ci-erre-enne-kappa-o-vu-i-ci

Nedelja, 4. oktober 2009

Moja italijanščina je klavrna, ampak na srečo znam jasno in glasno črkovati svoj priimek prvemu zamejskemu Italijanu, ki si ga slučajno mora zabeležiti — naprimer danes, ko sem si v dveh trgovinah v Trstu rezerviral iPhone. V obeh sem prodajalca prosil, ali smem preveriti zapisano, jima izpulil kulico iz rok in kot final touch popravil Marco v Marko. Zmenjeno.

Prijatelj je bil slabo zmenjen. Nazadnje se je izkazalo, da ni imel potrditve, da naju najina iPhona 3GS 32 džiga nero čakata v Vodafonovi trgovini v nakupovalnem centru Montedoro FreeTime streljaj od Škofij proti Trstu. Kontakt mu je povedal samo to, da jih imajo in da jih ni problem dobiti.

Pa je bil problem.

Prijatelj je predlagal, da bi šla v četrtek skupaj, vendar jaz nisem mogel in sem zato predlagal petek, ko pa on ni mogel. Kakorkoli, jaz bi šel v petek ziher, pač brez njega, ampak nazadnje se je tako obrnilo, da žal nisem mogel. Po svoje še sreča.

Tako smo se danes dopoldan z Nino, Oskarjem in Jonasom spravili v avto in odleteli proti morju na izlet. Bolj ko smo se bližali morju, lepši je postajal dan.

Skratka, v Montedoru me je najprej čakalo zgoraj omenjeno razočaranje. Vodafonec me je napotil še v UniEuro, češ, mogoče bo pa tam kaj, ampak tudi tam so imeli samo staro, 3G, 8 in 16 GB robo. Potem smo kupili nekaj minornih kuhinjskih napravic, zavili v nek Toys-something in nazadnje še v IperCoop. Ni naredilo vtisa. Sem pa opazil, da je veliko trgovin v tem centru — zelo veliko, morda tretjina — zaprtih. V smislu nedelujočih. Očitno jim ne gre. Čeprav zgleda poceni.

Lačni smo bili kot kužki-psi, zato smo se odločili za ziheraško varianto, čeprav ne najbližjo: šli smo torej k Skoku v Štorje. Tam ni treba posebnega intelektualnega napora za odločitev, kaj bi človek jedel, saj se njoki bolonjeze ponujajo tako rekoč kar sami in prijajo tako odraslim kot otroškim ustom oz. želodcem. Panakota je bila malo preveč želatinasta in še majhna za nameček, tako da sem ostal brez nje, ker sem nespametno naročil samo dve.

Sicer pa sta fotki dneva dve. Prva je tale, posneta na Skokovem dvorišču:

Ne vem, ali je Oskar — ki kar naprej nekaj “popravlja”, pa če je treba ali (še raje) ne — zaščitnik palčkov obrtnikov ali obratno. Vsekakor zgledajo dobra ekipa.

Naslov druge pa je Jonas šofira. Ali naj raje rečem krmari? To je bilo ravno po previjanju. Prižgal je luči, ni pa trobil.

Po kosilu sta otroka v avtu že po dveh kilometrih zaspala kot topova, zato smo flegma odvijugali nazaj do Trsta. Od Jonasa (Ž.) sem že med njoki prejel mail s satelitsko sliko ulice, kjer je lociran tržaški Apple Store — no, sicer so samo premium reseller, manjši od iStyla na Gosposvetski, ampak v redu. Pojma nimajo, kdaj dobijo iPhone, so pa obljubili, da bodo poklicali. Potem sem skočil še v TIM in se zmenil isto. Človek je rekel prossima settimana — ampak saj poznamo te njihove obljube.

Dan smo zaključili v Miramaru. Dobesedno. Tam smo bili do sončnega zahoda. Bilo je zelo lepo. Ah, ta avstro-ogrski Mediteran … Tako sem enkrat tam skrivaj fotografiral Danteja na Prešernov dan.

Se opravičujem za datum na fotografiji, to sicer ni v moji navadi.

Med pohajkovanjem po parku sem se ukvarjal z blasfemično mislijo, zakaj Slovenci tako radi pravijo, da je Trst bil “vedno” Slovenski, ko pa bi vendar lahko kdorkoli, ki bi to rad slišal, še tem bolj upravičeno trdil, da je bil avstrijski. Ampak ne bom drezal v te nesmiselne stare rane. Bolj mi je šlo to po glavi, zakaj mi je treba tekati po Trstu in iskati nek brezvezen iPhone, kot da sem nek jugoslovanski švercer, ki bi hotel spraviti čez mejo ducat parov kavbojk. Res me to frustrira. Ne morem povedati, kako me to frustrira.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Nedelja, 4. Oktober, 2009 ob 00:30 v kategoriji Po defaultu ZNB.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

20 komentarjev na “ci-erre-enne-kappa-o-vu-i-ci”

 1. chef chef pravi:

  Mene je podobno zjebalo, ko sem prišel do ugotovitve, da je en dan dopusta v tujini fino razervirat za nakupovanje oblek, ki jih pri nas ni za dobit. Medtem ko pri nas prodajajo robo, ki prihaja s posebne vzhodne proizvodne linije, za neverjetno visoko ceno, dobiš v tujini prvovrstno robo iste firme celo ceneje.

  In potem se čudimo, da smo zafrustrirani.

 2. Boro pravi:

  tim v Gulii vceraj brez vezave 3gs 32gb za 712eur.

 3. nevenka nevenka pravi:

  Očitno smo drugorazredni, saj na vsaj dveh razredih kapitalizem vendar temelji.
  Be happy.

 4. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  Boro: Kaj/kje je to Gulia?

 5. hm pravi:

  ce malce raziskujem je mogoce mislil tole:

  TIM – Via Giusto Muratti, 4, 34125 Trieste, Trieste (Friaul-Julisch-Venetien), Italy‎

  Trgovina se nahaja v Trstu, na križišču s cesto Via Giulia.

  moja 2 centa

 6. NoMercy pravi:

  za zapis kot tak 8/12 points :P (še vedno ne razumem zakaj otroke popaš na net) :(
  ————-
  a tega, da so celo kitajci zapustili Trst pa še nihče ni slišal – še malo, pa tudi podgan ne bo več tam – zato pa je toliko zaprtih štacun.
  In ja, točno to, da je vse tako pod ceno je vzrok za nezaposlenost v SVN, EU … kitajci na Kitajskem in indijci v Indiji delajo vse za “šaku” riža.
  No, saj bomo mi tudi kmalu na tem _P

 7. Antisa Korljan pravi:

  A tale iphone je digitalni Godot?

 8. Rado Rado pravi:

  Antisa Korljan :-)

 9. NoMercy pravi:

  @7 AK: twelve points :P MKOW :)
  Že dneve in t edne in leta stojim na postaji
  in čakam kot toliko drugih na (iPod), ki prihaja
  ….

 10. iztok pravi:

  Točno eno leto je, Torri di Europa, čist slučajno, brez nekega strašnega upanja, na poti v Brda…Boom, pa so ga imeli…No way back ;)

 11. obrul pravi:

  Po moje boš imel več sreče v Udinah oz. Tavagnaccu. Ko sem bil nazadnje tam (http://obrul.blog.siol.net/2009/09/21/lov-za-iphonom-2-in-zadnji-del/) pred dobrim tednom, so imeli na zalogi še lepo število 3GS-ov, sicer belih, a ni neke razlike.

 12. Marko Crnkovič pravi:

  Hvala, sem bral. Ampak predaleč in prepogosto se mi ne ljubi. Še malo, pa bom na bencinu pokuril razliko 300 €, ki bi jo izgubil, če bi šel po iPhone za 7500 kun na Hrvaško.

 13. m pravi:

  V Portoguaru jih imajo na zalogi.

 14. NoMercy pravi:

  @ 12: MC: v HR dobiš vrnjenih 23% DDV (dokler so še izven EU!!) :P

 15. Marko Crnkovič pravi:

  Hmmm, na to pa nisem pomislil. Ampak v tem primeru verjetno izgubim 20% DDV, ki ga kot zavezanec lahko odbijem pri vračilu? In ali nakup na Hrvaškem sploh šteje za strošek? Moram vprašat.

 16. matjaz pravi:

  Kaj je to Gulia? To je vendar nakupovalni center La Giulia (N45° 39.327 E13° 47.672) na Via Giulia 75 v Trstu. Priporočam kavo v bifeju pri samopostrežni.

 17. Šenum Tuplesig Šenum Tuplesig pravi:

  Zadnji del zapisa si mi snel z jezika. Vseeno ti zavidam, da te malenkosti in traparije kot je iPhone še uspejo dovolj vznemiriti, da sebi in celi družini zastavljaš takšne dnevne projektke, ki te kot pretežno neškodljiva droga odvrača od morečih misli o pravem smislu svojega početja. Sebe pa občudujem, da se mi še te da brati. Vse najboljše še naprej …

 18. coach boots pravi:

  Who does not have to think about, even the following would be . That had a sheet of heat Oh, youthful face, like laughter, red age, Yinghong the whole, snowy winter.coach boots

 19. office 2007 pravi:

  Microsoft Office 2007 accepts as factual in a continual development in analyze and discovery,Creating and distributing trading components along with other publications is easily supplied by Download Office 2010.The widespread characteristics of all the versions of the Office 2007 download if it is Professional or Standard or Ultimate or Home and Student are server-side devices and applications.The widespread characteristics of all the versions of the Office 2007 Professional if it is Professional or Standard or Ultimate or Home and Student are server-side devices and applications.The following, describing and distributing of data can be effortlessly and effectively finished with Office 2010.

 20. Ed hardy pravi:

  our Ed hardy is Good quality
  sale Ed hardy UK is very Comfortable
  cheap Ed Hardy Clothing is very good

  very good Ed hardy is very cheep
  Beautiful Ed hardy UK on sale
  cheap Ed Hardy Clothing is very good

  Beautiful Louboutin is very good
  cheap Christian Louboutin UK is very Comfortable
  classic Louboutin Shoes UK on sale

  very cheap Ed Hardy is very good
  sale Ed Hardy UK is very Comfortable
  cheap Ed Hardy Clothing is very Beautiful

  cheap christian louboutin is very good
  very good christian louboutin sale uk is very cheep
  our discount louboutins is Good quality

  very good ralph lauren polo is very cheep
  our polo ralph Lauren is Good quality
  cheap ralph Lauren is very good
  classic polo shirts is very Comfortable
  Beautiful ralph lauren online on sale

  boots UGG Boots UK is Good quality
  classic ugg boots sale is very Comfortable
  very classic cheap ugg boots is very good
  very cardy ugg boots is very Beautiful

  nice chaussures nike is very Comfortable
  cute nike air max nice
  discount air max on sale
  tall nike tn classic
  prefect nike shox gift

  good Ed Hardy on sale
  good Ed Hardy UK cheap
  comfortable Ed Hardy Clothing cheap

  nice chaussures nike is very Comfortable
  cute nike air max nice
  discount air max on sale
  tall nike tn classic
  prefect nike shox gift

  our Chaussures Nike is very good
  cheap Air max is Good quality
  cheap Nike Air max is very good
  classic Nike Tn is very Comfortable
  Beautiful Nike Shox on sale

  cheap Chaussures Nike
  our Air max is Good quality
  classic Nike Air max is very Comfortable
  Beautiful Nike Tn on sale
  cheap Nike Shox is very good

  cheap cheap louboutin store is very good
  very good louboutin uk is very cheep
  our christian louboutin uk is Good quality

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.