Trgovina s porcelanom

Torek, 25. maj 2010

Študentske demonstracije prejšnjo sredo me niso presenetile. Deset tisoč kričečih, besnih, zmanipuliranih, nekulturnih dijakov in študentov med Prešercem in parlamentom ni fenomen, ki bi me šokiral. Presenetili so me odzivi nanje ― predvidljivi odzivi politikov, medijev in sodržavljanov, ki segajo od moralističnega zgražanja nad vandalizmom in vigilantskih pozivov h kaznovanju pa do privoščljivega razpredanja o tem, kako so se protestniki s svojim obnašanjem sami diskreditirali.

Seveda. Ampak ali je to mar vse, kar znamo o tem povedati?

Demonstracije so imele tudi nekaj smešnih plati, ki pa niso manj zgovorne od tistih očitnejših.

Ko so se demonstranti še kolikor-toliko lepo obnašali, sta se jih čutila dolžne pozdraviti in spodbuditi Janković in Semolič. Ljubljanski župan je razvil to nenavadno navado, da se vedno pojavi na Prešernovem trgu, kot da bi bil aboniran na svojem odru, kadar je tam kakšna prireditev ― pa če nastopajo hrvaški estradniki, če na volitvah zmaga opcija, ki jo podpira, če se vrnejo dobitniki kolajn ali če gre za svetle cilje, ki jih je vredno podpreti, ker svet pač stoji na mladih. Semolič pa tako ali tako ne razmišlja s celimi možgani, temveč le s centroma za sočutje in demagogijo.

Podobno ― čeprav v okviru novinarskega dela in nalog ― pa je ravnala tudi STA. Novičarska agencija, ki je sicer v državni lasti, je svoje odjemalce razveselila z naslovom, ki je dal vsem nedvoumno vedeti, za koga bije njihovo oseminšestdesetarsko srce: “Študenti in dijaki v boju za svoje pravice zavzeli središče Ljubljane”. To! Kako pravljičen in prepričljiv revolucionarni zanos veje iz tega naslova! Kot v dobrih starih časih! Kako vendar ne bi tak naslov dal krila demonstrantom, da se še tem bolj odločno odpravijo iskat pravico pred Državni zbor! Vsi so na naši strani! Spremenili bomo svet! Začnimo s fasado parlamenta!

To je tisto, kar me jezi bolj kot demonstracije same: da demonstrante podpre župan glavnega mesta, namesto da bi enkrat za spremembo držal jezik za zobmi pri stvareh, ki ga prav nič ne brigajo; da jih podpre glavni sindikalist, ki bi raje sklenil pakt s hudičem, kot pa da bi enkrat za spremembo zamudil priložnost za sklepanje nenačelnih koalicij pri zavzemanju središča Ljubljane; da niti oba skupaj ne premoreta toliko razsodnosti, da bi videla, za kaj pri teh insceniranih vajah v slogu iz uporništva sploh gre, in predvidela, kam bo že čez uro, dve to pripeljalo; in da imamo državno novičarsko agencijo, ki svojih poročil ne zna nasloviti bolje kot v stilu Komsomolskaje Pravde (ali tudi česa manj oddaljenega, časovno ali geografsko).

Študentski protesti ne presenečajo niti s svojo zunanjo obliko, kot kulturni fenomen ali vedenjski vzorec. Zgovorno je, da so organizatorji hoteli shod organizirati na Aškerčevi, pred Filozofsko fakulteto ― kar bi dogodke vsaj navidez umestilo v neko perspektivo slovenskega uporništva ―, vendar jim tega niso dovolili iz varnostnih razlogov in vse skupaj preselili na Prešernov trg, zdaj že tradicionalni prostor za manifestiranje vseh ljubljanskih in slovenskih travm in evforij, socialnih, političnih in prostočasnih. Toda na tej lokaciji so demonstracije, še posebej dijaško-študentske, hočeš-nočeš postale podobne katerikoli zabavnoglasbeni prireditvi, ki jih tam čez celo leto ne manjka. Cela serija populističnih ljubljanskih županov ― drugačnih ni bilo že od časov Rupla in Strgarja ― že nekaj generacijam dijakov in študentov vceplja v glavo, da je Prešernov trg (pa tudi Kongresni) njihovo privatno dvorišče, kjer lahko počnejo, kar se jim le zljubi. Pa ne samo mladim. Tudi starejše generacije so prepričali, da na Prešercu lahko počnejo, kar se jim zljubi, da lahko na vse možne načine zadovoljujejo svojo potrebo po v centru Ljubljane vseprisotni kulturi množične zabave, kulturi hrupa, kulturi glasne muzike na vsakem voglu, kulturi proslavljanja športnih zmag in kulturi protestiranja, ki se od prejšnjih razlikuje samo z dodano ikonografijo zastav, pelerin, potiskanih majic, bandan in transparentov. Če ni Pozdrav poletju, je pa malo delo. Če niso delavci, je pa mladina. Če niso Pahor, Golobič, Kresalova in Janković, so pa Janković, Semolič, Štrukelj in Spremo. Če nista Danijela ali Petra Majdič, je pa Katja Šoba. In če ni samo lučaj stran sponzorirana četvorka za Guinnessovo knjigo rekordov, so pač demonstracije. Včasih so otroci malo manj pridni, včasih pa malo bolj. Odrasli pa tudi. Who cares?

Javne manifestacije v centru Ljubljane ― pa naj gre za kulturne prireditve ali politične mitinge ― so zaradi svoje pogostnosti, masovnosti, nabildanosti, razuzdanosti, nesnažnosti in izpraznjenosti postale tako irelevantne in marginalne, da lahko njihovo pomembnost merimo samo še s stopnjo nevšečnosti, ki jih povzročajo stanovalcem, uslužbencem, trgovcem, ponudnikom gostinskih storitev in mimoidočim.

Ljubljana in Slovenija imata še to smolo, da sta socialno in geografsko tako majhni, da vsaka stvar izpade še veliko hujša in pomembnejša ― v dobrem ali slabem ―, kot bi z racionalnim vatlom morala in smela. Kako je vendar mogoče, da politični in moralni marginalci, kakršne so vse v sredo udeležene študentske organizacije, do temeljev pretresejo družbo? Zato, ker so napadli simbolični dom demokracije? To že ne more biti edini razlog. Ker mesto ni bilo nikoli v svoji zgodovini grajeno za kaj bolj množičnega kot za nekaj gruč ljudi, ki se v svojem miroljubnem meščanskem samozadovoljstvu srečujejo na križiščih? Nedvomno, vsaj deloma. A glavni razlog je, da se v Sloveniji vsakdo zdi bolj pomemben, dober, slab, neumen, pameten, družbeno koristen, nevaren, liderski, škodljiv, usodnosten, kot pa v resnici je ― in to tako v lastnih očeh kot tudi v očeh drugih. Samo zato lahko to malo huliganstvo, ki smo ga videli to sredo, izpade kot direkten napad na demokracijo in kot izraz dokončnega propada družbenih vrednot. Pač radi pretiravamo. Nasilne slovenske demonstracije imajo povsem druge družbene učinke kot enake ― enake vsaj v manifestativnem in policijsko-varnostnem smislu ― demonstracije v Grčiji, Italiji, Nemčiji, Franciji ali kjerkoli na svetu, pa naj gre za lokalne razprtije ali globalistične cilje. V Sloveniji je lahko kdorkoli slon v trgovini s porcelanom ― kaj šele razuzdana študentarija. Ljubljana sama je že po defaultu trgovina s porcelanom. In obratno: nasprotne tendence izpadejo tako, kot bi postavili kredenco s porcelanom v slonji hlev.

Agresivnosti in trivialnosti dogodkov pa se ne bi smeli čuditi predvsem zato, ker študentski nemiri prav lepo odslikavajo stanje duha v slovenski družbi sploh. Ali si drzne kdo pri zdravi pameti trditi, da ima kultura dialoga v Sloveniji toliko civilizirane rezerve, da se s pomočjo manipulacije in mladostne razboritosti ne more hitro sprevreči v divjanje pred Državnim zborom? Naj prvi vrže kamen v demonstrante tisti, ki je prepričan ― ali mu to celo uspe dokazati ―, da naša zlata mladina ni nikogar posnemala, ampak je delovala v skladu s svojimi lastnimi vrednotami in vedenjskimi vzorci, ki z družbo nimajo nobene zveze. Kdo si upa to trditi? Ali niso njihovi starši tisti, ki jih otroci že celo življenje poslušajo šimfati, da so politiki navadna banda, ki jo je treba razgoniti? Ali niso njihovi bolj pridni sošolci, ki se od izgrednikov zdaj v sramu distancirajo, tisti, ki se že pol življenja, odkar znajo uporabljati računalnik, pod krinko anonimnosti obnašajo do vsega javnega in družbeno pomembnega tako, kot da ne bi hodili v šolo že najmanj osem ali celo dvanajst let? Še več! Ali ni to taista mladina, ki se sicer dela apolitično, pa vendarle ne more mimo nakladanja politikov, od katerih se lahko ― če česa ― najbolje nauči prav demagogije? Gre za otroke tistih, ki jim perejo možgane sindikati, vlada, opozicija in mediji. Gre za otroke tistih, ki se kulture dialoga učijo iz oddaj, kakršna je Piramida. Gre za otroke tistih, ki bolščijo v televizijske ekrane in nekritično vsrkavajo vsako mnenje, ki slučajno pride mimo. Če celo intelektualci stresajo kar tja v en dan pripombe o okupaciji in kolaboraciji in mentalni zaostalosti, potem se sploh ne čudim, da alkoholizirana, podizobražena, frivolno frustrirana mladina, soočena s kordonom specialcev, začne metati v parlament vse, kar ji pride pod roke. Krivi smo vsi. Krivi smo, ker ne vidimo, da je razlika med zmerljivostjo in neumnostjo in arogantnostjo in kratkovidnostjo odraslih na eni strani in desantom podmladka na Državni zbor le v dveh, treh steklenicah piva preveč in v nekaj socialnih inhibicijah premalo. To so naši otroci. Mi smo jih rodili in vzgojili ― in zato se zdaj tudi ne moremo obnašati, kot da so izmečki družbe.

Sobotna priloga Dela, 22. maja 2010

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 25. Maj, 2010 ob 22:19 v kategoriji Kolumne, Sobotna 2010–.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

37 komentarjev na “Trgovina s porcelanom”

 1. Poke pravi:

  Drhal z nesposobnim vodstvom

 2. Sphodros Rufipes Sphodros Rufipes pravi:

  Vsekakor večji del odgovornost za ne prav obetavno prihodnost te mladine nosijo njihovi straši, zmedeni in razvajeni otroci socializma, ki še svoje lastne prihodnosti ne znajo vzeti v roke, kaj šele, da bi znali vzeti v roke prihodnost svojih otrok.

  Jaz sem pred parlamentom videl polpismene, sebi prepuščene, računalniško odtujene otroke v stiski, ki te svoje stiske ne znajo ubesediti, ampak jo znajo izraziti le še z nasiljem. Njihov strah pred prihodnostjo je razumljiv. Če te starši tako dolgo držijo v inkubatorju in nevednosti, in ko slutiš, da je odraslost in staranje v primerjavi s podaljšanim otroštvom ena sama pizdarija, te pač hromi strah. Zdi se, prosto po Ruglju, kot da je edina rešitev le še direkten prehod iz infantilnosti v senilnost. Se vsaj ne bodo preveč matrali …

 3. Sebastijan pravi:

  Marko, to je to.

  Še posebej aplavdiram zadnjemu odstavku, ki samo potrjuje, da sem se motil. Zaostalost, družbeni hendikep, ki smo ga deležni zaradi nekajdesetletnega bizarnega družbenega eksperimenta, se iz stari prenaša na mlajše. In pade moja napoved izpred nekaj let, da nam bo bolje, ko nam stare in srednje stare generacije pocrkajo, mladi pa bodo neobremenjeno zadihali.

  Oh, kako naiven sem bil, da sem prezrl vpliv vzgoje in vpliva okolja na odraščajočo mladino.

  LP

 4. nevenka nevenka pravi:

  Nič se ne zgražam nad mladino. Niti slučajno.
  Zgražam se nad odraslimi. Prav nad tistimi, ki sedijo v parlamentu. In to zelo.

 5. chef chef pravi:

  Matr, jaz nisem pa nič kriv – najhujšemu sem se izognil, otrok pa tudi nisem nikoli vzgaja (seveda nikoi ne reci nikoli). Bom pa moral vseeno celo življenje živet z njimi.

  Jaz mislim, da mularija, ki je podivjala, sploh nima nobenih problemov, razen seveda problemov s samimi seboj, ki so jih imeli vsi mladi tega sveta. Če petnajst mulcev skače okoli kordona policistov in se derejo “malo vas je, malo vas je, pičkice” si ne morem mislit drugega, kot da so hoteli samo malo podivjat. Kot na primer na maturancih v Grčiji. Pojma niso imeli, zakaj tam stojijo, so bili pa nafopani z vseh strani, to je res.

  Ne vidim pa razlike med njimi in med kreteni, ki so se pred leti razburjali ob Dragonji, ko so kao pomagali Jorasu urejat cvetlične lončke. Isti buteljni.

 6. nevenka nevenka pravi:

  Jaz v sekundi najdem razlog, da zabrišem jajce v parlament. Celo več.
  Če bi bilo vse v redu, in ne bi bilo splošnih razlogov za jezo ljudi, močno dvomim, da bi se študentarija odločila za tako reakcijo za svoje področje. Socialna klima je bolj kompleksna od malega dela.

 7. Daisy pravi:

  Razvajena mularija.Je že res,da so nekateri v hudih socialnih stiskah,vendar bo zanje poskrbljeno s štipendijami.Ne glede na to pa bi bilo bolje,da bi se vsaj toliko kot demonstracijam,bonom,delu in spring breakom na Pagu vsi skupaj bolj posvečali študiju!!!!

 8. nevenka nevenka pravi:

  Ja pa ja. Štipendije bodo gotovo razdeljene po takem ključu, da bodo vsi zadovoljni.???!!!! Saj jih niso izumili včeraj. Še nikoli niso bile dodeljevano tako in vedno se je našel kdo, ki jo je dobil, čeprav bi zlahka shajal brez, nekdo pa je v resnici ostal brez in adijo študij.
  Če mislite, da bo ena in edina stvar v tej državi poštena, se motite.
  Tudi štipendije ne bodo.

 9. NoMercy pravi:

  heh – o vsem drugem kot pa je naslov teme. Še največ o županu prestolnice :) (če je MC proti komu je to najboljši PR ZA tistega :) )
  ——————————–
  sicer je pa vse skupaj povsem logično in poznano iz (I) v 1920 letih (Duče) in (D) iz 1930 (fuhrer).
  - nekaj aresta
  - napoved druge republike (no, v II. že živimo in se napoved smatra ko tretji rajh – bač začetniške napake)
  - skrajno populistični in podjebatorski nastopi
  - vabilo na spomladansko razrajanje na ulicah
  Napad na DZ/parlament je pač dosežen cilj.
  Lepotna napaka je v tem, da so ideologijo zajahali tisti, ki se jim v riti tišči brezplačno prehrano in šolanje in se jim omogoča nastop na trgu dela v priviligeranih pogojih.
  ————————————–
  Mogoče pa je bil ta izpad sreča za nas, ker je “zjebal” smisel demostracij :)

 10. nevenka nevenka pravi:

  Ja, pa kaj, saj vemo, kdo se sonči na vsaki pasji procesiji :-(

 11. smoger pravi:
 12. Daisy pravi:

  Seveda se bo tudi pri štipendijah goljufalo.Ampak po mojem vseeno manj kot pri študentskem delu v obliki kot obstaja zdaj.

 13. biloxi pravi:

  Kakšen dvoličnež je tale chef.
  Za kozlat.
  Na svojem blogu je pljuval, scal in sral po študentih- demonstrantih, po podivjani, pijani mladini, zdaj pa ko prebere Crnkoviča so pa samo še mularija, ki itak isto počne vsako leto v Grčiji.

 14. alcessa pravi:

  Ljubljana in Slovenija imata še to smolo, da sta socialno in geografsko tako majhni, da vsaka stvar izpade še veliko hujša in pomembnejša ― v dobrem ali slabem

  Fenomen ščuke v ribniku s krapi? Zna biti. Vendar je Slovenija demokratična država (oz. se trudi biti?) in prostor za demonstracije je pač pomemben modul modernih zahodnih demokracij, ne da, zato ne bi bilo pametno, da bi ga onemogočali. Je pa res, da se zmagoslavje nogometnih fenov na videz komaj kaj razlikuje od tistega pri jajcametalnih študentih :-(

  To so naši otroci. Hm… Vse kaže, da so različne oblike “nesmiselnega upora” precej razširjen pojav pri “sodobni mladini”, za katero pravijo, da je razvajena in površna, in to kar po vsej Evropi, če ne še dlje. Seveda se kot na pladnju ponuja diagnoza, da so krivi starši, ker jih razvajajo in nočejo konfliktov z njimi, da je tako tudi njim samim lažje v lajfu in se lahko počutijo kot dobri starši (ipd. bolj ali manj pedagoške razlage), vendar je relevantno tudi vprašanje, kdaj bi naj ti isti starši svoje razvajence vzgajali v klene, inteligentne davkoplačevalce? Glede na to, da obstaja bistvena razlika v količini dela in času, porabljenim zanj, odkar smo zamenjali družbeni red… Glede na to, da nova družba od staršev pričakuje več udeleženosti (kritične presoje, pridobivanja koristnih informacij, refleksije, izobraževanja, pretehtanih odločitev) kot pa prejšnja, ki je bolj ko ne pričakovala le določeno lenobo ali celo infantilnost?
  Pri postkomunističnih družbah zmeraj nehote (zaradi izkušenj) pomislim predvsem na eno diagnozo: fiksiranost na predmete (nepremičnine, statusne simbole, cunje, celo primerne prijatelje in partnerje…). Tej je podvržena marsikatera odločitev, marsikatero dejanje in marsikatero razmišljanje. In marsikateri vzgojni ukrep ter marsikatera demonstracija? Zna biti.
  Če ta diagnoza drži, potem ne gre za čisto nov pojav. Kot sosedje kapitalističnih držav z določenimi svoboščinami smo vendarle že v preteklosti iskali načine, kako priti do stvari…
  Evo, pa še patetičen zaključek: ali kapitalizem sploh hoče intelektualce?

  :-)

 15. nevenka nevenka pravi:

  Hoče. Dva do tri. Plus obvladljivo rajo.

 16. tecnoba pravi:

  super.

 17. NoMercy pravi:

  @14 alcessa: twelvw points :)
  ————————————–
  ob teh “demonstracijah” me moti to, česar NI bilo: obljube, da se bodo bolje učili, hitreje zaključevali šole in iznašli npr. iPxy, vodo v prahu, neskončen obnovljiv vir energije …. :)
  Skrtka : videli smo že žnj_tič reciklirano do konca izžeto gmoto, od katere tudi plevela ne moreš pričakovati :)
  Aja, borijo se za brezplačne malice, priviligiran položaj na trgu delovne sile, štipendije zato, ker je fotru prišlo predno ga je vzel ven … :)

 18. Robert pravi:

  Vse skupaj je podobno metanju smetanovih tort nekomu v obraz. To sem sicer videl samo v filmu, ampak menda je štos v tem, da plačaš in potem lahko tipu v obraz vržeš porcijo smetane. Nesmisel od nesmisla.
  Zadeva je bila več kot očitno zrežirana in provokatorji so bili morda celo najeti. Osebno ne poznam in nikoli nisem poznal povprečnih študentov in še manj srednješolcev, ki bi se bili pripravljeni spopasti s policisti. Za to moraš pač imeti poseben (beri – navijaški) vzorec razmišljanja in “muda”. Tega običajna mladina ni sposobna. Mislim, da je organizator celo pričakoval podoben razplet in je razpoloženje že na Prešernovem trgu temu primerno “dvigoval”.
  To zadevo je nekdo pač hotel izkoristiti za nekaj več, samo tega ne vem, ali mu je uspelo ali ne?

 19. dahvor pravi:

  …nic novega za Slovenijo…divjanje Mladih, tudi razcepljenih na vse mogoce cepice, ste takoj in samo za divjanje-podivjane Mladine proglasili, ji vse kar se da, grdega seveda, naprtili…in analizirat zaceli … in … Vladanje Vlade in posledicno dogajanje v Sloveniji…pa za najbl normalno in kot edino mozno, strokovno, sprejeli in nic se Vladi v dvorani ne zgodi…Mladino citam, zaslisuje se … to bo izbrane Mladince natreniralo, kako na glupa vprasanja naduvanih oblastnikov odgovarjat-trening-… no in da Oblast se bl mocno pokaze, kako mocno stoji, se narkomafijo polovi…seveda, kot berem, po nalogu, iz tujine…koka-domaci ljubitelji-mafija, so v Sloveniji ze zelo dolgo, ce stejemo, da je zivljenje kratko, nedotakljiva-zascitena-priviligirana vrsta…to se zadnji teden bere med listi, ker med vrsticami je tako nadrobno, da sploh se ne vidi, pa se toliko materjala je opaziti…komentarji po forumih pa sploh zakladnica vedenja … vsi vse vejo…samo upanje nekaterih je…da sz mnostvom novic se novica sama skrije…pol pa naj Narod iglo po kozolcih isce…pred 20-25 leti se je ze teren cistiti in prpravljati zacel…pol je pa slo kot namazano…no ni dosti delavcev padlo…hehehe…hihihi…hohoho.
  sem za Uporno-Upornisko Mladino in sem za AR … v upanju in zelji, da enkrat se Slovencem bodo Vremena zjasnila … da bo Slovenc nehal v lazi zivet in tukaj in zdaj delat … pol bomo pa za za zabavo noreli, se zapijali, zadevali…za proslavo…teh mor vec ne bo trba gledat … masko a masko, vmes se pa umit pozabi … gledam, mnogo takih brezdomcev na cesti vsak dan … in se cudim, koliko imajo idej…kako se se okranclat…sem prav pogledat sel, kjer obleko zastonj dobis…Marija Sveta sej je bolj k je bla veleblagovnica nama, vcasih in stranke se enako vedejo, probavajo se ogledujejo…ampak idej jim ne zmanka…ni gay sceni blo tezko mode v roke vzet…klosarje so opazovali, kt jaz zdej !!! jaz sem prepozen…Marija Zlata ali Crna Velika Hvala…studenti so staro musko alo zavrteli, to dvigne, se stusiram se, da bom malo lazji, ker bom danes hitro, dol po aveniji, letel…ce se bi ta folk pred Parlamentom, ki ga bom gledu, v lublani pojavli, mladi in stari in uni umes … Gantar, zdej, k’ve, da je se, ko bi skozi okno pogledu…takoj sireno stisne, policaje, vojsko, lovce, prostovoljce, skavte, avanturiste, norce…vse poklice-sklice, da ga resijo…vsak njega, ce ze ne cel parlament … in potem bi analizirali…ali so Zemljani, Vesolci, Umetno narejeni … bili…ali samo ene lucidne grupne Sanje…ce bi u Svetu tako uspel-da bi miljrder bil…pismo rosno, to nardim, ene dvajset avionv napolnem, za trening logistike, in jih pred Parlament prpeljem-dve uri stat…pomalcat in se napit…tle so pijanci zelo mirni navajeni na cesti bit-flase v vreckah papirnatih imet…in jih na mesto, kjer sem jih pobral, vrnem … in eni in drugi, bi mislili, da jih je samo kratki frslok zadel…sploh mi ni jasno, kako lahko v taki mori in dolgcajtu zivite…posledicno antidepresive po predpisih jeste…no mi je jasno, saj sem moro 44 let iskusal…Hri-bar je ze cajt za resitev zamudu…ce ma ze-sele 50…dvakrat se bo obrnu in bo 60 in se bo samo to zavedal, da ne ve, kako hitro je uspelo mu do 60tih prlest…jaz ko am kaksen specialen dan…si vedno recem ‘ Bog ve kje bom cez leto ali cez 10 let…in si potem zapomnim, kako je bilo na specilni dan, pred desetletjem, letom.

 20. dahvor pravi:

  …tahude modele bi v treh vrste dal … od vonjal bi Parlamentarce bilo zelo lahko resevat…vsi bi v komo padli…bojnih plinov se ne bi v ljubljani moglo vohat…
  in bi pol se vprasali ali v Sanjah tiudi smrdi … da ne, bi bil argument…da je nekaj moglo le biti res.
  ni strahu…nimam dnarja, nimam nadnaravnih moci … samo kontrolirano sanjam…Zivite aprej, kakor zelite !!!
  na danasnjih papirckih pise
  “emancipate yourselves from mentaly slavery.
  non but ourselves can free our minds’
  ………………………………………-Redemption Song-Bob Marley

 21. Boštjan pravi:

  Kolk filozofiranja za ene navadne brezdelne polnoritne egoistične uživače.

 22. Jernej pravi:

  Edini miseln zapis (SP), ki sem ga prebral na temo demonstracij. Mogoče obstaja še kakšen, ne vem; večinoma so mnenja skakala v zrak kot v tla zabite granitne kocke.

 23. brooklyn condo price pravi:

  Brooklyn Condo – use 21123condo to buy affordable condo in brooklyn for sale and Brooklyn real estate. Use our search tools to find brooklyn condo market for sale and real estate in Brooklyn and research all aspects of the Brooklyn condo market including prices, bargains, deals and cheap Brooklyn condos for sale and rentals. Whether looking for new Brooklyn condos or older condos in Brooklyn, 21123condo can help. Our Brooklyn real estate market analysis gives you an average price and price per square foot so you can do the proper research necessary to find affordable Brooklyn condos for sale. If the Bedbugs NYC and rodents are running the show at your house Bedbugs Brooklyn, that’s just not right. You pay the Bedbug NYC bills, and those rats and roaches have to go. You’re going to do the right thing and call a professional exterminator in NJ. Why waste time trying anything else? You know you’ll only achieve long-term relief by calling a highly skilled and fully licensed Bedbugs NJ. It’s high time YOU ran the showexterminator bed bugs nj, so show those house pests the (death’s) door. Call an exterminator in NJ today!

 24. NBA jerseys pravi:

  With summer approaching, we have to begin our work of looking for new clothes, shoes and even hair styles. NBA jerseys are the best choice for wearing in summers. NBA is a magic word that associates with numerous dreams. We are not only interested in the games themselves but the NBA jerseys, shirts and shorts that the players are wearing. Why not to buy a cheap NBA jerseys on the lovejerseys.com?

 25. Chanel Handbags pravi:

  I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing.Thx

 26. ED Hardy Clothing pravi:

  It’s good to see this information in your post, i was looking the same but there was not any proper resource, thanx now i have the link which i was looking for my research.

 27. Nike pas cher pravi:

  What a fun pattern! It’s great to hear from you and see what you’ve sent up to. All of the projects look great! You make it so simple to this.Thanks!

 28. Replica handbags pravi:

  Its outstanding, seeking in the time and work you Replica handbags place into your weblog and detailed facts you produce. I’ll bookmark Replica louis vuitton your web site and go to it weekly for the new posts. Welcome to our website.

 29. CHEAP GUCCI SHOES pravi:

  I think New prada shoes high tops Balance is no different than any other known louis vuitton pumps form of cheap louis vuitton shoes for men the mainstream, business trainers, who all seem to publish Dolce & Gabbana mens shoes shoes inspired by something. Viewed in this case with shoes up and down, comes gucci pumps this limited edition New Balance ST33 inspired by tropical fish, butterfly burberry scarves fish and neon fish.I see them in person yet, but I have heard different LOUIS VUITTON SHOES views on this issue, some say it is excellent, while others say an eye sore. Not sure where you can find on the ramp, but if you decide to go to … willing to want to spend about $ 200 for it.One you do? Everyone wants to know. Have fun!

 30. Cheap True religion jeans pravi:

  Many people wear the jeans through the year for it is practical. A person without a pair of Cheap True religion jeans was just like a sentence has no verb. All kinds of jeans are hot sell in the Cheap True religion jeans store online. Surely, you will find the one you love to such as seven jeans, diesel jeans, and skinny jeans, mens jeans and so on.

 31. Skechers Shape Ups pravi:

  Skechers Shape Ups addresses all these needs. I don’t know if you’ve ever worn this particular brand, but their sizes are consistent, so once you know what size you wear in Skechers Shape ups Shoes, you can order them sight-unseen and know that they’ll fit and that you won’t have to “break them in.”SRR Running Shoes You put them on and go.

 32. en's Reebok Zigtech pravi:

  There are Reebok Easytone Shoes, and then there are walking shoes that claim to boost your muscle tone by just walking around in them. Reebok EasyTone is one line that promises to increase your muscle tone – in fact, they claim it’s like taking the gym with you just by wearing the Men’s Reebok Zigtech. With celebrities like Stacey Keibler and the Kardashians promoting the

 33. UGG boots pravi:

  The dissertation chapters should be perfectly composed by distinguished thesis service, when people want to present a writing talent. Thus, this is manifestly that you understand the right way to finish a superb issue referring to this topic. Thank you very much for distributing this.
  UGG boots

 34. office 2010 pravi:

  Office 2010 With the release of the new Microsoft Office , many old users are regarding that the decoration is not the best feature. Furthermore, many are saying that they prefer the old classic Menus and toolbars from Microsoft Office 2007 . One of the chief complaints is that with the new ribbon, MS Office 2007 it is hard to find which Tab on the decoration has the part that you are looking for. There is no need to worry anymore, as a group of software developers have came up with a program just to get around this problem. MS Office 2010 All you have to do is by the software, establish it, and you are done! You’ll back to the classic Menus and toolbars that we all recollect from Microsoft Office 2010.

 35. Super bowl jerseys pravi:
 36. NFL jerseys sale pravi:

  If you wish alone official NFL jerseys, you should apprehend to pay more. Affairs an Authentic NFL jersey gives you a lot of options. If you admiration Authentic customized NFL jerseys, they acquiesce you to accomplish an alone jersey with your name and the amount of your choice, or you can actualize your own football jersey for any amateur in the NFL. These NFL jerseys sale are custom ordered and will yield a little best to receive.

 37. moncler outlet pravi:

  If your Riches are yours moncler outlet, why don’t you take them with you to the other world ?(Benjamin Franklin, American president)moncler usa Money is a good servant and a bad moncler sale master.(Francis Bacon, British philosopher)Money is like moncler down jackets muck, not good except it be spread.(Francis Bacon, British philosopher)No country, however rich, can afford the waste moncler down jacket of its human resources .(Franklin Roosevelt, American president)Sometimes one pays most down jacket moncler for the things one gets for nothing.(Albert Einstein, American scientist)A lifetime of moncler men jacket happiness ! No man alive could bear it ; it would be hell on mens moncler jacket earth.(G. Bernard Shaw,British dramatist)Happiness is form courage.(H. Jackson, British writer)Happy is the moncler jacket women man who is living by his hobby .(G. Bernard Shaw, British dramatist)Happiness womens moncler jackets lies not in the mere possession of money ; it lies in the joy of achievement, in the womens moncler jacket thrill of creative effort.(Franklin Roosevelt, American president)Human felicity is produced not so much by great moncler mens vest pieces of good fortune that seldom happen, as by little advantages that occur every moncler vest men day.(Benjamin Franklin,American president).Most folks are about as happy as they make up their moncler vest women minds to be.(Abraham Lincoln,American president)The secret of being miserable is to have leisure to bother about whether you are moncler long coat happy or not. (George Bernard Shaw, British dramatist)The supreme happiness of moncler sweater life is the conviction that we are loved.(Victor Hugo, French novelist) ZHC

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.