Sphodros Rufipes pravi:

  S trgovskimi vele-centri smo se razčlovečili na nivo masovno pitanih piščancev v talni reji, ki sem jim s kuliso ustvarja vtis “svobodne volje” pri izbiri hrane ipd. Zdaj bomo priključili še krematorij na toplarno in krog ekonomske učinkovitosti in duhovne imbecilnosti bo sklenjen. Ah, ti klavrna beštija človek.

 29. tadejus pravi:

  Ravno zato je sistem naravnan tako, da imaš izbiro kam greš zapravljat svoj denar. Če ti ne odgovarja dotična trgovina greš pač drugam, brezveze je debatirat okoli tega in delati znanost.
  Samo trošiš prostor na internetu s tako banalnimi članki!

 30. xxx pravi:

  Fantastična je bistrost nekaterih, ki se pritožujejo nad listki.

  Debilnost prve vrste. Listki so za to, da se ne čaka v vrsti in lahko porabiš čas bolj koristno…

  Ampak Crni se tega ne spomne… listek je za to, da ga vzameš in čakaš v vrsti lol.

 31. nevenka nevenka pravi:

  Ja, LOL, kot da veš, kaj bo kdo kupil in kako hitro se bo vrsta dejansko premikala. In ko prideš nazaj, je tvoj listek lahko že passe. Pa je res LOL.

 32. niko pravi:

  Leclerc ‘ma vas rad!

 33. chef chef pravi:

  Fora je v tem, da pildki v vrstah, kjer čakaš največ 3 minute, en drek pomagajo. Razen tega ne moreš vedet ali bo pred teboj v vrsti 5 mamc, ki bodo težile s šestimi različnimi suhimi salamcami ali pet delavcev, ki bodo kupil 20 dek posebne. Razlika v času je pa v tem primeru 10 minut.

  Se pa strinjam, ljudi, ki se rinejo, je treba prez pardona napizdit – če je seveda kristalno jasno, da rinejo. Sicer ga pač prijazno spustiš predse. Tako jaz naredim tudi vedno, ko nakupim celo goro hrane in za menoj pride nekdo, ki je kupil 6-pack pira.

 34. NoMercy pravi:

  a kdo ve kdo si je te pildke v šatcuni izmislil ??
  poleg tega, da nas je treba učiti, da je vrsta pač vrsta — da ni kakšen nedogoden mladec naredil kariernega vspona :)

 35. Alenka pravi:

  Kaj pa če bi npr. te listke uvedli tudi tukaj na blogovju? Da komentator lepo počaka kdaj bo njegov listek na vrsti in se vsebinsko primerno in kvalitetno olajša nad pričujočo temo, ne pa da moramo vse povprek brati razne nevenke in pike blogavičke (da ne naštevam dalje), ki tako zdolgočaseno in vedno (ama vedno) predvidljivo smetijo (mnogokrat tudi) kvalitetne blogarske zapise. Dejte se mal zgledovat po Simoni in Prisu, če vas že mati narava ni obdarila z inteligenco tega tipa.

 36. niko pravi:

  Alenka, mislim, da je moderacija v večini primerov ravno to. Odvisno od ciljev in namenov posameznega moderatorja.

 37. xxx pravi:

  Morda še z dodanimi podnapisi – kaj pozitivnega prinesejo listki:

  1) Ne stojiš v vrsti
  2) Nobena stara mama ti ne zabija vozička v hrbet
  3) Ne rabiš poslušati čeblanja ali inhalirati morebitnih vonjav obiskovalcev (Greš pač 10 metrov stran, če te kaj zmoti)
  4) Lahko si pogledaš celotnih 25 metrov ponudbe in ob tem čakaš
  5) Noben ne preskakuje vrste
  6) Bolj pogumni se še sprehodijo po trgovini med tem – čeprav nekateri znanstveno dokazujejo, da to ni mogoče. Predvidevam, da smo mi, ki to redno počnemo z drugega planeta

  In še kaj bi se našlo….

  Negativnih posledic pravzaprav ni. Nekateri pa se pritožujejo. Res jih ne razumem.

 38. chef chef pravi:

  @xxx: A si ti to sploh že probal v praksi? Mislim, v navadni štacuni?

 39. Rak pravi:

  Alenka se ti ne zdi, da je skenslanje določenega bloga enostavnejša rešitev. Tako se naenkrat rešiš vseh komentatorskih ideologij in njihovih posiljevalcev ter posiljevalk. :twisted:

 40. miha pravi:

  V Nermčiji je skoraj ni stv ari brez listkov. Tako je red ; pa naj si bo v trgovini , na banki pri zdravniku ali pa na nemških očinskih uradih.

 41. xxx pravi:

  @chef
  Dostikrat v Italiji drugače pa na zadnje včeraj v Leclercu. Mi je šlo na smeh, ko ovce vzamejo listek in nato stojijo v vrsti.

  Ker je bilo samo nekaj ljudi pred mano pač nisem šel do drugih polic. Sem si pa podrobno ogledal kaj imajo na tistih 20 metrih,

  Izbral še za sprobat dve salami, ki bi jih ob “klasični” vrsti zgrešil.

  Teden nazaj pa je bilo 10+ številk pred mano in dve prodajalki. Ob čudežu bi bil na vrsti 200 sekundah (40 sekund stranka). Skočil sem med police alkohola, prišel ven pogledal na display in je bilo še vedno 8 številk. Zavil še med vodo, se vrnil in na hitro ogledal “vitrine”.

  Skratka meni je super uporabno na delikatesi. V

 42. xxx pravi:

  Pri kruhu v Leclercu malenkost manj – če res ni gužve, ker se vrst premika veliko hitreje. Včeraj je bila polna (sigurno kakšne 15 ljudi). Se pa tam nisem ustavil, ker je display bil ugasnjen. Čakati v vrsti kot ovca se mi pa ni zdelo vredno.

 43. chef chef pravi:

  Fair enough.

  Ampak jaz se kot ovca začnem počutit isti trenutek, ko prestopim prag veleblagovnice. Katerekoli. In večja ko je, bolj sem zafrustriran.

 44. alfred pravi:

  kaj pa manjka dolenjski cesti? poleg viča, tam okoli viške cerkve, se mi zdi to eden redkih koncev kjer je ljubljana ostala ljubljana.

 45. nevenka nevenka pravi:

  Alenka, res te nihče ne sili brat.
  Jaz tudi zelo veliko preskočim. Ne počutim se sicer kot razna nevenka, imam svojo identiteto. Če se da, poskušam biti obzirna, tudi ko se s čim ne strinjam. Tebe sploh še registrirala nisem, o čem pa ti pišeš? Razen, da si se stresla tule, pri Markotu, ko ti nihče nič noče?

 46. chef chef pravi:

  @alfred: Veseli me tvoj komentar. Živim nasproti Viške cerkve, delam pa pri Leclercu.

 47. bimbo pravi:

  Marko, članek, ki si ga omenil v zadnjem odstavku in dal povezavo nanj, sem prebral. Razen “raziskovalnih” sumničenj in obtožbe sem v njem zaman iskal podatek, kakšna je bila sicer povprečna prodaja sobotnega Dnevnika na tem prodajnem mestu. Je to pet, deset, sto, ali dvesto izvodov? Je to takšna poslovna skrivnost, da bi bila z nje razkritjem močno okrnjena konkurenčnost Dnevnika?
  Le zakaj me ni presenetil podpis pod člankom? Rok Praprotnik je pa ja Dnevnikov vrhunski agent za posebne novinarske naloge! Morda mu bo pred upokojitvijo kdo (do)povedal, da sicer briljantno zapeljan in izpeljan članek veliko trdneje stoji, če ga podstaviš z dvema ali tremi številkami. Če so verjetne, je dobro, če pa še zares držijo, pa toliko bolje.
  Sicer pa lahko v skladu s svojo mantro spodbudiš vodstvo Dnevnika, da rudniškim Francozom neha dostavljati potiskana mrtva drevesa, saj imajo vse že objavljeno na spletu. :lol:

 48. ervinator pravi:

  Starejši, kot si, težje sprejemaš kakršnekoli spremembe, tudi če so pozitivne oziroma koristne. Navade čedalje bolj postajajo železna srajca. Seveda se pa tudi med mladimi najde kak debilen nergač.

 49. bošti pravi:

  …sanke se kupujejo pri ribnčanu na tržnici…dobiš gurtno, ograjco, popust pa že vnaprej…

 50. bošti pravi:

  …sanke se kupujejo pri ribnčanu na tržnici…dobiš gurtno, ograjco, pa še popust…

 51. Franci pravi:

  Ljudje smo očitno zelo različni. Mni se zdijo kriminalizirani listki pravo odrešenje. Namesto da stojim v predolgi vrsti, ki pa se vedno konča daleč pred artikli, ki me zanimajo, lahko stojim nekje ob strani, če hočem v miru pregledam vitrino in, ko sem na vrsti, kupim, kar pač hočem.

 52. jure pravi:

  SOUPNAZI

 53. Reby pravi:

  Danes sem zadnjič nakupovala v centru Leclerc na Rudniku.
  V vrsti za kruh sem bila edina, zato nisem vzela čakalnega listka. Prodajalka bi me lahko prijazno opozorila na to, da moram kljub temu vzeti listek, čeprav sem edina v vrsti. Namesto tega me je dobesedno nadrla, če številke ne znam vzet? Po moji reakciji nazaj izvem, da je od tega odvisna njena stimulacija. Ta odločitev lastnika se mi zdi totalno nesmiselna. Na ta način destimulirati prodajalce? Čakalni listki – pa saj nismo pri zdravniku ali na občini. Že spet ena “zelo pametna” poteza lastnika. Ena izmed prvih pametnih so postavljeni panoji ob parkirišču, ki vabijo v center, da sta cesta in parking še ja bolj nepregledna. Druga pametna je tehtanje sadja. Lepo vas prosim, kje v nakupovalnih centrih še imajo, da prodajalci tehtajo sadje in zelenjavo? Da stojim v vrsti z namočeno glavo solate, moram čakati 10 minut.

 54. Powerpig pravi:

  Žogca pravi:

  20. Februar 2010 ob 14:03
  “Ker če Slovenci kaj znajo, potem znajo stati v vrsti.”

  “Midva očitno ne živiva v isto državi.”

  Najbrž res ne, ker v E.L je vse kaj drugega kot ‘Slovenclni’. In tem drugim ovcam (z) lahko(to) delijo listke za “all the same flavour” pecivo in poleg tega zaposleni z lahkoto na polno stresajo svoje nezadovoljstvo nad ubogimi upokojenci in ostalimi zvestimi strankami.

  Mi je gospa ‘prbila’ “A številkU pa nEmate?” WTF!? sem ji dejal! Dva stojiva v vrsti za kruh! Kateri del stavka “Samo dva stojiva v vrsti vam ni jasen ali ga je potrebno narisati?” Ah, brez veze! E.L SUCKS ALL THA WAY, ker za žemljo mi nobeden ne bo tiščal v roke ‘ceglca’ ali pa me pošiljal nazaj v vrsto.

 55. CHEAP GUCCI SHOES pravi:

  I am lucky to find some photos over the net on the unreleased cheap women’s gucci shoes Nike Blazer AC LE cheap gucci flats Low design. louis vuitton sneakers I am excited to present to you the new gucci sneakers for men model of Nike Blazer AC LE Low because it comes in my favorite color. The women gucci sandals sneaker comes in gucci boots for women a very hard to find Tifanny green monotone colorway. It comes in a suede leather material and has three velcros straps replacing the laces.I also love the minty green swoosh of the sneaker and the contrasting white midsole that serves as an accent.

 56. Skechers Shape Ups pravi:

  Skechers Shape Ups addresses all these needs. I don’t know if you’ve ever worn this particular brand, but their sizes are consistent, so once you know what size you wear in Skechers Shape ups Shoes, you can order them sight-unseen and know that they’ll fit and that you won’t have to “break them in.”SRR Running Shoes You put them on and go.

 57. en's Reebok Zigtech pravi:

  There are Reebok Easytone Shoes, and then there are walking shoes that claim to boost your muscle tone by just walking around in them. Reebok EasyTone is one line that promises to increase your muscle tone – in fact, they claim it’s like taking the gym with you just by wearing the Men’s Reebok Zigtech. With celebrities like Stacey Keibler and the Kardashians promoting the

 58. UGG boots sale pravi:

  It’s funny how we adopt words and adapt our lexicon to the times. This is a very useful slant on things.UGG boots sale

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.