Ni vse dovoljeno

Ponedeljek, 8. marec 2010

Tekst Janeza Janše z naslovom “Boga ni. Vse je dovoljeno”, objavljen pred dvema tednoma na spletni strani SDS, me je pustil hladnega. Z leti sem se načrtno odvadil razburjati zaradi slabih tekstov — kaj šele tekstov, s katerimi se zgolj ne strinjam. Seveda pa mi je bilo jasno, da bodo reakcije nanj z drugih političnih in medijskih bregov burne in besne in da bodo povedale o slovenski politični sceni več kot pa povod sam. Vključno z avtorjevimi reakcijami na reakcije.

Kar je Janša napisal, v bistvu ni drugega kot moralističen tekst, kakršnih danes — ko nad nami lebdi pasji zeitgeist, pomešan s socialnim, ekonomskim in političnim malodušjem — kar mrgoli v vsakem tiskanem ali online mediju. Razlika pa je v tem, da je tega konkretnega napisal prvak opozicije in da torej ni samo moralizatorski, temveč tudi mobilizatorski.

Prav, tako pač Janša misli, bi lahko rekli: pa kaj potem?

Dovolite, da se pozabavam tudi z naslovom. Sam mislim, da je za tekst primeren — kar pa ne pomeni, da je dober. Je intelektualistično pompozen v zanašanju na domnevno neizpodbitno filozofsko trditev, ki pa je v resnici bolj literarna in je z njo mogoče argumentirati tako rekoč sleherno etično vprašanje. A tudi to ni nič takega: večina naslovov v slovenskem tisku in na internetu, ki poskušajo preseči osnovno sporočilnost teksta, je tudi slabih, verjetno še slabših.

Bolj zabavno pri vsem tem je, da je pred tremi leti pod identičnim naslovom izšel v Dnevniku intervju z — of all people! — Gregorjem Golobičem. Izpeljan je bil iz izjave: “Berlusconizacija postaja resnica tako imenovane sproščene Slovenije, po Dostojevskem očitno brezbožne, saj je dovoljeno vse.”

Še bolj zabavno pa je, da Golobič — kot z zamudo ugotavljam — mene (po lastnih besedah sicer “neprimerno”) primerja z Drnovškom: ta da je “poleg Crnkoviča edini, ki se je sposoben brezrezervno distancirati od svojih včerajšnjih trditev: Drnovšek zato, ker je tako zavezan vsebini, Crnkovič pa, ker ji je tako odvezan”.

Ah, filozofi …

Naj nadaljujem. V Janševem tekstu sem se spontano zarežal ob naslednjem stavku: “Niso jim [pripadnikom tranzicijske elite] dovolj samo zlorabe sistema in ljudi, pred njimi niso varne niti domače živali.”

Stavek je zabaven že sam po sebi, še tem bolj pa, ker ga je Janša izrekel resno, kot mnenjsko, politično trditev — ne pa kot šalo, ki bi se podala Juriju Zrncu.

Tega torej ne kupim. Še manj pa kupim stavek: “Žegnana voda, s katero so poškropljeni pripadniki izbrane tranzicijske elite, pa ni prozorna, temveč rdeče obarvana. Je kri.” To je že na drugi strani meje dobrega okusa za stil pisanja, predvsem pa logike prenašanja krivde za dejanja drugih.

Kupim pa podnaslov Janševega odgovora na kritike: “Levičarska ideologija opozicijo v Sloveniji ponovno obravnava kot razrednega sovražnika” (“Iz enoumja v brezumje”, stran SDS prejšnjo nedeljo).

V glavah levičarjev in liberalcev obstaja Index textorum et izjavorum prohibitorum. Kriteriji za uvrstitev na sramotilni seznam niso ravno poljubni, še manj pa so natančno določeni. Glavni kriterij je seznam avtorjev, ki po njihovem nanj spadajo po defaultu. Na tem seznamu Janša ni edini, je pa seveda prvi — in za njim dolgo nikogar.

Vem, da ni korektno polemizirati s kolegi kolumnisti v istem časopisu, vendar ne morem mimo Miheljakove kolumne prejšnjo sredo. (Obljubim, da je zadnjič.) Avtor se je s parafraziranim naslovom “J. J. je v opoziciji. Vse je dovoljeno” — sicer boljšim od originala, to že priznam — ponorčeval iz Janše. Sam si naslov razlagam drugače: če Janša nekaj reče ali bog ne daj celo napiše, je dovoljeno vse. Karkoli. Dovoljeno je celo, da tekst, s katerim se ne strinjaš — pa naj bo še tako moralističen, pristranski, patetičen, demagoški, zaradi mene tudi smešen —, označiš za nekaj “nizkotnega in primitivnega”, “vrednega bolj psihiatrične kot politične analize” in ga primerjaš z “nacističnim propagandnim filmom”. Ko gre za Janšo, je dovoljen tudi osebnostni linč (character assassination).

Razprava o predlogu družinskega zakonika je ta teden pokazala, da debata praktično ni več mogoča. Pa ne le v parlamentu. Že od nekdaj poslušamo pozive h kulturi dialoga, nazadnje pa je ostalo golo zmerjanje. Z obeh strani. V tem smislu je polemika Spomenke Hribar z Janšo v prejšnjem Objektivu nadstandardno kulturna. A tudi pri njej imam problem. Zakaj mora — ne edina, seveda — vedno vleči na plan Antona Mahniča in z njim mahati kot negativnim zgledom za nepomirljiva nasprotja? Ali ni tudi to “ideološka manipulacija”, kakršno sama očita Janši? Ali se je tako težko zadržati in reči le, da Janša nima prav? Ali kdaj drugič spet Spomenka? Ali Katarina?<

Ta zmeda javnega prepiranja mi ni prav nič všeč, saj vodi v militantizem arogance brez argumentov, spričo katere je bil stari spor med liberalci in klerikalci benigna kavarniška debata. Kako se počutite, dragi rojaki, ko se strinjate z ljudmi, ki zmerjajo tiste, s katerimi se ne strinjate? In kako se počutite, ko se ne strinjate z argumenti tistih, ki spodbijajo mnenja, s katerimi se ne strinjate?

Dnevnikov Objektiv, 6. 3. 2010.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 8. Marec, 2010 ob 09:52 v kategoriji Dnevnik 2004-, Kolumne.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

157 komentarjev na “Ni vse dovoljeno”

 1. nevenka nevenka pravi:

  …kot, da bog komu česa ne dovoli…

 2. Marko Crnkovič pravi:

  Nikoli mi ne bo jasno, zakaj pol Slovenije s tabo vred misli, da je pred VSAKIM “da” vejica. NI pred vsakim “da” vejica!

 3. nevenka nevenka pravi:

  Hm, če bi mislila, najbrž ne bi napisala…pa prosim popravi.
  Hudovanja pa najbrž ni vredno.
  Pišem pa pravilno zaželen in ne zaželjen. Torej le nisem čista zguba.

 4. Marko Crnkovič pravi:

  Da je “zaželjen” narobe, je slavistično preseravanje.

 5. alcessa pravi:

  “Pri tem gre za zanimiv zorni kot, da bog komu česa ne dovoli”

  :-)

 6. nevenka nevenka pravi:

  Ne ni, ker je glagolska oblika in ne samostalinška.

 7. nevenka nevenka pravi:

  Ja, alcessa, sem mislila, da bo Marko opazil, pa ga je vejica razjezila :-(

 8. Marko Crnkovič pravi:

  To je približno tako trden argument kot okolje > okolijski. Veš, slavisti delajo na tem, da zajebavajo ljudi. Da jim dopovedujejo, da nimajo pojma.

 9. nevenka nevenka pravi:

  No, potem pa še ti, Marko, meni kakšno vejico odpusti.
  Saj vem, da mi delajo težave.

 10. vaba pravi:

  Naslov je dober !
  verske vzgoje nimam ne v šoli, ne zunaj, imam pa izkušnjo s komunajzarskim veroukom – celo ministrant sem bil. Ko je bil Bog še živ, so nas iz vrtca gnali ministrirat ob glavno cesto, opremljene z zastavicami, da smo mu na slepo mahali, ko je čez kako uro mimo zdrvela kolona med seboj prehitevajočih se črnih mercedesov. Ko je imel rojstni dan, so nas, opremljene z zastavicami, gnali mahat na stadion , kjer so odsotnemu na čast kolegi šolarji na zelenici izvajali “figure”, pa tudi molilo se je. Kasneje, ko je bil Bog že mrtev, smo v šoli dobili novo ministrantsko opravo – rdečo rutico in kapo, imenovano po Njem. Na cestah ga tedaj nismo več pričakovali, Njegov rojstni dan pa so nas seveda še vedno gnali obhajat. No, pa saj ga obhajajo še danes …

 11. Marko Crnkovič pravi:

  Vaba: Se strinjam. Razen s tem, da so se limuzine prehitevale…

 12. ervinator pravi:

  Da Janšev zapis ni samo moralizatorski, temveč tudi mobilizatorski, je ugotovitev, ki ima v tem zapisu navišjo dodano vrednost. :)

  Btw., “kako se počutim, ko se ne strinjam z argumenti tistih, ki spodbijajo mnenja, s katerim se ne strinjam,” ponavadi napišem v komentarju pod tvojimi zapisi. :)

  P.s. 1: Ko smo že pri vejicah, tudi pred veznikom “in” včasih mora biti vejica. Sodeč po zgornjem zapisu tega ne veš.

  P.s. 2: Pomišljaj (–) je sicer daljši od vezaja (-). To, kar ti uporabljaš (—), je pa nekaj čisto tretjega. Lahko bi se bolj potrudil.

  P.s. 3: Čas bi že bil, da se naučiš razlikovati internet (medmrežje) od web-a (spleta).

 13. niko pravi:

  MC, salto mortale, ki si ga izvedel vv tem tekstu je povvsem navadno prilagajanje potrebam twoje razlage. Zona somraka Marka Crnkovića …

  :roll:

 14. niko pravi:

  Marko, 4. – že passé.

 15. Rado Rado pravi:

  Vaba,
  obžalujem da si moral iti čez takšno torturo. Te pa prav zaradi tega zdaj bolje razumem. Takšno ideološko pranje na marsikom pusti trajne posledice . . .

 16. NoMercy pravi:

  o vejicah nimam veliko pojma – sem pač tehnično izobražen – torej se mi jebe kaj se slavisti greste :)
  ——————
  Običajno – naivno – pričakujem, da govoreči / nastopajoči naslavlja svojo srenjo / ovce / občudovalce/ volilce_ke …
  npr. RKC monsignor svoje občestvo, župnik farane, predsednik stranke pa svoje pripadnike …
  pri JJ pa po tretjem do petem premisleku dobim občutek kot da je “svoje” nagovoril z “(ideološko) nasprotne” strani.
  In pridem do odgovora na vprašanje (citiram) “Kako se počutite, dragi rojaki, ko se strinjate z ljudmi, ki zmerjajo tiste, s katerimi se ne strinjate?”
  Odgovarjam: nedojebano, ker sem bil posiljen v napačno luknjo.
  ————
  Torej dopolnjujem JJ naslov v Boga ni (na drugi strani). Vse je dovoljeno (nam).

 17. Žogca pravi:

  “Razprava o predlogu družinskega zakonika je ta teden pokazala, da debata praktično ni več mogoča. Pa ne le v parlamentu.”

  Ne vem, o čem naj bi sploh kdo razpravljam z enim Cukljatijem, ki v imenu stranke SDS primerja homoseksualnost s pedofilijo in zoofilijo. Kaj čez s takšnim razpravljati? Kot bi odvode in integrale učili nekoga, ki ne zna seštevati.

 18. Žogca pravi:

  Marko, zaželen je in to ni nobeno slavistično preseravanje, res ne. Aja, drugače nisem slavistka, da ne boš mislil, da branim svoje.

 19. Žogca pravi:

  “ni samo moralizatorski, temveč tudi mobilizatorski.”

  Mobilizacija mi je tukaj jasna, ni mi pa moralizacija. Ker ti naši večni politiki (na sceni do smrti) si toliko enega masla naberejo na glavi, da je vsako njihovo moraliziranje norčevanje iz ljudi.

 20. smoger pravi:

  L=D

 21. Marko Crnkovič pravi:

  Žogca: Problem te debate ni samo v Cukjatiju. Niti samo v Jelinčiču. Problem je tudi na drugi (tvoji, moji, “naši”) strani. Karkoli je kdo od nasprotnikov družinskega zakonika rekel, je bilo za razglašeno za retardirano neumnos. Iz 19. stoletja. Tako preprosto in samoumevno, da imaš (imamo) prav, pa to vseeno ni.

 22. hxc pravi:

  bog je, imenuje se JAYĐ3J, vse ostalo so samo vaše domneve.

 23. Dinozaver pravi:

  A ni hecno, kako v zlati dobi anonimnih komentarjev, ovadb in klevet nihče ne podvomi v pristnost podpisa “Janez Janša” pod omenjenim zapisom?

 24. niko pravi:

  Le dinozavri dvomijo v Boga.

  :mrgreen:

 25. nevenka nevenka pravi:

  Žogca,
  saj princip glagolskih tvorb je čisto lahko razumeti npr.:
  voziti in trpna oblika povožen (samostalnik vožnja)
  Menda je jasno, da trpna oblika ni izpeljana iz vožnje v povožnjen :-)

 26. jablana pravi:

  Jaz pa mislim, da je točno tako preprosto. Kot je rekel Franco Juri – veliko je bilo svoj čas zgražanja in protestov, ko so ženskam priznali volilno pravico. Danes je to samoumevno tudi Ljudmili Novak, se pa sprašujem, kakšne argumente bi ona zagovarjala v tistem času; bi si jih sploh upala brez dovoljenja moža in župnika?
  Včeraj zvečer sem med zappingom ujela tudi Bernardo Jeklin na info TV, ko je izjavila, da bi morali pravico do posvojitve za homoseksualne partnerje zadržati zato, da bi se zakonik sprejel. Bila bi naj prevelika škoda, če bi padel. Pa vendar, bolj ko sem razmišljala in želela tudi sama biti praktična, kot se je ona izrazila, bolj se mi je vse skupaj upiralo. Ker potem je to čista apartheid politika, zakon ne bi bil nič boljši kot sedaj veljavna sramota, ki jo je spravila skupaj prejšnja vlada.
  Takega zakona pravzaprav sploh ne smemo sprejeti, ker bi bil zaradi svoje očitne diskriminacije neustaven.
  Kolikor lahko pri drugih zakonih debatiramo, argumentiramo vsak svoj pogled in je izid na koncu rezultat politične moči ene ali druge strani pa sem v tem primeru prepričana, da debate ne bi smelo biti. Gre za človekove pravice in nič drugega; kdo si jemlje pravico, da jih bo delil?

 27. nevenka nevenka pravi:

  Če debata ni več mogoča, je rezultat neodločen.
  Kar pa verjetno tudi glede objektivnih argumentov ustreza razporeditvi mnenja med ljudmi.

 28. alcessa pravi:

  Nevenka, obstajajo tudi pridevniki, ki se izpeljejo iz samostalnika:

  lagati – laž – lažen

  mahat – mahanje – mahnjen :-)

  skakati – skok – poskočen

  Če ne drugega, je prepoved izpeljave želja – zaželjen absolutno pretirana, ker besda ne predstavlja neobstoječega vzorca (uporabljam zaželen, zaželjen me čisto nič ne moti)

  (moj zgornji stavek se je kot parafraza tvojega nanašal le na slovnico, bog me v resnici ne zanima z nobenega zornega kota :-) )

 29. Marko Crnkovič pravi:

  Jablana: Ah, Franco Juri, veliki demokrat in argumentator… Sicer pa raje pusti prj miru hipoteze, kaj bi Ljudmila Novak pred stotimi leti. Z gotovostjo lahko trdiš samo to, da ne bi volila.

 30. nevenka nevenka pravi:

  Alcess:
  od lagati je trpna oblika zlagan in ne lažen.
  Od mahati je samostalnik zamah in je mahnjen običanja trpna oblika (mahanje je po izvoru glagolnik, ki izraža nedovršno stanje)…
  Poskakovati, poskok, poskakovanje; poskočen je normalen pridevnik, ni trpna oblika. Trpna oblika bi bila npr.: preskakovane ovire so bile višje od včerajšnih…

 31. vaba pravi:

  V tej državi bi imeli politiko, ampak se z njo ne bi ukvarjali politiki, temveč strokovnjaki, ker če ne, je to manj vredna politika od strokovne politike. V tej državi poznamo strokovni populizem.

  Še več, če ima star udbovec in “bankir”, s svojimi izjavami, dvajset let po padcu komunizma moč, da vpliva na slovensko politiko, potem je lahko vsem jasno, da ne gre za parlamentarni politični sistem, ampak za politični sistem dominacije interesnih skupin nad ignorantsko rajo.

 32. nevenka nevenka pravi:

  Kaj pa se je zaradi tega udbovca in bankirja spremenilo, vaba?

 33. Meta pravi:

  G.Crnkovič, a vam ni nič tečno, ko se vsakič na vaš blog pripopa nekaj težakov, ki:
  a) ali zaidejo s poti in polemizirajo o slovničnih pravilih
  b)se zgražajo nad vsem, kar napišete, recimo S.R. in podobni norci, razen redkih izjem, ki bi imele kaj pametnega povedati …

  Res, včasih bi rada kaj konstruktivnega prebrala,pa me mine veselje ob komentarjih vedno enih in istih ljudi.Škoda, ker rada prebiram vaše objave.
  Drugače pa bi morali poslance ob takšnih žaljivih izjavah in nestrpnem govoru “ornk” oglobiti. Kultura dialoga je (predvsem z desne strani v parlamentu) že zdavnaj izumrla.

 34. Marko Crnkovič pravi:

  Meta: Ljudje rabijo take ventile, da se s kokodakanjem in zmerjanjem sprostijo. Kdor objavlja na internetu, mora to vzeti v zakup. Jaz to preletim s sado-mazo posmehom, ker sem ravno avtor, vam pa ni treba, ker je zguba časa.

 35. nevenka nevenka pravi:

  Meta, si ti morda nepismena?
  Crnkovič je sam odprl to smer diskusije o slovničnih pravilih. Mi se samo pogovarjamo. Ti pa težiš, če nisi opazila, in si se napopala bolj kot kdorkoli, ki se vsaj poskuša držati kakšne teme.

 36. nevenka nevenka pravi:

  Marko, kaj bi pa ti pravzaprav rad?
  Da se res vsi počutimo totalno butaste in se nihče ne upa nič pokomentrat?
  Verjemi, če se ti upaš vse napisati kar napišeš, pa še komentarje potrpi.

 37. nevenka nevenka pravi:

  :-(

 38. Marko Crnkovič pravi:

  Nevenka: Lahko bi zaprl komentarje, pa jih ne. Večina jih je namenjena intelektualni in psihoterapevtski telovadbi bralcev, nekaj pa jih tudi mebi koristi. So be my guest.

 39. Marko Crnkovič pravi:

  Meni, sorry.

 40. alcessa pravi:

  Nevenka: čemu potrebujeva trpne oblike? Pridevniki vendarle izražajo tudi aktivne vsebine!?!? Živ, zaposlen, dlakocepski, analitičen, nepotreben… :-)

  Prvi primer “lagati/zlagan – laž/lažen”, pri čemer laž najbrž izhaja iz lagati, je živ dokaz, da pridevnike lahko delamo iz glagola IN samostalnika (kot teoretična možnost, ne da vsak lahko počne, kar hoče), pri mahnjenosti sem se hecala, pri skakati/skok pa se najbrž lahko strinjava, da ta glagol/samostalnik nimata izpeljanega pravega pridevnika (skakajoč je deležnik), zato pa ga ima poskakovati, kjer se najbrž strinjava, da izhaja iz samostalnika poskok.

  Sem končana in ne bom več :-)

 41. vaba pravi:

  Še posebej zanimivo je, da z žegnom dežurnega psihiča LDS dobivamo tudi družinski zakonik, po katerem bodo z lesenimi kurci oborožene sile lahko od države zahtevale celo posvojitve otrok. To dejstvo pa očitno niti novinarjev ne zanima dovolj.
  Za nekatere je v tej državi vse naravno: od natepavanja psov z umetnimi kurci, do pobijanja političnih sovražnikov. Tako raztegnjena morala pa močno spominja na čase, ko se je v imenu neke ideologije smelo početi prav vse.

 42. NoMercy pravi:

  skratka: en (oz. par njih) pacientov zdravi paciente :) cool – I like that :)

 43. nevenka nevenka pravi:

  Vidiš, Marko, tak slog pisanja, ki si ga privošči vaba, je pa odraz človeške bede. Če bi šlo v naši domovini še kdaj kaj narobe, bi se prav takih bala, ker bi v rokah imeli vse kaj drugega.

 44. vaba pravi:

  (29) kadarkoli ti odgovorim, moj odgovor razumeš kot žalitev, nima smisla.. LP

 45. Marko Crnkovič pravi:

  Ne razumem kot žalitev, razumem kot blodnjo frustriranega državljana.

 46. vaba pravi:

  (45) ni blo namenjeno tebi ampak nevenki, sicer pa ni ravno lepo da pišeš diagnoze…hehhehe

 47. mgerencer pravi:

  Jaz se iz osnovne šole spominjam nenehnega driblanja s “ki, ko, ker, da, če VEJICA skače”. V srednji šoli so nam potem pozabili povedati, da to ne velja vedno. Isto velja za vejico pred in.

  Razpravo v parlamentu pa sem nekaj časa spremljal in od nasprotnikov zakonika nisem slišal nobenega argumenta. Sem pa slišal veliko osebnih mnenj, predsodkov in ogorčenosti. Zagovorniki so vsaj kakšno znanstveno študijo prebrali.

  So pa nasprotniki to tako prikazali, kot da bodo homoseksualci zdaj na veliko posvajali in da bo vse šlo v maloro. Le postavili se bodo lahko v vrsto in mogoče bo čez deset let prvi homoseksualni par celo posvojil otroka. Mogoče pa tudi za dvajset.

 48. commonsense pravi:

  no, malo zamujam, ampak crnemu bi-po njegovi lastni pobudi- pripomnil še tole: ni “NI pred vsakim “da” vejica!” , ampak “vejice”.

 49. marš na drini marš na drini pravi:

  “Kupim pa podnaslov Janševega odgovora na kritike: “Levičarska ideologija opozicijo v Sloveniji ponovno obravnava kot razrednega sovražnika” (“Iz enoumja v brezumje”, stran SDS prejšnjo nedeljo).”

  zanimivo, da ne hkrati vidiš, da je to ravno janšev namen. janez janša svojo politiko ves čas gradi ravno na ideoloških razlikah, ki jih seveda poljubno postavlja. na koncu koncev je sam bolj obremenjen s preteklostjo kot 90% tistih, ki jih hoče na ta način diskvalificirati. skratka, gre se razredni bolj, hkrati pa druge obtožuje, da ga tretirajo kot razrednega sovražnika. mislim, da je poanta miheljaka povsem na mestu. janša spet sestavlja svoj pohod na oblast in pri tem ne izbira sredstev. ustvarja navidezne sovražnike, gre se ideološke delitve in diskvalifikacije, s katerimi potem producira reakcije, ki jih spet označi za napad na njegovo kulturno pripadnost, ki naj bi pač seveda bila tudi tista “pravoverna”, z razliko od brezbožnega nasprotnika. in v očeh naivcev tvojega tipa izpade potem kaj? ja, žrtev, normalno, kar je seveda njegove namen. saj zato pa ima že med rajo skorajda ponarodel vzdevek – kalimero.

 50. smoger pravi:

  @marš na drini: JJ kot vsi ostali politki producira meglo in od tega tudi živi. Mi mu plačamo nastopanje v mehiški nadaljevanki imenovani politika. B-o-l-a-n-o !

 51. ametist pravi:

  Spoštovani dušebrižniki slo. jezika! Tudi sam si vzamem pravico nekomentirati članka. Danes grem po Velenju in poslušam mladino, kako čudno naglašava slovenjsko govorico. Takoj sem se v mislih vprašal, kako je mogoče, da se to pri toliko učiteljih lahko dogaja. Niso govorili v slengu, ali kako se imenuje ulična govorica , mpak enostavno nglaševanje nepravilno in posamezne črke nepravilno izgovorjene. Sedaj ne vem, ali imamo učitelje iz UVOZA kakor zdravnike, ali se pa slo. slovnice niso naučili. Čeravno imajo dobre plače najbrž za učitelje ne velja doživljensko delo, doživljensko izobraževanje.
  Bodite mi v cvetju!

 52. Revenge pravi:

  Preskakovano neželjeni komentarji vsamejo mnogo časa. Kakopak jih je zategadelj bolje prebrati, dasiravno ti dvigajoče odlakajo kožo. Hare rama.

 53. kobilica kobilica pravi:

  .bolje štiri leta Janeza Janše,
  kot šestdeset let Josipa Broza Tita!!!

 54. Sphodros Rufipes Sphodros Rufipes pravi:

  Kot bi rekel Boris Yellnikof – “Whatever works”. Še vedno bolje, da si zaljubljen v svoje pse, kot pa da verjameš v govoreče kače, krilate angele, rogatega in kosmatega hudiča ter sodni dan, ko se bodo v neizmernih mukah scvrli vsi, ki ne verjamejo v to, v kar verjameš sam.

  In kot bi rekel Bill Maher – vera je nevarna nevrološka motnja, ki ljudem, ki nimajo vseh odgovorov omogoča misliti, da jih imajo. Storil bom vse, kar želiš, Gospod. Čeprav ne verjamem, da Božiček v eni noči raznosi darila milijardi otrok, verjamem, da Gospod mrmra navodila, postavlja izzive in rešuje dnevne probleme (denimo, poišče prosto parkirno mesto) vsakemu od milijarde vernikov posebej hkrati. Žal pa z nami ne govori noben Gospod in to vrzel zapolnijo pokvarjenci s prepovedmi in svojimi sprevrženimi načrti.

  Pa še nekaj, istospolnim parom bi prepovedali vzgajati otroke? Prav, vendar le, če to prepovemo tudi verskim blaznežem brez otrok. Nisem še slišal za primer, da bi istospolni par zlorabil otroka. Velikokrat pa sem slišal, da so nune ali duhovniki zlorabili otroke, ki so jim bili zaupani v vzgojo. In komu bi vi v primeru svoje smrti zaupali vzgajati svoje otroke? Vprašajte starše teh otrok.

 55. nevenka nevenka pravi:

  Sphodros Rufipes , ne bi se mogla strinjati bolj.

  In Janša si najbrž domišlja, da je postal drugi Nietzsche.
  Prvemu je bog umrl, sam je pa prav bogokleten, he, he.
  In zanimivo, kako jasno mu je, da nikakor in nikoli ne more politično nagovarjati vseh Slovencev.
  Resnično dober politik ni diskriminatoren, ko trži svoje ideje, ker hoče večino.

 56. nevenka nevenka pravi:

  Kaj? Janša nas je v štirih letih bolj zatrl kot Broz v šestdesetih.? O, krucefiks!

 57. sonja pravi:

  Nevenka, Nevenka pa imaš res veliko časa za plezanje po blogih. Kaj drugega bi se pa težko našlo.

 58. vaba pravi:

  (56) afežejka, to da pišeš v množini pomeni da se oglašaš v imenu “Društva piscev zgodovine NOB“.
  Za razliko od katoliške, se komunajzarska dogmatika sklicuje na prožnejše Sveto pismo. Če mu rečemo “Zgodovina NOB”, ne moremo ne opaziti, da se to Sveto pismo sproti prilagaja vsakokratnemu trenutku. Meja med poukom o veri in konfesionalnim veroukom je bila pri pouku osnovnošolske zgodovine, kot sem ga bil deležen, zabrisana. Kasneje, v gimnaziji, pa je bil komunajzarski dogmatiki namenjen poseben predmet, “Samoupravljanje s Temelji Marxizma”, ampak tistega nismo več resno jemali, takrat ni nihče več molil …
  S prirejanjem dogmatike komunajzarske religije vsakokratnemu aktualnemu trenutku se ukvarjajo posebni strokovnjaki. Danes se imenujejo “Društvo piscev zgodovine NOB“.
  In čeprav tudi po osvoboditvi v naši Ustavi piše, da sta v naši republiki vera in država ločeni, še vedno skrbijo, da se komunajzarski verouk v naših osnovnih in srednjih šolah nemoteno izvaja.
  Podobno kot počnejo muslimani, pa tudi katoliki tu in tam, odkar je rehabilitirana latinska maša – je bilo tudi za komunajzarske molitvice značilno, da so se vsaj delno izvajale v tujem, se pravi izvirnem jeziku. Najbolj znana je seveda tista: “Druže Tito mi ti se kunemo…”, lepe so pa tudi “Druže Tito, ljubićice plavo…” ali celo “Druže Tito, ružice rumeno…”, da narodne, “Za zakletvo Titu ja spevo sam stih…,” ne omenjam. Ob raznih prilikah smo morali pritegniti tudi uglasbenim psalmom tipa “Šivala je deklica zveezdo, oj zvezdo ardečo kot kri…”, pa “Na juriš, na juriš, na juriš…”, da o “Sredi pušk in bajonetov…”, ne govorim. S prepevanjem svetopisemskih psalmov se še danes ukvarjajo razni “partizanski pevski zbori”, ekvivalentno pač tercjalkam na koru …

  Imeli smo tudi ministrantsko himno, takole je šla: “Mi smoo slovenski pionirji…”, še več – vsaka šola je imela svoj “Ministrantski odred”. Molilo se ni pod križem, ampak smo imeli fensi simbol iz srpa in kladiva. Sicer pa so naše maše najraje okrasili kar z veliko sliko Boga. Slika Boga je spadala tudi v obvezno opremo vseh šolskih učilnic, vseh pisarn in vseh javnih prostorov. Jup, za razliko od muslimanskega, je bilo komunajzarskega Boga zapovedano upodabljati.

  Tudi pozdrava so nas naučili pri verouku, takoj v prvem razredu osnovne šole. Namesto “salam alejkum” ali “hvaljen Jezus“, pa je šlo takole: tršica je, boksajoč se v glavo, zarjula: “ZA DOMOVINO!“, veroučenci pa so planili pokonci in, knockoutirajoč se v sence, zarjuli nazaj: “S TITOM NAPREJ!“. (Živo se spomnim, kako sem se v takih trenutkih spraševal, kaj je verjetneje – da so prfukneni vsi drugi, ali pa samo jaz…)

 59. nevenka nevenka pravi:

  A meni to razlagaš? Uf, uf, uf…. Ti pa res rabiš eno orng gejevsko sredino, da boš lahko prestopil v sedanji čas.

 60. nevenka nevenka pravi:

  In kdaj si ti, Sonja, ratala tako na tekočem?
  Ali si se morda že kar rodila taka?
  Nekateri pa res presenečajo.

 61. POLDI pravi:

  Zanimivo, sds je opozicija, Janša je opozicija, pa karkoli izrečejo ali bog nas obvaruj, napišejo (pisanje je seveda privilegij najkompetentnejših, to pa vemo kdo so), bulmastifi v obliki dežurnih branilcev oblasti podivjajo. Tekmujejo v zgražanju, posmehu in klanjanju oblasti, ki jo opozicija, ta nebodigatreba, ovira pri vladanju, ki bi bilo brez nje tako uspešno.
  Le zakaj se čutijo tako ogrožene? Če stališča opozicije prezirajo, je to vendar dovolj, saj potemtakem sploh niso vredna njihovih velecenjenih komentarjev, še zlasti ne v uvodnikih in kolumnah najpomembnejših slovenskih dnevnikov.

 62. Jest(er) pravi:

  “Zaželen” ni nikakršno slavistično preseravanje, ampak samoumevna deležniška izpeljanka glagola “želeti” (želeč, (za)želen). Bi se po vašem reklo tudi “želječ”? Pač pa je slavistično preseravanje npr. pisanje vejice za pomišljajem (kadar je med pomišljaji odvisni stavek). Tisti “–,”, ki ga tako dosledno pedantno pisari Crnkovič, SP sicer dopušča, je pa takšno kopičenje ločil, ki imajo vsa isto funkcijo, popoln logični nesmisel, predvsem pa tudi popoln estetski debilizem (“–,” – v katerem jeziku pa ste še videli kaj tako nemogočega?). Po slaboumnosti se s tem lahko kosajo samo še tisti “koli” (iz kjer koli, kdor koli, kamor koli), ki jih tako radi in pedantno pišejo narazen … razen lektoric predvsem tisti, ki sicer jezik in slog najslabše obvladajo. Toliko glede vejice etc. Drugo iz Crnkovičeve kolumne si komentarja (kot običajno) tako in tako ne zasluži.

 63. Ruckus pravi:

  Poziv na ulice, Boga ni, Interpelacija predsednika, “Tudi Hitler je gradil avtoceste pa ni dobil medalje”… Ali se je vodstvu SDS popolnoma odpeljalo ali pa nas hoče povesti v srednji vek. Nobena opcija ni privlačna. Vaba, ti si bipolarno moten. Vzemi malo litija, bo hitro bolje.

 64. vaba pravi:

  (59) afežejka, pišem o bogu o tvojem, vašem bogu, ki je umrl davnega 1980 in ga še vedno obhajate danes in to je tisti bog ki ga JJ omenja v svojem pismu levakom…

  zakaj levaki vedno kadar vam zmanjka argumentov, predlagate drugačemisličim zdravljenje in pišete diagnoze ?

 65. nevenka nevenka pravi:

  He, he diagnoze si pišete kar sami, zdravljenje je samo prijazen predlog poln razumevanja.

 66. hxc pravi:

  Lepa. :)

 67. vaba pravi:

  ..(65) ti presegaš meje vljudnega in kažeš neolikanost ker trosiš nasvete za katere nisi bila zaprošena…

 68. vaba pravi:

  ..tako kot dežurni psihič LDS, ki je postavil ostarelemu, senilnemu članu svoje stranke diagnozo kar na tiskovni konferenci, potem pa ko so ga “prijatelji” prijavili zdravniški zbornici pa se je na INFO TV 10 minut posredno opravičeval da sta z “pacientom” takorekoč prijatelja in istomišljenika…

 69. nevenka nevenka pravi:

  Ti imaš pa ves čas občutek, da te kdo za kaj zaproša?
  Vidiš tudi to je simptom. Motnja v percepciji.

 70. vaba pravi:

  ravno obratno, ti čutiš potrebo da na zapisana mnenja drugačemislečih moraš odgovoriti, ker seveda nimaš argumetov se zatekaš k amaterskem diagnosticiranju…

  če pogledaš mal nazaj na svoje poste , kar naprej zahtevaš od drugačemislečih, mene, odgovore, ..jaz se seveda ne bom zatekel
  v niskotna svetovanja, taka pač si, mene ne motiš

 71. hxc pravi:

  Vaba, a je zadela občutljivo točko? Ker kar ne nehaš s svojim spammanjem… :)

 72. nevenka nevenka pravi:

  A res? Šele pri točki 32 sem te nekaj vprašala, pa seveda nisi našel argumentov, ki jih ti seveda ves čas od drugih zahtevaš, ko jih pa dobiš, jih pa ignoriraš in naprej goniš svoje osebne frustracije
  in po možnosti vmes še koga ozmerjaš. Drugače sem pa samo zapisovala svoje pripombe. S tabo se nisem dosti menila, ker se pravzaprav ne da. Tvoj način komunikacije je približno tak kot ta, ki ga Marko skritizira. Neproduktiven do skrajnosti.

  Pa si me pri točki 58. kar z jasnega napadel.

  Vidiš še en simptom, ki se mu reče “izguba stika z realnostjo”.

 73. nevenka nevenka pravi:

  Dolgočasen si, veš, vaba. In iztrošen.
  V želodcu imaš najbrž toliko kisline, da bi lahko pojedel bicikl.
  Naredi vendar kaj zase.

 74. sonja pravi:

  Nevenka, Nevenka ti imaš v želodcu večje težave (Janšo). Kislina ti v redu dela? Vaba spije sodo pa bo. A ti? Ženska, a si že v penziji, da imaš toliko časa viseti na netu?

 75. kobilica kobilica pravi:

  Marko Crnkovič….

  to je oa res fajn služba….pišeš bloge in “boli te kurec”….

 76. Marko Crnkovič pravi:

  Hvala za narekovaje.

 77. kobilica kobilica pravi:

  je kej novga?…

  neč…

  dober…..pa drugič….

 78. niko pravi:

  Razumem MC – da imaš “matahmo” kam vtakniti?

  :D

 79. beduin pravi:

  Dobro, JJ je v svojem pisanju res dramatiziral (najbolj prav pri navedenih stavkih), res pa je tudi, da so mu dejanja in dogodki, ki jih opazujemo od zadnjih volitev sem, pri tem v veliko oporo. Če se je Tuerk z Ertlom sam ustrelil v koleno, bi po drugi strani nekdo, ki bi želel uničiti Kresalovo in LDS, težko našel boljši način, kot so ga našli dohtarjevi psi. In kako so se trudili to pomesti pod preprogo …
  Skratka, namesto, da se vsi hišni ljubimci (oz. intelektualci) levice: Miheljak, Hribarja, Žižek itd. ukvarjajo s slogom pisanja ali pa s psihoanalizo Janše, bi lahko kdo kaj rekel tudi o pojavih, ki jih on v zapisu povzema – od reakcij na Hudo Jamo, preko Titove ulice, pa Ertla, pa do Roter-Baričevič-Kresal-Senica-Zalar-Pogačnik-Čadonič-Špelič-Bukovec-Rotnerjevih psov.
  Namesto tega se vsi našteti zadovoljijo zgolj s tem, da Janši obešajo fašizem, s čimer delajo ravno to, kar očitajo njemu. G.Crnkovič, v nečem imate prav – debata ni več mogoča. Osebno mislim, da je jedro razdvojenosti v odnosu do NOB in polpretekle zgodovine. Dokler resnica o tem obdobju ne bo bolj prodrla v eter, bo tako in nobenega drugega problema ne bomo mogli uspešno reševati, ker se bomo vedno vračali nazaj k dilemam “partizanci-domobranci”.

 80. nevenka nevenka pravi:

  No, sonja jaz na Janšo ne gledam kot na težavo, nekako sprejemam demokracijo kakršno smo sposobni imeti. Moram priznati, da imaš zanimiv vidik – vreden razmisleka.

 81. nevenka nevenka pravi:

  Aja, če vidva z vabo bolj počasi mislita in tipkata, to ne pomeni, da so vsi ljudje taki. Tako življenje, polno predsodkov, je pravzaprav zelo naporno.

 82. APM pravi:

  Dejstvo je, da je Slovenija dosegla dno. Moralno, ekonomsko, kulturno in še kakšno.
  Dno!
  Očitno se tega vladajoča kolaicija ne zaveda.
  Če je glavni govornik koalicije Pahor, potem je jasno, da se lahko samo še bolj ugrezamo.
  Ne izpostavljam Pahorja zato, da bi ga zamenjal, temveč zato, ker je vrh sejalcev neumnosti, ki nas ne bodo popeljale nikamor, temveč nas bodo še bolj prikovale na dno.
  Če kdaj, potem se sedaj vidi, da moralna kriza hodi vštric z gospodasrko in kultura je podlaga za moralo.
  Iz gornjih komentarjev se lepo vidi, kako nebogljeni smo. Ni važna vsebina, važna je forma.
  Četudi je Janša morda nepriljubljen, vsaj večina komentatorjev ga ne prenese, je opozoril s svojim pismom na to, da smo na dnu.
  Od koalicijskih veljakov, vključno s predsednikom države se še nihče ni oglasil in opozoril na moralno krizo. Ta pa je povod za razkroj države.
  Verjetno ni Janša kriv, če izkoriščajo delavce. Kje so sindikati? Komu služijo, koga podpirajo, kdo jih usmerja?
  Kdo obvladuje nemoralni finančni sektor? kdo si deli vodilna mesta? Komu se dodeljujejo krediti? Čigav je Jankovič? On dobro ve, da za gradnjo stadiona ni denarja Na ogled grabišča je povabil Pahorja, kasneje Turka. Oba sta dala svoj žegen, dobesedno, saj denarja nimata in ga ne moreta dati! Sta zraven, kljub temu, da vesta, da denarja ni in da brezobzirni Balkanec izkorišča delavce in podjetnike za dosego sovjega cilja in cilja koalicije: ostati na oblasti v Ljubljani. Kdo mu lahko ponuja mandatarstvo slovenske vlade? Mar niso ti, ki ga podpirajo amoralneži? Ateisti? Da!
  In ni potem naslov Kjer ni boga, je dovoljeno vse! realnost!
  In kaj še v Sloveniji ni dovoljeno? Policija lahko gre v parlament in na ministrstvo!
  Poslanec lahko z orožjem preti!
  Udeleženci pasjih orgij se lahko skrivajo in jih polocija niti ne preganja, kaj šele išče!
  Tatvine milijonov niso greh.
  Vsa policija pa mrzlično kaznuje prometne prekrškarje, če niso pripeti s pasom in če telefonirajo med vožnjo.
  To je razkroj družbe, kakršne v Sloveniji še ni bilo.
  In za ta razkroj je kriva slovenska inteligenca!
  Prav ta, ki se pridušuje, da boga ni!

 83. niko pravi:

  Dragi APM: Dna nista dosegla ne Vatikan in ne ZDA, pa ga bi naj Slovenija.

  Ne pozabi, da smo zdaj šele na primitivnem nivoju dna in da je rafinirani del dna dosti globlji od tega, ki smo ga trenutno uvozili z Zahoda mi.

 84. nevenka nevenka pravi:

  APM, Janša ti je povedal, da boga ni, zato si dovoli vse.
  Tudi moralizirati, kot edini brezmadežnik.

  In seveda, diši mu revolucija, nič več demokracija. On bi šel kar na cesto… Kaj bo vpil na cesti? Delu čast in oblast!?

 85. niko pravi:

  Čast bo rade volje odstopil delavcem, hehehe …

 86. beduin pravi:

  @nevenka,

  Tega, namreč da si dovoli vse, Janša ni povedal, ampak so to tako ali drugače sugerirali Miheljak, Žižek, Hribarja, Repovž in še kdo. Precej usklajeno in homogeno za “vrhunske intelektualce”.

  Tudi ne vidim, zakaj bi bilo to, kar je zapisal, moraliziranje. A zdaj je pa že vsako kritično razmišljanje o družbenem dogajanju moraliziranje? A če rečem, da ima odlikovanje Ertla, Titova cesta ali neodziv na Hudo jamo hude posledice za družbene vrednote, pa kar moraliziram???

  Pa govorjenje o prevratništvu in pozivanju ljudi na ulice … same projekcije. Janša je rekel (vzeto iz konteksta): “… pričakujem, da se spomladi vidimo na ulicah”. Zakaj je pa zdaj to kar prevratništvo? Kolikor vem, se zavzema za pravno državo, ne pa za demontažo le-te.

  Če odmislimo psihologiziranje in demoniziranje Janše ter stilske kritike njegovega zapisa, pravih protiargumentov zoper njegove trditve ni. Z vzdrževanjem bolanega odnosa do mita o NOB in komunistične diktature legitimiramo moralni relativizem. Ne odločajo vsebinski argumenti, ampak odnos akterjev do komunistične mitologije. Ni pomembno, ali je predlog dober ali slab, važno, kdo (oz. v imenu koga) ga izreče. To je bistveni problem in o tem bi se morali veliko pogovarjati in poiskati rešitev. Ne pa da se vsi sprašujemo, ali si Janša zasluži 5 ali 2 ali 1 za svoj spis.

 87. nevenka nevenka pravi:

  beduin, no pa ti povej kakšne demokratične metode ima Janša v načrtu za dosego oblasti?

  Morda take:
  Bog bodi.
  Že dvatisoč let klečimo in te prosimo naj bo na zemlji tako kot v nebesih. Ti pa nič.

 88. vaba pravi:

  Kakšno nek “tujo uvoženo krizo”?
  Komunajzarji ste pograbili priložnost in vse slovenske pizdarije hočete naprtiti globalni krizi (pravzaprav onanirate, ker se vam zdi, da lahko krivite kar Amere, ki so vaš fetiš in meta sovraštva par excellence), ter pri tem debelo pretiravate. Če je kriza štartala v USA in če je vpliv USA krize in nemške krize na globalni ravni spričo velikosti teh dospodarstev pač velik, to ne pomeni, da je tudi v Sloveniji tisti zunanji vpliv večji od domačega sranja in da ga lahko kar počez obesimo Ne bom razlagal o strukturi našega gospodarstva in tveganosti našega vedenja. Prevedeno – če danes na nas nemška recesija vpliva usodno, to ne pomeni, da so nam krivi Nemci. Mi smo si krivi, da smo se odločili biti tako odvisni od nemškega zdravja.

 89. beduin pravi:

  @nevenka – volitve.

 90. APM pravi:

  2. člen slovenske ustave je jedrnat in kratek. Slovenija je pravna in socialna država! Vsi politični funkcionarji so zaprisegli, da bodo ravnali po ustavi in zakonih.
  V praksi je razvidno, da Slovenija NI pravna in tudi NI socialna država.
  Krivdo za to nosijo pred vsem vodilni politiki.
  Stanje je alarmantno, pa četudi marsikdo tega ne vidi, ali noče videti.
  Prav gotovo so tisti, ki so zaprisegli, da bodo ravnali v skladu z ustavo držali figo v žepu. Torej niso pošteni, torej nimajo morale!
  Zagotovo v Sloveniji manjka morala. Te ni.
  Dokler bomo živeli v nemoralnem okolju, se bomo še bolj pogrezali v blato, splvati pa nam ne bo mogoče. Torej, če ne bo bistvenih sprememb, ki jih lahko prinese samo II. republika, bomo rili po blatu in propadali. Tega se je potrebno zavedati in začeti razmišljati, kako iz blata?

 91. NoMercy pravi:

  SVN je pravna toliko, kolikor imaš dobrega odvetnika – tako kot povsod na svetu :)
  Socialna pa toliko, kolikor si sposoben ustvariti – kot povsod na svetu :)
  Tistih, ki sami rinejo v blato pa nikjer ne rešujejo :)

 92. niko pravi:

  Vaba, le zato, da ne bom delal krivice živini v hlevu, te ne bom imenoval terc: VERJEMI, DA MED TISTIMI KOMUNISTI, KI JIH IMAŠ TI ZA KOMUNISTE, NI BILO NE TAKRAT IN NE POZNEJE NITI ENEGA SAMEGA KOMUNISTA. Niti K od komunistov – kot ni V ov vernikov.

  Za začetek pa si poskusi zapomniti, da nismo imeli komunizma temveč socializem, ki so ga s pomočjo vab oblikovali bolj pametni, a nič bolj pošteni od tebe. Pa saj ti si še vedno plastelin, ki ga oblikujejo BARABE.

 93. vaba pravi:

  …socialist Mussolini, ki je rad povedal, da »ima socializem v krvi«. Mimogrede, Mussolinijev program iz leta 1919 je predvideval tudi uvedbo minimalne plače, razlastitev cerkve, odpravo naborništva, sekularizacijo šol in zemljo tistemu, ki jo obdeluje. Mussolini je bil očitno sploh zakladnica progresivnih idej za celo stoletje. Tudi tista o preseganju delitve na levico in desnico ter »tretja pot« sta njegova izuma…
  Dokler boste takšni politični retardoti, kot si ti imeli volilno pravico, bo Slovenije ostala to kar je – Komunistični otok sred eu

 94. nevenka nevenka pravi:

  Vaba zakaj ti svoje politične genialnosti ne izvoziš?

 95. NoMercy pravi:

  @94. nevenka: saj jo izvaža – on je doma tujec, izbrisan, ožigosan … :)

 96. niko pravi:

  In za nameček, si je vse to sam naredil …

  Vaba, malo se pozanimaj, kakšne gratise je udejanil Vatikanu Mussolini in potem si daj sporazum pod glavo in ponoči sanjaj na njem …

 97. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Meta:

  Mene pa bolj zanima, kako je lahko kdo tako zabit, če že nima nič pametnega za povedat in je prišel samo hujskat v bran Markotu, da pride kvazi moralizersko v komentarju pisat takele avšaste floskule:

  “Drugače pa bi morali poslance ob takšnih žaljivih izjavah in nestrpnem govoru “ornk” oglobiti. Kultura dialoga je (predvsem z desne strani v parlamentu) že zdavnaj izumrla.”

  Medtem ko prej sama zelo kulturno, za kar bi lahko snela globo ob tožbi, zapiše:

  “… recimo S.R. in podobni norci.”

  Moralistka anonimna Meta mirno zmerja neke S. R. in podobne z norci. Brez argumentov. In ta moralistka se zgraža and kulturo govora v parlamentu in predlaga oglobljanja … hahahaha …

  In na takšne bumbarje, ki uprizarjajo mizerne posledice shizofrene mentalitete, se Marko seveda s komentarji dobrohotno odziva, da mu le salutirajo v podpore. Eh, kako poniževalno in vsebinsko odvezano.

 98. hxc pravi:

  Vaba pravzaprav si s svojim “tupenjem” enih in istih dokazanih neresnic zelo podoben lajni (tista zadevica, ki jo vrtiš zato da proizvaja glasbo). Vendar te lajna vsaj ne sili h bruhanju. Tako da nisi vreden, da se povleče vzporednica.

 99. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @vaba:

  Tvoj komentar pod številko 10 je prepis koščka kolumne Petra Štrovsa, objavljene na Vesti. Glede na to, da nisi komentarja objavil kot citat s podpisom avtorja, “ne razumem”. Si hotel pojasnit pozornejšim komentatorjem, da iz neznanega razloga komentiraš pod psevdonimom vaba, čeprav sicer objavljaš tudi blog pod razkrito identiteto, ali si hotel z ukradenim tekstom Petru Štrovsu samo Markota fascinirat, pri katerem je že jasno, da je alergičen na te nekoč komunistične obrede in se bo zagotovo odzval kot zaljubljena pubertetnica?

  V vsakem primeru menim, da bi moral zadevo opremit kot citat s podpisom avtorja, kakor se je podpisal v originalu.

 100. vaba pravi:

  ..tekst sem si res sposodil, še najmanj z namenom da bi koga fasciniral ampak predvsem zato da sem opozoril , na katerega boga, po mojem, JJ omenja v svojem pismu levakom…

 101. TuckerMax pravi:

  G. Crnkovič …

  Meni pa nikoli ne bo jasno, zakaj pol Slovenije z vami vred misli, da je “NEK” beseda. NI, pa jo vseeno vztrajno uporabljate skoraj v vsakem tekstu.

  Če smo že pri slovničnih zadevah, pa bodimo dosledni.

 102. heineken pravi:

  Ni pred vsakim “da” vejica, definitivno.

  Meni, recimo, je najbol všeč en takle primer:

  Katarina rada da starejšim.

  :)

 103. Žogca pravi:

  Nek je beseda. Na primer nek moški. Kaj je narobe s tem stavkom?

 104. niko pravi:

  NEK: kot nek (nek primer, nek (ne neki, kot določeni in znani primer)
  NEK: kot neki primer kratice (recimo nuklearna elektrarna Krško)
  NEK: VAM BILO – NEK-JE SO NEKA NAREČJA

 105. kobilica kobilica pravi:

  ..kdo zdej vodi….

  Janša al Broz…?

 106. APM pravi:

  Noč je. Nespečim v premislek!
  Ali potrebujemo v Sloveniji moralo?
  Vprašanje je postavil osovraženi in zavrženi Janez Janša. zelo direktno, brez ovinkarjenja!
  Vi, ki bedite pred računalniki ob nočni tišini, pa odgovorite na to vprašanje. Samo na to vprašanje !
  Nevenka bo odgovorila šele ob 5.30! Nič hudega!

 107. Žogca pravi:

  Potrebujemo vsekakor jo, ampak ne vem, ali je Janez Janša nekdo, ki je to moralo živel, zato ne razumem, kako jo lahko pridiga.

 108. Sphodros Rufipes Sphodros Rufipes pravi:

  Morala človeku ni dana, nenehno jo osmišlja in ustvarja sam. Ne obstaja le ena sama morala. Obstajata vsaj dve morali. Morala šibkih in morala močnih. Morala šibkih je tolažba in izgovor za njihovo nesposobnost, morala močnih je užitek in poveličevanje njihove božanske veličine. Preživi morala tistih, katerih somišljeniški potomci preživijo. Za nekoga je nemoralno vse tisto, kar ni v skladu z njegovo moralo. V Sloveniji ne samo da ne manjka morale, moral je na pretek, že skoraj vsak ima svojo moralo. T.i. moralno dno je znamenje evolucijskega šoka za moralo. Najprej turbulentni čas diverzifikacije, nato pride čas selekcije najboljše, najmočnejše morale. Vse to je povsem naravno in temu se lahko prepustimo brez frustracij.

  Konstruktivni predlog – korigirajmo t.i. božje zapovedi iz bronaste dobe, ki nam jih je dal blaznež z nevrološkimi motnjami. Zamenjajmo zapovedi – Veruj v enega Boga!, Ne skruni božjega imena! in Posvečuj Gospodov dan! – z zapovedmi – Ne zlorabljaj otrok!, Ne bodi sebičen!, Pomagaj soljudem! ipd … predlogi?

 109. dahvor pravi:

  hehehe…skrajni cas, da tudi Gspud Marko, odide kam, demokracijo-druge Kulture- spravi opazovat … valda, da Drzava se za enga dnar ma … in kranj se bo preko merkurja, save, gorenjske banke…najmanj pozlatil, tako mocno, da bo cela Slovenija zlata zgledala…bila vredna…eno opazovanje je premalo, ni ucinkovito-ucinka, saj zgoraj nasteti, kranj v razsuto demokracijo peljejo….heh intelektualci, ce ste elan prenesli, ste marsikaj prenesti sposobni…in zahvala samoupravljanju, da se to in tako je lahko zaredilo…opazovanje ni prneslo nobene resitve…se…po moje, je opazovalec premajhen, da bi dalec vidu, lahko…ni niti meso in raki, k velikosti, rasti v visino nic pomagalo…zadnje case pa, v sirino, pomaga.
  Je pa lepo, da Slovenija po svoji Poti-0riginalni, v Pekel gre in Nebesa sanja…nekako tako, besede in se besede in mnogo besed, ki vsak dan povejo, da so dalec od realnosti…na cesti…kaj se v Sloveniji skrije se ali prikrije…pa niti Presvetli Bog vec ne ve … na zalost je ze vse odkrito in znano…samo tega prpravljen sprejeti se ni nihce…razen…glih mi je taxist -iranskega rodu-razlagal, medtem, ko me je domov vozu, kako so jih jugo polizaji ropali na-po cestah, ko so na enem kamjonu se dva, cez yugo iz nemcije vozili…sem mu povedal, da to vem, tudi od grkov zgodbe vem…potem sem mu pa o svojih dozivetjih v Iranu nalozil…sem prov tistte slabe zbiral, tako je sofer zasvetu, da mi ni hotu voznje zaracunat in stevilko telefona mi je dal, da ga klicem, ko bom prevoz rabu…ja lahko se imigranti zelo lepo med sabo zmenimo…taljanskih zgodb pa sploh ne jemljem resno, ker so sz polnimi zepi v Slovenijo prhajali … tako, da se na reveze spravit, ni v yugi nic novega…in yugo ekipa se je-edino zna-na reveze spravla se danes…podjetja, ki niso nic poravnat sposobna, bi morala Drzava takoj dol udarit…heheh…da bi med klosarji malo bolj pisano blo, ker ze dog cas razsaja…na sceni klosarski.

 110. vaba pravi:

  (108)Prej sem bral da je tudi Turek pacient zasebnega ZD Barsos !! Kaj ni zanimivo da se levakarji tako intenzivno zavzemajo za kolhozne ZD sami pa kot po nekem ” avangardnem” principu obiskujejo zasebne zdravnike ali celo take, ki uradno delajo v KC popoldne pa samoplačniško ordinirajo privat, elita tako potem mimo vrste uživate privilegije…

  “Medicinski center Barsos so, recimo, ustanovili nosilci prejšnje, partijsko-udbov ske oblasti. ”

  Sobotna priloga

  – Filozof dr. Tine Hribar o Baričevičevih botrih

 111. niko pravi:

  Meni je zanimivih nekaj dejstev:
  - kako hitro in zlahka se zbira gnojnica za žlahtenje slovenske zemljice na politični desnici;
  - kako desničarji ob sami omembi levega odprejo asortiman krščanskih psovk in prav nič krščanskih želja;
  - kako desnocučni začnejo vihteti jezičke kot damaščanke tako ob imembi muslimanov kot ateistov;
  - kako … kako … kako … še sreča, da smo tako majhni, da nas bi ena sama jedrska eksplozija (razbitje atomov pač ne loči med slovenskimi krpani in brdavsi in bi tolklo kar počez) združila na onem svetu in ne delila na tem (kar je ideal cerkvene mišologije).

  Lahko bedakom na desni in modrim na levi, če jih desni odkrijejo.

 112. vaba pravi:

  nevem, kaj si JJ misli, predstavlja pod ” žlahtno levico ” ????
  Razen po EU, drugod po svetu so leve stranke diktature, kakorkoli
  Od levice je v EU ostal samo še segment vplivne družbene podskupine, ki se politično obrača kot se pri nas obnaša DESUS. Levica, to so državni priviligiranci, medisko podprta in estradna srenja, skratka to so takoimenovani BOBOji(buržuazni boemi) ali kaviar levica. Levica enostavno ni več državotvorna politična opcija, je le branik priviligiranih slojev, ki formirajo javno mnenje in se borijo za pridobljene pravice, službe ali družbeni upliv, torej konzervirajo zatečeno stanje. To so sodobni puritanci, ki skrbijo, da se večinoma družbenih tem okarakterizira kot tabu teme in se potem počutijo poklicane, da moralizirajo in stigmatizirajo vse okoli.
  Levica je kot nekakšen mlinski kamen, ki ga ima vsa EU obešenega okol vratu….

 113. ametist pravi:

  Niko!
  Imam misel, da bi vi nekaj časa le prebirali in nič pisali. Za marsikaj bi bilo to zelo, zelo koristno.

 114. niko pravi:

  Vaba – ti nalijem čiste resnice (vino desnici tvoje vrste tako in tako dobro teče):

  MNENJE O LEVICI NA ZAHODU DIKTIRA DESNICA.

  Si ti kdaj verjel mnenju o desnici, ki je prišlo z Vzhoda? Nisi, kajne – čeprav se najbolj rafinirano lažejo na Zahodu in ne na Vzhodu.
  In to je to!!!!!!!!

 115. niko pravi:

  Ametist – kak argument, morebiti?

  Prostor ni argument …

 116. APM pravi:

  Janez Janša ni pozval, da sledimo njegovi morali, temveč morali na sploh. In kolikor mi je znano, je lehko le ena morala, sicer z nekaj odtenki, vendar kljub temu ena!
  Laž je laž!
  Kraja je kraja!
  Kmor je umor!
  Prevara je prevara!
  Seveda je laž lahko velika, majhna, nepomembna, pomembna, vendar je le laž. To so odtenki, ki jih je potrebno upoštevati. Toda vse kar je povezano z lažjo je nemoralno.
  Janša se je zavzel za moralo. Nikjer ni nakazal, da lahko desničarji lažejo, levičarji pa ne. Tako daleč ni zašel, žal pa je cela vrsta komentatorjev zašla na tanek led in pokazala in dokazala, da v Sloveniji primanjkuje morale.

 117. niko pravi:

  Na desnici? Ali na levici? Kje primanjkuje morale?

  Povsem resno te sprašujem.

 118. ervinator pravi:

  Morala seveda ni samo ena. Daleč od tega.

 119. vaba pravi:

  Berem international Herlad Tribune (globalna edicija New York Times) in na prvi strani pise, da je 10 najvecjih US bank prestalo tim. “stress test” in bo začelo odplacevati pomoč pridobljeno iz TARP paketa,…za zacetek bodo odplacali 68 miljard $, kar predstavlaja 1/4 pomoči.

  S tem se bodo izvili izpod državnega palca, nas obvešča v nadaljevanju gospod Eric Dash.
  Torej NIČ od levicarske propagande, da gre za sociajalizacijo izgub, he,he.

  Videti je, da Obama ne bo uvedel socializma, he,he.
  V SLO ikona kao levicarstva, v bistvu pa komunajzarstva, tovariš Don Gigi zafigurira kot najbolj tatinski tajkun.

  Kaj čem dolgoveziti, kaj sploh se ostane poklicnim levakarjem?

  Oh, kako te je to lepo, ko se svet začne obračati pravilno, he,he.

 120. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @vaba:

  Hvala za korekten odgovor.

 121. APM pravi:

  Niko!
  Morala ni levičarska ne desničarska. Morala je univerzalna.
  In Janša ni rekel socialdemokrati strnite vrste in uvedite socialdemokratsko moralo. Ne, rekel je, v Sloveniji ni boga, zato je dovoljeno vse. Ker ne poznam tvojih možganskih kapacitet mi dovoli, da prevedm izrečeno v normalen jezik: Kjer ni morale in moralnih vrednot je dovoljeno vse!
  Nenevadno pa je, da kot gobe po dežju klijejo afere, ena bolj nemoralna, kot druga. Afere nimajo pola, niso leve, niso desne, avtorji pa so v glavnem…..

 122. niko pravi:

  APM, hvala!

  Torej lahko v prihodnje pričakujem, da jo boš temu ustrezno “dodeljeval”.

  PRIPIS: rAZEN, ČE ŠE VEDNO NISI UGOTOVIL, DA NI LAST POLITIČNIH OPCIJ ALI IDEOLOGIJ????????

 123. kobilica kobilica pravi:

  Marko Crnkovič….

  vmesni rezultati…..

  desnica vodi z 1:1
  levica pa je neodločena…

  GONG…/ boks/

 124. kobilica kobilica pravi:

  …sprememba rezultata…

  desnica drži rezultat
  levica pa je povišala na 0:0..

  sledijo oglasna sporočila

  če imate težave z orientacijo
  imamo mi rešitev:

  “Ne levo, ne Desno….na Balkan”

  *naročnik oglasa/ lista državljanov z zgodovinskim spominom/

 125. Jasna pravi:

  Meni je zelo všeč, da razpravljate o slovničnih pravilih (toliko v odgovor Meti) Jaz, ki se slovenskega jezika ves čas učim, ker ni moj maternji jezik sem slutila, da vejica ni vedno pred vsakim, “da”. Vejice postavljam po nekem lastnemu filingu, ker ne poznam pravil kako bi moralo biti ampak kako se mi zdi. Vse kar sem se naučila sem se naučila od Crnega.

  beduin 86. Naj še dodam vsem tem, ki si jih naštel še Žiga Turka.

 126. nevenka nevenka pravi:

  Jasna, saj tudi jaz vem, da ni pred vsakim da vejice. Ampak včasih me prehitijo avtomatizmi, ravno zato, ker nisem pozorna na ločila.
  Delam še kaj hujšega, v ostrih ovinkih včasih prižgem smerne luči, čisto podzavestno, ker pač sučem volan :-) Moje misli so namreč že daleč naprej.

 127. kobilica kobilica pravi:

  faul…

  neopredeljeni so dali gol in vodijo 0:0

  /spoštovani blogovalci, tekma postaja vedno bolj napeta, pa smo šele v prvi polovici tretjega dolgčasa…./

 128. niko pravi:

  Jasna, 125.: težava, slovenskega jezika je v gramatični interpunkciji – za razliko od drugih jezikov, ki imajo logično interpunkcijo.
  Pravzaprav pa: ima svoje prednosti, a zaradi dinamičnih trendov vsakega jezika, postaja primerjalno vedno bolj breme.

 129. ervinator pravi:

  Niko, si to neumnost pobral pri Dragici? :D

 130. kobilica kobilica pravi:

  stroka zahteva minuto odmora …

  naturščiki so pred slavisti povedli z ofsajdom,

  trenutno je 1/3 : 1/2

 131. niko pravi:

  ervinator – misliš o interpunkciji?

  No, ne: in tudi mi ne gre za znanstveno razpredanje, temveč le za osnovno opredelitev, zakaj imamo Slovenci z delom svojega jezika konstantne težave.
  Z logično interpunkcijo bi kar dokaj težav odpadlo. In še bolj življenjsko bi bilo vse skupaj. Da sploh ne omenjam večje dinamike ustvarjalnosti.

 132. niko pravi:

  Kobilica – občasno imaš povsem svetle prebliske, a žal si jih človek ne upa komentirati, da ne bi spet zakrivil kakšnega pokola nadebudnih literatov.

  Hehehehehe …

 133. NoMercy pravi:

  čakam nad kom bo JJ & Co. izšprical vso “nedojebanost”, ki se jim je zgodila s tem, da ne bo interpelacije :)

 134. kobilica kobilica pravi:

  stare sile
  so zalile
  zdaj je spet
  0:0

 135. ervinator pravi:

  Niko, zakaj pa bi se s tvojo neumnostjo o “nelogični interpunkciji” kdo znanstveno ukvarjal? LOL

  Zanimiva je kvečjemu s pedagoškega vidika – zakaj se ti zdi nelogična. Lahko poskusiš s primerom. :)

  Tvoje opredeljevanje o težavnosti (dela) slovenščine je namreč podobno tistim butastim Američanom, ki mislijo, da so vsi drugi jeziki težki zato, ker imajo pravila, medtem ko da jih angleščina nima. :)

 136. niko pravi:

  Ervinator, kam ti naj pošljem toaletni papir, da ne boš s takimi usti po svetu hodil?

  Za razmišljanje in logiko, ti pa najbrž razen Boga očeta nihče ne more pomagati.

  Za tolažbo, pa morda le znana misel, da nihče ni popoln …

  PRIPIS: Da nimaš pojma, da sta tako gramatična kot logična interpunkcija uveljavljeni obliki in dejstvi, pa ni posebno presenečenje.
  Premalo je da človek zraste, če ne odraste.

 137. ervinator pravi:

  Niko, namesto toaletnega papirja za svoj smrdljiv gobec uporabi raje kar plenice – ki jih menda že itak uporabljaš, ampak očitno narobe.

 138. niko pravi:

  Nimaš pojma – nimaš pojma. Kaj naj?

  Jaz zate ne mislim metati časa v neumnosti – drugemu pa kos nisi.

 139. Marko Crnkovič pravi:

  Dovolj tega primitivnega zmerjanja. Pojdita nekam drugam in se sklofajta!

 140. niko pravi:

  No, Marko, da vidim tvoj ostri um: S ČIM SEM TOKRAT IN TU ŽALIL ERVINATORJA ALI GA PRIMITIVNO ZMERJAL? Če slučajno nisi opazil – tvoj očitek je letel na dva in torej bi bilo treba sklepati, da sva žalila oz. primitivno zmerjala dva.

  S ponudbo toaletnega papirja, da si obriše slino, če že slini? Jaka žalitev..

  Ko razumen človek nekaj napiše, naj bi imel tudi razumne argumente in zato računam na to tudi pri tebi.

  PRIPIS: s takim izenačevanjem pa si ti mene res primitivno ozmerjal in niti rezona za to nisi imel.

 141. Marko Crnkovič pravi:

  Mi (nam) lahko prihraniš svoje debilne pripombe? Lepo prosim!

 142. beduin pravi:

  @Jasna 125.

  sem malo pobrskal, ampak Žige Turka nisem našel med tistimi, ki bi Janšo obtoževali, da si dovoli vse, da “je nevaren” ali da dela podobno, kot so delali že fašisti ali nacisti (kar lahko, v takšni ali drugačni obliki, preberemo pri drugih naštetih komentatorjih).

 143. niko pravi:

  Razlago, prosim: in brez debilnosti in taktiziranja (mogoče boš bolj razumel: izmikanja), ker nimaš argumentov.

  Aja, moderator. To je moderatorju res v domeni, a – kako se pa počuti, ko sproži nekaj, česar ni sposoben dokazovati z argumenti?

 144. niko pravi:

  Aja, še razlaga za debilne, ki niso razumeli teksta , ki bo v pomanjkanju razlag najbrž zdaj na udaru našega Marka: “Nimaš pojma – nimaš pojma. Kaj naj?” ŽALITEV ali povsem običajno in strpno sporočilo Ervinatorju?

  Pomen, ti manjka, mar ne: če nimaš pojma, pač nimaš pojma. In kaj naj (jaz)?

  Pa po točkah, prosim, preden zbežiš od neumnosti, ki si jo začel.

 145. Miša pravi:

  Levičarji so nam nabili najvišje davke v EU (na svetu?), očitno vsaj nekateri tudi fukajo pse in “intelektualcem” je nartabolj važno, kaj bo reku en Janša. To je očitno uspeli “public opinion shift”, začenši s Turkom, ki se pokroviteljsko ukvarja z rumenim tiskom in nato vse navzdol. Ja, kako pa češ kulturno in filozofsko privzdignjeno pisat’ o brezdeljnih kradljivcih, ki natepavajo pse? Levičarji bodo (so že menda) polni ust simpatij do uboge družine lastnika psov, sladko se jim pa jebe za Tržičana in za kogarkoli drugega, ki bi ga ti psi utegnili zgrist do smrti. Gnoj iz doline Šentflorjanske.

 146. kobilica kobilica pravi:

  …sodnik je podelil oba rumena kartona….

  levi imajo 3, desni imajo 3….

  naslednji bo rdeči….

 147. niko pravi:

  Dober dan!

  Kobilica tekme imajo 4 sodnike: glavnega, dva stranska in supervizorja. Da ne omenjam, da se da o ključnih trenutkih pogledati filman material. Objektivnim vsekakor priporočam ogled upočasnjenih posnetkov.

 148. kobilica kobilica pravi:

  eden od igralcev prav prosi za rdeč karton…

 149. niko pravi:

  Moram priznati, da ne poznam nobenega sodnika (pri ničemer in za nič), ki se bi odločal po mnenjih pijanih firbcev.

  Lahko pa, da jih je množica ?

 150. kobilica kobilica pravi:

  poročila…

  na tekmi med levimi in desnimi je množica že pred pričetkom tekme zapustila prizorišče…

 151. Jasna pravi:

  beduin: Samo pisal je na temo…Vse je dovoljeno v ponedeljkovi prilogi dela.

 152. hxc pravi:

  Koblica: Mal si dolgočasen.

 153. burberry outlet pravi:

  Thanks for your kindly sharing and aslo I can share some famous online shopping stage for you:
  Mbt shoes mbt shoes mbt shoes
  louis vuitton outlet store louis vuitton outlet louis vuitton bags outlet
  vibram five finger shoes five finger shoes five finger shoes
  burberry outlet with burberry handbags burberry outlet burberry outlet
  louis vuitton outlet louis vuitton outlet, all above are my favorite online shopping stage. Hope you can aslo love into.

 154. CHEAP GUCCI SHOES pravi:

  Check out the new gucci sunglasses for cheap Nike Blazer High in a square mesh pattern. You will surely love this couple. So d&g shoes long, published Blazer High collection monotonous design. Nike seems to be a sneakers with cheap gucci jeans a clean, classic look in a decade of liberalization.The new model of Nike Blazer High square comes gucci shoes in a clear and beautiful red mesh top. louis vuitton sunglass for cheap The square, as the name itself covers the entire boot. Butter a red leather gucci caps colorway used on the edge of the shoe, tongue and lace panels. A bright red skin on the back above the ankle with a beautiful day in the spelling of black Nike. The sneaker comes with red laces and white midsole. The curve is a beautiful bright red skin, you’ll love.

 155. Skechers Shape Ups pravi:

  Skechers Shape Ups addresses all these needs. I don’t know if you’ve ever worn this particular brand, but their sizes are consistent, so once you know what size you wear in Skechers Shape ups Shoes, you can order them sight-unseen and know that they’ll fit and that you won’t have to “break them in.”SRR Running Shoes You put them on and go.

 156. en's Reebok Zigtech pravi:

  There are Reebok Easytone Shoes, and then there are walking shoes that claim to boost your muscle tone by just walking around in them. Reebok EasyTone is one line that promises to increase your muscle tone – in fact, they claim it’s like taking the gym with you just by wearing the Men’s Reebok Zigtech. With celebrities like Stacey Keibler and the Kardashians promoting the

 157. Australia Ugg boots pravi:

  That is an awfully astounding column you’ve posted.Thanks a lot for that a fantastically amazing post!Australia Ugg boots

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.