VVG: z enim Strelom

Nedelja, 21. marec 2010
Vic tega tedna je nedvomno intervju z Martinom Strelom v brezplačniku Dobro jutro — ki ga običajno niti ne prelistam, da si ga ne bi pokvaril —, v katerem se River Man primerja s Slavojem Žižkom, češ, tudi “sam sem s svojimi zgodbami in idejami prav tako velik unikat“. Če ne bi Strel malo naprej v intervjuju še priznal, da je po Amazonki “regeneracijsko prišel k sebi, mentalno pa ne”, bi me ta izjava resno zaskrbela.
A šalo na stran. Strel ni fenomen zato, ker je po dolgem preplaval Amazonko in Misisipi in ker si pred jedjo splakuje usta s šnopsom. Fenomen je zato, ker je za razliko od povprečnega Slovenca tak pozitivnež, karkoli že si o njem mislimo — mislimo pa si seveda nič kaj dobrega. Strel je pač vaški posebnež, ki igra svojo vlogo razsvetljenega, tako rekoč svetovljanskega telebana z mešanico razorožujoče naivnosti, dialektalne in osebnostne komičnosti, na trenutke celo že omejenosti, vsekakor pa tudi optimistične dobronamernosti. Lahko bi bil Peter Klepec ali Martin Krpan in bi doma vse premlatil ali prešvercal, a ni hotel ostati pri mami in orati njivo ali voziti sol. Da bi se dokazal, se je ambiciozno podal v svet — kar je za ljudi njegove baže, kova in kalibra neverjetno —, po teh uspehih (ki so mu spet netipično stopili v glavo) pa namerava svojo izkušnjo še deliti z ljudmi. Tako kot Clinton, Gore, Gates.
Martin Strel je slovenski Chuck Norris.
Še več vicev pa je isti dan natresla Vesna V. Godina v intervjuju v Sobotni prilogi. Tudi ona je fenomen zase, čeprav seveda diametralno nasproten Strelu. Strel kot preprost, nekomplikatorski in tudi socialno nekoristen, četudi angažiran pozitivec, ki v bistvu ne zna nič in nima kaj povedati, je ena skrajnost, VVG s svojim žolčnim zmerjanjem Slovencev s Slovenčki in vsevednim, pavšalnim diagnosticiranjem družbenih problemov pa druga.
Po mojem bi si tudi VVG morala splakovati usta s šnopsom — vsaj pred intervjuji.
Naj odkrito priznam: raje imam človeka, ki ne zna nič in nima kaj povedati — in pri tem ni populističen in antiintelektualističen, če že seveda ni intelektualec —, kot pa človeka, ki zna razložiti vse za ceno populističnega intelektualizma (ali intelektualističnega populizma).
Nikar ne zaupajte ljudem, ki zase govorijo — tako kot VVG —, da jih ljudje sovražijo. To domnevno sovraštvo je namreč samo prebrisano pervertiran argument za vice, ki jih pripoveduješ, in je tudi sámo vic.
Ne mislim z VVG polemizirati v detajle, ker niti niso bistveni. Problem, ki ga pri njej vidim, je sovraštvo in zamera, ki ju kaže do Slovencev in Slovenije. Pri njej nimam nikoli občutka, da kritizira dobronamerno, temveč da to dela z osebno prizadetostjo, celo zagrenjenostjo, slabo prikritim besom, socialno maščevalnostjo — nekako tako, kot je pokojna Vesna Marinčič pisala takšne filmske kritike, kot da je bil slab film posnet samo zato, da bi režiser ali scenarist lahko z njo osebno obračunala. Tak način je seveda žaljiv, predvsem pa tudi neproduktiven.
VVG je ujela duha časa s posploševanjem, kakršno je dandanes v modi in je seveda dominanten način razmišljanja. Bistvo tega posloševanja je povzeto že v naslovu samem: “To niso ekscesi ali nemoralnost posameznikov. To je Slovenija!”
To ni njena ekskluzivna pogruntavščina, to je vsesplošen vox populi ob zadnjih dogodkih v Sloveniji, od bulmastifov do podkupovanja. In to tudi ni nič novega. Zdaj je samo eskaliralo po zaslugi mnenjske razuzdanosti (deregulacije) etabliranih medijev in subkulture spletnih komentarjev, ki so prerasli nekdanji purgatorij pisem bralcev in postali pomemben dejavnik — ali vsaj merilo — kolektivne (pod)zavesti.
Mnenje VVG se skratka ne razlikuje bistveno od mnenja homo-napol-sapiensa.si: da nekdo spolno zlorabi pse, se lahko zgodi samo v Sloveniji, deželi ekscesov in iztirjencev; politične manipulacije so možne samo v Sloveniji, deželi brezsramnih oportunistov in izkoriščevalcev neformalnih družbenih odnosov; podkupovanje je posebnost samo v Sloveniji, deželi roparskih barab. Nikoli ni za nič kriv posameznik, ki zagreši to ali ono, vedno je kriv kolektiv. Vedno smo krivi vsi. Krivda je kolektivna ali pa je ni. Kriva je ta prekleta Slovenija! Ali bomo vzeli krivdo za vse to sranje nase ali pa si bomo raje zatiskali nos? Ali nas bo vse do zadnjega sram, da se (samo) v naši domovini dogajajo take grdobije, ali pa bo ta družba razpadla in država z njo vred!
Takole vam bom povedal: če se res kaj posebnost samo v Sloveniji, potem je to ta fenomen, da se vsak vsaj napol pameten človek — kaj šele doktor, po možnosti antropolog — čuti dolžnega posplošiti problem na kolektiv v celoti in pri tem neusmiljeno in neizprosno, za moje pojme sadomazohistično ozmerjati ves narod z luzerji, pokvarjenci, nesposobneži, nemoralneži itd. — in pri tem obvezno uporabiti prvo osebo množine!
To je približno tako, kot če bi otroku starši kar naprej dopovedovali, da je neumen in da iz njega nikoli nič ne bo.
Dnevnikov Objektiv, 20. 3. 2010
 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 21. Marec, 2010 ob 17:54 v kategoriji Dnevnik 2004-, Kolumne.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

65 komentarjev na “VVG: z enim Strelom”

 1. niko pravi:

  Marko, in vendar je v Slovencih nekaj, kar nam daje ravno takšno in ravno te vrste drugačnost, da si te in take atribute zaslužimo.

  Bog ne daj, da me bi kaj takega motilo, naši so pač tudi moji – drugi imajo pa kaj drugega in še slabšega, če se že gremo otroški vrtec z zmožnostmi odraslih.

  Prepričan sem, da je najslabše pri Slovencih in še bolj slovencljih to, da pri svojih ne znamo ceniti dobrega in ne oceniti slabega. In ostaja tisto najboljše za učenje mrtvi kapital.

 2. APM pravi:

  VVG predava!
  Sama pa si ne zna organizirati življenja. Je zavozila,, zato predava, da morajo vsi zavoziti. Kje je tukaj še znanost in poštenje. Vaska izgubljena duša je torej semrokaz? Kam gremo Slovenci?

 3. niko pravi:

  APM: Posledice načelnosti v konkretnosti. Le to in nič drugega. Tega so vsi blogi polni – išči romantična imena. romantične zapise, trdne obljube … in podobno, pa boš našel ljudi, ki ne vedo, da je načelnost nekaj drugega kot konkretnost.

  :D

 4. peter pravi:

  Lep pozdrav Marko.
  Danes sem bil zelo razočaran,ko sem prebral, da vas ne bomo več brali,kot kolumnista v Dnevniku.Vendar pa,sedaj zvečer,dobivam informacijo,da se se selite na Delo.Hvala bogu.Vaši komentarji so mi bili vedno v veselje,ker se mnogokrat strinjam z vami.In današnja kolumna je bila samo pika na i.Da v Sloveniji ni vse črno,je razvidno že s tem, da imamo Vas.
  Hvala

 5. chef chef pravi:

  Eden od najboljših sestavkov o Strelu, čestitke!

  Glede sovraštva pa – a misliš, da tebe bralci ne sovražijo ?

 6. David pravi:

  Jaz mislim da se ljudje med sabo na blogosu ne sovražijo. Jaz nikogar ne sovražim ;)

 7. APM pravi:

  VVG je tipična predstavnica slovenske inteligence, takšne, ki je prejšnji petek zasedla parlament in tri ure zapravljala čas. Skup je bil kopija problemske konfrence ZK izpred 25 let. Sami tako imenovani levi intelektualci; da je sramota popona, je pred kamero nenehno posedal predsednik tako imenobvane Slovenske akademije znanosti in umetnosti in se dolgočasil. Če bi bil vsaj toliko sposoben kot evropski komisar File, bi po dvajestih minutah spakak kufer in odešel. Tako pa je kot zvest naslednik junakov revolucije spremljal nakaldanje ljudi, ki so eno državo s pomočjo že pokojnih veličin od Kardelja do Dolanca že zajodlali, s svojimi bistroumnostmi, pa so na podi, da zajodlajo še drugo.
  Tako kot VVG ni jasno, da je socializem ( komunizem), ali kako naj to družbeno nespamet poimenujem mrtev, ni jasno tudi udeležencem zapoznele problemske konference ZK, da kvasijo neumnosti v tri krasne. Žal so se zbrali skoraj vsi, ki imajo v Sloveniji moč in so modrovali in s tem pokazali, da se Slovenija še dolgo ne bo mogla skobacati iz kaluže v katero nas je pahnil bradati teoretik, ki je pred leti imel toliko revolucionarnih naslednikov, da se jih ne moremo znebiti, čeravno odmirajo. Skup kvaziinetelktualcev namreč kaže, da ima hudič mlade.

 8. niko pravi:

  APM – si bil kdaj na kakšni konferenci ZK?
  Potem si moral biti pa v tistih časih kar marka..

 9. APM pravi:

  Ko sem bil star 18 let, sam spoznal, kako idiotski sistem je komunizem. Nisem mu odkrito nasprotoval, izogibal pa se se mu, kolikor sem mogel.
  Problemske konference mi niso bile neznane. Vedno sem občudoval univerzitetne profesorje, kako so pohlevno v prvih vrstah vpijali neprebavljive ideološke umotvore partijskih funkcionarjev samo zato, da so lahko bili zraven. In ko sem v petek gledal našega “akademika” kako so mu trobili podobni ideologi, sem ugotovil, da naša akademija ni niti na ravni marijne družbe.
  Fico je prišel ( na podoben skup na Brdo) in samo 20 minut je rabil, da je spakal kufre. Za akademika pa bi bilo bolje, če sploh ne bi prišel in nekje v samoti preštudiral, zakaj je Sloveniji zelena veja tako oddaljena?

 10. ervinator pravi:

  Žal, Marko Crnkovič, tudi tokrat nisi izkazal nivoja osnovne pismenosti, potrebne za razumevanje intervjuja z VVG, ki ga kritiziraš. Sploh ni res, da je slovenska posebnost “fenomen, da se vsak vsaj napol pameten človek [bla, bla] čuti dolžnega posplošiti problem na kolektiv v celoti in [bla, bla]“. Res je sicer, da je to tvoja izrazita lastnost, vendar so takšne bedastoče ignorantnežev kot fenomen prisotne tudi v drugih zahodnih nacijah.

  Strinjam se, seveda, z nasprotovanjem nekritičnemu obtoževanju po celotnem narodu. Vendar tega pri VVG ni nič več kot v tvojih kolumnah. Da posameznik za nič ni kriv, da je vedno kolektiv ali celo, da je krivda kolektivna, ali pa je ni – vsega tega pri VVG ne boš našel. Vse to je konstrukt v tvoji ignorantski* betici. Ta konstrukt z intervjujem VVG nima vsebinske veze.

  Vesna Vuk Godina je v intervjuju ravno nasprotno od tega, kar ji očitaš, izrecno povedala, da Slovenci nismo unikaten primer, patološka narcisoidnost pa je fenomen celotnega Zahodnega sveta. S tem se sicer lahko strinjaš ali ne (jaz se na primer ne), vendar to teoretsko stališče ni posploševanje v smislu, kot ji ga očitaš ti. Predvsem pa to ni take vrste bednega posloševanja in zgražanja nad Slovenci, kot si ga že večkrat uprizoril ravno ti. Res pa je, da glede tega obstajajo še precej hujši primerki od tebe: Svetlana Makarovič, Ana Jud, Andrej Košak, Mićo Mrkaić; zadnje čase še Dejan Steinbuch. Prej so prevladovali na “levi”, zdaj so tudi na “desni”.

  * Opomba: Ignorantsko v tvojem nevednem stilu je tudi to, da namesto pomišljaja (–) še vedno uporabljaš nek brezvezen grafični simbol (—). Verjamem, da še vedno ne ločiš niti med internetom in spletom. No, saj bomo videli, ko boš naslednjič delal reklamo za kako sodobno igračko. :)

 11. sergio pravi:

  Joj ervinator kako smo pametni.
  Pa si zmožen dati konstruktivno mnenje, tudi če imaš svojega? Ti nisi dal mnenja o temi, ampak si skritiziral stil kolumnista, kateremu očitaš da je neveden, da nima osnovne pismenosti, ga žališ ipd. Pa ti veš kako neumno je to?
  A ti veš kako neumno je zariti se v malenkost kot nek pomišljaj oz. vezaj oz. whatever the fuck že? Ti to toliko pomeni?

  Potem ko sem prebral tvoj komentar sem ugotovil, da si ga šel pisat z namenom da pljuvaš po kolumnistu in nič drugega. Kako glupo. Bednik.

 12. ervinator pravi:

  Sergio, natančno sem napisal, s čim se strinjam in s čim ne. Pismeni se lahko strinja z utemeljenim stališčem, lahko se ne strinja. Bednik, kakor si se sam podpisal, pa v nobenem primeru ne bo nič pametnega povedal.

 13. sergio pravi:

  (ne da se mi, imaš (pre)zaprto glavo)

 14. Sphodros Rufipes Sphodros Rufipes pravi:

  Se strinjam, da je neetično kritizirat Martina in hvalit Vesno. Ni ga, ki nima česa za pokritizirat in česa za pohvalit. Povej mi, kaj od tega boš izbral, in povedal si mi, kdo si. Martin in Vesna sta oba globoko ranjena človeka in vsi tako ali drugače veliki ljudje so polni globokih ran. Le kakšne rane nosi naš kritični mislec?

 15. APM pravi:

  Ko sem opisal družbo, ki je prejšnji petek v državnem zboru mlatila prazno slamo in se je samooklicala za slovensko intelektualno elito, sem pomislil na VVG, ki se veleskupa ni udeležila, so pa njene izjave iz intervjuja tako sorodne, da bi skup neverjetno uspešno dopolnjevale.
  V Sloveniji se je razplodil razvrat in to VVg opravičuje s premajhno družbo češ, da smo Slovenci ujeti v svojo majhnost, ki nam bo na vekom, veke diktirala življenje v lopovksem okolju.
  Nisem, prepričan, da imajo vsi majhni narodi majhne voditelje, kakršna sta Kučan in Jankovič. Oba sta se zavzemala za nacionalni interes, sta hermetično zaprla sloveski prostor in v njega naselila balkansko prevarantsvo, ki bi ga VVG morala zaznati, saj se profesionalno ukvarja s temi zadevami. Kot borka neizpete revolucije, pa sledi tezam, ki jih razglašajo politkomisarji s problemske konference v državnem zboru. To dokazuje tudi njena izjava, da kriza ne izvira iz socialističnega samoupravljanja. Iz česa pa potem gospa, tovarišica VVG? Mar ni falanga navideznih intelektualcev , udeležencev problemske konference iz državnega zbora pregnala slovensko pomlad? Enega po enega predstavnika slovenske pomladi so ti jurišniki marksistične podlage eliminirali, dokler ni ostal le še eden in edini JJ, ki pa so mu naprtili toliko grdobij, da se bo težko pobral. Ostali so sami in sami sebi pripovedovali pirpovedke in basni o lepši socialuistični bodočnosti. Zato VVG in vse mislece iz državnega zbora, pred vsem pa predsednika tako imenovane SAZU sprašujem po kateri lastnosti spoznavajo Zorana Jankoviča za socialista evropskega tipa? (edinao kar mi je ostalo v spominu in bi lahko delno omililo odgovor je : Ne jočite punce!)

 16. niko pravi:

  Ja, imenitno: desnica te jasno pošlje z najlepšimi obljubami vred na oni svet. Bojim se, da je tovrstna odgovornost pri desnici meso postala, zato pa težave, kakršnih narod prej desetletja ni imel in poznal.

  Če že nekdo klobasa neumnosti, naj jih pobira z vseh strani – pač zaradi pluralizma neumnost. In tisto malo pameti naj uporabi za primerjalno analizo dejstev.

 17. niko pravi:

  14.: kakšne rane da nosi naš gostitelj? Hehehe, bi rekel, da premajhne čevlje v kombinaciji z neznansko težavo – ko so čevlji dovolj veliki, so pa noge premale.

  :D

 18. bimbo pravi:

  Marko, tudi mene je močno zmotila posplošitev raznih slabosti, ki jih je Vesna Godina kar povprek pripisala Slovenčkom. Po drugi plati pa tudi jaz menim, da si se je lotil na bistveno pregrob način. Njene posplošitve si očitno vzel tako osebno, da si njeno ost še obrusil in z njo napadel konkretno osebo, ki si je pač drznila (zmotno, grešno ali manipulativno) nekaj pripisati tvojemu plemenu, tvoji širši skupnosti.
  Nekakšen komaj latenten gnev, ki sem ga čutil skozi večino pogovora z Godinovo, a ga nisem razumel, čeprav se mi je zdelo, da gre za njeno osebno izkušnjo, je najti tudi v zgornjem komentarju. Škoda, kajti s tvojim zaključkom se nadvse strinjam. Otrokom in narodu je treba predočevati njih široke perspektive, jim širiti obzorja, ne pa jih zatirati in zapirati v (namišljeno) omejenost.

 19. niko pravi:

  Bimbo, krasno idejo si mi dal, a povprečje je vedno posplošitev.

  :D

 20. Marička pravi:

  Meni tudi niso Slovenci kot narod preveč všeč. Mislim, da je tudi to slovenska lastnost, verjetno bi kot anglež ali italijan bolj naklonjeno gledal na Slovenijo kot član tega plemena od znotraj.

 21. NoMercy pravi:

  Vsako/ega, ki pluje po kolektivnih skupnostih (narod, pokrajina, mesto/vas, ulica, blok … ) iz posameznikov lastnosti obesiti na eno od 88 dreves na PST.

 22. maja pravi:

  No, ja, za Martina Strela bi pa res težko rekla, da ga mam rada, pa ga lahko postaviš v ne vem kakšno kombinacijo.

 23. niko pravi:

  No, morda bi pa morali na svoje korenine gledati trezno in s posebno naklonjenostjo: NA TEH PARALELAH, SMO LAHKO KOT NAROD PREŽIVELI LE NA TAK NAČIN, DA SMO RAZVILI NEKATERE LASTNOSTI, KI NA PrVI POGLED NISO LEPE, SO PA BILE NUJNE.

  Romani, Germani, Obri – kot da je to premalo še Hrvati z narodnostnim samozadovoljevanjem svoje prepotentne majhnosti.

  Vitalnost so naši predniki zanesljivo imeli. Bravo oni in veliko manj bravo slovenclji, ki so v času, ko to sploh ni več potrebno, razvili perfekcijo ritolizništva do nebeške popolnosti in peklenske polnosti. O prednikih veliko lepega, zanamce pa sami krojimo v najbolj mračno brezperspektivnost.

 24. David pravi:

  Naš narod ima veliko perspektivo, ko bomo prišli tja, ko se bo vedelo kdo pije in kdo plača, oziroma bolje rečeno, ko bo vsak plačal tisto, kar spije.

  Nekateri ne bodo imeli več za vile na morju in tujini, jahte na valovih in skritih računov v Švici in narod ne bo več delal za mezde. Politika bo servis državljanom in kapitalu in ne več samo kapitalu.

  Do tega bo do neke oblike moralo priti, če ne bodo letele glave. Glede na prostor je pa vprašanje, kam bomo prišli. Balkan se bolj “spozna” na diktaturo, kot na demokracijo.

 25. David pravi:

  Crnkovič, font ???

 26. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Ja?

 27. Tomac pravi:

  @ “Raje imam človeka, ki ne zna nič in nima kaj povedati, kot pa človeka, ki zna razložiti vse z intelektualnim populizmom.”

  Ti itak raje pišeš, kot misliš…

 28. David pravi:

  Slabo se bere.

 29. niko pravi:

  David in Marko: stvar motiva.

 30. Jasna pravi:

  VVG mi ni všeč, obožujem Renato Salecl. Ah, ko bi vsaj bila takšna kot ona. Ti si tudi fajn – intelektualec splošne prakse.
  Sicer pa Prijatelj je Albanec, Mikuž Bosanec, Baričević tudi ni Slovenec… : )
  Dr. gor ali dol, vsak je lahko s pridnostjo dr. Tako kot je dr. Gregor Tomc, kajneda?
  Milim, da vsak narod ima neke lastnosti, ki ga definirajo. Če se malo pohecam od sedem smrtnih grehov Sovencem je najbolj blizu zavist.

 31. smoger pravi:

  @MC:
  1. font (MC zapis) srečno na novem delovnem mestu!

 32. smoger pravi:

  2. ‘Otišo si, japraka probo nisi.’ -> Srečno na novem delovnem mestu!

 33. smoger pravi:

  Nekaj vam škripa na siolu..popravljam 1.točko:
  font (MC zapis) < font (komentarji pod zapisom)

 34. Revenge pravi:

  Hm, čudni ste, da se družite s takimi Slovenci. In da berete take Slovence. Mogoče bi morali razjahati te časopise in ta splet.

 35. niko pravi:

  Revenge; če sem prav razumel, je vsebina tvojega sporočila, da smo čudni, ker se družimo s Slovenci?

  In kaj je slabega v Slovencih?

 36. Rafael pravi:

  Uh, Martin Strel in Marko C., kdo od vaju je bolj zdolgočasen, recimo v Odmevih in kdo je večji in bolj Slovenca, torej, kdo je od vaju bolj zavisten ?

 37. aleššš pravi:

  Se kar obilno strinjam z M.C. Tudi meni gredo vse bolj na živce nebrzdana posploševanja o raznoraznih lastnostih t.i. Slovencev pa tudi o vseh drugih mogočih zadevah. Tudi sam sem bil po prebrani VVG malo jezen, čeprav jo sicer pretežno cenim in je kot povod za to problematiko precej nesrečen primer. Problem pravzaprav ni VVG ampak to, da so se klišejske trditve te vrste enormno razpasle po vseh medijih in v vsakdanjih pogovorih, navajajo jih vsi po vrsti od intelektualcev do tazadnjih pjančkov za šankom in seveda jih z užitkom tipka tudi pretežni del blogerjev. Popolnoma nepreverjene, klišejske trditve, ki generirajo same sebe. Kot primer navajam splošno sprejeto dejstvo, da smo Slovenci bili in smo še “hlapčevski narod”. Je kdo kdaj naredil kakšno zares relevantno znanstveno analizo ali pa je to le en od klišejev, ki se je s ponavljanjem spremenil v … kaj že ?

 38. niko pravi:

  Hehehe, kaj nismo narod hlapcev?

  Le da je kaj tujega, že cenimo bolj od domačega. kAKO BI TI IMENOVAL TAKA UDINJANJA? Jezikovna, materialna, ustvarjalna, … mi smo pri tujem in za tuje.

  Kakšne potrditve bi bile potrebne?

 39. Mr. Mojo Mr. Mojo pravi:

  @david: prilagodil ga je telefonu :)

 40. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Neverjetno. Intervju z VVG je tudi mene razočaral, ampak predvsem v drugem delu pri vprašanjih o ženskah, stigmatizaciji otrok v šolah, kjer je izgubila občutek za objektivno distanco od sebe, in pri parlamentiranju o dobrem predsedniku za Slovenijo, kjer si je privoščila demantiranje sebe, vsaj, kar se tiče zelo omembe vredne trditve, da nekaj, kar je konkretno in metaforično veljalo za produktivno v 19. stoletju, ne moreš servirat kot rešitev za 21. stoletje.

  Problem kritike VVG s strani Crnkoviča je pa predvsem v tem, da v zapisu ne počne drugega kot posplošuje in celo podtika. Ne morem si zamislit bolj pavšalne obtožbe od cviljenja, ker bojda nekdo pljuva po Slovencih. Pri tem se avtor preprosto ne loti posameznih primerov in ne argumentira, kaj naj ne bi držalo v izjavah VVG in zakaj, ampak nasuje plaz pavšalnega brundanja, ker … hmmm … je nezaslišano pljuvat po Slovencih. Kako bi lahko VVG na tako pavšaliziranje replicirala, tudi če bi želela? In potem še podtika naštevanje nekih primerov, ki nimajo zveze z izjavami VVG. Niti ni VVG trdila, o čemer avtor razpreda, da je z drugimi narodi pa vse v redu. In potem še avtorjevo pametovanje o nezaslišanosti polemike o kolektivni krivdi, namesto sklicevanja na posameznika. Avtorju se sanja ne, da je opazovanje in obravnava kolektivnih hib ali prednosti izrednega pomena za prepoznavanje le teh in s tem v paketu možnega razumevanja reševanja kolektivnih problemov. Problem posameznika je problem kot del kolektiva. Da je vse samo stvar posameznika, je pač nekoristno in nerealno blebetanje v prazno. Ti procesi so recipročni in kompleksni, saj se posameznik brez kolektiva ne more razvit v kulturno bitje, ostane na stopnju nerazvitega divjaka, kar je že dokazano, zato preko kolektivnih vzorcev obravnavamo družbe, da bi spoznavali kakšno kulturo neka družba sploh vzpostavlja, torej od česa je odvisen posameznik v paketu s svobodno voljo (koliko sploh lahko obstaja in na kakšen način v določeni družbi).

  Marko Crnkovič se brez dvoma poante kolektivne klime še kako zaveda, saj je konec koncev od pamtiveka v neskončnost prižgana žarnica našega minornega trga medijev, ki ga majhno ljudstvo mora sprejemat, ker izbire pač ni, kar mu brez določene “klime” ne bi šlo na roko. In seveda razumem, da je Crnkovič nad Slovenijo in Slovenclji, karkšni so, naravnost navdušen in lahko samo želi, da bi na veke vekov ostali isti. Skupaj z gospema Košir in Jeklin. Pri nas je vse mogoče. Celo to, da gospa Jeklin, ki nas sicer kar naprej po medijih neskončno zabava z bizarno ne-umnimi izjavami, postane svetovalka ljudem v stiski v neki reviji. Ko mi je nekoč to nekdo navrgel, kot informacijo, sem bila prepričana, da se zajebava, čez kakšna dva meseca pa v neki čakalnici med listanjem vidim, da gre prosto po Šternu za golo resnico. Neverjetno in perverzno. Ampak ni neverjetno. Gre verjetno za upoštevanje tradicije, o čemer tudi govori VVG v intervjuju. V tem primeru gre pač res za komunajzersko tradicijo, kjer je bilo vse mogoče, če si s tapravimi pil kofe. Tudi to, da si postal profesor na univerzi brez izobrazbe, brez izkušenj in brez zrna zdrave pameti. Bistvena je pač poslušnost, uklonljivost in hlapčevska pripravljenost na serviranje zaželenih uslug.

  To se pozna tudi v našem šolstvu. Pokam od smeha, ko berem, da uvajajo nazaj v sistem cveke. Zakaj? Likovičeva pojasnjuje, da starši in učenci ne razumejo teh opisov ocen in vse skupaj dela samo škodo. Pove tudi, da se v tujini pač tak sistem zelo obnese, pri nas pa ne. Pokam od smeha. Mar smo Slovenci posebne sorte idioti???? Likovičeva še pojasni, da priznava, da je problem tudi v učiteljih, ki pač ne znajo pojasnit in da smo pri nas vajeni sistema predavanja, kjer učitelj samo predava in otroci poslušajo. In ja, seveda, iz takega sistema prihajajo, spet, po starem vzorcu, samo poslušni bimboti, ki veliko slišijo, pa malo razumejo, učitelji pa veliko povedo, pa malo znajo pojasnit ali sploh o čem razpravljat. In kaj naredimo??? To se tudi pokriva z objavo, da smo Slovenci na repu pri preizkusih razumevanja besedil in snovi, zelo visoko pa pri preverjanju naučenega znanja … hehehe … Baje že dohitevamo Kitajce!!!! Viš, Marko, zato je dobro preverjat kolektivne hibe v primerjavi z drugimi, da bi se izboljševali. Da ne bi ostali zabiti debili. To ne pomeni, da drugi narodi nimajo hib, tega VVG tudi trdila ni, ampak mi pač več razpravljamo o Sloveniji, ker nas bolj briga, saj vendar živimo v njej.

  Kar se tiče podpore svojega dobrega, se pa zelo strinjam, a nam gre slabo. Slovenci prevečkrat pričakujemo neupravičeno podporo slabim, zatiramo pa dobre, da bi se v stari Jugo maniri lahko mreže bedakov obdržale na površju brez konkurence. Nazadnje je ta kiks demonstriral tudi Bulič na Viktorjih. Popljuval je Plavi orkestar, da bi opozoril na nerazumno podporo tujemu, namesto svojim in potem se je osmešil z nekim naštevanjem zelo nekonkurenčnih primerkov PO (Billy’s je še najbolj reševalo čast Buličevega komedijantstva). V državah, ki so se že srečale s pojmi konkurenčnosti, vsaj v osnovi, vsaj razumejo, da je vsaj priporočljivo bit v nečem dober, če hočeš uspet. Pri nas tega ne razumemo. Dober je tale, ker je naš. In potem zahtevamo poveličevanje nekega diletanta in ne razumemo, zakaj gre raja raje na koncert sosedovih.

  Problem ni po mojem mnenju v tem, da se otroku dopoveduje, kako zabit je in bi zaradi tega tak ostal. Opažam povsem nasprotno. Blazno borbo zabitih za moralno pravico do ostat zabit in bit za to še pohvaljen in čaščen, ker mi imamo pač radi svoje zabite otroke, ker so naši. Nič ne naredimo za to, da bi se razvijali v ustvarjalne, razgledane ljudi. Ne, če opisne ocene nihče ne razume, niti nihče ne zna z njo ravnat, ker je pač prezabit, se ne bomo potrudili, da bi začenjali razumet, bit produktivni in ustvarjalni, ampak gremo nazaj po cveke v pritličje vegetirat, predavat in poslušat, ker nam pač ne gre tako, kot gre drugim v tujini … hehehe … To pa je problem!

  “raje imam človeka, ki ne zna nič in nima kaj povedati — in pri tem ni populističen in antiintelektualističen, če že seveda ni intelektualec —, kot pa človeka, ki zna razložiti vse za ceno populističnega intelektualizma (ali intelektualističnega populizma).”

  S tem se pa globoko strinjam in sočustvujem s tabo, ker se potemakem ne maraš kaj dosti.

  @smoger:

  Crni ne potrebuje sreče na novem delovnem mestu, ker ne gre na novo delovno mesto, ampak na staro, niti ne bo počel nič novega. Še vedno nas bo gotovo v enakem slogu brezmejno zabaval. Čez nekaj let se morda vrne na Dnevnik in potem nazaj na Delo … hehe … Sreče so preverjene in se z leti samo starajo in “kotijo dediče” pač.

 41. Milan pravi:

  Zato pa pravim: “Ukinimo kulturo!” Slovensko, seveda. Saj je na daleč jasno, da je že zdavnaj odšla rakom žvižgat.
  Na cesti je ni, v trgovskih centrih jo zmanjka že na parkiriščih, kjer zdrave blondinke (naj mi ne zamerijo one prave) vseh spolov kar počez parkirajo svoje pločevinaste mrcine na mesta rezervirana za invalide. Da o tem, kaj je vrsta in vrstni red pri čakanju na uslugo ne pišem.
  Prodali smo jo tujcem, najsi bodo z juga, vzhoda, severa ali zahoda, še najraje seveda angloamerikancem, kajne?
  Pobrali so nam lepo slovensko besedo, mili zvok nje pesmi nam hoče zaračunavati SAZAS. V imenu nekakšnih avtorskih pravic, ki jih seveda ne plačujejo pravim avtorjem.
  Smo pa dobili vso mogočo sodobnih pravljic v obliki grozljivk, vsiljivo reklamiranje in siljenje v nebrzdano potrošnjo (za kar pa materialni temelji rahlo šepajo).
  Lahko bi še dosti tega napisal, pa se mi ne da.

 42. smoger pravi:

  @SR: Vpliv naključja ne smemo podcenjevati.

 43. Vanja pravi:

  uh hvala za link do zanimivega intervjuja.

 44. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @smoger:

  Se popolnoma strinjam. Še posebej ob zavedanju, da naključja ne obstajajo.

  Vanja:

  Hehe…

 45. kobilica kobilica pravi:

  Marko Crnkovič….

  čisto na kratko…..

  da se je slovenski jezik obdržal skozi zgodovino in seveda s tem tudi narod kot tak , je v prvi vrsti zasluga preprostih kolibarjev, hlapcev, , delavcev kruhoborcev iz dneva v dan….

  /zgodovina nas uči, da je duhovščina in gosposka naredila vse, da se slovenščina ja ne bi obdržala/

  če bi računali samo na inelektualce ter gosposko, bi se najbrž samo prepirali o tem ali je slovenstvo avtohtona zaščitena vrsta podalpskih Avstrijcev, ali pa nemara izumrla veja beneških trgovcev.

  Prešeren pa še peresa v črnilnik ne bi imel razloga namočiti….

  Najbolj me pa razkuri, ko se intelektualci prepirate med samo o tem, kdo uspe v večji drek namočiti preprostega Slovenca…

  kot da ste imuni pred lastno neumnostjo…!!!!

 46. markopigac pravi:

  Vic tega tedna je nedvomno intervju z Martinom Strelom v brezplačniku Dobro jutro — ki ga običajno niti ne prelistam, da si ga ne bi pokvaril —,

  Tu si se mi pa zelo zameril. Ne zato ker sam zelo uspesno pokrivam stajersko prilogo za DJ, temvec zato, ker si izpadel enako slovenceljsko kot ostali snobi, ki telebajsajo, da so pravi casopisi samo tisti, ki so placljivi.

  Meni je recimo slabo, ko vidim “mnenjske voditelje”, ko zaradi lastnega socialnega obstoja pisejo diktirana mnenja njihovih financerjev.

 47. alice pravi:

  Prehod na Sobotno me veseli. Ne bo več nujno treba obojega kupovati, ker je vsota preveč solate. Čeprav, nekateri intervjuji, Dežulović, Andrej Gustinčič… Sobotna je nekam pusta zadnja leta. Dnevniki so se že zdavnaj izpeli, kot pri Spet doma gostje, predvidevam. Verjetno je vseeno kriv internet 2.0, da se človek začne tako hitro dolgočasiti. Bomo videli.

 48. simm pravi:

  Jaz pa mislim, da se slovenskim intelektualcem doma na dvorišču lepo gode!

 49. David pravi:

  Delo, Dnevnik & co. so trobila, ki jih bo v nekaj letih tako ali tako povozil zob časa. Ti mediji ne zasledujejo cilja, opravljati funkcijo četrte veje oblasti. Vedno več Slovencem je to jasno, zato pa naklade padajo.

  Hura za internet. Upam samo, da nam ga ne bodo začeli kmalu cenzurirati, kot na Kitajskem, npr.

 50. niko pravi:

  Ja, David: “Delo, Dnevnik & co. so trobila, ki …” jih je treba plačati. V vesoljnem potopu zastonjskih propagandnih materialov, pa povprečen bralec bere le še te. Nam je pnudba pač razvila pretanjeni smisel, da beremo le to, ob čemer ni treba razmišljati.

 51. smoger pravi:

  @David: Cenzura je pri nas enako močna kot na Kitajskem. Umetnost je v izboru žulja.

 52. Janoš pravi:

  “Intelektualec” o “intelektualcu”.
  Na “intelektualen”. način.

 53. David pravi:

  Niko, misliš, da jaz berem zastonj propagandni material?

  Marko Crnkovič, a si vedel, da je gospodična Furlan, ki je hišna blogerica pri tebi, hči slavne Miše Molk? Jaz nisem, do danes.

  Ti pa res znaš zbirat! :)

 54. niko pravi:

  David, niti nism mislil tako črno. A blog spremljajo tudi taki, ki jim je škoda stotina za tisk. Zate vem, da nisi iz tega soja, a na tak način se da poslati marsikatero vmesno sporočilo – včasih naslovniku, še večkrat trabantom.

  :D

 55. matejazupancic pravi:

  Simona:
  “Marko Crnkovič se brez dvoma poante kolektivne klime še kako zaveda, saj je konec koncev od pamtiveka v neskončnost prižgana žarnica našega minornega trga medijev, ki ga majhno ljudstvo mora sprejemat, ker izbire pač ni, kar mu brez določene “klime” ne bi šlo na roko. In seveda razumem, da je Crnkovič nad Slovenijo in Slovenclji, karkšni so, naravnost navdušen in lahko samo želi, da bi na veke vekov ostali isti.”

  Hm, diletant? Ko bi vsaj bil.

 56. Ajkula pravi:

  Ne vem kje prej srečaš intelektualca v delovnem kmetu, ali v pisuni,ki obrekuje.

 57. Ajkula pravi:

  Ne vem kdo je bolj inteligenten deloven kmet,ali pisun ,ki obrekuje vse -obdeluje druge- samo sebe ne.Tako je tudi z intelektualizmom-preveč intelekta- potem pa pamet curi iz ušes.

 58. peter pravi:

  Jaz pravim takole.Časopise pišejo predvsem mestni(urbani) ljudje.Veliko se v njih naučimo,veliko izvemo in se na široko razgledujemo po domačih in tujih dvoriščih.Da bi videli,da v Sloveniji ni vse tako črno, kot bi nekateri hoteli prikazati(ni kulture,ni več avtohtonosti,ni domačega jezika,itd ….),pa je treba priti ven izza obroča,na periferijo ali še dlje,na kmete,in boste videli,da je Slovenija in z njimi Slovenci še kako živa.Tista prava domačnost,pa poveseliti se znamo.Pa tudi zanesemo se še lahko eden na drugega.In kako se zabavamo,in to na slovensko musko-celo noč.Jaz osebno se za Slovence in Slovenke ne bojim.Vidim toliko mladih;ki imajo vse naše dobre in slabe lastnosti naroda v sebi.PRIDITE VEN ZA BOŽJO VOLJO.
  Hvala

 59. burberry outlet pravi:

  Thanks for your kindly sharing and aslo I can share some famous online shopping stage for you:
  Mbt shoes mbt shoes mbt shoes
  louis vuitton outlet store louis vuitton outlet louis vuitton bags outlet
  vibram five finger shoes five finger shoes five finger shoes
  burberry outlet with burberry handbags burberry outlet burberry outlet
  louis vuitton outlet louis vuitton outlet, all above are my favorite online shopping stage. Hope you can aslo love into.

 60. CHEAP GUCCI SHOES pravi:

  Perhaps another beautiful packaging design of X-Girl cheap gucci slippers and Nike Terminator Hi Sports. You will definitely love this baby! I intend that the day gucci flats and night, Nike Terminator will be released this women’s gucci shoes week show? Sneaker addicts were buzzing around the net on this beautiful pair of drag to see discount gucci loafers the men’s gucci belt site Kix-files.The new model will Sneaker Pack, high top gucci shoes the Day & Night sneaker model. I love this shoe. These suede sneakers new Birch Bay has colorful details in lace sneaker tongue, and contrast stitching around the top cap. This is a great shoe this season!

 61. Skechers Shape Ups pravi:

  Skechers Shape Ups addresses all these needs. I don’t know if you’ve ever worn this particular brand, but their sizes are consistent, so once you know what size you wear in Skechers Shape ups Shoes, you can order them sight-unseen and know that they’ll fit and that you won’t have to “break them in.”SRR Running Shoes You put them on and go.

 62. en's Reebok Zigtech pravi:

  There are Reebok Easytone Shoes, and then there are walking shoes that claim to boost your muscle tone by just walking around in them. Reebok EasyTone is one line that promises to increase your muscle tone – in fact, they claim it’s like taking the gym with you just by wearing the Men’s Reebok Zigtech. With celebrities like Stacey Keibler and the Kardashians promoting the

 63. Australia Ugg boots pravi:

  That is an awfully astounding column you’ve posted.Thanks a lot for that a fantastically amazing post!Australia Ugg boots

 64. office 2010 pravi:

  Office 2010 With the release of the new Microsoft Office , many old users are regarding that the decoration is not the best feature. Furthermore, many are saying that they prefer the old classic Menus and toolbars from Microsoft Office 2007 . One of the chief complaints is that with the new ribbon, MS Office 2007 it is hard to find which Tab on the decoration has the part that you are looking for. There is no need to worry anymore, as a group of software developers have came up with a program just to get around this problem. MS Office 2010 All you have to do is by the software, establish it, and you are done! You’ll back to the classic Menus and toolbars that we all recollect from Microsoft Office 2010.

 65. moncler outlet pravi:

  If your Riches are yours moncler outlet, why don’t you take them with you to the other world ?(Benjamin Franklin, American president)moncler usa Money is a good servant and a bad moncler sale master.(Francis Bacon, British philosopher)Money is like moncler down jackets muck, not good except it be spread.(Francis Bacon, British philosopher)No country, however rich, can afford the waste moncler down jacket of its human resources .(Franklin Roosevelt, American president)Sometimes one pays most down jacket moncler for the things one gets for nothing.(Albert Einstein, American scientist)A lifetime of moncler men jacket happiness ! No man alive could bear it ; it would be hell on mens moncler jacket earth.(G. Bernard Shaw,British dramatist)Happiness is form courage.(H. Jackson, British writer)Happy is the moncler jacket women man who is living by his hobby .(G. Bernard Shaw, British dramatist)Happiness womens moncler jackets lies not in the mere possession of money ; it lies in the joy of achievement, in the womens moncler jacket thrill of creative effort.(Franklin Roosevelt, American president)Human felicity is produced not so much by great moncler mens vest pieces of good fortune that seldom happen, as by little advantages that occur every moncler vest men day.(Benjamin Franklin,American president).Most folks are about as happy as they make up their moncler vest women minds to be.(Abraham Lincoln,American president)The secret of being miserable is to have leisure to bother about whether you are moncler long coat happy or not. (George Bernard Shaw, British dramatist)The supreme happiness of moncler sweater life is the conviction that we are loved.(Victor Hugo, French novelist) ZHC

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.