Paranormalno

Nedelja, 21. februar 2010

Mislim, da je problem stanja duha v Sloveniji to, da ljudje po eni strani verjamejo vse, po drugi pa ne verjamejo nič. Prepričanost v nekaj in skepsa do nečesa sta postali stvar osebnih preferenc ali indoktriniranih vrednot, ki imata z dejanskim stanjem le še komajda kaj zveze. Le kaj bi s tem! Če nekdo hoče ali noče nekaj verjeti, ga nič ne bo prepričalo v nasprotno. Mnenja so povozila argumente. Mnenja so postala argumenti.

Nekomu je bilo slabo. Nekdo drug je imel dolgotrajne glavobole. Tretji je slabo spal in še mora ga je tlačila. Otroku nekoga četrtega je iz nosu tekla kri. Peti je ugotovil, da so šolarji nemirni. Šesti je opazil, da so ljudje razdraženi. Sedmi je priznal, da se počuti tesnobno. Se zgodi, bi lahko rekli: ljudje se ne počutimo najbolje prav vsak dan — ne fizično ne razpoloženjsko. Še več! Ali niso otroški nemir in predvsem razdražljivost in občutek tesnobe pri odraslih žal vseprisotni in skoraj neizogibni simptomi sodobnega življenja?

Nekateri prebivalci Vipavske doline pa si svojega počutja in zdravstvenega stanja niso raztolmačili tako nonšalantno in niti ne z dolžno zaskrbljenostjo nad dandanšnjim svetom. Ne! Svoje simptome so tako rekoč razglasili za posledico paranormalnih pojavov. Kriv bi naj bil umetnik in zdravilec Marko Pogačnik: ta je namreč na dvorišče doma upokojencev v Vipavi postavil megalite, okrašene s kozmogrami.
In prav kozmogrami naj bi po trditvah očitarja — ki se deklarira kot “duhovni priprošnjik za pomoč v stiskah in težavah” — s posebnimi “kodami” sevali čez celo Vipavsko dolino in v ljudeh “ugašali frekvenco, življenje”. Ženska, ki je v bližini megalitov prva opazila, da se počuti, “kot da ima gripo”, je nadalje pripomnila: “Tudi pes, ki sem ga peljala na sprehod, se je čudno vedel.”

Neka druga gospa — sicer vodja “gibanja proti duhovnemu nasilju” — pa je obtožbe proti Pogačniku razširila še na Jesenice. Tam da je v neki ulici, kjer je Pogačnik tudi postavil megalite, “veliko ljudi umrlo za rakom”.

Doslej smo obolevnost za rakom na Jesenicah pripisovali delu v železarni in onesnaženemu okolju, po novem pa tudi prekleto dobro vemo, zakaj se slovenski psi čudno obnašajo. Ampak ne. Krivi bi naj bili kamni, ki jih je umetnik postavil v prostoru v dobri veri, da bo pozitivna energija kar zaplapolala skozi okolico.

Razen v tem smislu, da se mi njegove instalacije v nekaterih primerih zdijo vizualno posrečene, dela Marka Pogačnika ne cenim preveč, saj kot ortodoksen racionalist ne verjamem v njegov mumbo-jumbo lari-fari ekoeksorcizem.

In vendar moram tudi sam priznati nekaj paranormalnega: ta predpasnik z našitkom špediterskega podjetja — govorim o slovenski zastavi in grbu, katerih avtor je Marko Pogačnik —, mi že vse od osamosvojitve povzroča glavobol, ki ga noben aspirin ne more ublažiti. To jemljem kot dokaz, da Pogačnikovo zdravilstvo ne deluje.

(Na žalost pa to tudi pomeni, da Sloveniji ne bi pomagala niti genialno dizajnirana zastava — in da torej nima smisla, da bi jo spreminjali.)

Lahko bi se osredotočil na posthumno razkrinkanega sodomita, zaradi katerega je zdaj Slovence sram, češ, kje mi živimo. Lahko bi se osredotočil na fanatično športnico, ki bi jo imel za bolj prisebno, če bi se po padcu šla pozdravit, ne pa da je gladiatorsko vztrajala do (moralne) zmage, češ, duh Pohorskega bataljona še živi. Toda raje sem se osredotočil na minoren, toda zgovoren konflikt, ki na obeh bregovih sega na območje onkraj zdrave pameti. Kaj pa materialni dokazi, se boste vprašali, kaj pa fizika in medicina? Ah, le zakaj bi to bili argumenti, ko pa niti veliko manj preverljive zadeve — recimo morala, ekonomija, sociologija, zgodovina, družbene konvencije, intelektualni in demokratični principi ter nenazadnje zdrava pamet — niso več argumenti? Svobodna izbira med različnimi možnostmi je prišla tako daleč, da je preprosto zmanjkalo argumentov, svoje pa je prispevala še medijsko in družbeno uzakonjena prisila, da mora vsakdo imeti svoje mnenje o vsem — mnenja pa se razlikujejo le še po tem, kdo jih zna retorično bolje zagovarjati.

Marsikdo bi temu rekel kriza vrednot, sam pa to imenujem intelektualna kriza. Ali kdo vidi krizo vrednot? Jaz vidim samo krizo intelekta. Kakšna kriza vrednot, ko pa ta družba praktično ne dela nič drugega več, kot da se moralno in moralistično zgraža ter posplošuje in obtožuje?! Pa da ne bo pomote: tako mediji kot javno mnenje so varovalka, ki preprečuje ali vsaj opozarja na stvari, ki so v družbi prepovedane po zakonu ali vsaj nezaželene po nenapisanih konvencijah. Toda to moralno in moralistično zgražanje ter posploševanje in obtoževanje je prišlo tako daleč, da se Slovenija spreminja v en sam orjaški, senzacionalistični tabloid, ki iz dneva v dan bolj panično svari pred moralno, politično, socialno katastrofo — ali pa včasih tudi s slepim navdušenjem nad marginalnimi zadevami, ki sicer dvigujejo zavest, ne pripomorejo pa k ničemur.

Občutek imam, kot da so se ljudje že zdavnaj odločili, kaj bodo verjeli in česa ne — in da s tem nočejo imeti več nič opraviti.

Dnevnikov Objektiv, 20. 2. 2010

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 21. Februar, 2010 ob 23:43 v kategoriji Dnevnik 2004-, Kolumne.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

66 komentarjev na “Paranormalno”

 1. ervinator pravi:

  Kar dobra samokritika – če je bilo res mišljeno tako. Lahko bi bila še veliko boljša, če svojega stanja ne bi že takoj na začetku posploševal na Slovenijo.

 2. APM pravi:

  Samo malo o zastavi in grbu!
  Ko se je Slovenija osamosvajala, je bilo potrebno med drugim pripraviti državne simbole: himno, zastavo in grb. S himno ni bilo težav, ker jo je Slovenija že imela še iz časov Jugoslavije. Hrvaška in Srbija sta jo menjali in prišli na staro narodno himno. Slovenija tega ni zmogla, ker se v stari pojavljajo simboli, ki motijo socialistično dušo malega Slovenca.
  Z zastavo in grbom pa so bile hude težave. LDS, Mile Šetinc,Jožef Školjč in kopica drugih so z vsemi sredstvi zavirali pripravo teh za državo prepotrebnih simbolov. S pubertetniško poniglavostjo, so preprčevali ustanovitev Slovenije. Zastavo in grb je parlament potrdil tik pred zdajaci.
  Če komu ta dva simbola nista všeč, se naj vedno spomni državotvorne drže LDS. Ta drža je še sedaj značilna za stranko napredka.( To ni politikantstvo, to so dejstva!)

 3. vaba pravi:

  Stanje duha v tej državi je tako, da ko bo nekomu ustrezalo, da je listje na kostanju modre barve, in ne zelene, bodo to potrdili biologi in pravniki, pa še parlament in ustavno sodišče. In potem bo res, da je listje modro.

  V tej državi bi imeli državno lastnino, ampak lastniki ne bi smeli uveljavljati svojih interesov. Zasebni lastniki, kjer torej ni države, bi sicer lahko uveljavljali svoje pravice, ampak bi morali hkrati misliti na nacionalni interes, torej na blaginjo države in državljanov, po novem morali bi ravnati družbeno odgovorno.

  Podjetja so namreč sama sebi namen in obstajajo v neki peti dimenziji ter nimajo zveze s tistimi, ki so jim dali svoj denar. Menedžerji podjetij trpijo, ker so samo menedžerji, in poskušajo ves čas na račun lastnikov, ki so jih zaposlili, postati novi lastniki. In to jim večinoma uspeva.

  V tej državi bi imeli politiko, ampak se z njo ne bi ukvarjali politiki, temveč strokovnjaki, ker če ne, je to manj vredna politika od strokovne politike. V tej državi poznamo strokovni populizem.

  V tej državi je gospodarska rast brez zveze in nepotrebna in samo nekaj, s čimer se hvalisa politika, ne pa nekaj, zaradi česar imajo ljudje službe. V tej državi letos ne bo gospodarske rasti, bosta upad gospodarstva in 6,6-odstotna brezposelnost. Drugo leto bo brezposelnost še večja. Tako pravi evropska komisija , nekatere napovedi so še slabše. Zdaj bomo videli, kaj pomeni, ko ni gospodarske rasti. Razen, če se bomo delali slepe.

  V tej državi se, upajmo, na dnu najhujše gospodarske krize – pogovarjamo o tem, kako so partizani zametek vrednot, ki jih pomeni 1. maj, kot pravi Katarina Kresal, ministrica za notranje zadeve. Slovenija se leta 2009 loči na tiste, ki podpirajo Tita, in na tiste, ki ga ne. Tito je bil eden največjih in najpomembnejših antifašistov in eden velikih svetovnih zločincev. Ampak kar je najpomembnejše, Tito je mrtev od leta 1980. Malo po tistem smo izgubili slovensko morje do Dubrovnika in naprej, pa vendarle mislimo, da bi ga vseeno lahko imeli. To so naši dometi in nacionalne usmeritve od tedaj, ko smo se vključili v EU, prevzeli evro in šengen.

  Nimate pojma, o čem govorim, kajne. Najbrž se mi je zmešalo. Ampak kaj, če se mi slučajno – res je majhna verjetnost – ni? Potem živimo v shizofreniji in preteklosti. In kot je značilno za ta stanja, smo prepričani, da nam je fino in da je vse O. K. Ne vem, ali smo opazili, da se je svet v zadnjem letu povsem spremenil.

  V teh razmerah nam vlada Borut Pahor. Do zdaj ni naredil ene stvari, da bi nas iz histerije in shizofrenije vrnil v zdravo pamet. Ker je enako shizofren. Samo na enem primeru: povsem legitimno politično odločitev, da ne bo dopuščal tajkunstva, poskuša speljati prek strokovnih namesto političnih instrumentov. Ker nima “jajc”, da bi prevzel odgovornost.

  In potem se čudi, zakaj so vsi proti. In mu ustreza, da so vsi proti. In spet se ne bo nič zgodilo. Ker se v Sloveniji ne da. In takšni so ljudje, ki delajo s Pahorjem. Takšni so ljudje, ki se jih strokovno imenuje v podjetja, ki jih obvladuje politika. Takšen je celoten slovenski politični šov. Ki se mora nadaljevati. Za narodov blagor.

  Pravzaprav me je strah, kaj se bo zgodilo, če nas bo zdaj najprej z mejo na morju prizemljila EU. Če nam bodo ti povedali, kaj je zdrava pamet. Jih bomo poslušali? Bomo “priznali to sodišče”? Ali ob vsej svoji shizofreniji lahko spoznamo zdravo pamet?

  Borut Pahor in vse dozdajšnje vlade tega slovenskega naroda veliko lažje politično preživijo, uresničujejo svoje in interese svojih botrov v shizofreniji, v strokovnem populizmu. Ta narod pa si zasluži zdravo pamet in je samo z njo lahko bogatejši.

 4. NoMercy pravi:

  Z zadnjima dvema odstavkoma se pa strinjam z MC_om :)
  sicer pa (za medijce) velja: “što se babi htilo, to se babi snilo” … greo naprej položnice in davke plačevati :)

 5. POLDI pravi:

  gospod Mc prosim ne zmanjšujte razsežnosti aktualnih dogajanj pri nas in ne ovijajte jih v meglo, ne reducirajte jih na poniževanje Slovencev, ki jim (stereotipno) pripisujete najbolj nizkotne lastnosti, tu nismo več daleč od tez, ki jih lahko poslušamo s strani naših intelektualcev tipa Štrajn, pa še kdo, da je “nekaj narobe s tem narodom, ki ne verjame v demokracijo”!!!! Noče verjeti ali le ne more? Dosti je tega. Dejstva so, kakršna so, od intelektualca človek pričakuje nedvoumno obsodbo nevzdržnega stanja v naši družbi!!! Ne, ni me zaradi sodomita sram, da živim v Sloveniji, pa še marsikoga drugega ne, kako vam to ne more biti jasno!!! To je navadno sprenevedanje in preusmerjanje pozornosti. Sram pa me je, ker, kot je napisal “vaba”, pri nas lahko odvetniki in biologi odločijo, da listje ni več zelene barve.

 6. niko pravi:

  Vsekakor gre za krizo vrednot: zame je intelekt od nekdaj vrednota.

 7. niko pravi:

  S stranišča in Crnkoviča vedno prinesem kaj, kar si zapišem – Marko boš moral vzeti nekatera dejstva v zakup:

  Črno je ekcesno, če je na belem.

 8. Jasna pravi:

  Ti meli megaliti v Vipavi malo spominjajo na Kubricka. Tam beli megaliti, ki moti mimoidoče, pri njemu črn monolit, ki moti opice ob svitanju človeštva : ).

  Marko, mogoče je to new journalism ali Gonzo novinarstvo? Ta kriza o kateri pišeš?

 9. nevenka nevenka pravi:

  Kaj češ, tudi med vrači in drugimi coprniki je začela vladati konkurenca. Trg vrednot je razprodan in inteligenca skorumpirana.

  Tudi v mojem kraju imamo Pogačnikov stebriček. Čisto lep je. In to je vse.

 10. niko pravi:

  Ej, vaba, saj se včasih lahko čisto v vsem strinjava. Le umetno delitev levi-desni moraš opustiti na svoj (ti boš rekel moj, a moj način gradi na objektivnosti in ne sovraži nikogar) frontni način.

  Lahko, da je tebi vseeno, kaj jaz mislim, meni pa sploh ni, kaj misliš ti.

 11. niko pravi:

  Glede Pogačnika pa:
  - poskuša. Rezultate pa ugotavlja vsak od nas zase;
  - gre za podobna dogajanje, kot je bila Markovičeva reforma: karkoli modrega in dobrega je poskušal in ponudil, vse je moralo propasti, ker so se uporabniki trudili, da niso upoštevali.

  Tako pač je, je vedno bilo in tudi vedno bo.

 12. vaba pravi:

  (10)Ena največjih miskoncepcij in pravzaprav zablod, ki se je tragično masovno naselila v ume slovenske inteligence inu “inteligence” je, demagoški stereotip, da je za civilizirano družbo predpogoj levica. Da je levica napredna, vse onkraj levice pa nazadnjaško, konzervativno, retrogradno in destruktivno celo.

  Resnica je na naših tleh, kako paradoksalno, ravno nasprotna.

  Naša takoimenovna “levica”, to je šele paradoks na globalni ravni, ima oblast v rokah že 64 let. In se krčevito oklepa statusa quo. In hoče konzervirati trenutno stanje. Torej, je po definiciji pač konzervativna.

  Preden zaključim naj povem še to, da se pridružujem onim, ki menijo, da je delitev političnega prostora na levo-desno primitivna in neustrezna za današnje čase, in za moj okus nikdar ni bila ustrezna. Ampak, pod predpostavko, da vsi vemo za katero grobo delitev tu gre, recimo da se bremena re-definiranja tega danes tu ne lotevamo….

 13. sc pravi:

  Saj ne vem, a se strinjam al’ ne, ma ob branju sem se nasmejal do solz. Prispodobe so pač odlične; grb špeditesrkega podjetja in duh Pohorskega bataljona sta pač fenomentastična.

 14. polonika polonika pravi:

  To je res. Generacija Golobič je bila prečiščena intelekutalcev, posledice bomo čutili še 20 let. jaz sem tolko mlajša, da bi morala iskati tipa pač tolk starga, ampak ti rečem. Dobiš lahko samo
  intelektualnega kretena. Ga ne dobiš intelektualca. Mlajše, to ja. Sam tista generacija je pa prečiščena, al pa je bilo nekaj v zraku. Uran konjunkcija Pluton. “Blokiran spomin” al pa skrajen, no, kar neviden, k ga itak ni.

  Skratka obup. Bo treba v lov na tipe moje starosti. Ni druge. Okoli 30.

  Tudi ženske niso dosti bolje, sklepam po znancih. Kolk majo lahko tako neumna prepričanja, da se moraš skregat in jih označit za intelektualne bebce,… pa še kar svoje trdijo. Noben dokaz jim ne pomaga,.. obup.

  Po moje jih je država futrala s čim takim,….. Ne more biti nič drugega,… preostali intelektualci so pa tako in tako dobili strel v tilnik v Srbiji ipd.

 15. polonika polonika pravi:

  Pa pod 14 ne mislim na politiko. Ampak čisto vsakdanje logične stvari. To se kar prepričajo v nekaj in jih ne premakneš,… sploh ne moreš verjet, da je to možno, ampak to je ta generacija,…. to je prav generacija taka.

 16. Zdenko pravi:

  Meni je pa tale članek všeč, duhovit in resničen.

 17. nevenka nevenka pravi:

  Hja, saj je tudi meni šlo malce na smeh, čeprav majčkeno bolj Rodetovsko. Vsaj tole, da se mnenja že kar argumenti, se mi zdi zelo pogost pojav. Bijejo se namreč samo še prepričanja.
  Če pa že kdo servira kak argument, se ga pa gladko prezre.
  Ko so pa prepričanja tako fajn in tako fajn se z njimi pinkponka.

 18. Dajana pravi:

  Se strinjam s sc-jem. ;)

 19. smoger pravi:
 20. arch. Janez Novaković pravi:

  Meni je tudi postalo slabo, ko sem videl, katera grafika zastave je bila izbrana. In sicr od posebneža Markota. Toda, kasneje, ko sem videl, da so Hrvati naredili rdeče belo šahovnico, sem bil potolažen in si mislil, saj je lahko kaj še slabše, Toliko. Zakaj? Rdeča barva je ekstremna barva, je barva krvi.Kombinacija z belo intenzivira rdečo (barvo) Ravnotako jointnzivira modra in še najbolj rumena. Skratka, najhujša zastava bi bila v enakomernem deležu rdeče rumene in bele.Ker, kaj? Moramo vedeti nekaj. Z modro barvo bilo katero barvo intenziviramo.S črno barvo, bilo katero barvo “ubijemo”. Će že imamo rdečo barvo, jo je potrebno vsekakor nevtralizirati. Nevtraliziramo z marelično barvo (2.čakra-harmonizacija). Marelično oranžna pomeni tudi invalidizirati, odrezati, narediti nevozno. Skratka, to je prava znanost.

 21. LM pravi:

  Brca v temo, prispevek – kot mnogi drugi izpod peresa MC-ja, plod popolnoega neznanja in poznavavnja del Marka P.

  Vsaj poznavanje tematike bi bilo dobro, preden se po nekom tako urinira!

 22. arch. Janez Novaković pravi:

  Se ne strinjam z zgornjim anoimnežem, 21 Lm 18:43, tale text je enkraten.In nihče ni nikjer uriniral, po kom drugem, ali še ne daj bog kaj implementiral-saj nismo istospolni orangutani istega krdela. Toliko. Ali še huje.Iz istega legla.Kar se pa zastav tiče, če nadaljujem, je prava katastrofa po mojem mnenju japonska zastava, ki po designu daleč presega celo Hrvaško. Skratka, to se nepomebne malenkosti, naša je še kolikor toliko v okvirjuh dobrega okusa. Za P. pa mislim, da ima nek specifičen talent, neko intuicijo oz kar paranormalno sposobnot, da začuti, kakšni elementi naj bi bili postavljeni v določen prostor, njihova barva, oblika in asociativnost. Predvsem je pomebno pri tej nižji vrsti oblikovalcev, ki še niso arhitekti, da obvladajo, asociativnost, ki jo bo odsevala, odražala neka umetnina (da ne rečem) in sicer tisto splošni, izračunljico asociativnost, ki jo človek , opazovalec lahko ozavesti.
  Itd. Bi še kaj pisal, pa se mi ne da. Skratka, MC, zelo zanimiv text.

 23. NoMercy pravi:

  pravzaprav je problem v tem, da duh stoji (pri miru). :)
  treba ga bo razgibati :) … predlagam eno manjšo vojno .. cca 3,14 leta (da dobi kletvica in poslabševalnica ženskega spolnega organa, ki se prične z 3,14) spet sok in pomen :)
  Jebeš akademsko pizduliranje o stanju, če pa to izvajajo “nepremičnine” :)

 24. Nina pravi:

  :) No Mercy, jaz tole ne štekam. Arhitekt Novaković je podal kar nekam avantgardni pogled na obravnavano temo, ne vem zakaj vulgarizacije s tvoje strani na grško črko Pi (3,14)? :)

 25. blitz blitz pravi:

  odličen prikaz, do kod je že ausglajzala naša družba. Pa menda res ne pričakuješ od prodajalca v leclercu, da se bo spoznal na sanke. Ta hipermarketska logika je čisto mimo.

  Potrebno se bo temeljito zamisliti, ali hočemo še naprej tako živeti? Saj ne moremo vendar hkrati kupiti sank, mleka, kruha in gat. To je na zahodu vse bolj preživeto in življenje se vrača tja, kamor sodi. Mleko bomo upam kmalu spet kupovali tam, kjer živimo, gate bomo šli kupiti v trgovino z oblekami, sanke pa v športno trgovino. Film pa bomo šli pogledat v kino dvorano v staro hišo v središču mesta, ne pa v plastic fantastic kocko sredi nakupovalnega centra.

  Smo v Evropi ali v Aziji? Žal so naši vladarji brez vsake vizije in nam kot moderno mesto prihodnosti poskušajo prodati model hipermarketa. Pa ne bomo se menda pustili.

  Brez zveze se je razburjati, kaj vse delajo narobe v Leclercu ali v INtersparu ali v Mercatorjevem hipermaketu. Drugače biti ne more ker je zasnova skregana s človekovim bistvom. Ali bi šel na operacijo slepiča k nekomu, ki je hkrati zdravnik, kovinostrugar, raznašalec časopisov in čevljar?

 26. Sphodros Rufipes pravi:

  Mah, kaj paranormalno, kakšen Marko Pogačnik, za tem so Italijani. V špagete, ki jih plasirajo na naš trg, mešajo ultramoderen, za naše farmacevte nezaznaven, nevrotoksičen strup, ki nam počasi kisa možgane in nas spreminja v blazneže. Potem, ko bodo poblazneli črni za svojega boga v nebesih rdečim spustili kri in bodo zblazneli rdeči za svojega zemeljskega boga črne z macolo nabili v jame, bodo Italijani končno izpolnili svoj spinta verso l’Oriente … ;)

  @polonika:> Zgodovina je pokazala, da so vsi obsedeni sovražniki gejev globoko v sebi geji, da so vsi radikalni antisemiti globoko v sebi Judje, ti pa deluješ, kot da si globoko v sebi ena taka radikalna kumunajzerka. Tvoje veleumne modrosti so en sam radikalni jodlarski polka boljševizem.

 27. niko pravi:

  26.: (jodlarski) polka boljševizem je pa ena boljših domislic letošnjega leta (jaz sem to prvič prebral in tudi slišal še nisem kdaj prej).

  No, ja: če bi bilo potrebno, se bi dalo kliše uporabiti za karkoli z druge strani plank …

  :lol:

 28. polonika polonika pravi:

  Jodlarska polka gor ali dol. To ne spremeni dejstva, da ima generacija, ki je približno Golobičevih let degenerirane možgane, se pravi je taka, kot je rekel mc.

  In ker je taka to pomeni, da so MNENJA ARGUMENTI.

  In vi ste živ dokaz, da je vse res.

  Vse izpeljete po svoji degenerirani logiki. To je tako, kot bi se naučili, da je ena plus ena pet in potem bi to napako vdelovali v vsak model, ki ga delate.

  In kaj to pomeni? Z eno besedo popačnost. Z drugo pa predstavlja
  Slovenijo danes.

  Skratka z vami se pač ne da pogovarjati, ker je vaša logika pokvarjena. Se pa najde kakšen, ki dojame popačenost,…. in potem se rodi upornik,…

 29. niko pravi:

  Polonika, hvala za tako prepričljiv dokaz o degeneriranih možganih generacij približno Golobičevih let.

  Evo nam: in vendar ste svetle izjeme, ki vržete dokaze o mraku svoje glave na mizo … hehehehe!
  To deli …

  Za repliko pa predlagam uporabo naslednjih sestavin: star, mlad, je bil čas, ni bilo časa, … in v tem smislu.

  :razz:

 30. NoMercy pravi:

  @24 nina: kadar komentiram komu od komentatorjev to napišem tako, kot sedaj tebi. Če ne napišem številke in nicka pa komentar velja za vsebino (in/ali avtorja) bloga :)
  saj ni pretežko razumeti :)

 31. ametist pravi:

  Meni se dozdeva, da Pogačnikove stvaritve nobenemu ne škodijo, ampak so všečne in lepe. V Sloveniji je PREveliko raznoraznih kritikov, vedževalcev, coprnikov in coprnic, demagogov in lažnivcev na kubike. Delajo zgago med ljudmi, jih pehajo v zmedenost in negotovost, včasih tudi v obup. Na tem področju niso nekatere državne ustanove opravile svojih delovnih dolžnosti. Eni se izgovarjajo, da ne smejo, ker jim zakon ne dopušča, drugi so svojo dolžnost opravili in potem naprej drugi zavirajo, skratka ukrepov ni, oziroma so polovičarski v marsikaterem pogledu. Upam, da bo vsaj gospod Pogačnik primerno varovan, če že njegova dela niso

 32. Sphodros Rufipes pravi:

  @polonika$> Ne mnenje, ti dam en argument, ki dokazuje, kako si globoko v sebi radikalna komunajzarka.

  Tudi Saloth Sar, vodja Rdečih Kmerov, je tako kot ti prepričano trdil, da so vsi, ki so starejši kot toliko in toliko povsem brezupno degenerirana generacija, ki ima možgane oprana z sprevrženimi idejami. On je problem rešil tako, da je vse, ki so bili prestari ali so kazali znake opranosti možganov (inteligenco in dvom v njegove ideje), ukazal zadušiti s smetarskimi polivinilastimi vrečami na glavi.

  Sklepam, da imaš tudi sama kakšne dobre ideje, kako rešiti problem brezupno zdegenerirane “Golobičeve generacije”?

  Prepričan sem tudi, da je zate vsa filozofijo neumnost, znanost eno samo vraževerje in da je prava umetnost le tista, ki v sebi nosi pedantnost.

 33. chef chef pravi:

  Blitzev komentar je vreden desetih točk, čeprav je očitno sfalil topic, hehe.

  Sanke kupi pri temule modelu.

  Seveda je vse stvar prioritet. Kolikor poznam MC-ja, ne bi šel on nikoli kupit srajce v Leclerc. Po drugi strani pa misli, da zna dobre sanke izdelat – in prodat – vsak kekec s srednjo trgovsko, 500 evri plače in obupno samoiniciativo.

 34. nevenka nevenka pravi:

  Ja, blitz se je zmotil, odgovarjal je naprejšnji prispevek.

  Kar se trgovin tiče, pa včasih mislim tako, da nekdo, ki se bo sankal enkrat v letu morda mirne duše kupi sanke v Leclercu, nekdo, ki pa bi to počel bolj zares, se bo pa najbrž pri nakupu bolj potrudil in ne bo kupoval mimogrede.

 35. milenči pravi:

  mimogrede: v bistvu je prav, da vas nategujejo Lekrerki & co.
  Ker pač mislite, da je Ljubljana središče vesolja, okoli nje pa ni ničesar več.
  Če bi pomolili nos samo kakšen kilometer gor dol, levo ali desno, bi dobili mizarja, ki bi naredil sanke – in to orng- za drobiž. Pa še marsikaj drugega tudi.
  Tako pa- oprane glave kot Ljubljančani so- pobožno gledajo županu v oči in verjamejo, da bodo videli + doživeli nebesa- če ne danes, pa jutri.
  Pa še anekdota kako Ljubljančani razmišljajo….
  :-)
  V naši vasi je okoli vsake hiše zelenjavni vrt. In zelenjave je kolikor hočeš, ko pride sezona. In ena od žensk iz soseščine je dobila za snaho Ljubljančanko. Pa ji je- v sezoni solate, priurpavila nekaj le-te za s seboj. A gospa odkima z glavo, da ne bo vzela. Vsi, ki so to slišali, so bili začudeni, češ, zakaj pa ne, vzemi, vsaj ne bo treba hoditi v trgovino ponjo.
  Pa dobijo odgovor, da zato ne, ker je solato z vrta treba preveč čistit, tisto, ki jo kupi v trgovini, pa ne, ker je že očiščena
  :-)
  :-)
  Še danes se vse krave smejijo na njen račun.

 36. Dajana pravi:

  Leclerc je zakon. Ahhhhhhhhhh vsi tisti siri, pa vina, pa delikatese… Ahhhh, ko pomislim na tiste sladko dišeče, tople baguette… Pač moraš vzet številko naslednjič, Crni, reči otroku, naj se postavi v vrsto, tukaj ni protekcije, tudi če govoriš francosko in si najboljši kolumnist v Deželi. ;)

  Prosim šefa Leclerca, če zgradi še enega v Ljubljani v Šiški in sicer Zgornji, najraje v Kosezah, ker jaz nimam avta, z avtobusom se pa ne mislim cijazit tja. :evil:

 37. Dajana pravi:

  Ups. Sem napisala v napačen post. Se opravičuvlen. ;)

 38. niko pravi:

  Milenči – stvar rangiranja kriterijev.

  Sicer pa, kdor se zaradi nekaj centov prihranka odreče kvaliteti …

  In še nekaj: potrošništvo in znanje …

 39. NoMercy pravi:

  “Šparat” je treba, pa naj “košta” kolikor hoče – M.Ribičič, podpredsednik IS SFRJ v 1980 tih :)

 40. niko pravi:

  :roll:

  Dobra izjava, kajne? V balkanskem kotlu je bil humor (s sarkazmom in cinizmom vred) nujna začimba.

 41. APM pravi:

  V svetu je možno krotiti družbo samo na dva načina: s silo, ali s trgom.
  Silo je možno uporabljati v diktaturi. Mnogo primerov v zgodovini kaže na to, da diktatura ni najboljša niti trajna oblika vladanja.
  Tudi trg, ali vulgarno rečeno kapitalizem ni idealen. Se pa bistveno bolj približuje naravnemu redu, ki poraja nenehno konkurenco. Vsak, pa še tako majhen in nepomemben prostor se zapolni in na konkurenci je, da ga osvoji z boljšo inovativnejšo rešitvijo.
  Sami smo živeli v diktaturi. Ali je bila humana, ali nasilna, ali zločinsaka, boljša ali slabša ni pomembno. Pomembno je to, da je bila diktatura, ki ni omogočala svobodnega razmaha mišljenja, posledično, razvoja zanosti in družbe kot celote.
  Dovoljena je bila ena sama ideologija, ena sama filozofija en sam pogled na gospodarstvo. Dovoljen je bil red, ki ga je priznavala, potrjevala, odobravala in izvajala dikatatorska stranka.
  Naša diktatura vsaj ob njenem zatonu ni bila pretirano krvava, niti pretirano nasilna, zahtevala pa je vero v eno samo rsnico in to je pogubno za narod še sedaj.
  Ob osamosvojitvi, bi morala Slovenija smelo zakoračiti v tržno gospodarski sistem. Trgu bi morali prepustiti regulacijo družbe.
  Temu so se uprle obstoječe soilaistične sile, ki so zavirale tržni princip, malo po malo pa prevzemale vzvode oblasti, pred vsem na finančnem, gospodarskem izobraževalnem in sodnem področju.
  Vmes pa so s šolskim sistemom poneumili tretjo generacijo partizanov, ki sedaj krepko korakajo za legendarnim voditeljem Titom.
  Nastala je nekakšna totalna zmešnjava. Če se osloniš na socializem, ti zabrusijo, da si na trgu. Če se osloniš na trg, ti zabrusijo, da je poguben in ti dajjejo dober zgled socialističnega gospodarstva: vsi smo živeli boljše!
  Poglejte si ministra Miklavčiča, ki želi obuditi dinozavre v obliki zdravstevenih domov in socialističnega zdravstva, nasproti pa se mu postavljajo zdravniki, ki si po komunistično jemljejo, kolikor rabijo, ne oziraje se na to, ali bodo drugi zaradi tega obubožali.
  (se nadaljuje)

 42. niko pravi:

  No, no, no, no … APN! Kaj je tebi čas za premislek res vedno vstran vržen, da tako hitro pišeš nepremišljenosti.

  Pusti politiko in ideologije – sprejmi logiko in objektivnosti.

  Nobene sile ni treba, da krotiš ljudi ali družbo – DOVOLJ JE STRAH. Tega pa uspešno razvijajo tisti s tisočletno podlago. Strah, ki ga razvijejo tvoji, je pač temelj uspešne samocenzure realnosti – MOČNEJŠE OD STRAHU JE PRI TVOJIH OČITNO LE SOVRAŠTVO.

  Tudi neprijetne resnice so na tem svetu. Za nekoga to, za nekoga drugo … ZDAJ PA LE BRCAJ IN CEPETAJ!

 43. APM pravi:

  Preskočimo Nika in nadaljujmo.
  Slovenci nismo imeli moči, da bi v celoti zakoračili v tržno gospodarstvo in za seboj pustili socializem, ki se je izpel.
  Tržno gospodarstvo namenoma zamenjujem s kapitalizmom. Kapitalizem ima v Sloveniji negativni prizvok, saj je dovoljeno o njem razpravljati samo v okviru marxovih definicij in marksističnih teorij.
  Od Marxa do danes se je v kapitalizmu marsikaj spremenilo. To naši družboslovci niso zaznali in še vedno obravnavajo čase, ko se je kapitalist redil ob dobri hrani, dalavec pa je stradal.
  Nekaj podobnega je danes v Sloveniji, nima pa to nič skupnega z modernim kapitalizmom in tržnim gospdarstvom.
  Razvoj družbe je zahteval socilane reforeme, ki so jih socialni demokrati tako v Evropi, kot v Ameriki in povsod, kjer je doma demokracija zahtevali in nastala je socialdemokratska družba, ki ohranja kapitaliste, vendar morajo upoštevati zahteve delavskih sindikatov. Razen tega je še mnogo drugih korektivov, ki kapitaliste omejujejo jih tukaj ne morem predstaviti.Tudi zadnje finančna kriza je postavila nove meje.
  Kaj pa smo naredili v Sloveniji?
  Večina de lux komunistov z udbovskim pedigrejem je oplenila gospodarstvo in se potajkunčila. Takšno početje je bilo požegnano z Nacionalnim interesom. Nacionalni interes je vladal tako dolgo, dokler je domača lopovska klika kradla slovesko bogastvo. Sedaj, ko to bogastvo kopni, in ga s sumljivimi krediti ni mogoče več obvladovati, nam preti razprodaja slovenskega premoženja tujcem.
  Kje so sedaj profeti nacionalnega interesa?
  Če že želijo slovenski tako imenovani socialisti blagor delavcem, potem morajo naše sindikate takoj razpustiti, jih proglasiti za nelegalne ter pospešeno ustanoviti dejanske dalavske sindikate.
  Primerček iz nedavne preteklosti nam lepo kaže, kako se je to dogajalo. Ko je veliki menedžer Jankovič plenil slovenska trgovska podjetja v imenu in za račun favoriziranega Merkatorja, je zahteval od tuje konkurence, da plačuje svoje delavce z mizerno nizkimi plačami. Tako je lahko grabil v želji, da nekoč prevzame Merkator.
  Če bi takrat slovenski sindikati zahtevali, da tuji trgovci palčujejo delavce enako, kot jih plačujejo doma, saj vendar v Sloveniji delajo enako delo in enako učinkovito, bi sedaj imeli v Sloveniji delavci v trgovini enake plače kot v Avstriji ali Nemčiji. To ni bilo v prid Jankoviču in Tušu in tako se sedaj delavci v trgovini srečujejo z bedo, sloveski tajkuni z lahkoto odplačujejo tajkunske kredite, tuje trgovske verige pa v Sloveniji kujejo dobičke. To so posledice Nacionalnega interes iz Murgel.
  (nadaljevanje sledi)

 44. Dajana pravi:

  APM: Zakaj se šlepaš pr Crniju? Natisni to v svoj blog in basta!

  lp

 45. nevenka nevenka pravi:

  V deželah z intelektualno krizo coprniki dobro prosperirajo.
  Celo Angleži, ki v vsaki drugi hiši duhove lovijo, se nam čudijo.

 46. APM pravi:

  Pa preskočimo še Nevenko!
  Mlada demokracija se preprosto ni znašla. Imela je težko nalogo in sicer ustanavljanje države in uvajanje demokracije.
  Žal je uspela samo prva naloga, druga pa je še vedno v izvahjanju, kot bi rekel prekaljeni politik.
  Ustanovitev države je bil dosti lažji podvig, kot je bilo sprva videti.
  Na eni strani je srbski nacionalizem sam naganjal Slovence iz Jugoslavije, eden najznačilnejših dogodkov je bil izgon slovencev iz jugo- partije, ki je spravil v jok Sonjo Lokar. Domači analitiki so to označili kot pogumno drjanje, slovesnki delegati pa so se takrat soočili z dejtvom, da bodo morali z lastnimi silami pluti naprej.
  Srbski nacionalisti niso bili pripravljeni na dogodke, ki so si bliskovito sledili. S skrajnio poniževalnimi manevri so se lotili Slovenije, ki ni padla, tako kot so pričakovali, saj je bila DEMOSova vlada dokaj odločna in lkjub nagajanju mladcev iz LDS dovolj stabilna, da se je ohranila in usmerila Slovenijo v samostojnost.
  Neizbežna osamosvojitev in prevzem oblasti demokratičnega DEMOSa je komuniste prestrašil do te mere, da so razrahljaji svoj vpliv in navidezno prpustili oblast.
  Naučeni političnih zvijač pa so začeli vrivati krte v politične stranke, ki so naivnim novokomponiranim demokratom predstavljali peto kolono.
  Ustvarjali so popolno zmedo in nevedno ljudstvo je nenehno nasedalo.
  Nestabilnost je povzročila neodločno vladanje DEMOSa.
  Vsaka poteza k novi državi in demokraciji je bila obsojena in pospremljena z množico komentarjev v občilih, ki so kritizirali poteze vlade, ki je bila okupirana le z osamosvojitvijo.
  Zmedo so z lahkoto ustvarjali, saj so obvladovali vsa občila v karerih so delovali znani in priznani družbenopolitični delavci, ki so poskrbeli, da so se pobčila pretvorila v tobila in takšna so v večini še danes.
  Postavljala so se vprašanja, ki bi jih težko reševali v zreli demokraciji države z stoletno tradicijo. Protagonisti takšnega nagajanja so znani. Le dve leti so potrebovali in so se ponovno zavihteli na oblast in od tedaj s krajšo pavzo vladajo še danes.
  Stanje v katerem je današnja Slovenija je posledica teh vladarjev.
  ( nadaljevanje sledi)

 47. APM pravi:

  G. Crnkovič!
  Upam, da nisem nezaželjen gost. Vi imate v rokah škarje, jaz pa še mnogo štofa za nadaljevanko.

 48. nevenka nevenka pravi:

  “Občutek imam, kot da so se ljudje že zdavnaj odločili, kaj bodo verjeli in česa ne — in da s tem nočejo imeti več nič opraviti.”

  Vidiš Marko, tule imaš tako zelo prav.

 49. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  APM: Že prav, že prav. Ampak pretiravat pa tudi ni treba.

 50. NoMercy pravi:

  verjamem v dva postulata:
  - kar mi drugi plačajo
  in
  - kar sam plačam :)
  Verovanje v karkoli mi pa ne gre :)

 51. nevenka nevenka pravi:

  Včasi si mislim, lepota lepote je preprosto v tem, da je lepa in prav z veseljem pogledam stran od drugih stvari.
  Verjamem pa zelo malo, vsak dan manj.

 52. Antipat pravi:

  Modrec bi rekel: “Če bi bil vedež, ne bi bil revež”. A to bogastvo ne pomeni, da si lahko končno privoščiš novega Megana ali pa cunjico iz Palmanova Outleta. Kajti verjetno ni za verjeti, da si svetovni politični, finančni,… leaderji ne bi želeli imeti ob sebi nekoga, ki bi znal vnaprej (pred)videti prihodnosti. Huh, s takim “znanjem” bi vedež služil neverjetne zneske in ne 1,98 EUR/min.

  Zato me prav zanima, kdaj so naši “vedeži” odkrili svoj dar. Najverjetneje se jim je med stanjem pred tablo zavoda za zaposlovanje, kjer so se seznanili, da s svojo izobrazbo, izkušnjami in znanjem, ne sežejo niti do težkega dela čistilke, zato se jim je kar naenkrat magično odprlo tretje oko, narisala aura, očistila čakra in novo božje poslanstvo se je pričelo. Najprej je bilo potrebno iz zaprašenega podstrešja vzeti tarot (tarok) karte, iz kuhinjskega predala tibetanske gonge (pokrovke), iz sosedovega vrta (magične) kamne, iz bližnje 99cent shop pa (zdravilne) kristale. Potem pa le še na Telekom, v vrsto na šalter po novo številko omrežne skupine 09(0).

  A dokler bo narod namesto, da sebi privošči dodatni kos kruha, raje futral te “vedeže”, se bodo polni lepih zgodbic in videnj prihodnosti pridno hranili na račun ljudi v čustveni, intelektualni in finančni stiski. Sicer pa nič ne de, tudi če taisti naivni posameznik porabi ves svoj denar za te čudodelce, saj se bo tudi njemu pred tablo zavoda za zaposlovanje, verjetno kar hitro odprlo tretje oko, in svet bo pridobil še enega “vedeža”.

  In če se bo zdaj kdo oglasil, da seveda velja to za vse, razen za tisto gospo, ne trudite se, še naprej lepo hodite k njej in ji omogočajte lepo življenje, saj če ste tako naivni, da mislite da lahko nekdo vidi v vašo prihodnost, potem si res zaslužite da vas nekdo obira do kosti.

 53. nevenka nevenka pravi:

  Vsi vedeži se krmijo iz človeškega obupa. Več ji je, bolj je družba bolna.

 54. niko pravi:

  52.: Če bi bil vedež, bi bil človek šele revež.

  Je pa ljubezen na prvi pogled na prvi pogled res nekaj lepega.

 55. pandora jewellery pravi:

  If you are a man of fashion pandora jewellery| rolex replicas| rolex watches uk| look at it There rolex replica uk| pandora| Very cheap replica watches uk| replica rolex uk| and polo ralph lauren | ralph lauren polo Good quality you Can select some christian louboutin uk| discount louboutins| A lot of style pandora jewellery| pandora bracelets| ed hardy| ed hardy clothing| Reputation is our fundamental

 56. different life pravi:

  You can find pendants that are display themselves, in addition to ones that have valuable stones in that person, such as pearls, topaz, plus garnets. One of the more preferred stone that is normally accompanied with sterling silver is turquoise.

 57. wedding flowers pravi:

  Designed for typically the RM runway group a lot of these shoe-boots are available just during Net-A-Porter, a mere snip located at 520. Graceful Females Use Christian Louboutin Shoes. Reveals Louboutin involved with his well-known sandals, “My sneakers are perfect for stomach muscles will better alluring lovely lady who would like to end up being beautiful.”

 58. burberry outlet pravi:

  Thanks for your kindly sharing and aslo I can share some famous online shopping stage for you:
  Mbt shoes mbt shoes mbt shoes
  louis vuitton outlet store louis vuitton outlet louis vuitton bags outlet
  vibram five finger shoes five finger shoes five finger shoes
  burberry outlet with burberry handbags burberry outlet burberry outlet
  louis vuitton outlet louis vuitton outlet, all above are my favorite online shopping stage. Hope you can aslo love into.

 59. omega watches pravi:

  100% high quality replica swiss watches
  Replica Omega watches,rolex replica watches

 60. christian louboutin high heels pravi:

  womens louboutin pumps. Whether life or business christian louboutin high heels, this is the only way to achieve objectives http://www.clshoessales.com/

 61. christian louboutins pravi:

  As for one reason is widely divergent, that but are they won’t on mesa or write buy christian louboutins enjoy 70%-80% off in the book tells you.

 62. Skechers Shape Ups pravi:

  Skechers Shape Ups addresses all these needs. I don’t know if you’ve ever worn this particular brand, but their sizes are consistent, so once you know what size you wear in Skechers Shape ups Shoes, you can order them sight-unseen and know that they’ll fit and that you won’t have to “break them in.”SRR Running Shoes You put them on and go.

 63. en's Reebok Zigtech pravi:

  There are Reebok Easytone Shoes, and then there are walking shoes that claim to boost your muscle tone by just walking around in them. Reebok EasyTone is one line that promises to increase your muscle tone – in fact, they claim it’s like taking the gym with you just by wearing the Men’s Reebok Zigtech. With celebrities like Stacey Keibler and the Kardashians promoting the

 64. UGG boots sale pravi:

  It’s funny how we adopt words and adapt our lexicon to the times. This is a very useful slant on things.UGG boots sale

 65. pandora uk pravi:

  I have discovered for myself just how flexible WP is, as a hosting platform for your website. you literally have everything you need to publish a website at your fingertips, through WordPress. thanks.

 66. moncler outlet pravi:

  If your Riches are yours moncler outlet, why don’t you take them with you to the other world ?(Benjamin Franklin, American president)moncler usa Money is a good servant and a bad moncler sale master.(Francis Bacon, British philosopher)Money is like moncler down jackets muck, not good except it be spread.(Francis Bacon, British philosopher)No country, however rich, can afford the waste moncler down jacket of its human resources .(Franklin Roosevelt, American president)Sometimes one pays most down jacket moncler for the things one gets for nothing.(Albert Einstein, American scientist)A lifetime of moncler men jacket happiness ! No man alive could bear it ; it would be hell on mens moncler jacket earth.(G. Bernard Shaw,British dramatist)Happiness is form courage.(H. Jackson, British writer)Happy is the moncler jacket women man who is living by his hobby .(G. Bernard Shaw, British dramatist)Happiness womens moncler jackets lies not in the mere possession of money ; it lies in the joy of achievement, in the womens moncler jacket thrill of creative effort.(Franklin Roosevelt, American president)Human felicity is produced not so much by great moncler mens vest pieces of good fortune that seldom happen, as by little advantages that occur every moncler vest men day.(Benjamin Franklin,American president).Most folks are about as happy as they make up their moncler vest women minds to be.(Abraham Lincoln,American president)The secret of being miserable is to have leisure to bother about whether you are moncler long coat happy or not. (George Bernard Shaw, British dramatist)The supreme happiness of moncler sweater life is the conviction that we are loved.(Victor Hugo, French novelist) ZHC

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.