Ne čakaj na 4. maj

Petek, 14. maj 2010

Čeprav je bila obletnica Titove smrti okrogla, kakšne prav neznosne idolatrije letos ni bilo. In zakaj bi tudi bila? Zakaj čakala bi na maj? Ljubljanski politični populisti so vendar že pred meseci dosegli svoje, namreč, da bo maršal ponovno dobil svojo ulico.

Čisto brez jugonostalgije pa vendarle ni šlo. Že v ponedeljek je človek, ki je začel obiskovati prvi razred osnovne šole ― kot sam pomenljivo navaja ― leta 1953, na medijskem portalu Vest pod naslovom “Bilo je častno živeti z njim” objavil detajlirano larmoajanten tekst o otroštvu Titovega cicibana in pionirčka konec 40. in v začetku 50. let prejšnjega stoletja, ko so bili ljudje še pošteni, solidarni, delavni, in o mladosti v zlati dobi socializma. “To je bil čas,” pravi Matjaž Vizjak (avtor), “ko so vsi imeli delo, čeprav sta marsikje dva opravljala delo enega, tovarne so bile v krajih, kjer niso mogle poslovati rentabilno, ljudje pa so vendar delali, gospodarstvo kot celota je imelo manjši javni dolg, kot ga ima danes samostojna Slovenija, vrtci so bili cenovno dostopni, šolstvo in zdravstvo brezplačna, delavci so lahko hodili počitnikovat na morje”.

Z izjemo tega, da si je avtor povsem brez ironije in cinizma za moto izbral pesem, posvečeno Titu ― “Tito, naša svetla bojna slava, / Tito, naša dika in naš vzor, / koder vodi tvoja nas zastava, / za teboj pojoč gremo navzgor!” ―, ta članek ni presenetljiv. Preprosto ljudstvo hrani Tita v najboljšem spominu zato, ker se jim dozdeva, da je šlo po njegovi smrti in razpadu Jugoslavije vse k hudiču. Ali kot pravi Vizjak: “Zlaži se, brigaj se samo zase, drugemu stopi na glavo, uniči ga, ogoljufaj, pokradi ― ne, to niso moje vrednote!” Že mogoče, saj tudi moje niso. Ampak kult Tita in nostalgija za socializmom današnjega stanja niti ne pojasnjuje, kaj šele rešuje. Menda ja ne misli, da bi se lahko iz nedemokratičnega režima in iracionalne ekonomije kaj naučili?! V resnici pa je ravno obratno: današnje nezadovoljstvo pojasnjuje in navidez legitimira kult Tita in nostalgijo za socializmom.

Osebno sicer ne verjamem, da je v teh tridesetih letih res prišlo do takega propada vrednot, kot jadikujejo nedeljski in dežurni moralisti. Nekatere so ostale, nekatere so izginile, nekatere so se spremenile. Isto je z nemoralo: nekaj je je ostalo, nekaj je je izginilo, nekaj se je je spremenilo. Sprememba političnega in ekonomskega sistema pa ni prinesla samo novih vrednot ― ki jih nostalgiki nikoli ne omenijo (čeprav ne verjamem, da jih ne opazijo) ―, ampak tudi novo nemoralo. Odkod in zakaj zdaj ta moralna panika? A to samo mimogrede.

Tito pa dandanes ni samo pompozen, a navznoter gnil in trhel argument za politično modrost preprostih ljudskih množic, ki se jim toži za starimi časi ― ali natančneje, za polnimi krožniki čevapčičev ―, temveč je postal tudi priročno orožje za obračunavanje s političnimi nasprotniki. Tako je recimo Vlado Miheljak to sredo v kolumni v Dnevniku zapisal: “Ljubljana kot prestolnica države nujno potrebuje Titovo cesto. Ne samo zaradi tistih, ki si jo danes želijo, ampak še bolj zaradi nekdanjih titoistov, ki se danes grdo sprenevedajo.”

Sprenevedave konvertite vidi Miheljak kje drugje kot v “grupaciji okrog stranke SDS” na čelu z njihovim predsednikom. Iz rokava je namreč potegnil tekst, ki ga je Janez Janša napisal kot komisar 1. čete 1. bataljona pohoda po poteh Avnoja leta 1977. Janša je tam nekaj režimsko nakladal o “razvijanju bratstva in enotnosti med našimi narodi in borbi proti negativnim pojavom v naši družbi”.

Obesiti devetnajstletniku moralno odgovornost za tak tekst je zelo hudobno in pristransko. Ker kdo pa takrat ― razen najredkejših izjem, ki pa so morda čemele po zaporih ali vsaj v izolaciji in pod policijskim nadzorom ― ni režimsko nakladal? V svinčenih sedemdesetih nismo mogli odpreti časopisa in prižgati televizorja, ne da bi nam ob tem polnili glavo z režimskim nakladanjem (vsaj v zvezi z notranjepolitičnim dogajanjem). V svinčenih sedemdesetih so režimsko nakladali vsi: ljudje v zrelih letih, izgrajeni ljudje, ljudje s političnimi, znanstvenimi, gospodarskimi, kulturnimi in medijskimi karierami. V svinčenih letih je takratni sekretar republiške konference SZDL ― če smem po šestih tednih spet citirati ― režimsko nakladal recimo takole: “Ali je zato kaj bolj prirodnega in razumljivega kot to, da si ne glede na to, katerega časa otroci smo, ne bomo pustili umazati naše preteklosti in vzeti naše današnje stvarnosti?”

Zakaj se torej Miheljak ne obreguje ob Milana Kučana, če se že spravlja na devetnajstletnega Janeza Janšo? (Retorično vprašanje. Trikrat lahko ugibamo.) Moja osebna pripomba na to očitarstvo pa je, da po tej isti brezglavo revanšistični logiki tudi jaz sam dandanes ne bi smel imeti moralne pravice, da pišem kolumne, ker sem v svinčenih sedemdesetih ― v šestem razredu osnovne šole, če se prav spomnim ― režimsko nakladal v nekem šolskem domoljubno-indoktrinativnem spisu (na temo vrednot v samoupravnem socializmu pač, v stilu “lepo je v naši domovini biti mlad”) in bil zanj celo nagrajen na tekmovanju za kurirčkovo torbico.

Od takrat naprej nisem več dobil nagrade za svoje tekste.

Tito pa ni instrumentaliziran le kot argument za polemiziranje s politično sedanjostjo, ampak celo s svetovno zgodovino sámo. “Titova Jugoslavija,” nadaljuje Miheljak, “je bila ob nastanku totalitarna, kasneje svojska semiavtoritarna država, s široko odprtimi mejami, kar je omogočalo intenziven pretok ljudi in idej. V tem je bila svojska in enkratna med tako imenovanimi socialističnimi deželami. A v času najbolj mračnih dogodkov v Jugoslaviji tudi evropska in svetovna demokracija ni bila taka, kot je danes. Navsezadnje je izšla Titova Jugoslavija iz krvave rihte druge svetovne vojne, v kateri sta si celo demokrata Churchill in Truman umazala roke s krvjo več civilistov kot ‘morilec Tito’. General De Gaulle iz povojnega obdobja je po današnjih merilih prej samodržec kot demokrat.”

Če bi zgodovino sodili po današnjih merilih, kot sugerira Miheljak ― kar je spet populistično naziranje, ki se je očitno razširilo celo med akademski kader ―, potem bi o njej kaj malo vedeli oziroma bi živeli v zablodah. Ker če pa Churchilla, Trumana in De Gaulla obravnavamo po tedanjih merilih, potem jim Tito ne seže niti do kolen, saj je bilo njegovo osebno in državno legitimiteto treba vzdrževati z režimskim nakladanjem cela desetletja in še malo v onostranstvo.

Po teh dveh smešnih člankih sem se obesil na internet in začel brskati po časopisih iz nekdanjih bratskih republik, v glavnem hrvaških in srbskih. Hotel sem namreč ugotoviti, ali se tudi tam v mainstream medijih norčujejo iz zdrave pameti in zgodovine, tako kot to ljudje najraje delajo na blogih in v internetnih komentarjih. Jugonostalgija ni slovenski fenomen, temveč jugoslovanski: s prividom malo mehkejšega, bolj očetovskega, bolj bonvivanskega in bolje skonektanega Kim Il Sunga se seveda tolažijo vsi narodi in narodnosti in delovni ljudje nekdanje Juge. Pa nisem nič takšnega našel. Med omembe vrednimi zapisi naj omenim intervju z zgodovinarjema z Balkanološkega inštituta v beograjski Politiki, kolumno Denisa Kuljiša in komentar Predraga Matvejevića v zagrebškem Jutarnjem listu, uredniški komentar Davorja Butkovića v Večernjem in kolumno Zlatka Galla v Slobodni Dalmaciji. Nihče ne relativizira njegov nedemokratičnih in še manj zločinskih prepričanj in dejanj, obenem pa mu priznavajo tudi določene zasluge (Srbi sicer bolj skeptično, Hrvati pa manj, seveda zaradi pravice do samoodločbe v ustavi iz leta 1974, s katero se jim je nekoliko odkupil za zatrtje hrvaške pomladi). Predvsem pa za razliko od Slovencev tam očitno nikomur ne pride na misel, da bi lik in delo tovariša Tita izrabljal za obračunavanje s političnimi nasprotniki ali celo za ocenjevanje današnjih družbenih razmer.

Je Slovenija v Titovi Jugoslaviji utrpela manj škode kot druge republike? Je od Starega več profitirala? Morda res. A če je odnos do Tita stvar hvaležnosti ― zavestne ali podzavestne ―, to vendarle kaže na hudo politično nezrelost tako državljanov kot medijev. Pustili smo se mu manipulirati takrat in pustimo se mu še danes. Grozno. Ali kot je rekel Miljenko Jergović v hrvaškem dokumentarcu o Titu: “Jugoslavija je že zdavnaj mrtva, ni pa še pokopana. Zato zaudarja.” ― toda samo v Sloveniji si zatiskamo nosove.

Sobotna priloga Dela, 8. 5. 2010

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 14. Maj, 2010 ob 23:32 v kategoriji Kolumne, Sobotna 2010–.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

47 komentarjev na “Ne čakaj na 4. maj”

 1. Vlado pravi:

  Je že res, da je Janša bil takrat star 19 let, ampak najbrž je bil takšen “politični štrebar”, skupaj s Školčem ter ostalimi, ki jih ne bi našteval, da se je marsikomu – Miheljak je samo eden izmed njih – zataknil v grlu in tam (ob silnem kašlju) ostal do danes. Res bi bilo zanimivo pogledati v kristalno kroglo, kako bi potekala zgodovina, če bi JJ bil izvoljen za predsednika ZSMS, ko je kandidiral praktično iz pripora.

  Kar pa se polarizacije med “levimi” in “desnimi” tiče, stvar postaja bolna. Moj življenjski nazor se nekako nagiba v levo, ampak ne morem razumeti bebcev v mestni oblasti (komisija za priznanja v mestnem svetu), ki so za častna občana imenovali Janeza Stanovnika in Nušo Kerševan, prezrli pa Borisa Pahorja ter Jurija Součka. Ni važno, kaj in koliko je naredil, važno, da je naš. In vsaj mene neumnost in ozkogledost v vrstah tistih, ki sem jih volil, boli bolj od tega, kar počnejo recimo Pukšič, Jerovšek ter Grims. Sicer pa je Jankovič prav toliko levičar, kot je (bil) Boško Šrot.

 2. nevenka nevenka pravi:

  Ja, Marko, pa kaj.
  Sedaj nakladajo pa strankarsko. Seveda je polarizacija.
  Mi nismo zreli za demokracijo. Zakaj, ne vem. Dejstvo pa je, da naša demokracija ne sporducira spodobnega vodenja. Verjetno vsa nostalgija temelji na tem dejstvu.

 3. chef chef pravi:

  Da za Titom vzdihujejo tisti, ki so za drobiž ustvarjene dodane vrednosti vsako leto dobili ze teden dni sindikalno hiško b morju, še nekako razumem. Ampak danes so titonostalgiki celomoji vrstniki, rojeni 1985.

  Miheljak pa je v kolumni pisal bolj v smislu, da se Janša danes spreneveda, Kučan pa ne. Kar je po mojem neumnost, pač vredna Miheljakovega kričaštva.

 4. milenči pravi:

  hmja…o Titu sem takrat- v 70. letih, napisala eno pretresljivo zadevico, ki je bila celo nagrajena pri nekem mladinskem časopisu v Sarajevu (nagrada:knjiga Čamac na reci Sej, ki jo še hranim) in ko sme še na maturi naštevala vseh 6 najpomembnejših partizanskih bitk, mi je zadrhtel glas od ganjenosti.
  In ko je Tito umrl, sem – da sem le zaslišala Terčk,a sveto verjela, da bo jutri konec sveta in da se bomo znašli v kaosu, iz katerega ne bo vrnitve (no, ja…delno to drži)
  Ampak!
  V zadnjih 20- letih je pa bilo veliko priložnosti za vse, ki so pismeni in ki niso gluhi, (neumni), da se je lahko bralo, poslušalo, primerjalo, raziskovalo….In tisti, ki so vse to počeli, danes razmišljajo-seveda- DRUGAČE. VEDO, kdo je Tito, vedo, kakšna je bila prejšnja oblast in vedo, kaj se je skrivalo za krinko, da “smo imeli vsi delo”….
  Žal pa je večina ostala na stopnji nepismenosti v najbolj grobem pomenu besede in ta večina sedaj še bolj vneto zagovarja Tita in režim, ki se je z njogovo smrtjo pričel razkrajati.
  Ne smemo pa pozabiti na one druge, na manjšino, ki se ZAVEDA, kaj se je nekoč dogajalo, a ker so ljudstvo svojim namenom ustrezno “prevzgojili”, tudi s pomočjo raznih Miheljakov in podobnih, toisto ljudstvo še zmeraj filajo z najbolj norimi neumnostmi in jim perejo možgane, da lahko s tem, da imajo toisto ljudstvo na špagi, z opranimi možgani, laže vladajo, jih izkoriščajo, ponižujejo in iz njega pijejo še zadnje kaplje krvi.
  In to isto ljudstvo ničesar ne reče, tudi če ga ta klika prodaja za prgišče judeževih kovancev kot se to dogaja v primeru arbitraže, nič ne reče, če se iz njega odkrito norčujejo preko pasjih afer in pogačarskih navez, preko tajkunskih zgodb, preko mafijsko-udbovskih potez največje banke…preko smešnosti sindikatov……
  Za – v Titovem duhu zdresirano ljudstvo- je vse dobro, še več: je vse najboljše…
  In pri vsem tem, kar kot krdelo brezglavih najbolj glupih ovc počnemo, ga ni, ki bi nam lahko pomagal.
  :-(

 5. Rado Rado pravi:

  :-)
  Ob prvem odstavku mi ni bilo jasno, čemu se Crni loteva prežvečene teme, Jugo- in Tito- nostalgije. Ob prvi omembi Miheljaka pa mi je postalo jasno. Tito je le izgovor za protiudarec Dnevnikovem kolumnistu.
  Ubogi Tito, ne more se braniti, zdaj ko je v vlogi arene, ki jo v srditem boju teptata oba velikana naše medijske scene.

  Ja, ja, ko se udarijo veliki so tudi posledice praviloma pogubne!

  P.S.
  Sočustvujem z Milenčijem (in drugimi), ki ji je Tito priredil ne le zlagano mladost, ampak celo upanje v lepši jutri.

  Chef;
  “Ampak danes so titonostalgiki celo moji vrstniki, rojeni 1985.”
  1985? Tako zelen si še? Nikoli ne bi rekel. Zadnje leto so tvoje kolumne veliko bolj zrele. Edino v replikah ti še kdaj uide. Kot zgoraj. :-)

 6. smoger pravi:
 7. vaba pravi:

  Jazz, so ga nekoč v teh krajih prepovedovali. Ve se kdo. Jazz, ki je nekaj tipično ameriškega po izvoru, pa še malo liberalnega po vsebinski zasnovi v smislu improvizacije in odmika od trde forme in diktata, nekaj s pridihom individualnega v izvajanju izvajalca in individualnega v dojemanju ustvarjalca s strani poslušalca. Nobene diktature, nič solidarizma, nič povprečnosti, nič egalitarnosti. nič poenotenja v čustvovanju. Nobene evropske klasične forme in nobenega skladateljevega diktata. Klasika je evropski red, jazz pa je nekaj drugega. Čista amerika po izvoru in vsebinski zasnovi, nobenega pretiranega malikovanja avtorja, forme ali vsebine. Vsakič zaigrano drugače. No in ali ti ni hudič, da ti potem ob začetku Festivala organizirajo okroglo mizo o Jazzu ravno levakarski novinarji. A ti ljudje, vsi ti Darkotovi kvazi liberalci in nekonsistentni pozerji sploh lahko razumejo all that jazz, ki izhaja ravno iz nasprotovanja njihovim načelom?

 8. dahvor pravi:

  …glih cakam, da radio student zacne iz Cerknega prenos … ker kakrsne vice sem vceraj iz Krizank poslusal…boga Valerija v kaksnem centru zivis…moram malo si Duhovno stanje popravt … dobro, nic nimam proti vicem, tudi na racun zen, samo v Krizankah so pa zelo bedno-tuje zveneli…u kranu bi ze boljse…na trgu taglavnem…ali pa v rovih…ce bi sedaj rad kje bil-bi v Cerkno se teleportiral … sam bi vse zajebal, ker bi potem dogodek Jazz zasencil … tezko bi pa zreziral, da bi muzikantje dogodek spremljali … Slovenci resitev je v Sanjah in Jazz iz Vesolja prihaja, Vesoljsko darilo Cloveku, da Svobodo Duha&Telesa spozna-razsiri…Svobodno Voljo Clovek uresnici.

 9. chef chef pravi:

  @Rado: Zatipkal sem se. 1983.

 10. dahvor pravi:

  …ma toliko o Tuaregov muziki govor, da ispada ze…taprava Slovenka…kakor o vsemu, tudi o TiToTu , treba samo in vecno, tocno to, samo govort in najvec kar narest…ksno cesto po njem imenovat, da se govort pozablo ne bi…govorjenje je najbolj pozitivno razbremenjevanje, ki jih napetost ustvarja … konc… musca za pet, za plesat, za odletet…hvala student…po prvih treh taktih vse se mi je spremenilo…obraz, telo, in Svet, ki ga moje oci gledajo…vse se je zazibalo…ko bi politika tako moc imela, do sedaj samo grenjenje vsakdana se je sposobna bila dokopati…in se se naprej-zelo trudi.

 11. dahvor pravi:

  TiToTa treba do konca izkoristiti-izcediti, ne sme niti ena kaoljica od njega ostat … takega sadeza ni vec na obzorju …sej se ve, kaksna drevesa so se zadnjih 100 let sadila…pridelek je tako lahko pricakovan…kdor zurira vse-se samo resuje…da ne trpi…med uzitkom in trpljenjem se pa normala nekje skriva…nic…nic trpeti, nic uzivati ali skakati iz enega v drugo … se Clovek se danes ne more odlociti … vse kar katerikoli Clovek danes zna, da drugega Cloveka, soCloveka uci , opozarja, hvali, kaznuje, krade. laze…vsak pameten ve, da TiTo je zaklad-rudnik, iz katerega se se dolgo, da zivet-kopat…dokler se ne umre…in spet mora en drug jamo skopat.

 12. marš na drini marš na drini pravi:

  “Če bi zgodovino sodili po današnjih merilih, kot sugerira Miheljak ― kar je spet populistično naziranje, ki se je očitno razširilo celo med akademski kader ―, potem bi o njej kaj malo vedeli oziroma bi živeli v zablodah.”

  večino stvari glede tega zapisa je sicer že zapisal miheljak v svoji zadnji kolumni, kjer lepo razgali globino oziroma plitvino tvojega razumevanja. višek funkcionalne nepismenosti (kdo bi si mislil, da se bom moral kdaj glede česa strinjati celo z mrkaićem) pa ti uspe ubesedeti v zgornjem citatu. preberi si še enkrat kaj je napisal miheljak. zapisal je v bistvu to, da če bi zgodovino sodili po današnjih merilih, potem bi tudi veliki “demokrati” tipa churchil, truman, de gaule izpadli morilci in tirani. torej, zakaj nas potem tito tako moti? ali pa povedano drugače, napisal je, da nima smisla, da se zgodovina sodi po današnjih merilih.

  torej, miheljak nikjer ne sugerira, naj bi se zgodovino sodilo po današnjih merilih, ravno nasprotno, trdi da je to nesmisel. tudi v primeru tita.

 13. Khmer Rouge pravi:

  @marš na drini
  Zaletavaš se v odprta vrata.

 14. vaba pravi:

  Kaj je Miheljak sploh želel s tem povedati, a to da so Kučan, Pahor, Ribičič, Potrč, Anderlič, Tüë®k, ki so še vedno v Partiji™ in nikdar niso bili proti Partiji, boljši ali kaj bolj sprejemljivi, samo zato, ker je Janša nekoč naredil napako in bil v Partiji™? Na kakšen način lahko oni izpadejo bolje, če je on kdaj bil v njihovi KPS? Oni so “dobri” tako ali tako, knede?

  Janša je bil , vsaj 22 let, oponent komunajzarjem, sicer tudi žal bivši član ZKS (KPS), kar ipak ni glavna lastnost takih ljudi, ampak je de facto glavno kaj drugega, (kar mu sicer ne šteje ravno v čast na enak način, kot bi mu recimo, če sploh nikdar ne bi bil član KPS, ma če je človek bivši in na seznamu sovražnikov KPS, kamor ga je uvrstila KPS sama, je meni dovolj ok in sem mu pripravljen dati novo šanso in legitimno prvico do sprememb doktrine in stališč na temelju spoznanja napak.

  Tako šanso bi po človeško dal tudi Pahorju, če se bi ta odpovedal zajedalski lopovski ideologiji in doktrini in lojalnosti do dokazano komunajzer partije, a se žal ni in je še naprej na tej liniji, ter član stranke pravne in formalne in politično-praksne KPS in se vede kot zagrizen varuh komunajzarjev.

  JJ jebil torej odpadnik, disident, ki ga je partijska mafija na čelu s Kučanom, Pahorjem, Ribičičem, Potrčem, Anderličem, Tüë®kom, itd… zaprla, ko je na platformi prizadevanja za slovensko osvoboditev izpod jugo-unitarističnega škornja, deloval proti JLA in KomPartiji™ Milana Kučana.

 15. vaba pravi:

  Liberalna akademija Štrajn in Miheljak – možganski trust, se vozi v žižkovem avtobusu tehnološke mizerije, z “diplomo” radia študent s fosilnih let enoumja. Paranoja je spremljevalec partijske pripadnosti in navideznega svobodnjaštva, začinjena z besedo liberalno, leitmotiv pa na vsak način ohraniti oblast, privilegije in plačo. Beseda delavec je ostala z intonacijo prejšnjega stoletja industrijske revolucije, ideološka osnova delovanja pa – partijski sekretar nazaj v tovarne in podjetja. kot da ni prostora za drugačno, se vse vrti v krogu komunajzarjev in klerikajzlov, partizanov in nemcev, rusov in amerov. Včasih so bili filozofi, umetniki kot svetilniki narodu, v tej deželi pa so ves čas v službi preteklosti, prežvečenih tem in branjenja okopov revolucionarnih dosežkov sesutih idealov.

 16. bogimablog pravi:

  Dobro si “raztrgal” to temo. Vsaka čast, me zanima kaj pravi g. Miheljak na vse to?

  Tito je passe za ljudi, ki imajo v glavah še vsaj kakšno celico za razmišljanje in oči za gledanje. Nikakor ne morem razumeti, kako je lahko nekdo vzor, ki je v Yugo pripeljal takšno diktaturo? Naši ljudje danes jokajo kako je bilo cool, ko smo bili “pod njim”, halo?

  Zakaj se ne primerjamo s povojno Nemčijo? 20. let po WW II 4x boljši standard kot Yugoslavija, ki ni bila zravnana s tlemi, ki ni plačevala vojne odškodnine itn.

  Če nekdo joka, kako mu je bilo cool takrat, naj se spomni Nemcev, ki se niso rabili tresti od strahu v vrsti, ko so čakali na prestop meje s 2.kg kave in bananami pod sedežem in 1. litrom barve za kovino “gepeku”.

  P.S. Vsak politik, intelektualec, ki nam nabija s Titom, vsak politik, ki nabija z domobranci nam povečuje verjetnost, da bomo ostali družba, ki bo še naprej korakala vzporedno ali bolj verjetno za državami s katerimi smo skupaj vstopili v EU.

 17. marš na drini marš na drini pravi:

  @bogimablog,

  g. miheljak pravi, da je z ljudmi, ki ne razumejo tega kar berejo (crnkovič) težko polemizirat. pravi pa tudi to, da je treba do zgodovine imeti nek uravnotežen odnos in jo poskušati razumeti z vidika ustreznih kontekstov.

  s tem v zvezi se moramo spomnit tudi tega, da recimo v SZ ljudje niti potovati niso mogli, kaj šele da bi imeli ta luksus, da bi se pri prestopu meje tresli od strahu zaradi neprijavljene kave in banan, podobno tudi v NDR, torej vzhodni nemčiji. skratka, stvari niso vedno črno-bele. in obstaja velika razlika med tem, da se tita časti in tem, da se mu prizna neka dobra dela, kljub temu da se zaveda tudi tistih slabi del. ampak spet, nekateri te razlike očitno ne razumejo, ampak zato pač ne more biti kriv miheljak.

 18. Jože Nerabiš pravi:

  Rojen 1985 pač ne moreš biti več zelen, lahko si samo neumen Radoslav, kar pa ni. Ker sem krepko starejši, bi lahko rekel ob takem natolcevanju: če se je človek pred 30-40. leti motil, sem mora motiti še naprej enako? Če se ne moti več, se spreneveda? Butec. V svetli Jugi smo bili v prvih destih letih mojega življenja revni kot cerkvene miši, potem pa je oče stopil v ZK in smo bili revni in trapasti kot podrepni rdečkarji. Toliko o svetli preteklosti. Miškoljaku pa nos ne zaznava gnilobe, ker mu je vse požgala travca.

 19. Jože Nerabiš pravi:

  In če sklepam po ostalih butcih: če je treba upoštevati dobra in slaba dela, potem naj spustijo vse iz zaporov, ki niso storili več kaznivih dejanj kot dobrih del. Tehtanje bo izvedla osnovna partijska celica.

 20. Dajana pravi:

  Se opravčuvlen gos.Crnkoviču, ker nisem prebrala njegovih pametnih vrstic. Moj čas je preveč dragocen, da bi brala stvari, za katere vnaprej vem, kaj se mi bo razodelo. Vsi egi sveta imajo enak jezik. Ampak, ker se zadnje čase vsi fočkajo tukaj, se moram pa še jaz:

  1. JBT je umrl pred 30.leti.
  2. JBT ni kriv za vse zabode vseh ljudi, katerih predsednik je bil.
  3. JBT je bil heroj v vojni. Pojma ni imel, da bo zmagal. In ker je zmagal, je bil pač naprej v sistemu, ki je bil takrat na voljo. Je zmagala partija, torej je bil socializem. Če ne bi bil JBT precednik, bi bil pa TBJ, je bilo popolnoma vseeno kdo. Socializem vedno naredi kult osebnosti iz precednika. Socializem vedno pere možgane. Problem je bil sistem, ne pa Tito!!!! Tito je bil samo figura, ki je bil na vrhu oblasti. Socializem ima figo v žepu. Govori, da smo vsi ljudje enaki. Laže. Tisti, pa, ki upa povedat, da to ni res, pa gre v zapor. Zakaj se o tem govori šele po 30.letih? Zato, ker prej nisi mogel, ker ni bilo svobode govora.

  Pismo, če ne pišem zdaj že petinsedemdesetič o tem. A si boste kdaj kaj zapomnili ali ne. :evil:

  Gos. Crnkovič: A lahko objavite kaj drugega kot vedno eno in isto, samo v mlinu se govori dvakrat. Pa … a lahko malo ta Blogos preuredite, saj se zdi, kot da smo v kameni dobi. Vedno eni in isti ljudje, vedno eno in isto nakladanje… Vedno eno in isto.

  Daj se uči malo od lepega Ashtona no: http://www.facebook.com/Ashton

  Apropo FB: Ravno zaradi Ashtona bi ga jaz zdaj odprla in naredila nekaj, kar dela on. ;)

 21. bogimablog pravi:

  marš na drini@
  ti pač YU primerjaš z državo, ki je ena večjih sramot v zgodovini človeštva in ne npr. post WW II. Nemčijo. Tega si verjetno ne upaš storiti, kaj šele, da bi si dovolil, da bi te takšno premišljevanje lahko oblikovalo.

 22. Dajana pravi:

  bogimablog: Jugo po 2. svetovni vojni in Nemčijo se še kako da primerjat. Nemčija ni imela socializma in je takoj prišla k sebi. Potrebovala je samo obnovo države. Tako kot Avstrija itd. Vse ostale države, ki so imele socializem, pa bodo potrebovale še trideset let desocialistizacije.
  Pa o tem smo tudi že govorili pri Crnem… Ah…

  ::::::::::::::::

  Za primer imaš Zahodno in Vzhodno Nemčijo. Vzhodna Nemčija se še evdno šlepa. Pa je isti narod. Samo sistem je bil nekaj časa različen! ;)

 23. marš na drini marš na drini pravi:

  @bogimablog,

  “ti pač YU primerjaš z državo, ki je ena večjih sramot v zgodovini človeštva in ne npr. post WW II. Nemčijo. Tega si verjetno ne upaš storiti, kaj šele, da bi si dovolil, da bi te takšno premišljevanje lahko oblikovalo.”

  spet ne razumeš poante. YU sem primerjal z državami s podobnim političnim sistemom. nihče ne trdi, da YU ni bila totalitarna in da to ni bilo slabo, ampak spet ni bila enako totalitarna kot recimo tiste države, s katerimi sem jo primerjal. morda je to slaba tolažba, ampak to so razlike, ki so v realnem življenju bile še kako dobrodošle. tako da ja, imeli smo to nesrečo, da so po vojni oblast prevzeli komunisti, ki so onemogočali pluralnost itd., ampak hkrati smo imeli v tej nesreči to srečo, da komunizem v YU ni bil isti kot tisti v NDR, SZ, romuniji, bolgariji in to spet po zaslugi tita. seveda bi bilo veliko boljše če bi imeli že takrat demokracijo kot bi bilo veliko slabše, če bi nam recimo vladal stalin ali pa kak kim jong-il. tako da lahko na zadevo gledaš tako, da račeš, škoda, da nam je vladal tito ali pa tako, da rečeš, še dobro, da nam je vladal tito, ker če ne bi bilo lahko še slabše. realno sliko pa dobiš tako, da te dve skrajnosti nekako uravnotežiš, kar pač enim ne gre in ne gre od rok (glave).

 24. marš na drini marš na drini pravi:

  @Jože Nerabiš,

  “In če sklepam po ostalih butcih: če je treba upoštevati dobra in slaba dela, potem naj spustijo vse iz zaporov, ki niso storili več kaznivih dejanj kot dobrih del. Tehtanje bo izvedla osnovna partijska celica.”

  sicer ne vem, kako ti definiraš butca, ampak če k tej definiciji spada logična ne-bistrost, potem si se z zgornjim citatom uvrstil v to kategorijo ljudi. čestitam!

 25. Frunobulax pravi:

  Svinčena sedemdeseta? Pa kje hudiča si ti živel? V Romuniji?
  Opažam da se počasi iz dobrega kolumnista spreminjaš v nedeljskega strokovnjaka za prehrano:/

  We are only in it for the money. Pa še kako drži, samo na žalost ne tako kot je bilo mišljeno v originalu.

 26. vaba pravi:

  “POSEBNU PAŽNJU DRUG KARDELJ JE ODAVAO USTAVU SFRJ. A NAJVAŽNIJE U USTAVU DAKAKO BIO JE UDRUŽENI RAD. ZATO JE DRUG KARDELJ NAPOMENUO:

  - SUŠTINA UDRUŽENOGA RADA JE U TOME, ŠTO IMA POSLA ZA SVE ALI NE TREBA, DA SVI RADE,

  - ONI KOJI RADE, NEKA RADE I ONI KOJI NE RADE, NEKA NE OMETAJO ONIH, KOJI RADE, ALI ISTO VAŽI I ZA ONE PRVE, KOJI RADE. KADA ONI RADE I VIDE KAKO DRUGI NE RADE, NEKA NE OMETAJU NERADA ONIH KOJI NE RADU. ”

  Pomembno je vedeti, da je kapital v tistih časih res bil v kolektivni lasti vseh državljanov, vendar je to bil v veliki večini sposojen in ne ustvarjen kapital. Zato je zelo zmotno misliti, da je družba v času Tita kakšen kapital ustvarila, ampak je le tuj kapital trošila. In večina Titovega ”carstva” izhaja ravno iz tega dejstva. Gre pa temu banditu šteti v dobro, da se je v tistem času relativno malo pokradlo. V nasprotju s Kučanom je bil Tito torej relativno pošten bandit. Vendar pa tega seveda ne moremo šteti za kakšen imperativ. Družbe se namreč ne vrednoti po tem, koliko posameznikom ni uspelo pokrasti od skupnega, ampak po tem, koliko družba posamezniku dovoli ustvariti zase in zanjo. Tukaj sta pa oba tvoja carja na nuli, narod pa ….

 27. NoMercy pravi:

  če nebi bilo kot je bilo – nas nebi bilo, ker bi fotri kavsal kakšne druge nastavljačice :)
  da smo se iz mizerne ruralne države, ki ji je tudi kralj pobegnil razvili v na 3/4 industrijsko družbo smo se pa tudi z udarniškim delim, izgradnjo fabrik po partijskem dekretu …. če bi v 1960_ih še kavbojke delali doma bi bili pa vsaj južna Avstrija :)
  —————————————
  JBT je pač “car” dokler mu kdo relevanten ne dokaže, da je kaj drugega :)

 28. vaba pravi:

  (27) ti si car. Ker imaš v koti obešenega Titeka. Zvečer se z ženo morata pod njegovo sliko fantastično dol dajat. To ti je stimulus za te bedne čase. Gor s slike te gleda kurbir in ti se pod njo dol daješ in si misliš, stari, hvala ti tudi za tale fuk. Res si bil car.

 29. NoMercy pravi:

  (28) ne kupuj logike in mišljenja na razprodajah – jim rok uporabe hitro poteče :)

 30. direktni pravi:

  Crni Marko je pač tipičen primer “intelektualnega” provokatorja, ki je “na površje” priplaval v časih Brozovega Jože. A on se nikoli ne bo opredelil, je pač večni oportunist, južni bratje imajo za ta tip šloveka izraz “ljigavac”, medtem ko jez odkrito in iskreno priznam, da sem ponosen na del svoje, in naše zgodovine, ki sliši na ime Tito.

 31. jablana pravi:

  Pri tem, ko se omenja Janševa zgodnja politična kariera, gre predvsem za to, da njega in njegove sledilce, ki svoje politične nasprotnike stalno tlačijo med sile tako imenovane kontinuitete, spomnimo, kje so tudi sami začeli. In da smo bili, kot praviš sam, vsi v istem loncu indoktrinacije. Eni se zdaj delajo, kot da so bili od vedno disidenti, in to gre marsikomu zelo na živce; tudi meni. Spomnimo se, kdaj in zakaj se je Janša obrnil v desno…razlogi niso bili politične in nazorske narave, šlo je samo za oblast.
  Glede opravičevanja devetnajstletnika pa takole: mene in še nekaj sošolcev so malo kasneje povabili v ZK, pa smo precej energično zavrnili, učiteljica se je pa skoraj zjokala. Pa se zato nimam za nobenega disidenta.

 32. afna pravi:

  Prvič, zdi se mi, da precej pretiravaš glede moči titovega duha dandanes; razen v glavnem neškodljive jugonostalgije, ki se še najbolj kaže v popkulturi, pri najboljši volji ne vidim kakšne posebne obsedenosti z njim (ljubljansko kreganje o Titovi ulici ali cesti se mi res ne zdi dokaz za to). Drugič, malo po nepotrebnem si “obseden” z Miheljakom. Saj je res, da mu ven tolče simpatiziranje z levico, ampak to še ne pomeni, da kdaj nima dobre poante in argumentov.

 33. vaba pravi:

  Nezreli ljudje rabijo idole. Kakršnekoli. Če jih ni, si jih pa naredijo. Rabijo laž, dogme, utvare. Nekdo jim mora napolniti prazno glavo, ker si je niso sposobni sami. Ne iščejo, ker pričakujejo, da bo nekdo drug našel za njih. Se veselo vozijo na barki, ker nimajo volje, da bi plavali na drugi breg. So velika večina, zato je demokracija utvara, ker svoboda ni razumljena in željena. Zato diktatorji vedno najdejo svoje mesto, ker znajo zapolniti praznino uma. So odlični objekti za manipulacijo in jim je dialektika iskanja neznana, ker nimajo logike nadgrajevanja. Zato je na koncu vedno tragedija. Zločin. Morija in nato kratkotrajna katarza.

 34. vaba pravi:

  (32) NE, Miheljak je neanalitični politikant

 35. vaba pravi:

  … Miheljak sporoča, da Kresalovi priljubljenost raste, in je interpelacija logična pesledica tega dejstva…

 36. NoMercy pravi:

  Na današnji dan (demonstrantom v poduk) :)

  Svečana pionirska zaobljuba

  Pred pionirsko zastavo obljubljam, da se bom marljivo in vztrajno učil. S svojim znanjem in pridnostjo želim zdaj in ko odrastem koristiti naši socialistični domovini Jugoslaviji in vsem njenim delavnim ljudem.
  Obljubljam, da bom zvest tovariš in dober človek. Vse moje delo in ravnanje naj pokažeta, da sem vreden otrok svojega ljudstva in vreden član velike družine narodov, ki hočejo po poti napredka, pravice in miru.

 37. butec pravi:

  NoMercy,mali popravek.Na dan 25.maja,smo bili sprejeti,učenci sedmih razredov,v mladinsko organizacijo! Postali smo mladinci,pionirsko zaobljubo pa smo dali v prvem razredu.

 38. NoMercy pravi:

  @ 37. butec: vem. Žal pa mladinske zaobljube “gugl” ne pozna :(

 39. AndrejM pravi:

  Ljudje se bodo z nostalgijo spominjali tistih časov, ko so lahko solidno živeli. Večinoma skromno, ampak dalo se je.

  In kaj imamo danes? Naj vihrajo zastave, ker smo dobili samostojnost? Seveda, pa Kordeža v prvo vrsto proslave in na njegovo desno Bavčarja, na levo pa Šrota. Poleg njih pa vse naše (leve in desne) nesposobne politike in managerje in podobne tiče, ki se jim j.e.b.e za ljudi, pač pa polnijo lastne žepe.

 40. Basketball jerseys pravi:

  Almost every young people have one or more Basketball jerseys. It is not only a way to show the pride for the favorite teams, but also comfortable when you are exercising. Basketball jerseys are the best choice for wearing in summers. The authentic jerseys are so expensive that not any average football fan can afford. Then, you can get it online for bargain.

 41. CHEAP GUCCI SHOES pravi:

  Check out the new Nike Air Force 1 Live Strong. Eddie Cruz and UNFTD made a nice cheap gucci boots package in the culture of the street on gucci belts for sale the west coast. Their collaboration has combined different backgrounds is the replica gucci shoes image of Air Force 1 to work. Visit the new model for the Air Force 1 louis vuitton shoes for men Collection – Artist Series collection will be auctioned gucci shoes for sale for charity in July.The sneaker comes in a textile cheap prada shoes for men Shemagh color gray and black. The side wall is yellow with accents of leather and earth, the curve is in black leather.

 42. True religion pravi:

  Many people wear the jeans through the year for it is practical. A person without a pair of True religion was just like a sentence has no verb. All kinds of jeans are hot sell in the True religion store online. Surely, you will find the one you love to such as seven jeans, diesel jeans, and skinny jeans, mens jeans and so on.

 43. Skechers Shape Ups pravi:

  Skechers Shape Ups addresses all these needs. I don’t know if you’ve ever worn this particular brand, but their sizes are consistent, so once you know what size you wear in Skechers Shape ups Shoes, you can order them sight-unseen and know that they’ll fit and that you won’t have to “break them in.”SRR Running Shoes You put them on and go.

 44. en's Reebok Zigtech pravi:

  There are Reebok Easytone Shoes, and then there are walking shoes that claim to boost your muscle tone by just walking around in them. Reebok EasyTone is one line that promises to increase your muscle tone – in fact, they claim it’s like taking the gym with you just by wearing the Men’s Reebok Zigtech. With celebrities like Stacey Keibler and the Kardashians promoting the

 45. UGG boots pravi:

  The dissertation chapters should be perfectly composed by distinguished thesis service, when people want to present a writing talent. Thus, this is manifestly that you understand the right way to finish a superb issue referring to this topic. Thank you very much for distributing this.
  UGG boots

 46. office 2010 pravi:

  Office 2010 With the release of the new Microsoft Office , many old users are regarding that the decoration is not the best feature. Furthermore, many are saying that they prefer the old classic Menus and toolbars from Microsoft Office 2007 . One of the chief complaints is that with the new ribbon, MS Office 2007 it is hard to find which Tab on the decoration has the part that you are looking for. There is no need to worry anymore, as a group of software developers have came up with a program just to get around this problem. MS Office 2010 All you have to do is by the software, establish it, and you are done! You’ll back to the classic Menus and toolbars that we all recollect from Microsoft Office 2010.

 47. Cheap NFL jerseys pravi:

  If you wish alone official NFL jerseys, you should apprehend to pay more. Affairs an Authentic NFL jersey gives you a lot of options. If you admiration Authentic customized NFL jerseys, they acquiesce you to accomplish an alone jersey with your name and the amount of your choice, or you can actualize your own football jersey for any amateur in the NFL. These Cheap NFL jerseys are custom ordered and will yield a little best to receive.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.