iPad: SLO data plan

Sreda, 7. april 2010

Preden se bomo Slovenci dokopali do iPada, imamo še nekaj časa za razmislek, za katerega od šestih modelov se bomo odločili — a kaj, ko ni vse odvisno niti od proizvajalca niti od nas samih, temveč tudi od mobilnih operaterjev.

Po eni strani bi bil zadovoljen tudi z osnovnim modelom s 16 GB spomina in le z wi-fi povezljivostjo, brez 3G. Cena je zmerna, tudi v Evropi bo še kar zmerna, poleg tega pa bo čez največ leto dni na trgu najbrž nov model. Zakaj ne bi torej previdno nabavil najcenejšo verzijo, se navadil na napravo, spoznal vse njene prednosti in pomanjkljivosti in počakal na update, ko bom že pravi power user?

No, power user bom po treh dneh uporabe. Ah, ne, po manj kot 24 urah.

Za nameček pa tudi mislim — čeprav čez palec, roko na srce —, da bo 16 GB spomina več kot dovolj, saj si ne predstavljam, da bi na iPad nabasal kdo ve koliko fotografij in glasbe, pa tudi ne aplikacij. Za primerjavo: trenutno je na mojem iPhonu zasedenih 10,47 GB od skupnih 32 (29,33), pri čemer veliko večino prostora zasedajo glasba in aplikacije. Ne morem pa seveda z gotovostjo trditi, da bo 16 GB dovolj, dokler ne ugotovim, čému vsemu se bo iPad prilegal. Za ziher bi bilo torej pametno vzeti najmanj 32-GB model.

Težko tudi rečem, da mi bo iPad najbolj prišel prav v prostorih in območjih z brezžično povezavo. Za domá sem že prepričan, da bo MacBook bolj sameval, ko bo prišel k hiši iPad. Toda kako bo drugje? Ga bom sploh nosil od doma? Le zakaj ga ne bi? Vsakdo, ki misli, da je to naprava za na domači kavč, se sicer ne moti, toda zakaj ne bi bila tudi naprava za kamorkoli? Ne, ne bom za vsako ceno iskal lokale z wi-fijem. In ne, ne bom čakal, da se vse več lastnikov in upraviteljev lokalov odloči, da ponudi gostom (zastonj) wi-fi povezavo.

Mislim skratka, da zna biti odsotnost 3G povezljivosti precejšnja pomanjkljivost za iPad.

Treba pa je seveda upoštevati tudi stroške mobilnega prenosa podatkov. Ne pride mi namreč na misel — že iz principa —, da bi za mobilni internet plačeval več, kot plačujem zdaj. Te cene smejo samo še dol.

Glede data plana že zdaj nisem zadovoljen. Sem Mobitelov naročnik, imam paket Povezani 44. Ta mi še najbolj ustreza, ni pa idealen. Ker kaj pomeni tu ustrezati? Da se tvoja mesečna poraba čim bolj izide z zakupljenimi količinami. Žal ni variante, da bi se mi mesečno razpoložljive minute klicev v Mobitelovo omrežje (1000), v druga mobilna omrežja (44) in v stacionarno (444), število poslanih SMS-ov in MMS-ov (88 + 88) ter količina prenešenih podatkov (1 GB) popolnoma pokrivale z mojo uporabo oz. potrebami. Pri vseh paketih bi mi količine nekje ostajale, drugje pa bi jih presegal — in paket 44 je dejansko najboljša ali vsaj najbolj realna kombinacija med ceno in mojimi dejanskimi mobilnimi navadami.

1 GB je količina podatkov, ki je še nikoli nisem porabil — razen enkrat, ko sem se preselil in sem pet ali šest tednov čakal, da da mi Telekom Slovenije priklopi internet in sem se ves ta čas povezoval preko mobitela. Moja običajna poraba mobilnega interneta je med 250 in 400 MB — in to višjo številko dosežem samo, če slučajno več kot običajno srfam (z iPhonom) izven stanovanja.

Če bi torej imel iPad s 3G povezljivostjo, bi si verjetno nabavil paket Internet Start, pri katerem bi razpolagal s 5 GB za 19 EUR na mesec. Toda kaj naj počnem s 5 GB na mesec? Downloadam muzko in filme? Prosim vas lepo!

Ti grosistični paketi za mobilni internet, ki se začnejo pri dveh ali 5 GB in končajo pri neskončnosti, so popolni nesmisel in čisti marketinški nateg. (Pa ne samo pri Mobitelu, da ne bo pomote.) Mi lahko prosim kak naročnik pove, ali je že kdaj porabil 5 GB v enem mesecu in če je, za kaj? Neomejena ali neporabljiva količina GB je samo opravičilo oz. psihološka finta, s katero operaterji utemeljujejo nizko — “nizko” — ceno prenosa podatkov. In vendar plačujemo za nekaj, česar ne (po)rabimo, kar je nevzdržno. Če bi hoteli plačati le za tisto, kar dejansko porabimo, bi seveda kruto nasankali. Po navadni tarifi (0,00042 €) bi za zgoraj omenjeni razpon količin plačal kar 107 do 172 evrov! Zato moram biti v bistvu srečen, da tako rekoč stran mečem gigabajte, ko pa jih vendar dobim v paketu z vsem ostalim za 44 evrov (oz. za maksimalno dvakrat toliko).

Glede na vse povedano bi se mi torej zdelo za malo plačevati sicer skromnih 19 evrov za uporabo 3G povezljivosti iPada, saj bi bila to že druga naprava, pri kateri bi metal stran gigabajte. Operaterji se bodo morali — no, če tole ni bolj wishful thinking — prilagoditi dejstvu, da uporabniki uporabljamo internet na različnih napravah, in nam ponuditi nekak data account, ki ga bomo lahko po svoji izbiri delili med napravami.

Da ne govorim o mikro SIM kartici. Po mojem bo to za operaterje tak problem, da nam dejansko ne bo preostalo drugega, kot da začnemo obrezovati navadne SIM kartice. Toda katere? Ali je sploh možno imeti SIM kartico, ki ne bi bila tudi telefonska številka?

Kakorkoli že, nekdo bo fajn zaslužil. Zase lahko rečem, da ni tega olfa noža, ki bi si ga upal vzeti v roko in obrezati SIM kartico.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 7. April, 2010 ob 12:13 v kategoriji Po defaultu ZNB, iPad, iPhone.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

51 komentarjev na “iPad: SLO data plan”

 1. NoMercy pravi:

  z gigabajti je tako kot s črkami v MC blogih — pač nek višek, da je prostor zapolnjen.
  Razlika je le v tem, da MC črke in presledke dobi plačane po enotah.

 2. Peter Klepec pravi:

  Pozabil si napisati le, za kaj ga boš rabil — ali, če posplošim, za kaj vraga naj bi kdorkoli sploh potreboval in v štacuno hitel po iPad. To je namreč just another gadget précej nedefinirane uporabnosti in koristnosti.

 3. Wega pravi:

  Mogoče je instant internet dan na dan korak v pravo smer, samo ker ni konkurence je še nemarno predrag. Desetina cene bi ga naredila zares uporabnega. Pa mislim da rooming ne dela, nisem ziher. Mi je pa všeč ideja da ne plačuješ naročnine temveč zakupiš določen čas samo ko ga rabiš. In da imaš svojo netelefonsko kartico (ki jo lahko tudi obrežeš brez prevelike škode, če spodleti. No, nevem, če tebi to ustreza, kajti predstavljam si, da se misliš skonektat vsake toliko, ko skočiš nekam na kavo.
  Me pa zanima kako bo z mestnim wi-fi omrežjem v Ljubljani. Bo res tako omejen?

 4. markokovic pravi:

  dober clanek. sicer pa po pravici povedano me iPad ni preprical… nima tudi nobenih razsiritvenih moznosti, usb fali, citalec kartic, flash ne dela… da bi ga pa imel samo za “daljinca”… ne vem no?! sem se raje odlocil za manjso izvedbo notebooka.

 5. smoger pravi:
 6. opazovalec pravi:

  HP Slate bo boljša opcija.

 7. BilGladen pravi:

  Marko, pozabil si na YouTube. Tisti pokuri precej megabajtov če ga uporabljaš pogosto.

  Glede HP Slate-a pa tako – na prvi pogled se zdi killer strojček, pol pa hitro ugotoviš pomanjkljuvosti: baterija bo trajala samo 3-5 ur, na njega bodo tekli Windows 7 čeprav vsebuje bogi Atom procesor z samo 1Gb RAMa (probajte zalaufat kakšen Office 2007 na taki mašini pa uživajte v slide-show-u), pa še ločljivost zaslona: 1024×600 je precej manj kot pa trenutni najnižji standard na web-u 1024×768 kar pomeni veliko jeznih surferjev…

 8. Tone pravi:

  Marko,
  pojdiva po vrsti:

  1. Mobilni internet bo samo še cenejši.
  Dejstvo: napaka. Mobilni internet ne bo nič cenejši. Cene so, kakršne so, so prilagojene Evropi, vezane na cene opreme (ki so evropske + dodatek za majhno nabavo – velikost SLO trga). Kvečjemu lahko pričakuješ še kakšen dodaten paket, ki bo bolj količinsko prilagojen uporabnikom smart phoneov in iPadov. Pa še to samo v primeru, da jih bo na trgu res dovolj.

  2. Povezani ti nič ne koristi pri iPad. Uporaben je le pri iPhoneu. Zakaj? Zato ker ti noben operater na obstoječo naročnino ne bo izdal še ene SIM kartice. Sedanje SIM kartice pa v iPad ne boš stlačil ker ne podpira govorne telefonije in SMS. Torej rabiš še eno SIM kartico za prenos podatkov. Pri tej samostojni podatkovni SIM kartici lahko izbereš naročnino, začne se pri 19 EUR mesečno, kot si že ugotovil. Po drugi strani pa lahko pri SIM kartici, kjer imaš tudi telefonijo (in npr paket Povezani) dodaš še določeno količino podatkov. Mislim da se začne pri 4 EUR za 100 MB.

  3.micro SIM kartice. Edino Apple je tako presran, da mora zakomplicirati stvari in EDINI na svetu uvesti nov standard SIM kartic. Operaterji jih bodo že imeli, niti pod razno pa to ni zastonj. In tudi ne bo tako, da boš prišel v prodajalno z obstoječo SIM kartico in hoitel na isto naročnino še eno dodatno – microSIM – namenjeno le iPadu. Lahko boš izbral microSIM in zraven izbran podatkovni paket, ki bo delal na tej SIM kartici. Zraven pa si boš še za kaken EUR omislil adapter s katerim boš lahko to Appleovo sranje stlačil še v USB modeme in vse druge naprave na svetu, ki uporabljajo klasične SIM kartice.

  Žal je tko, da si je Apple omislil ekstravaganzo. Našel bo nekaj tisoč kupcev v SLO in ti bodo pričakovali, da bodo vsi skakali v zrak samo zato, da bodo lahko ustregli Appleovim muham čeprav bi lahko stvari izpeljal drugače. Ob takšni škatli kot je iPad bi se našel prostor tudi za klasično SIM kartico.

  Sicer pa je rešitev zlo simpl. Namesto da boš plačal 200 EUR več za 3 G modem si DANES kupiš iPad, ki ima samo WIFI. Dodatno pa pri Mobitelu kupiš Novatel Wireless MiFi (3.5G modem z vgrajenim WLAN ter baterijo). Ob izbiri data paketa boš ta modem dobil za nekaj EUR. Preprosto ga imaš v torbi in iPad nanj povežeš preko WiFi. Modem se ti skonekta v mobilni internet in voila.

  Prihraniš denar, ki bi šel Appleu za nekajkrat overpriced 3G model.

  Mimogrede: USB ključki ki podpirajo 3.5G stanejo manj kot 100 EUR. Lahko si le misliš, kako nas skuša nategniti Apple za tisti 3G modem v iPadu (pa po vsej verjetnosti bo tehnološko zaostal, enako kot to velja za radijski del prav vsakega iPhonea, saj se slednji lahko primerja s 4 do 5 let starimi prvimi UMTS mobilniki. na trgu ni več proizvajalca, ki bi v svoje izdelke vgrajeval tako bedne radijske module kot to počne Apple. Seveda špara, da mu na računu ostane še več zaslužka.

 9. chef chef pravi:

  Fak, ti se dejansko veseliš tega sranja kot otrok :)

 10. Si. R. pravi:

  Na mobitelovem omrežju prenesem mesečno cirka 10 GB podatkov. Cele dneve visim gor, ko skačem okoli, itd. Doma (za zvečer in zjutraj) imam pa Siol ADSL.

  1 GB je pravzaprav še kako hitro “naokoli”, če pogledaš kak video, preneseš kak zajetnejši program (demo, trial, itd … ), prenašaš kakšne zajetnejše delovne fajle (slikce, PDF-ji, itd) .. .

  LP, S.

 11. Jest(er) pravi:

  Crnkovič, pejt že enkrat k psihiatru …

 12. William Hewlett & David Packard pravi:

  Da ne bomo preveč enoumno trobili ali pa srali v isti rog …

 13. ko pravi:

  Mislim da si pozabil glavno stvar, namreč te zadeve koštajo miljon in pol. Mislim da je to za večino glavno vprašanje, 500+ eur povprečno dobro plačanega geeka ravno ne žuli v vsakem žepu. Povrh pa bolj ko greš stran od amerike, dražje so, kar je precej neprijetno, ker se tudi standard manjša v tej smeri. In potem je tu še iPhone, iPod in poleti pride nova verzija ter seveda občasno obvezna nadgradnja MacBooka … in se nabere.

  Sej te igrače so videti kul, ampak veliko bentenja gre predvsem na račun prizvoka visoke cene, ki se ga Apple noče znebiti. Da za ta denar dobiš več ali veliko je irelevantno. Še vedno košta.

 14. Tone pravi:

  Pametni ljudje ne kupijo prav vsega, kar rodi Apple in prav tako ne menjajo povsem delujočih Appleovih izdelkov vsakič, ko se ta spomni, da bo na trg vrgel malce refreshano verzijo.

 15. Janko pravi:

  iPad si, podobno kot druge Apple, želiš in kupiš ali ne želiš in ne kupiš ali pa želiš in ne kupiš. Tazadnjo skupino spoznamo na forumih kot pragmatike, ki strašno hrupijo, kako pa applea res ne rabiš, ker nima tega in onga…

 16. doknir pravi:

  http://dailycolonial.com/?p=3090

  Murdoch believes another invention that will soon transform journalism is the iPad. He even brought out his iPad to show the audience The Wall Street Journal application and format on Apple’s newest invention. He worries about the newspapers becoming obsolete along with the rest of the print industry but hopes the iPad will help journalism to stay alive.

  “The iPad brings together all forms of media,” he said, and stressed that as long as quality is high, people will continue to read his newspaper, no matter the medium.

 17. Peter Klepec pravi:

  Lepo vas prosim. iPad ni ne prvi, ne edini in še zdaleč ne najboljši tovrstni “medij”. Spet ena igračka za yuppiejevske jabolčne fetišiste.

 18. Janko pravi:

  Klepec, kateri je boljši? Pa ne mislim po številu raznih priključkov in nikoli uporabljenih funkcij ampak po uporabnosti? Sploh pa, a ga že imaš, da veš, da so drugi boljši?

 19. Marko Crnkovič pravi:

  Klepec naklada. Eden tistih pač, ki vnaprej sovražijo vse od Appla. Drugih takih naprav še sploh ni. Ko bojo, pa se bo že odločil, tako kot še milijoni drugih. Glavno, da se je revolucija začela.

 20. Peter Klepec pravi:

  Joj, ne, no. Ne sovražim Appla. Si celo lastim jabolčno mini-kocko. Res. (Ob treh drugih PCjih sicer.) In tega, da drugih tovrstnih (boljših, cenejših) naprav ni, res ne moreš misliti resno, ali pač? Ne da se mi, in pravzaprav nisem hotel sprovocirati polemike — malo poguglaj, pa bo.

 21. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Katere druge naprave, za božjo voljo? Menda ja ne misliš netbookov?

 22. oslund pravi:

  Kakšna revolucija?

 23. NoMercy pravi:

  a se ve, kdo je pri applu odgriznil tisti ko, ki jim manjka? :)

 24. Jasna pravi:

  Slišala sem, da so tisti, ki so kupili iPad navdušeni. Zanimljiv članek in pronicljiv članek, ki sem ga z največjim veseljem prebrala.

  Ravnokar sem si nabavila instant internet za 29€ na mesec.To se mi zdi visoka cena. Zraven sem dobila za nekaj čez 100€ v paketu majhen laptop Lenovo. Zdaj mi je žal, ampak obvezala sem se za 2 leti.

 25. Jaka pravi:

  Strinjam se, da iPad ni revolucija. Saj je vendar že Applov iPod touch, katerega bolj napredna različica je iPad, star skoraj tri leta. Sicer pa zgleda luštna napravica.

  Drugače pa je (razen kitajskega P88, katerega plagiat naj bi bil iPad) tabličnih naprav res že kar nekaj.

 26. Tone pravi:

  Jasna, laptop lahko še vedno prodaš. Redna cena tega je blizu 500 EUR. Za prejet denar pa potem kupiš npr modem Novatel Wireless MiFi. V SLO ga prodaja le Mobitel, njegova prednost pa je v tem, da v ohišju velikosti škatlice cigaret združuje: 3.5G modem, baterijo in WLAN hotspot. Ko ga vključiš se MiFi poveže v Mobitelovo omrežje, obenem pa se lahko na MiFi preko WLAN povežejo različne naprave in tako dostopajo do interneta. Ker WLAN podpira vse po spisku se uporabnost poveča ker lahko preko MiFi do mobilnega interneta hkrati dostopa tako iPad kot tudi razni prenosniki, mobilni telefoni. Po domače: plačuješ 29 EUR naročnine, imaš eno SIM za podatke, slednjo vtaknjeno v MiFi. Ker je unlimited plačuješ podatke le za to SIM kartico in preko nje vse tvoje naprave dostopajo do interneta. Posledično ne zapravljaš za podatke na SIM kartici, ki je v tvojem mobilniku, ne zapravljaš 200 EUR več za nakup iPad 3G (ker kupiš navadnega z WiFi), rešiš problem dostopa do mobilnega interneta za prenosnike (preko iPad se noben prenosnik ne bo mogel povezati na internet, torej bo vgrajen modem in SIM kartica z naročnino namenjena samo iPadu, kar je neracionalno).

  29 EUR ni veliko. Lahko pa izbereš pri Simobilu paket za 24 EUR, ki je prav tako unlimited. Prav tako omogoča 20 GB na mesec, po preseganju te količine pa se hitrost omeji na 128 kb/s (pri Mobitelu se po 20 GB omeji na 384 kb/s kar je bolje in hitreje). Simobil ima manjšo pokritost kot Mobitel. Skratka, razlika je 5 EUR mesečno pa se odloči vsak sam. Pri tebi itak ni opcije ker si se vezala zato ti predlagam, da to naročnino maximalno izkoristiš za mobilno povezljivost čim večih naprav preko ene same SIM kartice. Edina pametna metoda je MiFi.

 27. Arnulf pravi:

  “Klepec naklada. Eden tistih pač, ki vnaprej sovražijo vse od Appla. Drugih takih naprav še sploh ni. Ko bojo, pa se bo že odločil, tako kot še milijoni drugih. Glavno, da se je revolucija začela.”

  Klepec bo klepca učil.

  Že pred petimi leti smo po terenu skakljali z domala identičnimi HPjevimi računali ,samo da se jim takrat še ni reklo “!!!REVOLUCIJA!!!” ampak samo Tablet PC. Pa kljub temu da smo bili takrat očitno zabiti kmetavzi, smo imeli USB vhod.

 28. Marko pravi:

  Amulf bo Klepca učil:

  The Newton platform was an early personal digital assistant hardware/software and the first tablet platform developed by Apple Computer (now Apple Inc.), the second tablet being the iPad. Development was started in 1989 and officially ended on February 27, 1998.

  Gre za to, da bo iPad revolucionaren v smislu uporabnosti kot iPodi npr.

 29. Hanyo pravi:

  Kaj je že enkrat en napisal tukaj na blogu? Nekaj o crnkovičevem nagrobniku in napisu o applu, hahaha. Deluješ obsedeno ali pa spet delaš poceni reklamo. Zakaj že?:)

 30. Arnulf pravi:

  “Amulf bo Klepca učil:

  The Newton platform was an early personal digital assistant hardware/software and the first tablet platform developed by Apple Computer (now Apple Inc.), the second tablet being the iPad. Development was started in 1989 and officially ended on February 27, 1998.

  Gre za to, da bo iPad revolucionaren v smislu uporabnosti kot iPodi npr.”

  Vau, nekdo se je še dodatno potrudil pri negaciji samega sebe (“Drugih takih naprav še sploh ni.”), ko pa sem ti že sam povedal da smo s tovrstno mašinerijo že imeli opravka in nekateri tudi izkušnje.

  Pa če tako rad citiraš Wikipedijo si malo poglej, koliko let in razvojnih ciklov je potreboval iPod da je postal vsaj napol uporaben in s tem zanimiv za širše množice. Mesija se ne rodiš, mesija postaneš.

 31. lola pravi:

  zakaj bi kdo hotel met apple iPad?

 32. Alex pravi:

  Sodelavec, ki bi naj v kratkem dobil iPada je raziskal možnoti 3G interneta in ugotovil da pri Mobitelu za 3€ (ali nek podoben drobiž) dobi dodatno SIM kartico namenjeno avto telefonu in ta kartica bi naj prav tako podpirala prenos podatkov.

 33. markopigac pravi:

  Kaj ti poslusas muziko na iphonu?

 34. Marko Crnkovič pravi:

  Pigac: Ja. Prvič po walkmanu. Manj kot takrat. Ko sem peš (in sam). Na biciklu pa ne upam. Prenevarno v Ljubljani. Moram najprej nabavit čelado. Not imam nekakšen the best of, samo par giga.

 35. FinPeriskop pravi:

  Bloomberg poroča, da vse sestavine najcenejšega iPada skupaj trenutno stanejo okoli 220 USD.

 36. zimb pravi:

  ja ni za geeke to je res, meni je ipad super za internet pa za mejle cekirat pa tut za kej napisat skratka isto kot ipod touch samo da je vecji in je zato lazje brati kar je za doma super. da ni flasha je edini minus. usb se pa ne spomnim kdaj sem zadnjic uporabil, pa delam na kompjutru za biznis cele dneve, saj ste slisal za e-mail, wi-fi, skype in bluetooth a ne?

  kar se tice podatkov pa res ne vem kdo se shranjuje vse zadeve v arhiv na disk- govorim o filmih, muziki in podobnih zadevah, sej je vse ze online pa streamas, zakaj bi ze davnloudal?

  skratka odvisno zakaj kompjutr rabis, ne moras pa vse ljudi ki rabijo komp samo za net in e-mail (vecina ljudi) proglasiti za idiote. jasno so podobni produkti to da je od appla samo pomeni da bo delal tako kot je treba brez vecjih muk iz moje strani.

  bi blo pa super imeti kaksno uporabno konkurencno firmo, ker njihov monopol gre tudi meni na jetra, saj se bo pojavila dont vori.

 37. zevla pravi:

  Sam še vedno ne razumem kaj je tako uporabnega pri tej tablici. Za hitro čekiranje interneta ali mailov na poti lahko uporabiš telefon, iPod touch in podobno. Če greš na pot dlje časa pač vzameš laptop, saj je za npr. filme udobnejši in boljši. Prav tako je pri pisanju in urejanju teksta. Za glasbo pa so iPodi/iPhone/telefoni priročnejši.

  Drugače pa, nekaj podobnega je tudi to: https://thejoojoo.com/sites/

 38. NoMercy pravi:

  saj sploh ne gre niti za to, kaj je dobro, boljše, za kaj kaj rabiš in koliko stane … :)
  Bistvo je za MC_A to, kaj on kao “testira”" in, da o tem nekaj napiše kar mu kdo plača :)

 39. praznik pravi:

  glede iPad-a preveč posplošujete. to je podobno kot so mnogi “oblikovalci”, ki pozanjo samo fotošop. fotošop ima svoj namen in to so fotografije in NIČ drugega. logotipi se izdelujejo vektorsko (illustrator),.. knjige, revije, plakati, .. skratka tiskovine se postavljajo v dtp programih (indesign) ipd.

  zato je smešno iPad primerjati z iPod-om, iPhone-om, ker to ni njegov prvotni namen. za tisto kar je narejen, je več kot odličen in nima konkurence – ja, JE (r)evolucija. problem je samo v omejenih pogledih in znanju. sicer pa tudi o iPhone-u se je govorilo, da je bulšit.

 40. werdo pravi:

  power user ? buahahahah …na tem sranju sploh ne mores bt power user ….sploh pa ne ti k si sam mislees d drzis boga za jaja.

 41. pandora jewellery pravi:

  If you are a man of fashion pandora jewellery| rolex replicas|

 42. wedding flowers pravi:

  Your article is nice.Thanks for your sharing,it helps me more.I will look forward to your more wonderfull articles.Have a good time.

 43. burberry outlet pravi:

  Today, shopping, out no bed of roses can buy their own goods, which is the most popular fashion manner, relying on online shopping can be convenient for your life provide the life efficiency. And then I can tell you some online shopping stores I often buying which enjoy high reputation and made your shopping with happiest. Burberryoutletscarf.com burberry outletburberry outlet store ︱vibramfivefingershoestore.comfive finger shoes vibram five finger shoes store ︱louisvuittonbagsoutlet louis vuitton outlet louis vuitton bags outlet store ︱mbtshoesac.com mbt shoes gether famous lines with mbt series, of course, in those store, burberry outlet is my favourite shopping stage.

 44. omega watches pravi:

  Excelling inReplica Omega watches is a science and a skill. It is not inborn and therefore with the right Christian Louboutin Shoes resources, even you can become a fashion icon in your own right. However, what many people forget Replica handbags that you do no have to go to extremes to achieve a sense ofOmega Mania . At the same time replica Rolex watch , you do not have to spend money extravagantly Omega Hour Vision  to look good. The secret lies in the Rolex Replica Watches fake. Just get one today, and start turning Rolex Milgauss wherever you go.

 45. CHEAP GUCCI SHOES pravi:

  Puma is my favorite for years. first class shoes more comfortable cheap gucci sunglasses pair of Californias gucci jeans every day, said men’s louis vuitton belts Puma always there LOUIS VUITTON SHOES for support. women’s louis vuitton slippers louis vuitton belts Now Puma will release soon a new model called Davenport. A seed of the models Puma Suede Clyde Davenport premium felt. The white skin is packed with new looks for every occasion. The silver studs Puma is not flashy at all, but add to his. Look in August to start a ticket of good 85th $

 46. Skechers Shape Ups pravi:

  Skechers Shape Ups addresses all these needs. I don’t know if you’ve ever worn this particular brand, but their sizes are consistent, so once you know what size you wear in Skechers Shape ups Shoes, you can order them sight-unseen and know that they’ll fit and that you won’t have to “break them in.”SRR Running Shoes You put them on and go.

 47. en's Reebok Zigtech pravi:

  There are Reebok Easytone Shoes, and then there are walking shoes that claim to boost your muscle tone by just walking around in them. Reebok EasyTone is one line that promises to increase your muscle tone – in fact, they claim it’s like taking the gym with you just by wearing the Men’s Reebok Zigtech. With celebrities like Stacey Keibler and the Kardashians promoting the

 48. Australia Ugg boots pravi:

  That is an awfully astounding column you’ve posted.Thanks a lot for that a fantastically amazing post!Australia Ugg boots

 49. office 2010 pravi:

  Office 2010 With the release of the new Microsoft Office , many old users are regarding that the decoration is not the best feature. Furthermore, many are saying that they prefer the old classic Menus and toolbars from Microsoft Office 2007 . One of the chief complaints is that with the new ribbon, MS Office 2007 it is hard to find which Tab on the decoration has the part that you are looking for. There is no need to worry anymore, as a group of software developers have came up with a program just to get around this problem. MS Office 2010 All you have to do is by the software, establish it, and you are done! You’ll back to the classic Menus and toolbars that we all recollect from Microsoft Office 2010.

 50. moncler outlet pravi:

  If your Riches are yours moncler outlet, why don’t you take them with you to the other world ?(Benjamin Franklin, American president)moncler usa Money is a good servant and a bad moncler sale master.(Francis Bacon, British philosopher)Money is like moncler down jackets muck, not good except it be spread.(Francis Bacon, British philosopher)No country, however rich, can afford the waste moncler down jacket of its human resources .(Franklin Roosevelt, American president)Sometimes one pays most down jacket moncler for the things one gets for nothing.(Albert Einstein, American scientist)A lifetime of moncler men jacket happiness ! No man alive could bear it ; it would be hell on mens moncler jacket earth.(G. Bernard Shaw,British dramatist)Happiness is form courage.(H. Jackson, British writer)Happy is the moncler jacket women man who is living by his hobby .(G. Bernard Shaw, British dramatist)Happiness womens moncler jackets lies not in the mere possession of money ; it lies in the joy of achievement, in the womens moncler jacket thrill of creative effort.(Franklin Roosevelt, American president)Human felicity is produced not so much by great moncler mens vest pieces of good fortune that seldom happen, as by little advantages that occur every moncler vest men day.(Benjamin Franklin,American president).Most folks are about as happy as they make up their moncler vest women minds to be.(Abraham Lincoln,American president)The secret of being miserable is to have leisure to bother about whether you are moncler long coat happy or not. (George Bernard Shaw, British dramatist)The supreme happiness of moncler sweater life is the conviction that we are loved.(Victor Hugo, French novelist) ZHC

 51. ray ban pravi:

  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. ray ban article I have ever found on the Internet.ray ban.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. this ray ban sunglasses article. Great work!ray ban sunglasses.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. I expect more ray ban uk articles from you.ray ban uk.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. ray bans of those which truly convey useful ideas.ray bans.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses.great ideas of ray ban 2140 with us, they are helpful.ray ban 2140.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. of ray ban 3025! Thank you for sharing this with us.ray ban 3025.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. the useful info about ray ban aviator.ray ban aviator.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses.the useful ray ban wayfarer info shared in the article.ray ban wayfarer.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses.fantastic ray ban warrior article like this.ray ban warrior.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. ray ban sale article, ray ban sale. can be more great resources like this.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. Thanks for the ray ban store info, it helps a lot.ray ban store.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. ray ban glasses. ray ban glasses.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. ray ban eyeglasses article is definitely ray ban eyeglasses.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. ray bans uk and I really enjoy reading your article.ray bans uk.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses.be more useful articles about ray ban wayfarers.ray ban wayfarers.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses.brilliant article of ray ban shades.ray ban shades.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. ray bans wayfarer. Your views truly open my mind.ray bans wayfarer.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. sunglasses ray ban sunglasses ray ban.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. ray ban sun glasses. This is a nice article for sure.ray ban sun glasses.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. ray ban article I have ever found on the Internet.ray ban.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. this ray ban sunglasses article. Great work!ray ban sunglasses.
  I like your pots, and i also like my ray ban sunglasses. I expect more ray ban uk articles from you.ray ban uk.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.