Bukovi kozlički

Sobota, 22. maj 2010

Slovenci vse svoje probleme preveč resno jemljejo. Saj ne bo konec sveta, če ne bo tako, kot si želimo. In kakšna je sploh povezava med našimi željami in mnenji? Ali sploh vemo, ali imamo prav? Videti je, da smo v to še preveč prepričani.

Osebno sem takoj za, da golf igrišče v Lipici razširijo na osemnajst lukenj. Pa ne toliko zato, ker tudi sam igram golf. V Lipici lahko namreč odigram osemnajst lukenj tudi na devetih, če že na vsak način hočem igrati v Lipici ― recimo pozimi, saj je edino odprto igrišče v Sloveniji ―, ali pa grem igrat drugam, kjer je res osemnajst igralnih polj. Recimo par kilometrov stran, čez mejo, v Padriče, kjer veliko bolje vejo, kako se golfistom streže. Igrišče je bolj vzorno urejeno, igralnina ni prav nič dražja kot kjerkoli v Sloveniji, recimo kava v klubski hiši stane le 60 centov, izdatno in izborno kosilo za štiri ljudi z obilo pijače pa manj kot sto evrov. Ali pa bom šel igrat v Volčji Potok, na Bled, Otočec, v Mokrice ― in se bodo Kraševci pač obrisali pod nosom za mojih petdeset ali sto evrov.

Stavim, da tudi v Padričah živijo bukovi kozlički, ti slavni hroščki, ki so pomemben del repertoarja argumentov proti širitvi golfa v Lipici. Tu moram enkrat za vselej povedati: prav malo mi je mar za bukove kozličke. Nisem panteist in mislim, da obstaja hierarhija živih bitij. Bukov kozliček se mora človeku umakniti. Da ljudje nekje ne bi smeli igrati golfa, ker tam živijo neke žuželke ― ali magari konji ―, se mi zdi komično. Tako kot se mi zdi še bolj komično, da zaradi žuželk in konjev ljudje ne bi smeli hazardirati (kar mene osebno, da ne bo pomote, za razliko od igranja golfa niti najmanj ne mika). Turistični razvoj Lipice je ujet v past dveh sumljivih, kontroverznih, tako rekoč osovraženih ― četudi za ponudnike storitev dosnosnih ― oblik kratkočasja: golfa in igralništva. Najbolj ortodoksni in najbolj ekskluzivistični zagovorniki naravne in kulturne dediščine bi najraje videli, da v bližini kobilarne ne bi bilo niti že obstoječih devet lukenj niti igralnice, kaj šele kaj razširjenega. Pri čemer pa je treba vedeti, da je teorija o vzdrževanju trave na golf igriščih z abnormalnimi količinami gnojila, vode in pesticidov približno tako trdna kot recimo trditve zagovornikov študentskega dela oz. študentskih servisov, ki predlog zakona o malem delu prikazujejo kot katastrofo za študentski standard.

Ministrica za kulturo Majda Širca je rabila en dan, da si je opomogla od šoka, ki ji ga je v torek povzročil predsednik vlade z bodrilno napovedjo, da je “sramoti slovenskega turizma” ― kar je malo pretirana trditev ― treba pomagati z izgradnjo še devetih lukenj. Zato pa je bila potem tem bolj odločna: dokler bo ona ministrca, v Lipici ne bo osemnajstih lukenj. Tudi prav. Bomo pa počakali, da ne bo več. Morda bo ministrica samo še dobri dve leti, morda pa tudi šest, več najbrž ne. Bog pomagaj. Ne moremo imeti vsega takoj. Bomo pa igrali drugje. In slovenski turizem tudi ne bo propadel, če bodo v Hotelu Maestoso še najprej stregli obilno pomokane naravne zrezke s postanim pomfrijem in redkvico za dekoracijo.

Boris Anorak je v zvezi s to najnovejšo premierovo evforijo o novih osemnajstih luknjah v Lipici pripomnil, da bi lahko imeli tudi na to temo referendum. Ta izjava ni toliko cinična ― kot je bila verjetno mišljena ―, temveč je predvsem fanatična. Stavim namreč, da bi ljudstvo o obsegu golfa v Lipici glasovalo z enakim veseljem, kot je glasovalo recimo o pravici samskih žensk do oploditve ali o nedeljskem delu. Pa saj bi to bila na nek način podobna tema. Sam pa niti kot golfist nisem tak fanatik, da bi referendum podprl in šel glasovat, četudi bi si od ugodnega izida obetal korist zase.

Razen referenduma o članstvu v EU in Natu se ne spomnim nobenega, ki bi se mi zdel toliko smiseln, da bi šel glasovat. Na pamet razumljena državljanska ozaveščenost nas uči, da je vsaka dilema, o kateri se referendumsko opredeljujemo, tudi naša skupna stvar, pa če je navidez še tako oddaljena in nepovezana z nami osebno. Sam pa mislim, da je v teh slovenskih referendumih veliko fanatizma in da s tem presegajo normalnost soočanja mnenj za ali proti. Poglejmo si samo ta neumni referendum o arbitražnem sporazumu. Še nikoli nismo imeli glasovati o tako zapleteni stvari, ki jo dejansko razume tako malo ljudi. Zakaj potem sploh glasujemo? Politiki ― vlada in opozicija ― so nam ta referendum dobesedno vsilili in nas s tem postavili v položaj, ko smo enim in drugim primorani verjeti na besedo, za nameček pa tudi njihovim še bolj fanatičnim zagovornikom in zaveznikom. Ponavljam: povprečen volilec ― z mano vred ― v resnici nima pojma, ali je arbitraža za Slovenijo dobra ali ne in mu je tudi bolj ali manj vseeno, kakšen bo izid. Kljub temu pa nas z vseh strani tem bolj demagoško pumpajo, da bo arbitraža vsaj elegantna, če že ne čudežna rešitev za slovensko-hrvaški spor, ali pa po drugi strani katastrofa in že kar propad slovenske suverenosti in državnosti. Jaz pa si želim samo tole: rad bi se svobodno sprehajal po slovenski obali od Debelega rtiča do Sečovelj; rad bi, da slovenski ribiči svobodno lovijo ribe v Piranskem zalivu, kot so se dogovorili s hrvaškimi; in rad bi, da tovorne ladje svobodno plujejo v koprsko pristanišče. Ali zaradi vsega tega rabimo arbitražo? Ali zaradi vsega tega rabimo referendum? Kakšna norost, kakšen fanatizem! Daleč smo zabredli! Celo Tine Hribar se je v svojem fanatizmu odrekel kredibilnosti in stresel neumnost, kakršna je bila tista o “aktu kolaboracije z okupatorjem”. Pa kaj se mu blede? Kako lahko filozof, intelektualec izusti nekaj takšnega? Po svoje še hujša pa je bila Bučarjeva pripomba, da se vlada obnaša, kot da so državljani “mentalno zaostali”. Ali je s tem hotel povedati, da je nepoznavanje mednarodnega in pomorskega prava mentalna zaostalost? Ali pa je mislil, da je poznavanje mednarodnega in pomorskega prava nekaj tako samoumevnega, da bo vsakdo, ki ni mentalno zaostal, spregledal vladni trik z referendumom? In to reče človek pri njegovih letih, ki si sme pripisati nesporne zasluge pri slovenskem osamosvajanju! Tovariši, ali smo res vsi morski voli?

Zamenjam pet pedi obale za malo bolj normalno stanje duha. Zamenjam kvadratno morsko miljo morja ― če sploh obstaja nevarnost, da bi ostali brez tega ― za malo manj fanatizma, histerije, bombastičnih svaril. Zdrava pamet in prava mera glede problemov, ki zadevajo vse nas, se mi namreč zdita bistveno bolj pomembna kot pa Blut und Boden mentaliteta, ki nam veleva požrtvovalno bitko do zadnjega diha za tako anahronistične simbole državne suverenosti, kakršni so pet pedi obale in  kvadratna morska milja morja. Ne morem verjeti, da so ljudje zaradi tega postali tako militantni, kot da bi nam Italijani spet hoteli vzeti Primorsko od Triglava do Postojne, Avstrijci Maribor, Madžari pa Prekmurje.

Države ne naredita skala ali zaplata humusa, ne naredi je fiktivna črta sredi zaliva. Državo naredijo njeni filozofi, ki ne nakladajo kar tja v en dan o kolaboracionizmu in okupaciji. Naredijo jo njeni founding fathers, če se jim na stara leta seveda toliko ne sfuzla, da ne začnejo iz čiste trme poniževati svojih sodržavljanov ali legitimno izvoljene vlade. Državo naredijo sivolasi modreci, pametni mnenjski voditelji in javnost, ki nikomur ne dovoli, da bi z njo manipuliral ― četudi ne ve in ne razume vsega. In nenazadnje, državo naredijo zakoni, ki sta jih vlada in parlament kompetentna predlagati in sprejemati, ne da bi od volilcev še enkrat terjala legitimnost, da to storita.

Seveda ne mislim, da bi se petim pedem obale in kvadratni morski milji morja kar tako gladko odpovedali, kot bi se jaz mirno odpovedal sožitju z bukovimi kozlički na golfu v Lipici. Zato arbitražo podpiram. Treba se je zmeniti ― in še nihče mi doslej ni dokazal, da nam je že vnaprej usojeno, da bomo za karkoli prikrajšani. Ne podpiram pa referenduma. Prepričan sem namreč, da je to samo način za preverjanje naklonjenosti volilcev (tako vlade kot opozicije), ne pa nekaj, kar bi prispevalo k demokratičnemu vzdušju in dobremu državljanskemu počutju. K temu lahko več prispevajo treznost, zadržanost, pamet, racionalnost. Ta hip ne moremo vedeti zatrdno, ali se bo arbitraža za nas dobro iztekla ― toda nedvomno najslabša je histerija, kakršni smo zdaj priča.

Sobotna priloga Dela, 15. 5. 2010

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 22. Maj, 2010 ob 23:13 v kategoriji Kolumne, Sobotna 2010–.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

48 komentarjev na “Bukovi kozlički”

 1. geiger pravi:

  Not!

 2. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Podpišem! Sam sem sicer mnenja, da bo referendum padel, kaj bo potem pa vedo samo še višje sile (pristaši RKC slednje radi imenujejo Bon in Angeli). Kolikor sem seznanjen, naj bi vlada temu referendumu sicer nasprotovala, vsilila pa ga je opozicija, ki trenutno na vse kriplje kriči o veleizdaji, Pahorja obtožuje, da je lažnivec, medtem ko leva stran očitke zavrača in desnici meče pod nos da je zgolj ljubosumna, ker se za časa vladanja česa takšnega ni uspela zmeniti (hm, vprašanje če bi se uspel Pahor, če bi bil Sanader še na oblasti). V glavnem, spor se bo nekoč moral rešiti, v to ni dvoma. Ali se bo z arbitražo je veliko vprašanje, spraševati volivce, čeprav se vnaprej ve, da bodo “talevi” glasovali “za”, “tadesni” pa proti pa je ena velika velika neumnost, ki pravzaprav tvega popolnoma vse, tudi da arbitraža pade v vodo in problem še dolgo dolgo ne bo rešen. O nastopu Bučarja in Co. pa je nesmiselno izgubljati besede, očitno resnično velja, da starejši kot si, bolj ti gre na otročje…

 3. TuckerMax pravi:

  Marko, še enkrat.
  NEK ni beseda in je narobe. Ne vem, zakaj vztrajno ponavljaš to napako.

 4. Nočni metulj pravi:

  Nisem panteist in mislim, da obstaja hierarhija živih bitij. Bukov kozliček se mora človeku umakniti. Da ljudje nekje ne bi smeli igrati golfa, ker tam živijo neke žuželke ― ali magari konji ―, se mi zdi komično.

  Hrošč, ki se mora umakniti je še nekaj – je očitno ogrožen. Ter še nekatere druge vrste. Golf ni ogrožen. Vsi se zavedamo hierarhije živih bitij in če v nekem primeru prepovemo golf, ni to zato, ker bi kar naenkrat začeli častit hrošče, ampak zato, ker smo obstoj tega hrošča pod določenimi pogoji prepoznali za bolj pomembnega za človeka, kot pa golf pod pravtako določenimi pogoji. Saj ne prepovedujemo golfa kar povsod in pravtako se ne umikamo hroščem povsod. Gre za specifične primere, zato nevem čemu takšno posploševanje (vem čemu, za umeten efekt dramatičnosti). A golf ima pa hierarhično višjo pozicijo od hrošča? Zakaj pa naj bi golf hodil s človekom na vrhu lestvice, hrošč naj bi se nahajal nekje nižje? Pozicijo obeh določamo ljudje, mi presojamo koliko nam neka stvar pomeni in se glede na to ravnamo. Golf sam po sebi nima pozicije, naša ljubezen do golfa jo ima in naša ljubezen do hrošča jo ima. Golf ni nič bolj za ljudi, kot so hrošči, golf se mora ravno tako umakniti človeku, golf mora s hrošči in z vsem ostalim kar nas obdaja tekmovat za našo naklonjenost.

  Torej, kar sem hotel reči je to, da ljudje niso samo tisti ki igrajo golf, ampak so ljudje tudi tisti, ki imajo radi hrošče (naj bo naravovarstveno, estetsko, zbirateljsko, znanstveno, …). Oboji so ljudje. Zato tvoja trditev, da “ljudje nekje ne bi smeli igrati golfa” nima nobenega smisla, saj vsi ljudje ne igrajo golfa in tvoja pravica do igranja golfa ni večja od moje pravice občudovanja živega hrošča (sploh če je možnost, da ga moji otroc mogoče ne bodo več videli). Pač boš drugje igral golf ane.

 5. TuckerMax pravi:

  Marko, kdor voli je VOLIVEC in ne VOLILEC.

  Od tebe kot “političnega komentatorja” (in človeka, ki je v življenju že veliko napisal) bi pa res pričakoval, da to veš in se ne zmotiš!

 6. TuckerMax pravi:

  Poleg tega pa si se z VOLIVEC – VOLILEC v tem tekstu zmotil kar trikrat …

 7. vaba pravi:

  (2) Dr.Bučar, dr. Hribar in pisatelj Pahor so postali za komunisteke neizobažen kader.

 8. vaba pravi:

  Levaki še sedaj niso razumeli v kaj se bomo zapletli s tem Arbitražnim sporazumom. Ustavno sodišče pa si je opralo roke in odločitev prepušča politiki. Sploh pa je US že zdavnja postalo politični organ kompartije levičarjev.

  Zakaj bi pa moralo US naknadno, ko je sporazum že podpisan reševat nekega zaletavega politika?

 9. Bojan pravi:

  Take ekološke neosveščeni pa že dolgo ne, in to žal iz ust popularnga blogerja ki kreira javno mnenje, In to na dan svetovni dan biodiverzitete (22.maj = Mednarodni dan biotske raznovrstnosti). KATASTROFA!!!
  Marko, sram naj te bo!

  P.s. “Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v sporočilu za javnost ob mednarodnem dnevu biotske raznovrstnosti opozoril na povezavo med naravnim kapitalom in našimi razvojnimi cilji.”

  “Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je ob tem poudaril, da je treba zanimanje ljudi za kampanjo nemudoma spremeniti v dejanske ukrepe in politike, da bi zaščitili bogato raznovrstnost življenja na Zemlji.”

 10. sergio pravi:

  Zanimiva kolumna!
  LP

 11. NoMercy pravi:

  še dobro, da večino prispevkov MC_a berem konec tedna :)
  pač lahkotno branje, ki niti ne izraža smisla niti pomena :)
  Smola je le v tem, da v ekran nimam namena delati luknje, da bi si s prispevkom obrizal anus :)

 12. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Zelo moteče je, da objavljaš staro že ohlajeno slamo iz SP potem, ko je nov prispevek že izšel. Razumem, da je objavljeno z zamikom, s tolikšnim, da nov članek že izide, pač ne. Ko bi toplo skuhano kosilo zalil z mrzlo omako že postanega kosila od prejšnjega vikenda.

  Kar se tele vsebine tiče, ki se mi jo ne ljubi ponovno prebrat v osvežitev natančnejšega spomina, mislim, da odločitev res ni enoznačna, med dvema ekstremizmoma – spopulariziranostjo Lipice z zgolj komercialno motivacijo ali pa na drugi strani radikalno klanjanje spomeniku, magari ga še pes ne povoha več v stanju, v kakršnem je. Kakšna zguba časa in energije za takovrstne prepire.

  Mogoče ni dobra rešitev ravno v golfu in prekljanje za eno luknjo več ali manj. In ravno v tem je keč, da so ob tem bukovi kozlički le ideološko sredstvo za zamegljevanje ključnega problema in možnih rešitev. Verjetno gre za to, da se odvija zgolj prepira med interesom golfdobičkarjev in na drugi strani tistih, ki s tem prelestnim spomenikom in konji tak krahirajo in so nesposobni kar koli naredit v smer izboljšanja, pa se bojijo, da z interesom pohlepnih prišllekov drug interes ne bo prav nič pridobil, ampak mogoče postal še izgnanec. Torej se na obeh straneh bocka hinavščina. Na eni strani objestneži, ki se jim fučka za konje, na drugi strani pa nesposobneži, ki ne bi radi postali razkrinkani v slovenski pregovorni neupravičenosti do zasedanja določenih položajev. Na obeh straneh torej hinavci za osebni profit, ki nima zveze z občim konstruktivnim interesom. Podobno je s Postonjsko jamo. Nič se ne dogaja okrog. Bojda so se še lokali, da bi šel kakšen turist po premraženosti v jami lahko na drink, zaprli.

  Konstruktivno bi bilo sprijaznejnje, da se delno Lipica mora skomercializirat, ja, da bo lahko preživela in da bo kakšna turistična korist od vsega skupaj. Da lahko kolizeji v imenu brezmejne ljubezni do kulturne dediščine zgolj propadejo pri nas, smo se že naučili, ali pač ne? Vendar pa ni nujno najboljša rešitev ta golfistična. Treba bi bilo iskat optimalno rešitev, takšno, ki bi hkrati tudi ohranjala in spodbujala dragocenost tega našega kulturnega in naravnega bogastva ter hkrati učinkovito tržila, kar ima. Za to potrebuješ pa sposobne in ustvarjalne buče, ne pa trop navadnih diletantov, ki skušajo v imenu brezmejne morale zgolj ohranit svoj položaj, na katerem ne delajo nič pametnega, razen da se samo tresejo pred možnostjo upravičenega dejstva, da bodo lahko pristali na zavodu za zaposlovanje s svojim brezmejnim talentom za prodajanje propada.

 13. Volk pravi:

  Naravovarstveniki (in Nočni metulj) si tokrat resnično po nepotrebnem delajo skrbi.Dokler bo obstajal Marko Crnkovič, bo obstajal tudi
  bukov kozliček.

 14. haiku pravi:

  Kot ponavadi, nekaj dobrih misli in seveda tudi nekaj takšnih, da se jih ne bi sramoval niti Bush Jr. xD

 15. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  “Naravovarstveniki (in Nočni metulj) si tokrat resnično po nepotrebnem delajo skrbi.Dokler bo obstajal Marko Crnkovič, bo obstajal tudi
  bukov kozliček.”

  Hahahaha … Hvala za tole.

 16. smoger pravi:

  LOL

 17. Princ pravi:

  nepristranski kot pri protikadilskem zakonu? :-)

 18. Rado Rado pravi:

  :-)
  Princ,
  sem isto pomislil, ko sem prebral Crnijeve besede.

 19. chef chef pravi:

  Saj je jasno, da si prvovrstni ignorant, ki mu bo vseeno za vse na svetu točno toliko časa, dokler ti ne bodo igrišča za golf zgradili na balkonu ali dokler ne bo razen hroščev crknil lastni hišni ljubljenec – čeprav dvomim, da bi ga sploh imel.

  Point tega kar počne Pahor ni v tem, da bi z igriščem za golf zjebal hrošča in ravnovesje kulturne in naravne dediščine, ki jo je človek v Lipici ustvarjal stotine let, in bla bla bla. Fora je v tem, da naš premier kr neki bluzi zato da ljudje padejo na rit od navdušenja (ker je v javni upravi polovica zaposlenih odveč, ker bomo postali nova silicijeva dolina in ker bomo slovenski turizem rešili z jebenim golf igriščem).

  Cela STO in vse kar je z njo povezano, dela na promociji zelenega turizma, ekoloških praks in uveljavljanju (koliko je uspešna in koliko je to stvar nakladaškega PR-a je druga zgodba) trajnostnega, okolju prijaznega turizma. Glavni frajerji so v Termah Snovik, kjer se grejo ekologijo, po novem je to Park Hotel Bohinj, kjer so dobili nek hud certifikat za tiste, ki jim kao ni mar za okolje.

  Premier pa pride in vse to zruši z bebavo populistično obljubo, ki ne bo rešila niti Lipice niti turizma v Sloveniji. Slovenija se pač ne more promovirati z golf igrišči, ker je na svetu verjetno na desetine golfistom privlačnejših destinacij.

  Point promocije Slovenije bi moral biti v ponudbi, ki nas razlikuje od drugih. Če je širitev igrišča vzdržna in če so slovenski turistični delavci tako zarukani (dejansko so), da iz kobilarne in okoliških hotelov ter restavracij ne morejo oblikovati profitabilne ponudbe, potem naj zaradi mene izvrtajo 18 lukenj, ampak na hrošča naj pa vseeno pozabijo.

  Obenem pa naj, če to naredijo, nehajo zlorabljat slogan Slovenia GREEN. Gradnja igrišč za golf pač ni v skladu s tem, čeprav so iz zraka videti … zelena.

 20. TuckerMax pravi:

  Marko, vidim, da si v današnji Sobotni prilogi popravil napako in ne pišeš več VOLILEC (ampak VOLIVEC).

 21. Marko Crnkovič pravi:

  Aja? Očitno je lektor prekoračil svoje kompetence.

 22. ervinator pravi:

  Marko, pa menda ne trdiš, da si na področju slovnice bolj kompetenten od dotičnega lektorja!?

  Btw., kako je iz Borisa A. Novaka nastal Boris Anorak? :)

 23. Marko Crnkovič pravi:

  A. Novak … Anorak … Študentska asociacija.

 24. Cheap NBA jerseys pravi:

  When it comes to NBA, there are a lot of people, especially, the young people will be excited. When the events begin, hundreds of millions of fans watch the matches through the night with the NBA jersey. The lovejerseys.com supplies all kinds of NBA jerseys at cheap price. As the event is coming, do not hesitate to have one of Cheap NBA jerseys.

 25. replica watches uk pravi:

  Replica watches are very popular for the people, you can buy cheap and high quality replica Rolex watches from replica watches UK online store. Replica watches store provides all kinds of famous brand watches, such as replica tag watches, replica omega watches and Swiss watches. Happy shopping from replica watches UK online for sale at http://www.ireplicawatchesuk.com

 26. Beats Solo Headphones pravi:

  “Ow! What?”

  My brother-in-law had reached across the aisle and punched me in the leg. He’d been trying to get my attention for a while.

  “How do the headphones sound?”

  “They sound good, jerk. I couldn’t hear a thing you were saying.” Apparently, the Beats’ noise-canceling feature was working as advertised.

 27. Chanel Handbags pravi:
 28. nike air max pravi:

  our Chaussures Nike is very good
  cheap Air max is Good quality
  cheap Nike Air max is very good
  classic Nike Tn is very Comfortable
  Beautiful Nike Shox on sale

  cheap Chaussures Nike
  our Air max is Good quality
  classic Nike Air max is very Comfortable
  Beautiful Nike Tn on sale
  cheap Nike Shox is very good

  very good ralph lauren polo is very cheep
  our polo ralph Lauren is Good quality
  cheap ralph Lauren is very good
  classic polo shirts is very Comfortable
  Beautiful ralph lauren online on sale

  cheap christian louboutin is very good
  very good christian louboutin sale uk is very cheep
  our discount louboutins is Good quality
  cheap cheap louboutin store is very good
  very good louboutin uk is very cheep
  our christian louboutin uk is Good quality

  very cheap Ed Hardy is very good
  sale Ed Hardy UK is very Comfortable
  cheap Ed Hardy Clothing is very Beautiful

  Beautiful abercrombie on sale
  sale abercrombie and fitch is very Comfortable
  good abercrombie and fitch clothing on sale
  cheap abercrombie & fitch clothing online shop
  nice abercrombie fitch is very Comfortable
  men fitch clothing women
  very cardy abercrombie and fitch sale is very Beautiful
  classic abercrombie sale is very Comfortable
  women abercrombie clothing men
  for sale abercrombie and fitch uk good quality

  nice chaussures nike is very Comfortable
  cute nike air max nice
  discount air max on sale
  tall nike tn classic
  prefect nike shox gift

  good Ed Hardy on sale
  good Ed Hardy UK cheap
  comfortable Ed Hardy Clothing cheap

  cheap abercrombie discount
  beautiful abercrombie and fitch cardy
  sale abercrombie and fitch clothing is very Comfortable
  for sale abercrombie & fitch clothing is very good
  classic abercrombie fitch Comfortable
  classic cardy fitch clothing is very Comfortable
  Beautiful abercrombie and fitch sale good quality
  good quality abercrombie sale for sale
  discount abercrombie clothing cheap
  Comfortable abercrombie and fitch uk very cheap

  boots UGG Boots UK is Good quality
  classic ugg boots sale is very Comfortable
  very classic cheap ugg boots is very good
  very cardy ugg boots is very Beautiful

  boots UGG Boots UK is Good quality
  classic ugg boots sale is very Comfortable
  very classic cheap ugg boots is very good
  very cardy ugg boots is very Beautiful

  nice chaussures nike is very Comfortable
  cute nike air max nice
  discount air max on sale
  tall nike tn classic
  prefect nike shox gift

 29. True religion sale pravi:

  Jeans are popular to both men and women all over the world. True religion jeans are one of the high-end jeans that can work well with every outfit, and it can meet you needs for different settings. As a word, cheap true religion jeans are essential shoes for every people’s wardrobe. In this case, you may need to come to the True religion sale site to choose one or more pairs for yourself and your friends.

 30. Nike Shox pravi:
 31. Replica handbags pravi:

  Its outstanding, seeking in the time and work you Replica handbags place into your weblog and detailed facts you produce. I’ll bookmark Replica louis vuitton your web site and go to it weekly for the new posts. Welcome to our website.

 32. CHEAP GUCCI SHOES pravi:

  It seems that many of the Nike Bumble Bee published cheap gucci clothing this year, hail the film editor gucci boots for men was probably inspired Nike product design Bumble women gucci pumps virtual model of sneakers.Check Nike Triax cheap true religion jeans for women Structure gucci slippers Air 91 Bumble Bee to do. We will certainly enrich Sneaker Freakers leaders louis vuitton slippers of taste with the new Bumble Bee.The sneaker has a striking yellow as an accent in the language, Swoosh, and a portion of the sole of the shoe. The rest of the color is beautiful in black leather. The shoe also LIVESTRONG campaign along with Lance Armstrong. You can Schuh sneakers to your website.

 33. True religion jeans pravi:

  Many people wear the jeans through the year for it is practical. A person without a pair of True religion jeans was just like a sentence has no verb. All kinds of jeans are hot sell in the True religion jeans store online. Surely, you will find the one you love to such as seven jeans, diesel jeans, and skinny jeans, mens jeans and so on.

 34. Skechers Shape Ups pravi:

  Skechers Shape Ups addresses all these needs. I don’t know if you’ve ever worn this particular brand, but their sizes are consistent, so once you know what size you wear in Skechers Shape ups Shoes, you can order them sight-unseen and know that they’ll fit and that you won’t have to “break them in.”SRR Running Shoes You put them on and go.

 35. en's Reebok Zigtech pravi:

  There are Reebok Easytone Shoes, and then there are walking shoes that claim to boost your muscle tone by just walking around in them. Reebok EasyTone is one line that promises to increase your muscle tone – in fact, they claim it’s like taking the gym with you just by wearing the Men’s Reebok Zigtech. With celebrities like Stacey Keibler and the Kardashians promoting the

 36. Opa locka Locksmith pravi:

  Hey nice post i have ever seen.Keep bloging and sharing new ideas.

 37. ED Hardy pravi:
 38. UGG boots pravi:

  The dissertation chapters should be perfectly composed by distinguished thesis service, when people want to present a writing talent. Thus, this is manifestly that you understand the right way to finish a superb issue referring to this topic. Thank you very much for distributing this.
  UGG boots

 39. office 2010 pravi:

  Office 2010 With the release of the new Microsoft Office , many old users are regarding that the decoration is not the best feature. Furthermore, many are saying that they prefer the old classic Menus and toolbars from Microsoft Office 2007 . One of the chief complaints is that with the new ribbon, MS Office 2007 it is hard to find which Tab on the decoration has the part that you are looking for. There is no need to worry anymore, as a group of software developers have came up with a program just to get around this problem. MS Office 2010 All you have to do is by the software, establish it, and you are done! You’ll back to the classic Menus and toolbars that we all recollect from Microsoft Office 2010.

 40. DC hats pravi:

  For every single act new era caps that is senselessly
  destructive,DC Hats there are thousands more small,
  quiet Fox Hats acts of love, kindness and compassion.
  Forevery NFL Hats person who seeks to hurt, there are many,
  many more who devote heir lives to helping and MLB Hats to healing.

 41. Ed hardy pravi:

  our Ed hardy is Good quality
  sale Ed hardy UK is very Comfortable
  cheap Ed Hardy Clothing is very good

  very good Ed hardy is very cheep
  Beautiful Ed hardy UK on sale
  cheap Ed Hardy Clothing is very good

  Beautiful Louboutin is very good
  cheap Christian Louboutin UK is very Comfortable
  classic Louboutin Shoes UK on sale

  very cheap Ed Hardy is very good
  sale Ed Hardy UK is very Comfortable
  cheap Ed Hardy Clothing is very Beautiful

  cheap christian louboutin is very good
  very good christian louboutin sale uk is very cheep
  our discount louboutins is Good quality

  very good ralph lauren polo is very cheep
  our polo ralph Lauren is Good quality
  cheap ralph Lauren is very good
  classic polo shirts is very Comfortable
  Beautiful ralph lauren online on sale

  boots UGG Boots UK is Good quality
  classic ugg boots sale is very Comfortable
  very classic cheap ugg boots is very good
  very cardy ugg boots is very Beautiful

  nice chaussures nike is very Comfortable
  cute nike air max nice
  discount air max on sale
  tall nike tn classic
  prefect nike shox gift

  good Ed Hardy on sale
  good Ed Hardy UK cheap
  comfortable Ed Hardy Clothing cheap

  nice chaussures nike is very Comfortable
  cute nike air max nice
  discount air max on sale
  tall nike tn classic
  prefect nike shox gift

  our Chaussures Nike is very good
  cheap Air max is Good quality
  cheap Nike Air max is very good
  classic Nike Tn is very Comfortable
  Beautiful Nike Shox on sale

  cheap Chaussures Nike
  our Air max is Good quality
  classic Nike Air max is very Comfortable
  Beautiful Nike Tn on sale
  cheap Nike Shox is very good

  cheap cheap louboutin store is very good
  very good louboutin uk is very cheep
  our christian louboutin uk is Good quality

 42. Nike pas cher pravi:
 43. spyder jackets pravi:

  Spyder Jackets are vital to keep your body warm and homelike during winter sports activities. Look for waterproof Discount Spyder Jackets, spyder pants for your nice grip.

  Cheap Spyder Jackets Increase The Enjoyment Of Your Skiing. Stylish Spyder Jackets On Sale May Surprise You. Spyder Coats Create A mor beautiful Look. North Face Jackets Keeps You Warm. When buying a Spyder Ski Wear, it is very important to know the quality of the products that you are going to buy. When buying a New Spyder ski wear in Spyder Jackets Outlet, it is very important to know the quality of the products that you are going to buy. Ski jacket are becoming more and more popular right now, that why so many companies attempt to produce ski equipment.

  Spyder Gloves are well insulated and waterproof over the other gloves. Canadian National Ski Team is also outfitted by Spyder Men ski suit 、Spyder Women Ski Wear and spyder children ski suit. Lots of company has many collections such as its famous Spyder Men Ski Wear. You need some product like Spyder Kids ski wear to provide great joy to the children, spyder women ski wear and so on. Our company provide variety of spyder men ski pants and Spyder Shoes. It is not an easy job for everyone to keep fashion, but Spyder Women ski pant show your fashion style and personalities. Cheap Spyder children ski pants also can help you a lot.

 44. chanel handbags pravi:

  Classic Chanel Handbagsare ladies’s favorites,Chanel Bags,Chanel Purses have also sweep across the globe for a long time until now.
  Chanel Shoes,Chanel Purse|Bags,Chanel Shoes,Chanel Tote,Chanel Outlets,Chanel Unique! : Chanel Clutch – NewChanel 2.55 Chanel Watch Chanel Mens Watches Chanel Flap Bag Chanel Jewelry Chanel Bracelet Chanel Timeless Clutch Chanel Bags Chanel Backpack Chanel 2.55 Chanel Classic Bag Cheap Chanel Chanel ShoesChanel Unique Chanel Clutch ecommerce, open source, shop, online shopping.

  Online shop selling discount chanel quilted bag,bags,wallets,watches.Here you can get the latest chanel 2.55 handbag with a low price.UP to 50% OFF
  chanel tote Mall supplies the latest replica New Chaneland Chanel Watch and Chanel Sunglasses of the season. As we all know that Chanel has become the pride of the fashion industry and also one of the most wanted designer for women. The double C Logo always rushes the fashion industry. Hurry up to visit ourChanel Mens Watches Mall, you are sure to reap more.

  Allthebesthandbags started to do Chanel Ladies Watches,replica Chanel Jewelry, business since the year of 2003, an online shop of Chanel Arrings manufacturer for exploring the oversea market. We started only with famous Chanel Earrings.Buy replica designer Chanel Necklace, Chanel Ring and other greatChanel Bracelet with high quality and satisfy price from the biggest replica handbags center.

  All the best handbags online Shopping is the best place to buy cheap designer bags, discount Chanel Bags , Chanel Flats, Chanel Purses, Chanel Tshirt, Chanel Wallet, vintage fendi bags, Chanel 255,Chanel Classic Bag, Cheap Chanel.OurChanel Shoes are in hot sales in a lot of countries, our customers are from American, England (UK), Italy, Holland, Germany, Australia, Spain, France, Saudi Arabia, South Korea, Singapore, Canada, Japan and so on. Choose theChanel Tennis Shoes according to your personality, style and elegance. Our designer products are made just for you.

  Chanel Ballet Shoes manufacturers directory – over 3,000,000 registered importers and exporters. Chanel Bootsmanufacturers, Chanel Flap Bag suppliers,chanel designer handbags wholesalers, exporters, sellers, traders and buyChanel Clutch from China and around the world at us-chanelhandbags.org.

 45. moncler coats pravi:

  Let Moncler Clothing to make us comfortable and fashionable,our Moncler outlet has stylish moncler jackets, Moncler Coats
  Designer Moncler Jackets,Moncler Clothing, moncler,Moncler Sale! : Moncler womenMoncler Men,
  Moncler Children, Moncler shoes ,
  Moncler Men Long Down Jackets, Moncler Men Vests,ecommerce, open source, shop, online shopping.
  I’m gettingMoncler Trench Coats bit antsy but Moncler Hats & Scarves at Moncler Women Long Down Jackets sale the same time, Moncler Women Short Styleit’s a process — my Moncler shoes is pretty young right now Moncler Women Waistcoatsand there’s only been seven games,”2011 Newest Moncler JacketsHall told the Oilers’ official website. Moncler Men Pantsonline“Everybody goes through tough times, Moncler Men Jackets Down Hat us but it’s how you come out of it. It’s what you do to get yourself out of that slump and make yourself Discount Moncler Men Jackets Down No Hat better player that makes you a little bit stronger in the end.
  moncler jackets sale! moncler 2011,moncler jackets for cheap,red moncler jacketsonline atwww.us-monclerdowncoat.com .Free Shipping ,No sale tax, Up to 60% off.Buy Now!
  MonclerLeather,Inc. Supply moncler jackets for men and moncler jackets for women,shop moncler Coat,Moncler Sweater,Moncler vests at high discount.Free shipping and 7-9 days to yours door!The 2010 new design moncler on sale,moncler down Jackets,Moncler coats,Moncler Vests cheap on sale
  moncler jackets on sale,Moncler coats,moncler jackets for kids sale at factory directly. Piumini moncler onlinehere with Free shipping,5-12 days dispatch!
  moncler sale-Dsquared2 Shoes-Christian louboutin shoes-Discount market : – Herve Leger Dress Christian louboutin Jimmy Choo Manolo Blahnik Giuseppe Zanotti MBT Shoes wholesale moncler jackets Dsquared2 shoes Alexander wang Miu Miu shoes ecommerce, open source, shop, online shopping
  http://www.us-monclerdowncoat.com is your best moncler online shop. It’s a moncler ukbased store – moncler outlets where you can get cheap moncler jackets with high quality and FREE SHIPPING. Rene Ramillon opened moncler outlet in the French alpine villege of Monastier De Clermont in 1952, investive styling with fur, leather buttons and fashion fabrics and captured a metropolitan market in the 80’s. moncler shop has continued to present fashion-forward performance garments suitable on the mountain and in the city, at every moment of daily life
  We provide Moncler,Moncler Clothing to make us comfortable and fashionable,our Moncler outlet has stylish moncler jackets, Moncler Coats

 46. beatloops pravi:

  In the beats loops artists and producers toil for a very long period of time in order to correct and make the beats produced absolutely perfect. But usually you are not able to hear the music peacefully with the normal
  Monster Beats that are provided. The dynamics detail or even the bass is not very well handled by beats by dre headphones that are normally used. As a result of which music becomes a material commodity with no aesthetic feel attached to it.
  But with beats headphones the case is different. They would get to hear the music as white beats by dre is heard and felt by most artists. They would get to hear music and appreciate it just like the
  beats solo. Noel lee who happened to be the founder of
  dr dre beats review really felt the need to introduce techniques which can make people appreciate music as Monster Beats Headphones is. 30 years ago it was established but it is applicable in the modern world as well.
  The natural harmonics associated with any Monster Beats Solo instrument, full bass or the clear vocals are some of the
  White Beats By Dre
  which the modern day technology of digital high definition used by today’s
  Monster Beats By Dr. Dre can hardly manage to capture. In spite of having the quality technology adopted by these Monster Cable Beats, most people are not in a position to appreciate this.
  The portable players used by you to enjoy music are undoubtedly very good
  Beats By Dre Studio. But the low quality ear buds that they provide free with Lady Gaga Headphones is really not up to the mark. No one can tell how good some of them can be by accident. You really need to grab the high performance Dre Studio Headphones in order to appreciate the beauty of music just the way artists and Dr. Dre Headphones get to do.
  When Rosetta Stone Spanish studio decided to team up with heartbeats by lady gaga and Jimmy Lovine the cheap monster beats headphones of Interscope they were able to replicate perfectly the sound that is produced in the studios. They developed a
  solo beats by dre that could achieve this beautifully.
  For three years they worked with the acoustic engineers of monster beats tour to produce that professional sound produced in dr dre beats review. They were quite satisfied with the high quality sound that they were able to produce. They actually aimed at producing beats by dr dre review that not only would sound heaven but would be in a position to maintain the studio beats by dre qualities even when the volume was increased. They tried to achieve this by preventing distortions at high volume which is a common problem with other Bose.

 47. NFL jerseys for sale pravi:

  If you wish alone official NFL jerseys, you should apprehend to pay more. Affairs an Authentic NFL jersey gives you a lot of options. If you admiration Authentic customized NFL jerseys, they acquiesce you to accomplish an alone jersey with your name and the amount of your choice, or you can actualize your own football jersey for any amateur in the NFL. These NFL jerseys for sale are custom ordered and will yield a little best to receive.

 48. Louis Vuitton Damier Azur Canvas Speedy 25 N41534 pravi:

  oh my!! i love you so much!!

  Thank you so much.
  Louis Vuitton Damier Azur Canvas Speedy 25 N41534

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.