Tools of the Trade

Sobota, 27. marec 2010

Kolumne za Dnevnik sem začel pisati 4. decembra 2004. Sprva sem jih objavljal kot eden od šestih zunanjih dnevnih kolumnistov (od ponedeljka do sobote) in sicer ob četrtkih. Nadomestil sem Mileta Šetinca (ki baje ni bil najbolj srečen zaradi tega, razumljivo). Takratna dolžina kolumne je znašala 6100 znakov, kar je približno znašalo od 950 do 990 besed — ali po starem dobre tri tipkane strani.

Če rečem, da sem pisal kolumno, dolgo 6100 znakov, potem s tem mislim, da je bila vsaka dolga natanko 6100 znakov. Ne znaka več, ne znaka manj. Pri kolumnah se vedno do znaka natančno držim predpisane dolžine. Mislim, da to formalistično (samo)omejevanje pozitivno vpliva tudi na kreativne aspekte pisanja.

Dobro, vseeno malo pretiravam glede tega. Ko kolumno dokončam, skrajšam na primerno dolžino in polikam, bi lahko mirno oddal tekst, ki bi bil tudi za 50 ali več znakov krajši ali daljši od norme, brez vsake škode za grafični izgled strani in ne da bi dajal po nepotrebnem delo tehničnemu uredniku. Ampak ne. Kolumno podaljšujem ali (pogosteje) skrajšujem tako dolgo, da pristanem na točnem številu znakov.

Recimo 5572; odstavek ven: 5244 znakov; še stavek ven: 5162; vmes mečem ven pridevnike in enobesedne stilske akrobacije, besede kot “seveda”, “dejansko” in podobno, se nabere: 5051; potem se počasi približujem targetu in pri tem včasih padem tudi podenj: 4996; in če manjkajo recimo štirje znaki, nekje pač dodam besedo “pač”: 5000. To je to, poenostavljeno in skrajšano rečeno.

Takšen pač sem.

Ne morejo biti vsi teksti dolgi; toda ni teksta, ki ne bi mogel biti kratek. Krajšati tekst je zato bolj logično in legitimneje, posledično pa tudi lažje. In najlažje je krajšati lasten tekst.

6100 znakov je bilo dolgih prvih 99 kolumen — prav stota pa je bila prva v sobotni prilogi Objektiv, ki jo je Dnevnik lansiral 4. novembra 2006. Prvotno je bila daljša zato, ker sem si stran delil samo s pismi bralcev in sem torej imel na razpolago približno tri četrtine strani. V Objektivu pa sem si stran enakopravno — torej na pol — delil s sokolumnistom Borisom Dežulovićem. Zato je bila kolumna v Objektivu dolga le 5000 znakov ali blizu 800 besed.

Za Objektiv sem skratka napisal 176 kolumen, skupaj za Dnevnik torej 275. Če ta total prevedem v številke, to nanese 1.484.750 znakov ali približno 233.000 besed ali 750 tipkanih strani.

Zadnjo kolumno za Dnevnikov Objektiv sem objavil prejšnjo soboto. Po več kot petih letih se mi je zdelo, da je čas za spremembo. Zaželel sem nazaj v Sobotno prilogo Dela in na moje veselje me je urednica Irena Štaudohar sprejela z odprtimi rokami. Tudi Darijan Košir, takrat — ko sem se dogovarjal — še odgovorni urednik Dela, je pozdravil mojo vrnitev.

Zdaj že lahko povem — čeprav ni moja stvar, razumljivo —, da bo moj naslednik v Objektivu Goran Vojnovič. Urednik Aleš Čar je potegnil posrečeno potezo, da ga je iz petkovega Dnevnika prevekslal v Objektiv (njega samega pa nadomestil z Majo Čepin Čander). Mislim, da bosta Vojnovič in Dežulović dobro pasala skupaj.

Za Sobotno sem že pisal kolumne od začetka leta 1995 do konca leta 2000. Skupaj sem jih napisal okroglo 300. Skupna dolžina? Malenkost: 1.617.370 znakov, 257.000 besed, 800+ tipkanih. (Stare kolumne iz SPD imam v enem fajlu, tako da je treba odšteti število znakov, ki jih zasedajo naslovi in datumi.)

Kakorkoli, moja kolumna v Sobotni bo zdaj precej daljša od kolumne v Dnevniku: merila bo več kot 8100 znakov — kar je približno za dve tretjini več! Šteje se pa takole: 8100 znakov … — no, naj jo za lažjo predstavo raje pokažem:

8100 znakov skratka obsega body tekst v dveh širokih kolonah (v skupni širini treh običajnih kolon tipičnega grida Sobotne), k temu pa je treba prišteti še uvodni odstavek (fleš) v skrajno levi koloni, pod byline fotografijo (avtor: Leon Vidic), ki je lahko poljubno dolg.

V Dnevnikovem Objektivu me je zelo motilo, da si zaradi oblikovalskih pravil nisem mogel nikoli privoščiti kratkega uvodnega odstavka. Intro je zelo pomembna zadeva — kot pove že beseda —, je kot nekakšen auftakt teksta, ki lahko bralca pritegne, zapelje, zintrigira, očara, nasmeje itd. (Podoben efekt lahko s kratkim odstavkom, največkrat enostavčnim, dosežemo tudi sredi teksta. Seveda pa tam useka kot intermezzo.)

Ranko Novak, avtor layouta Objektiva, si je v prvi koloni (kolumen) zamislil sedemvrstično inicialko v body tekstu. To pa seveda pomeni, da mora biti prvi odstavek obvezno tako dolg, da oblije inicialko (ki je le redko “I”) in zapolni vsaj toliko prve vrstice pod njo, da se ta konča desno od desnega spodnjega vogala inicialke. Nekajkrat sem poskusil srečo s kratkimi, udarnimi intri. Ni šlo. Vestni tehnični uredniki — ki jih je Ranko gotovo zdresiral z zmerljivkami, da so “nižji organizmi” (as opposed to HRH Art Director) — so mi prvi in drugi odstavek vedno kratko-malo zbili v enega. To pa je seveda grob poseg v stilno integriteto pisca in mi dviguje pritisk. Tako sem se moral sprijazniti s tem, da sem pisal najmanj 500 znakov dolge prve odstavke — kar je za intro že cel špeh!

Erminu Međedoviću, Delovemu direktorju oblikovanja — ki ima seveda čez tudi Sobotno —, sem to takoj omenil: češ, teh ne le mojih, temveč tudi bolj splošno veljavnih stilskih zakonitosti ne bi rad suspendiral na račun ne preveč originalnih dizajnerskih pogruntavščin. Rad mi je ustregel in postregel s flešem v prvi (prazni) koloni.

Najbrž pa je bil prijazen tudi zato, ker se v nasprotju z mojimi navadami (in njegovimi izkušnjami) tokrat nisem niti malo vtikal v njegovo delo. Pa saj sem mu tudi moral obljubiti, da se ne bom, sicer bi si nakopal prepoved približevanja njegovemu računalniku!

Zato pa je celotna kolumna še tem daljša. Ermin je hotel zgolj tekstualno, grafično stran, brez likovnih materialov — kar tudi meni ni nevšečno, sploh glede na tradicijo simboličnih fotografij v Sobotni, ki kao pašejo na tekst —, zgolj s poudarkom v tekstu.

Moja stran v Sobotni je zdaj takšna, da še paše v kontekst obstoječega layouta (avtor: Igor Arih), obenem pa z nekaterimi elementi napoveduje Erminov predvideni redizajn Sobotne.

Napisati 8100 (oz. 8200–8400) znakov ne pomeni porabiti 66 odstotkov več časa za pisanje — ali zaslužiti 66% več honorarja, for that matter — kot za pisanje 5000 znakov dolgega teksta. It’s a whole new ballgame!

Moram priznati, da sem se s prvo kolumno za Sobotno namatral kot že dolgo ne. Struktura in konstrukcija 8000+ znakov dolgega teksta je popolnoma drugačna kot 5000 znakov dolgega in zahteva popolnoma drugačen miselni pristop. Tako težko sem to kolumno napisal zato, ker sem navajen pisati 5000 znakov dolge tekste. V bistvu neverjetno, kako se človek navadi na dolžino teksta, ki ga redno piše! Moj notranji word processor, recimo temu moj miselno-besedni metronom, je začel pri prejšnjih kolumnah dejansko počasneje delati, ko sem prilezel tam nekje do 4500 znakov, in me opozarjati, da moram začeti razmišljati bolj konkluzivno, zavijati v smer sklenjenega kroga, si v glavi preposlušati primerno izzvenevajoče akorde.

Pisati tako dolgo kolumno je težko, je pa seveda privilegij. Nekajkrat me je sicer že spreletelo, ali se ljudem še ljubi brati tako dolge tekste, a navsezadnje … — saj vendar objavljam v Sobotni! Moje počutje pri pisanju, my tools of the trade, moje male tajne velikih majstora so pa seveda samo moj problem, na katerega se bom pač moral navaditi. In se tudi bom. Zelo hitro. Pisanje je tudi stvar navade. Z dolžino vred.

In glej: kakor bi mignil, sem spet napisal 7532 znakov!

S tem stavkom vred, a brez PDF-a in naslova.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 27. Marec, 2010 ob 00:29 v kategoriji Dnevnik 2004-, Kolumne, Po defaultu ZNB, Sobotna 2010–.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

48 komentarjev na “Tools of the Trade”

 1. Si. R. pravi:

  Marko,

  ti nisi kolumnist, pač pa kvečjemu dvokolumnist.

  Malce pozabljate, kaj je kolumnist –> http://en.wikipedia.org/wiki/Column_(newspaper) .

  Lep pozdrav, S.

 2. nevenka nevenka pravi:

  Marko, ali imaš program, ki šteje znake, ali jih peš preštevaš?
  Mene omejitve ne veselijo kaj preveč, računam, da se jim človek privadi. S podobnim problemom sem se srečala samo pri upesnjevenju dobesednega prevoda tuje pesmi, kjer je treba upoštevati pesniško obliko, metrum itd. Me je včasih spominjalo na reševanje križank.
  Strinjam se, da je zdravo zamenjati delovno okolje. Želim ti veliko uspeha na Delu.
  Rada recimo preberem pisanje, kjer je problematika obdelana z več aspektov. Zato, ker mi je to edini način, ki se približa resnici in na nek način vzgojno deluje na bralca.
  Ker se mi zdi ravno to eden večjih slovenskih problemov, pomanjkanje objektivizma in posledično slabše odločanje o čemerkoli.
  Kolumnisti pripomorete k oblikovanju javnega mnenja, meni se zdi ta vloga zelo pomembna.

 3. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Nevenka: Takšno patetično natančnost omogočajo urejevalniki teksta. Vsak ima funkcijo štetja znakov, besed, odstavkov. Če bi štel peš, bi pa res moral biti maniak!

  Simon: Zakaj bi kdo pozabljal, kdo ali kaj je kolumnist?

 4. ema pravi:

  Me je prav presenetilo, ko sem danes namesto vaše kolumne v Objektivu zagledala Vojnvićevo. Če boste sedaj v Sobotni mi je tudi prav, tako in tako vedno preberem obe prilogi. Pa veliko uspeha na ‘obnovljenem’ del.mestu vam želim.

 5. David pravi:

  Kaj pa vsebina teh znakov? Se v vsebino tudi tako poglabljaš?

 6. niko pravi:

  Aha, ko dodaš dovolj balasta, da lahko potem dosegaš normo z odstranjevanjem, je zadeva zrela.

  :D

 7. K&K pravi:

  wtf je vojnovič ? :(

  :?:

 8. Okapi pravi:

  Čisto tako, mimogrede, postavitev kolumne je skoraj točna kopija kolumen iz deset let starih Monitorjev.

  O.

 9. Dean pravi:

  Crni, priznam, (na)pisati kolumno 1x mesečno (3000 znakov – s presledki tbh) mi je nekdaj povzročalo strašanske probleme, ko pa govorimo o 8100 znakov dolgi tedenski kolumni, me pa začne preprosto boleti ne le glava, pač pa vse in povsod. Nič, zdaj te bom bral pač v Delu.Si cool. :)
  Mimogrede “Več o avtorju” pa lahko zdaj popraviš.

 10. David pravi:

  Crnkovič, prejšnji teden me je zabaval Rado, ko je izjavil, da je njegov oče uradnik za časa socializma zgradil tri hiške, s svojo uradniško plačo, seveda. Danes me pa zabavaš Ti s svojimi znaki. Za crknt. Majhne skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Problem je, če kuhar pozabi na glavno sestavino, ko šteje solna zrnca. Ejejej.

 11. niko pravi:

  David, jebi ga: socializem je bil sistem za Žide – a kaj, če ste bili zaradi Hitlerja povsem brez poguma in zunaj aktivnosti pridobitnih genov.

 12. nevenka nevenka pravi:

  O, hvala Marko, se še nisem srečala z urejevalniki besedil, ker pišem zelo kratke zadeve, poklicno pa delam v drugačnih programih.
  Se pa pojavljajo natečaji, ki pa omejijo število znakov, oz. vsaj strani, tako, da najbrž ne bo škode, če se malo pozanimam.

 13. nevenka nevenka pravi:

  Drugače sem pa tudi jaz slišala en vic, ki ga je nedavno na eni od naši TV povedala Kresalova (ne Kučan) in sicer gre takole:
  “Politično konkurenco je treba onesposobiti…”

  Malo se mi je zaletelo, hujšega pa ni bilo.

 14. dahvor pravi:

  hihihi…sej drgacen kot Si, sploh ne mores biti…ce je pisati tezko, ne pisi, saj verjetno je se kaj, kar mislis, da je lahko in delaj to … ce tudi tvoje telo-fizicno dela po liniji najmanjsga odpora, zakaj ne bi se um delal tako…za vsakega igralca recemo, da je dober ali slab, ker vemo da igra, da ni to kar je-sem…pa kontroliraj to -kdo in kaj si-sam…ce mores…opravicevanje in sprejemanja, kar sem, ne steje…experiment Clovek-je Cloveke tako pisane zastavu, kar se meni zdi nadlogicno, tako bo najboljsega – najboljso varjanto- Cloveka dobil … visja zavest…pismo je Vesolje zvito in pametno s tem dobimo Modro…suznji navad so pa ze davno mimo, pa modo tudi malo sledim, uglavnem na cesti, pa zelezne srajce tudi ze dolgo ni vec opaziti…hitro, hitreje kot Zivljenje tece, se teci ne da…za se uciti-dare razvijat-je samo cas, dokler cas pocasi tece, ko zacne drveti, se ga vec ne da ujeti…penzionerji nimajo vec za nic casa…samo se prvega-penzijo cakajo…hehehe…ta pa tako pocasi prhaja in mnogo hitreje odhaja.

 15. Si. R. pravi:

  Marko,

  menim, da tole ni več kolumna niti v tehničnem smislu, vsebinsko pa so tako obsežni teksti, kot sem nekje že napisal, pravzaprav dimenzionirani kot reportaže ali “zgodbe”. Zato po eni strani občudujem tvojo voljo, da štof, ki ga koncipiraš kot enostolpične zapise, razvlečeš na tak obseg, hkrati pa upam, da bosta z Erminom nagruntala kak drug izraz zate. Kolumnist enostavno nisi več, vsaj v časopisu ne (prisežem, v Dnevniku in Objektivu nisem prebral nobene tvoje, pač pa sem jih čekiral online).

  Hehe, je pa dejstvo, da če ta besedila objaviš v spletu, bodo pa to kolumne – saj je formatiranje večine blogov itak enostolpično.

  No, vsekakor pa – plodne zapise želim,

  Simon

 16. NoMercy pravi:

  kot bi poslušal “kramparja” kako dosega normo na Golem otoku :)

 17. smoger pravi:

  @MC: polmaraton -> maraton ?

 18. smoger pravi:
 19. Natan pravi:

  Toplo pozdravljam tako vsebino, kot redesign Sobotne priloge.

 20. komentator pravi:

  Pameten urednik bi “pomeril” še perpleksnost besedila. Ta pove, med koliko besedami moramo v povprečju ugibati pri napovedi naslednje besede, če poznamo predhodne besede. Ne osnovi te mere so nekoč pisce že razvrščali po “bogatosti” njihovega jezika. Športni novinarji so se, kako presenetljivo, znašli spodaj, na vrhu pa je kraljeval Samuel Beckett.

 21. Ježetako pravi:

  Eni nabijajo vsepovprek ne glede na dolžino, eni moramo paziti. A je z vsakim besedilom tako, da ga ne razume vsak bedak. Besedičiti in stavkati replikativno pa ni kakšna strašna umetnost.

 22. Ježetako pravi:

  Še zadnje: članek je popestril Delo in nedelo.

 23. amanda pravi:

  Čestitam za članek v Sobotni prilogi, Crni. I couln’t have said it better myself.

 24. TuckerMax pravi:

  Marko, pred “in sicer” je VEDNO vejica.

 25. Jasna pravi:

  Z introm ali ne nekateri smo vseeno bili zapeljani, zaintrigirani, očarani, nasmejani…
  Dobra odločitev in vso srečo ti želim.

 26. Blaž Babič pravi:

  Marko, ti podpiraš obstoječo politično diskriminacijo, kajne? Čeprav si sodeloval z EUDS, kajne? Denar ne smrdi, kajne?

  http://rapidshare.com/files/369499898/Diskriminacija_med_politiae_nimi_strankami__MDVD_2007.pdf

 27. p_sin. pravi:

  Dobra kolumna v Delu. Sicer moti postavitev strani – ki sicer ni slaba – ampak vseeno odstopa od ostalih in ruši enotno zasnovo časopisa. Se gre nadejati, da čim prej spremenijo dizajn celotne SP.
  Se pa oglašam zaradi nečesa drugega: tudi sam te dni prebiram Omerzovo knjigo o Kocbeku. Občutki, ki me prevevajo ob branju, bi najbolje opisala besedica: sram. To, kar je nekdanja nomenklatura počela temu velikanu, je nekaj nezaslišanega: sicer sem zgodbo poznal od prej, ampak detajli so naravnost nezaslišani. Nizkotna, zlagana, komolčarska srenja je obvladovala tedanji čas – današnjega pa očitno tudi…
  Kar še posebej dvigne pritisk, so v knjigi omenjana, nekam hudičevo znana imena. Ki jim po medijih sledimo še danes: kaj se ni – za primer – novinarček, ki je o Kocbeku pisaril neke klevete po socialističnem tisku, pisal – Ivo Vajgl?
  Kaj je ta družba počela s svojimi velikani… jao jao, najprej Prešeren, potem Levstik, Cankar, Kocbek, Vitomil Zupan, Pahor, če ostanemo pri literatih – čim so v svoji svobodomiselnosti povzdignili glavo, so jih od srenje dobili krepko po buči.

 28. NoMercy pravi:

  mene pa zanima, kdaj bo MC objavljal v kakšnem svetovnem cajtngu vrednem njegovega ega in svetovnega nazora :)

 29. Nina pravi:

  Oglašam se prvič, enkrat je treba pretrgati tudi ta himen ;) Pred leti sem “zapustila” Delo in SP (kot nekdanja novinarka sem resnično trpela pod prejšnjo garnituro; hja, če dobro pomislim, tudi zdaj ni nič bolje …) in se preusmerila na Dnevnik; tam v paketu dobila tudi vas in resnično uživala. Na, zdaj pa spet na SP? Bom šla pa še jaz ;) , ampak Objektiva ne zapustim!
  Želim gladko pero.

 30. matjaž... pravi:

  … he he, čakam, čakam, pa nič …. ko sem začel brati, sem bil prepričan, da se bo iz vsega skupaj izcimil kakšem EPP za Pages ‘09 in iWork, pa kako se z Wordom tega ne da, al pa da moraš imet najmanj diplomo za to… ampak nič! Priznam, da sem dal celo search na komplet dokument, če se kje pojavlja omenjeno … pa spet nič!

  … tako da bo vse skupaj najbrž kar samopromocija… pa promocija Omerzove knjige … pa še Dela zraven!

  Tud prav! Saj jo rabite! Vsi trije… pa še Apple zraven…

 31. Marko Crnkovič pravi:

  Matjaž: In kaj si hotel pravzaprav povedat?

 32. smoger pravi:

  @MC: Cesar je nag.

 33. Safet Ali-beg Safet Ali-beg pravi:

  Marko, preberem tvoj P.S. v zadnji kolumni v Objektivu in si rečem: super, končno odhaja…

  V soboto odprem Sobotno… porkaduš, spet MC…

  P.S.
  To je slaba plat tega, da si naročen in na Dnevnik in na Delo.

  P.P.S.
  Gre, seveda, za hec, Marka redno preberem, ne glede na to, koliko se z njim strinjam ali najpogosteje ne strinjam.

 34. Saša Gerčar pravi:

  Marsikdaj se ne strinjam z Markom, vendar pa njegove zapise vedno z veseljem preberem. Meni se zdi mojster pisane besede in podatek o tehnični natančnosti pri štetju znakov mi je zanimiv in doda vrednost avtorju in njegovim zapisom. Kot bralka nisem nikoli pomislila, da bi članku kaj manjkalo ali bi kdaj bilo česa preveč, vedno sem pomislila, da je avtor kolumne (v tem primeru Marko) povedal vse kar je želel in pri tem ga ni omejevalo ničesar drugega, kot rok oddaje.
  Ob branju komentarjev (tu ali pri starejših objavah) pa se pogosto sprašujem zakaj se vedno najde toliko kritikov in “pljuvatorjev”. Zakaj takšni, ki jim gredo Markovi zapisi na živce sploh mučijo sami sebe in se tako pogosto vračajo na ta blog in berejo in na koncu celo izgubljajo čas s komentiranjem njegovega bloga.
  Meni je žal, ker mi konstantno zmanjkuje časa za branje meni všečnih kolumen, da pa bi tratila čas s tistimi, ki me motijo, hmmm??!!

 35. Marko Crnkovič pravi:

  Saša: Hvala lepa, tega nisem vajen na tem blogu. Pohvale kar nekako ne pašejo na internet, ne?

 36. David pravi:

  Pašejo, če si do njih upravičen!

 37. smoger pravi:
 38. ervinator pravi:

  Sam se, nasprotno od Saše, z večino poant v Crnkovičevih kolumnah strinjam! Upam in želim pa mu, da bi jih tudi dobro argumentiral, torej smiselno, logično, razgledano – in ne na podlagi predsodkov.

 39. qwertyuiop pravi:

  chanel bag chanel flap bag chanel classic 2.55 chanel bag chanel jumbo bag

  chanel bag,chanel flap bag,chanel classic,2.55 chanel bag,chanel jumbo bag

  coach outlet coach bags coach handbags coach bags sale

  coach bags,coach outlet,coach handbags,coach bags sale

  ghd straighteners ghd hair ghd styler cheap ghd straighteners ghd straighteners uk ghd straighteners amazon pink ghd ghd iv ghd salon styler ghd mini styler

  ghd straighteners,ghd hair,ghd styler,cheap ghd straighteners,ghd straighteners uk,ghd straighteners amazon,pink ghd,ghd iv,ghd salon styler,ghd mini styler

  gucci bags gucci handbags gucci sale

  gucci bags,gucci handbags,gucci sale

  louis vuitton bags louis vuitton handbags louis vuitton outlet louis vuitton 2010 designer bags louis vuitton 2010 louis vuitton online louis vuitton collezione

  louis vuitton bags,louis vuitton handbags,louis vuitton outlet,designer bags,louis vuitton 2010,louis vuitton online,louis vuitton collezione

  mbt shoes schuhe mbt mbt sale scarpe mbt zapatos mbt mbt shoes clearance mbt sale mbt shoes reviews mbt schuhe günstig mbt schuhe auslaufmodelle ebay mbt schuhe mbt schuhe schweiz mbt shop

  mbt sale uk prezzi mbt scarpe mbt prezzi scarpe mbt vendita scarpe mbt prezzo scarpe mbt roma mbt precios mbt calzado mbt españa

  mbt shoes,schuhe mbt,mbt sale,scarpe mbt,zapatos mbt,mbt shoes clearance,mbt shoes reviews,mbt schuhe günstig,mbt schuhe auslaufmodelle,ebay mbt schuhe,mbt schuhe schweiz,mbt shop,mbt sale uk,prezzi mbt scarpe,mbt prezzi,scarpe mbt vendita,scarpe mbt prezzo,scarpe mbt roma,mbt precios,mbt calzado,mbt españa

  nike airstore nike air force nike air jordan nike shoes nike running shoes nike basketball shoes nike store nike outlet nike air max nike online store Nike factory nike uk store air max 90 air max 2009

  air max 1 air max 2010 air max 95 air max 360 nike shox nike shox nz tenis nike shox nike r4 shox nike shox turbo nike sb nike dunk sb nike sb shoes nike sb high nike sb low

  nike air,nike air force,nike air jordan,nike shoes,nike running shoes,nike basketball shoes,nike store,nike outlet,nike air max,nike online store,nike factory,nike uk store,air max 90,air max 2009,air max 1,air max 2010,air max 95,air max 360,nike shox,nike shox nz,tenis nike shox,nike r4 shox,nike shox turbo,nike sb,nike dunk sb,nike sb shoes,nike sb high,nike sb low

  ugg boots ugg sale ugg australia uk ugg boots cheap ugg boots ugg australia boots ugg shoes

  ugg boots,ugg sale,ugg australia,uk ugg boots,cheap ugg boots,ugg australia boots,ugg shoes

  MBT shoes sale store
  Nike factory online store
  UGG boots sale store
  GHD hair straighteners discount store
  Louis Vuitton Factory Outlet store
  Gucci Factory Outlet store
  Chanel Factory Outlet store
  Coach Factory Outlet store

  Bride wedding dress store

 40. wholesale designer clothes pravi:

  we hear that top quality designer clothes online at the designer clothing store, many men wholesale designer clothes at this outlet.

 41. wholesale designer clothes pravi:

  we enjoy the cheap designer handbags online. there are many discount designer handbags with free shipping, lots of people like to wholesale designer handbags here.

 42. Digital Thermometer pravi:
 43. cheap clothes online pravi:
 44. CHEAP GUCCI SHOES pravi:

  If you do not already know, New Balance shoes are some of women’s gucci sneakers the best running shoe out there known. This year, New Balance 902 was LOUIS VUITTON SHOES a Choice high top gucci sneakers magazine editor cursor World, has set a high value in the shoe. The 902 is available discount gucci shoes for women gucci hats in blue / silver and men in an orange / silver color cheap gucci sneakers scheme. Both New Balance shoes have a lightweight, but comfortable, something you can not get into all shoes. While lighter, it is the absolute cursor support, but do not leave your wallet needs. These are now available for about $ 100.

 45. Skechers Shape Ups pravi:

  Skechers Shape Ups addresses all these needs. I don’t know if you’ve ever worn this particular brand, but their sizes are consistent, so once you know what size you wear in Skechers Shape ups Shoes, you can order them sight-unseen and know that they’ll fit and that you won’t have to “break them in.”SRR Running Shoes You put them on and go.

 46. en's Reebok Zigtech pravi:

  There are Reebok Easytone Shoes, and then there are walking shoes that claim to boost your muscle tone by just walking around in them. Reebok EasyTone is one line that promises to increase your muscle tone – in fact, they claim it’s like taking the gym with you just by wearing the Men’s Reebok Zigtech. With celebrities like Stacey Keibler and the Kardashians promoting the

 47. UGG boots pravi:

  That is an awfully astounding column you’ve posted.Thanks a lot for that a fantastically amazing post!Australia Ugg boots

 48. moncler outlet pravi:

  If your Riches are yours moncler outlet, why don’t you take them with you to the other world ?(Benjamin Franklin, American president)moncler usa Money is a good servant and a bad moncler sale master.(Francis Bacon, British philosopher)Money is like moncler down jackets muck, not good except it be spread.(Francis Bacon, British philosopher)No country, however rich, can afford the waste moncler down jacket of its human resources .(Franklin Roosevelt, American president)Sometimes one pays most down jacket moncler for the things one gets for nothing.(Albert Einstein, American scientist)A lifetime of moncler men jacket happiness ! No man alive could bear it ; it would be hell on mens moncler jacket earth.(G. Bernard Shaw,British dramatist)Happiness is form courage.(H. Jackson, British writer)Happy is the moncler jacket women man who is living by his hobby .(G. Bernard Shaw, British dramatist)Happiness womens moncler jackets lies not in the mere possession of money ; it lies in the joy of achievement, in the womens moncler jacket thrill of creative effort.(Franklin Roosevelt, American president)Human felicity is produced not so much by great moncler mens vest pieces of good fortune that seldom happen, as by little advantages that occur every moncler vest men day.(Benjamin Franklin,American president).Most folks are about as happy as they make up their moncler vest women minds to be.(Abraham Lincoln,American president)The secret of being miserable is to have leisure to bother about whether you are moncler long coat happy or not. (George Bernard Shaw, British dramatist)The supreme happiness of moncler sweater life is the conviction that we are loved.(Victor Hugo, French novelist) ZHC

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.