iPhone

Sobota, 19. september 2009

Danes smo bili v Trstu. Nisem šel z namenom, da bi si kupil iPhone, sem pa potihem upal, da ga bodo imeli. Že poleti sem nekje bral, da so v vsej Italiji razprodani, pa tudi Jonas mi je pred dvema tednoma povedal, da jih je Jani zaman iskal. Za vsak primer sem vseeno šel pogledat v TIM.

Niso jih imeli. Fino settembre, je rekel prodajalec.

Pa saj bi bilo res čudno, če bi na Ponte Rossu kupil iPhone.

Očitno sem se že odločil. Nabavil si bom iPhone. Sicer sem zmenjen za testno Nokio N97, vendar dvomim, da bi me odvrnila od načrta. Odkrito rečeno, poln kufer imam Fincev. (Da bi jih zamenjal za Švede ali Korejce, mi seveda ne pride na misel.) Mislim tudi, da je iPhone dovolj evolviral, da me Applova filozofija telefona, ki je še vse kaj drugega, prepriča — predvsem pa seveda App Store s svojimi 75.000 ali koliko aplikacijami.

Nisem prepričan, ali je to najbolj pametno, ampak dejstvo je, da sem si downloadal že 162 aplikacij za iPhone. V glavnem seveda brezplačne, nekaj pa sem jih tudi kupil — tiste pač, pri katerih sem absolutno ziher, da so zelo uporabne.

Potem bom pa videl. Naslednji teden štartam na Avstrijo.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 19. September, 2009 ob 22:58 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

40 komentarjev na “iPhone”

 1. ermin pravi:

  eh!

 2. MaTiCeK pravi:

  V Avstriji, si ne bos mogel nic pomagati. Obvezno moras namrec kupit nezaklenjen iPhone, kar pa ni enako odklenjenemu. Bolha je polna iPhonov, vendar so vsaj 3GSji vsi hrvaski in odklenjeni. Tega ne zelis, ker s tem ne le, da naceloma zgubis garancijo ampak tudi izgubis del funkcionalnosti imenovan Push Notifications, ker pac telefon ni uradno aktiviran.

  Priporocam, da si na Applovi strani pogledas listo operaterjev, ki ponujajo iPhone popolnoma odklenjen. Link: http://support.apple.com/kb/HT1937

  Zanimivo, avstrijski Orange ponuja odklep. Morda pa le ni brezupno it v Avstrijo.

 3. Karmen pravi:

  Prav zato nazadnje v U.K. nisem zelo zares zavila v iStore. Ker tam ga imajo k sreči samo na dveletno vezavo, pa bi še kakšno neumnost ušpičila :-)

 4. Leon pravi:

  a nisi pred kratkim namignil da si slišal da bo simobil še letos dobil iphon?

 5. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Matiček: Saj nameravam kupit odklenjen iPhone. Menda ja ne z vezavo pri tujem operaterju?! Samo to mi povej, kaj misliš s tem, da ni enak zaklenjenemu?

  Leon: Ja, ampak jaz sem Mobitelov naročnik in ne bi zamenjal operaterja. Niti za ceno iPhona.

 6. Lili pravi:

  Baje jih imajo v Gorici(Gorizia).

 7. sasopapp pravi:

  Saj ne morem verjet. Crnkovič je padel. Zdaj si me pa čisto razočaral. Veliki zagovornik Nokie.

  Veš, sem že zdavnaj rekel, da vse kar znajo Finci, so dobre lesene bajte delat. Upam vsaj :)

  PS: To z Mobitelom imaš pa po moje v pogodbi zaradi Siola in tega bloga, kaj?

 8. maksi-skalop pravi:

  daj, če imaš možnost vseeno sprobaj htc hero. jaz sicer ne bi kupil jabolka iz, khm, ideoloških razlogov. no, ampak tale htc je pa vseeno en hudičevo dober telefon. res sem malce pristranski, ampak mislim, da bi moral človek oba imet en teden doma, pa bi se šele nato lahko pametno odločil…

 9. Marko Crnkovič pravi:

  Sašo: Ne, nič takega nimam v pogodbi, ampak operaterja zamenjat (po 13 letih) je tako kot zamenjat časopis – težje kot ženo.

 10. Marko Crnkovič pravi:

  Maksi: Res me ne zanima. Razen Nokie in iPhona me nič ne zanima. In še za Nokio mislim, da se je zaštrikala. Lahko bo presegala sámo sebe, ne bo pa sproducirala nič novega.

 11. maksi-skalop pravi:

  na nek način te razumem: kar se imidža tiče, je tažko presedlat iz saaba ali volva na hyundai ali kio. ampak to je zgolj in samo imidž. iz vidika uporabnosti, tehnološke naprednosti in prijaznosti (prilagodljivosti) uporabniku pa so stvari, bi rekel, skoraj izenačene.

 12. MarkoPirc pravi:

  Si pogledal Nokio n900 na linux platformi? Sem pristaš iPhona, vendar bo tole huda konkurenca. Že hardversko je boljša…
  Ima pa ajfoun (še vedno) več aplikacij. Kot da se nokia noče premakniti

 13. Mlaf pravi:

  Nokia počasi tone. Sony Ericsson je presenetljivo hitrejši, odzivnejši in preprosto boljši. Že nekaj časa. Ne vem, kje in zakaj se toliko obira Nokia? Pa ja FInci ne bodo zafurali firme, tako kot mi Gorenje?

  iPhone je samo fukish telefon, nič več, nič manj. Put it this way: previsoka cena za tisto, kar dobiš v paketku od 700€. Žal…

 14. mweiss pravi:

  Vedno bom trdil da je Steve Jobs največji marketinški genij. Slej ko prej nas vse pri(na)tegne in kupimo eno od Apple-ovih elektronskih igrač. :)

 15. Robert pravi:

  @Mlaf: Pri telefonu brez vezave moraš preračunati za koliko bi te drugače operater ogonobil, ko bi hotel, da presedlaš na enega od njegovih paketov za dve leti. Vem, da so notri tudi minute in sms-i, a vseeno.
  Dobra stran je še ta, da iPhone drži ceno in vseeno nisi toliko na zgubi.

 16. Dijana pravi:
 17. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Eh, Dijana, GSM Arena ocenjuje vse z nasprotnega stališča: iPhone s stališča ortouporabnikov Nokij in obratno. To pa sploh ni primerljivo.

 18. marjana pravi:

  Marko, pejt nazaj na Mobičuk, pa ne bo dileme Nokia ali iPhone. Pa še operater ti ostane.

 19. nevenka nevenka pravi:

  Marko, 6 x “ozadja” med zadnjimi objavami je čisti spam. Nimamo kaj brat.

 20. Dijana pravi:

  Jah, meni je iPhone tudi vse bolj mamljiv. Nazadnje, ko sem ga imela v rokah, sem pogresala, da je bluetooth namenjen samo slusalkam. Me pa je novost pri pri novem iPod nanotu (fm radio) ful razveselila, zato bo po vsej verjetnosti integriran v naslednjem iPhonu. Pa tudi kaksnega xenonovega flasha se ne bi branila. Ko bo kaj od tega, potem bom tudi jaz verjetno v vrsti za iPhone. Do takrat pa pa je E71 cisto dovolj. Je pa japka japka in to ni iz trte zvito. LP

 21. Marko Crnkovič pravi:

  Res je, BT je omejen. Brez radia in fleša pa preživim.

 22. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Nevenka, o čem govoriš?

 23. Jasna pravi:

  Važno je, da si ti kapituliral. : ) Jebi ga, fetiš je fetiš.

 24. nevenka nevenka pravi:

  Marko, govorim o blogu “ozadja”. To je čisti spam. Poglej zgoraj, trenutno so štiri objave, ves čas se generirajo nove objave, naključna besedila, vse skupaj nič od nič.
  Razen, če kdo misli, da je to normalen blog?

 25. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Nevenka, mogoče imaš razštelan računalnik. Jaz nič ne vidim, vse zgleda v redu. Kakšen spam? In kaj je to blog ozadja?

 26. nevenka nevenka pravi:

  Joj, Marko, poglej vendar “zadnje objave”. Ena tretjina zadnjih objav so objave bloga “ozadja”. Ves čas, že nekaj časa. Po štiri do šest objav, stalno, 24 ur na dan, ves čas nove. Normalne objave blogarjev so čisto izrinjene. Nekdo manično šopa ozadja na blogos.

 27. hermit pravi:

  Nevenka misli na zadnje objave na Blogosu… Se čisto strinjam z njo…

 28. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Nevenka, v prihodnje se obrni direktno na Siol.

 29. nevenka nevenka pravi:

  Težko se človek obrne kar na Siol, Marko, če ne vem, da ni zadeva morda pa vendarle namerna. Izgleda pa res kot spam, saj se naslovi generirajo iz naključnih besed in zadeva je čisto premnožnična.
  Dobro, saj ne mislim več sitnariti.

 30. hxc pravi:

  Glavni urednik Blogosa: Svetujem vam, da administratorjem ne dovoljujete oziroma dopuščate zlorabe vzdevkov komentatorjev, v končni fazi je to kraja identitete ter kaznivo dejanje.
  Več podrobnosti o dotičnem primeru boste našli na abuse@siol.net, poslano v petek, email vam je viden.

 31. andrej pravi:

  1. Apple store – Via delle Torri (za cerkvijo Sv. Antona, zelo bizu Tima na ponterosu)

  2. Sprint Auto, Riva Grumula, (na obrežju, pri marini)

  ali pa TIM.

  Vsakokrat (3x) sem ga dobil na enem od teh mest.

 32. Alexius103 pravi:

  Marko, kaj pa je bilo narobe z E75? Ali sem kaj spregledal?

 33. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Poln kufer imam tej majhnih ekrančkov in štorastih tipkovnic. Da ne govorim o SW.

 34. Jurček pravi:

  @mweiss: to so na onionu o marketingu appla in njegovih die hard vernikih spisali pred časom. žebljiconaglavico, se mi zdi…

  http://www.theonion.com/content/news/apple_claims_new_iphone_only

 35. Deyan pravi:

  Je kaj novega glede obiska Avstrije?

 36. Marko Crnkovič pravi:

  Ne še. M-Store nur mit Vertrag, moral bom iskat pri Orangeu.

 37. MaTiCeK pravi:

  Hej,

  dolzan sem ti se odgovor, kaksna je razlika med nezaklenjenim in odklenjenim iPhonom.

  Z odklenjenim mislim predvsem na softwareski odklep, hack. Tak telefon ni uradno aktiviran, zato na Applovih streznikih ne obstaja. To pa ima za posledico, da ni mogoce (oz je dodatno zakomplicirano) uporabljati Push Notificationsov, kar je precej velika hiba. Sploh za nekoga, ki je vajen multitaskinga S60 sveta.
  Obstaja tudi majhna verjetnost, da kupis zaklenjen iPhone pri operaterju, placas pogodbeno kazen in ti ga oni uradno odklenejo. Tak telefon je potem enak nezaklenjenemu.

  Se te kaj zanima?

 38. Horus pravi:

  Ko bo iPhone prišel v Slovenijo (uradno) bomo stopili v novo ero … mark my words.

 39. markopigac pravi:

  Marko, presenetil si me! :)

 40. office 2007 pravi:

  Microsoft Office 2007 accepts as factual in a continual development in analyze and discovery,Creating and distributing trading components along with other publications is easily supplied by Download Office 2010.The widespread characteristics of all the versions of the Office 2007 download if it is Professional or Standard or Ultimate or Home and Student are server-side devices and applications.The widespread characteristics of all the versions of the Office 2007 Professional if it is Professional or Standard or Ultimate or Home and Student are server-side devices and applications.The following, describing and distributing of data can be effortlessly and effectively finished with Office 2010.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.